Zobacz pełną wersję : PS maska gradientowa
Flashback
02-11-2009, 15:32
Witam, mam zaćmienie jaźni, albo się nie da.
Otóż mamy tło i kopię tła, do tej kopii dodaję maskę. Jak utworzyć na tej masce edytowalny gradient, podkreślam edytowalny, czyli z tymi wszystkimi opcjami, które posiada maska wypełnienia gradientowego, czy to w ogóle jest możliwe, a oto przykład:
Tłem jest krajobraz z równiutką linią horyzontu, chcę ściemnić niebo poprzez pomnożenie warstwy tła i jego kopii, więc na masce kopii tła muszę utworzyć łagodne przejście gradientowe, czy możliwe jest utworzenie na tej masce edytowalnego przejścia gradientowego?
Jeżeli tak, proszę tłumaczyć powoli.
Mr.Reset
02-11-2009, 15:37
Utwórz warstwę dopasowania - przycisk u dołu w palecie warstwy...
Później możesz ją sobie dowolnie edytować...
Pozdrawiam,
Mr.Reset
Flashback
02-11-2009, 15:44
Mr.Reset - to wiem, ale nie o to mi do końca chodzi. Chcę ściemnić niebo poprzez pomnożenie tła i jego kopii, a na warstwie wypełnienia nie pomnożę tła i jego kopii, co najwyżej mogę pomnożyć kopię przez jakiś tam kolor wybrany w gradiencie
... czy możliwe jest utworzenie na tej masce edytowalnego przejścia gradientowego?
Rozumiem, że to jest zasadnicze pytanie z Twojego wątku. Tylko na czym ta edytowalność ma polegać ?
A może spróbuj tak:
- nad warstwą tła wstaw warstę dopasowania krzywe
- kliknij ok bez żadnych zmian
- zmień tryb mieszania tej warstwy na mnożenie
- na masce tej warstwy (utworzy się ona automatycznie) wstawiaj gradienty jakie chcesz
Flashback
02-11-2009, 16:27
yanoosh - nie, nie, jak zrobić gradient na masce to ja wiem. Chcę mieć na masce edytowalny gradient, taki jak na warstwie wypełnienia, chodzi mi głównie o możliwość edycji szerokości przejścia w dowolnej chwili.
Używasz osobliwej nomenklatury stąd trudno się porozumieć ;) Co to jest ten edytowalny gradient ? Raz nałożony gradient pozostaje "niezmienialny" aż do ponownego nałożenia. Chcesz zmienić gradient - nałóż go ponownie.
Musisz chyba zamieścić screeny i łopatologicznie wyjaśnić o co Ci chodzi :)
a nie możesz zalożyć maski na ten dopasowany layer i na masce zrobić gradient od czarnego do białego ?
Flashback
02-11-2009, 18:51
yanoosh - jeżeli użyłbym warstwy wypełnienia "gradient", to ten gradient jest edytowalny w każdej chwili, prawda, mogę w każdej chwili zmieniać mu kolory, szerokość przejścia, kąt itd, itp. Ale jeżeli w jakikolwiek sposób zrobię gradient na masce warstwy, to już nie mam dostępu do opcji edycji tego gradientu, np. chciałbym zmienić nagle szerokość przejścia i się po prostu nie da, bo to już jest warstwa rastrowa. Wydaje mi się, że jedynym wyjściem jest usunąć tą maskę i od nowa rysować gradient, czy się mylę?
Flashback
02-11-2009, 18:55
generalnie nie chodzi mi o edycję tego gradientu narzędziami malarskimi czy zniekształceniem całej maski, chodzi mi o możliwość dostępu do opcji gradientu z poziomu maski warstwy, ale tak się chyba nie da, bo ta maska jest rastrowa, a nie wektorowa, a na wektorowej nie da się stworzyć gradientu.
Wydaje mi się, że jedynym wyjściem jest usunąć tą maskę i od nowa rysować gradient, czy się mylę?Nic nie musisz usuwac. Po prostu namaluj na niej gradient ponownie, z nowym ustawieniami (szerokosc przejscia, poczatek, koniec, czy tony posrednie).
Flashback
02-11-2009, 19:17
stig - no tak jak mówisz, tak czy siak, edytować się nie da.
stig - no tak jak mówisz, tak czy siak, edytować się nie da.Inaczej sie nazywa -- a efekt ten sam. Co za problem? :)
Andrzej Olender
02-11-2009, 21:33
Hmm, nie wiem czy o to ci chodziło, ale dla mnie spełnia kryteria opisane przez Ciebie, chyba że nie do końca załapałem.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://mankament.pl/download/gradient.png)
Po dodaniu można dowolnie edytować gdyż pojawia się na nowej warstwie, jest wgląd w poszczególne przejścia gradientów itp.
Flashback
02-11-2009, 21:41
Andrzej Olender - dzięki, ale to nie to, dochodzimy tutaj z kolegami powoli do wniosku, że Adobe nie przewidziało możliwości edycji gradientu zrobionego na masce warstwy.
Adobe nie przewidział, bo zapewne odpowiedział sobie na pytanie: po co ?
Wybacz, ale ja też nie chwytam, czemu taka funkcjonalność miałaby służyć.
Tak na serio, wytłumacz do czego Ci to jest potrzebne ?
Tak na serio, wytłumacz do czego Ci to jest potrzebne ?No jak to? Nie wiesz? Zeby edytowac. ;)
Wracajac do tematu... Tez czasami robie korekte gradientu na masce, ale do cholery -- co za problem po prostu jeszcze raz machnac kreske z gradientem? Przeciez to na to samo wychodzi.
Flashback
02-11-2009, 22:34
Chciałem się upewnić, że się nie da, bo jakoś dziwnie mi się zdawało, że się da. A po co mi to potrzebne, wydaje mi się, że takie rozwiązanie byłoby w niektórych przypadkach wygodne, bo zamiast kilkakrotnie przeciągać tą kreską, aż do uzyskania zadowalającego wyniku można by ten gradient precyzyjnie dopracować poprzez edycję, poza tym byłby na każdym etapie retuszu zdjęcia dostępny. Pewnie w CS5 będzie taka możliwość.
... poza tym byłby na każdym etapie retuszu zdjęcia dostępny...
A teraz nie jest ???
... Pewnie w CS5 będzie taka możliwość.
Raczej bym na to nie liczył ;)
Dajmy spokój :) Bo to jest akademicka dyskusja na temat machnięcia jednej krechy ;)
Flashback
02-11-2009, 23:12
teraz nie jest, bo raz zrobionego już nie zmienisz, możesz zrobić ewentualnie nowy, ale tamtego nie zmienisz, chyba że na siłę narzędziami malarskimi będziesz kombinował, ale to się mija z celem.
teraz nie jest, bo raz zrobionego już nie zmienisz, możesz zrobić ewentualnie nowyAle jaka to jest roznica, skoro narysowanie "od nowa" -- czyli machniecie kreski, zajmie pewnie mniej czasu niz edycja, a efekt bedzie taki sam? :)
Flashback
02-11-2009, 23:55
stig ano taka, że to metoda na oko, a ja nie lubie takich metod. Załóżmy już do przesady że masz 5 gradientów pod różnymi kątami i weź tą metodą na oko je precyzyjnie skrzyżuj, jeszcze z odpowiednią szerokością przejścia, według mnie jest to prawie niemożliwe i kupa roboty metodą na oko.
Podejrzewam, że chodzi ci o coś takiego:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img38.imageshack.us/img38/8455/lolo123.jpg)
Skadanie kilku masek z możliwością późniejszej ich edycji.
Obawiam się, że nie zrobisz tego w PS.
Screen z corelowego PSP 12.5.
Flashback
03-11-2009, 13:58
jerzyw - za bardzo nie orientuję się w Corelu, ale wydaje mi się, że właśnie o to mi chodzi, żebym mógł edytować gradient na masce warstwy, a nie na osobnej warstwie wypełnienia. To chyba jest to. Więc Stig mówię Ci, że w CS5 będzie taka możliwość :-)
Obawiam się, że nie będzie to zaimplementowane w PS. W corelu jest to również trochę oszukane, ponieważ maski można edytować tylko do momentu gdy bawimy się różnymi sposobami krycia. Jeżeli wykonamy dowolną edycję warstwy z maską, nie ma powrotu do edycji maski.
To co powiedzieli koledzy powyżej jest ideologicznie sluszne i chyba nie ma potrzeby zmiany sposobu pracy na maskach w PS. Ilość ficzerów nie koniecznie przechodzi w jakość.
Kurcze, pewnie że nic nowego w PS5 w tym zakresie nie będzie !
Teraz, na masce warstwy z naniesionym gradientem, można wykonywać wszystkie działania jak na normalnej warstwie. Swobodne przekształcenie, wypaczenie, obrót, skalowanie, perspektywa itd itd itd Wszystko z dokładnością do 1 stopnia. Jeśli ktoś jest masochistą to może się bawić w takie rzeczy.
Tylko: po co ?
Naniesienie nowego gradientu na maskę jest dużo bardziej efektywne i z lepszym efektem końcowym dla obrazka.
Flashback
04-11-2009, 00:20
Panowie dziękuję za odpowiedzi. Otóż po prostu najwyraźniej mi się wydawało, że można tak jak pisałem i nie wiedziałem jak to zrobić. Teraz wiem, że nie da się i nie będę sobie tym zawracał głowy, sięgnę po stare dobre metody. Moje wątpliwości zostały rozwiane, z tym CS5 oczywiście żartuje, faktycznie chyba nie ma potrzeby tak udziwniać ten doskonały program. Pozdrawiam.