Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Zbanowany
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie PS maska gradientowa

Witam, mam zaćmienie jaźni, albo się nie da.
    Otóż mamy tło i kopię tła, do tej kopii dodaję maskę. Jak utworzyć na tej masce edytowalny gradient, podkreślam edytowalny, czyli z tymi wszystkimi opcjami, które posiada maska wypełnienia gradientowego, czy to w ogóle jest możliwe, a oto przykład:

Tłem jest krajobraz z równiutką linią horyzontu, chcę ściemnić niebo poprzez pomnożenie warstwy tła i jego kopii, więc na masce kopii tła muszę utworzyć łagodne przejście gradientowe, czy możliwe jest utworzenie na tej masce edytowalnego przejścia gradientowego?

Jeżeli tak, proszę tłumaczyć powoli.

Domyślnie

Utwórz warstwę dopasowania - przycisk u dołu w palecie warstwy...
    Później możesz ją sobie dowolnie edytować...

Pozdrawiam,

Mr.Reset

Zbanowany
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Mr.Reset - to wiem, ale nie o to mi do końca chodzi. Chcę ściemnić niebo poprzez pomnożenie tła i jego kopii, a na warstwie wypełnienia nie pomnożę tła i jego kopii, co najwyżej mogę pomnożyć kopię przez jakiś tam kolor wybrany w gradiencie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flashback Zobacz posta
    ... czy możliwe jest utworzenie na tej masce edytowalnego przejścia gradientowego?
    Rozumiem, że to jest zasadnicze pytanie z Twojego wątku. Tylko na czym ta edytowalność ma polegać ?

A może spróbuj tak:
    - nad warstwą tła wstaw warstę dopasowania krzywe
    - kliknij ok bez żadnych zmian
    - zmień tryb mieszania tej warstwy na mnożenie
    - na masce tej warstwy (utworzy się ona automatycznie) wstawiaj gradienty jakie chcesz

Zbanowany
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

yanoosh - nie, nie, jak zrobić gradient na masce to ja wiem. Chcę mieć na masce edytowalny gradient, taki jak na warstwie wypełnienia, chodzi mi głównie o możliwość edycji szerokości przejścia w dowolnej chwili.

Domyślnie

Używasz osobliwej nomenklatury stąd trudno się porozumieć Co to jest ten edytowalny gradient ? Raz nałożony gradient pozostaje "niezmienialny" aż do ponownego nałożenia. Chcesz zmienić gradient - nałóż go ponownie.
    Musisz chyba zamieścić screeny i łopatologicznie wyjaśnić o co Ci chodzi

Domyślnie

a nie możesz zalożyć maski na ten dopasowany layer i na masce zrobić gradient od czarnego do białego ?

Zbanowany
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

yanoosh - jeżeli użyłbym warstwy wypełnienia "gradient", to ten gradient jest edytowalny w każdej chwili, prawda, mogę w każdej chwili zmieniać mu kolory, szerokość przejścia, kąt itd, itp. Ale jeżeli w jakikolwiek sposób zrobię gradient na masce warstwy, to już nie mam dostępu do opcji edycji tego gradientu, np. chciałbym zmienić nagle szerokość przejścia i się po prostu nie da, bo to już jest warstwa rastrowa. Wydaje mi się, że jedynym wyjściem jest usunąć tą maskę i od nowa rysować gradient, czy się mylę?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flashback Zobacz posta
    Wydaje mi się, że jedynym wyjściem jest usunąć tą maskę i od nowa rysować gradient, czy się mylę?
    Nic nie musisz usuwac. Po prostu namaluj na niej gradient ponownie, z nowym ustawieniami (szerokosc przejscia, poczatek, koniec, czy tony posrednie).
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Zbanowany
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

generalnie nie chodzi mi o edycję tego gradientu narzędziami malarskimi czy zniekształceniem całej maski, chodzi mi o możliwość dostępu do opcji gradientu z poziomu maski warstwy, ale tak się chyba nie da, bo ta maska jest rastrowa, a nie wektorowa, a na wektorowej nie da się stworzyć gradientu.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów