PDA

Zobacz pełną wersję : Produkty spozywcze

thores
01-11-2009, 08:46
Witam
Zamierzam sfotografować produkty piekarnicze takie jak chleb,bulki etc.
Zdjecia produktow beda zamieszczone w moim katalogu firmowym.
Chcialbym uzyskac porade odnosnie fotografii tego typu ,jak(to moj 'oierwszy raz' w tym temacie)
Czy polecicie mi Cubelite firmy lastolite? Nie zamierzam tego oswietlac lampami studyjnymi poniewaz posiadam 3 x Sb 800
Pozdrawiam

Zbyszek

Redskull
01-11-2009, 10:53
A po co swiecic? Nie lepiej pokombinowac z zastanym? Ew blenda i 1x lampka? To maja byc zdjecia smaczne i skuteczne, a nie sterylne i wyprane z klimatu

matyjasz
02-11-2009, 04:04
Ja polecam. Co z tego że wyprane, jak ludzie lubią 'czyste' jedzenie. SB-ki starczą w zupełności, jakoś ładnie ustawić jedną lub dwie i będzie czysto ładnie i wygodnie, praktycznie obróbka to zmniejszenie i przygotowanie dla weba.

pzdr
mati

messer
02-11-2009, 14:28
Świecić miękko, przede wszystkim. Zadbać o jednolite, jasne tło. Unikać głębokiego cienia (stosując różnego rodzaju modyfikatory światła błyskowego - softboxy, parasolki, blendy, dyfuzory), jednak nie spłaszczać fotografowanej sceny.
Delikatnie rysować światłem, zwarając uwagę na światłocienie i przejścia tonalne.

Najlepiej wyobrazić sobie, że ta bułka to twarz jakiejś pięknej modelki :) Wtedy wszystko pójdzie dobrze.

thores
02-11-2009, 15:53
Posiadam wszystkie te zabawki oprocz Cubelite, mysle ze czas zainwestowac w ten produkt9?), Jesli macie jeszcze jakies pomysly lub tutki to bardzo poprosze o jakiekolwiek info.
Po probach dam znac jak sytuacja sie potoczyla.