Zobacz pełną wersję : vievNX i NEF
Witam,
mam zupełnie podstawowe pytanie, czy program ten w opcji convert wywołuje NEF ?, czy tylko wyciąga z NEF zaszytego w nim basic jpeg'a?. Moje wątpliwości wynikają z tego, że za bardzo nie widzę róznicy pomiędzy tak uzyskanym plikiem jpeg a wbudowanym w NEF tzw preview przy porównaniu przez np IRFANVIEW. I nie zależy to od wybranej w opcji "convert" jakości jpeg. Różnicę tę jednak widać, gdy po otwarciu pliku NEF programem viewNX nacisnę przycisk RAW i po kilku sekundach zostanie on "wywołany" w oknie programu. Przyznam, że spodziewałem się znaczącej, widocznej gołym okiem na dowolnym kadrze, różnicy między basic jpeg a NEF. O co tu chodzi?
pozdrawiam i z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie w tym temacie.
Nikt nie ma podobnych doświadczeń?
Tzn obraz interpretowany na podstawie NEF w oknie przeglądarki viewNX sprawia wrażenie lepszej jakości niż ten przekonwertowany do TIFF czy JPG (nawet z maksymalną jakością). Ten ostatni praktycznie nie różni się od wbudowanego w NEF jpega. Natrafiłem na taki wątek:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1007&message=33326041
W pomocy ViewNX (F1) masz trochę informacji: Convert and Output Files.
Dzięki,
może rzeczywiście profile ICC pełnią tu pewną rolę. Jednak nadal nie do końca rozumiem dlaczego zapisany do pliku TIFF obrazek i ponownie przeglądany (porównywany z oryginałem) w viewNX wykazuje (widoczne w histogramie) różnice w stosunku do oryginału w NEF.
pzdr
marcinez
03-11-2009, 01:43
Podepnę się pod ten temat. Ma może ktoś instalkę viewnx 1.4.0? Niestety najnowsza 1.5.0 nie może u mnie ruszyć :(, a znalazłem tylko 1.3.0.....
Napisz lepiej co takiego się dzieje, że nie chce ruszyć?
marcinez
03-11-2009, 13:06
mam xp he sp3. Program zamyka się zaraz po starcie :( a dokładniej zamyka się zaraz po wczytaniu pierwszego zdjęcia. System sygnalizuje błąd w pliku cml9.dll. Zauważyłem, że starsze wersje viewnx mają wersję cml8.dll. Do 1.4.0 wszystko śmigało. Myślę, że to wina systemu, ale na razie nie pali mi się do ponownej instalacji windowsa :( Tak więc, może ktoś na viewnx w wersji 1.4.0?
cml9.dll to wspólna biblioteka ViewNX i Nikon Transfer - zaktualizuj Nikon Transfer (najnowsza wersja to 1.5.1), a potem instaluj ViewNX.
marcinez
03-11-2009, 13:28
Dzięki za podpowiedź, zaraz sprawdzę czy to pomoże. Niestety nic nie pomogło, ntransfer nie jest potrzebny. Kto ma viewnx 1.4.0?
Sprawdziłem, nie mam wersji 1.4, ale sprawdź, czy po podmianie tej biblioteki będzie poprawa:
http://cid-0e0768e356241c74.skydrive.live.com/self.aspx/Forum%20Nikon/CML9.dll
PS.
W katalogu ViewNX mam zarówno CML9 i CML8, więc to nie wina wersji programu.
marcinez
04-11-2009, 00:46
PS.
W katalogu ViewNX mam zarówno CML9 i CML8, więc to nie wina wersji programu.
Masz cml8, ponieważ pozostał Ci ten plik po aktualizacji ze wcześniejszej wersji. Podmiana pliku nic nie dała. Szukam dalej wersji 1.4.0 :(
DarekD80
04-11-2009, 08:41
Ctrl+E zapisuje zmiany jakich dokonałeś / dokonasz na zdjęciu(ciach).