Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: vievNX i NEF

Domyślnie vievNX i NEF

Witam,

mam zupełnie podstawowe pytanie, czy program ten w opcji convert wywołuje NEF ?, czy tylko wyciąga z NEF zaszytego w nim basic jpeg'a?. Moje wątpliwości wynikają z tego, że za bardzo nie widzę róznicy pomiędzy tak uzyskanym plikiem jpeg a wbudowanym w NEF tzw preview przy porównaniu przez np IRFANVIEW. I nie zależy to od wybranej w opcji "convert" jakości jpeg. Różnicę tę jednak widać, gdy po otwarciu pliku NEF programem viewNX nacisnę przycisk RAW i po kilku sekundach zostanie on "wywołany" w oknie programu. Przyznam, że spodziewałem się znaczącej, widocznej gołym okiem na dowolnym kadrze, różnicy między basic jpeg a NEF. O co tu chodzi?

pozdrawiam i z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie w tym temacie.

Domyślnie viewNX - cd

Nikt nie ma podobnych doświadczeń?
    Tzn obraz interpretowany na podstawie NEF w oknie przeglądarki viewNX sprawia wrażenie lepszej jakości niż ten przekonwertowany do TIFF czy JPG (nawet z maksymalną jakością). Ten ostatni praktycznie nie różni się od wbudowanego w NEF jpega. Natrafiłem na taki wątek:

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=33326041

Domyślnie

W pomocy ViewNX (F1) masz trochę informacji: Convert and Output Files.
    "Being a champion is redefining what's humanly possible."
    Lance Armstrong | Blog Rowerowy | Flickr.

Domyślnie

Dzięki,

może rzeczywiście profile ICC pełnią tu pewną rolę. Jednak nadal nie do końca rozumiem dlaczego zapisany do pliku TIFF obrazek i ponownie przeglądany (porównywany z oryginałem) w viewNX wykazuje (widoczne w histogramie) różnice w stosunku do oryginału w NEF.

pzdr

Domyślnie

Podepnę się pod ten temat. Ma może ktoś instalkę viewnx 1.4.0? Niestety najnowsza 1.5.0 nie może u mnie ruszyć , a znalazłem tylko 1.3.0.....

Domyślnie

Napisz lepiej co takiego się dzieje, że nie chce ruszyć?

Domyślnie

mam xp he sp3. Program zamyka się zaraz po starcie a dokładniej zamyka się zaraz po wczytaniu pierwszego zdjęcia. System sygnalizuje błąd w pliku cml9.dll. Zauważyłem, że starsze wersje viewnx mają wersję cml8.dll. Do 1.4.0 wszystko śmigało. Myślę, że to wina systemu, ale na razie nie pali mi się do ponownej instalacji windowsa Tak więc, może ktoś na viewnx w wersji 1.4.0?

Domyślnie

cml9.dll to wspólna biblioteka ViewNX i Nikon Transfer - zaktualizuj Nikon Transfer (najnowsza wersja to 1.5.1), a potem instaluj ViewNX.

Domyślnie

Dzięki za podpowiedź, zaraz sprawdzę czy to pomoże. Niestety nic nie pomogło, ntransfer nie jest potrzebny. Kto ma viewnx 1.4.0?
    Ostatnio edytowane przez marcinez ; 03-11-2009 o 13:43

Domyślnie

Sprawdziłem, nie mam wersji 1.4, ale sprawdź, czy po podmianie tej biblioteki będzie poprawa:

http://cid-0e0768e356241c74.skydrive...Nikon/CML9.dll

PS.
    W katalogu ViewNX mam zarówno CML9 i CML8, więc to nie wina wersji programu.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów