PDA

Zobacz pełną wersję : Grip MB-D80,a spust migawki

tomassi
18-10-2006, 23:10
Witam wszystkich użytkowników forum,
mam pewne pytanie związane z gripem MB-D80, właśnie dzisiaj otrzymałem przesyłkę ze sklepu, zamontowałem grip na puszkę i pobróbowałem jak działą. No i nie wiem czy jest wszystko ok z powodu tego, że spust migawki na nim chodzi bez charakterystycznego kliknięcia, takiego choćby jaki jest wyczuwalny przy spuscie na body D80. Na gripie przejście między położniem 1 a 2 jest niemal niezauważalne, bardzo płynne. Czy waszym zdaniem należy zareklamować gripa czy po prostu te modele tak mają?

Robert S.
18-10-2006, 23:32
ten typ tak ma

PawelR
19-10-2006, 08:03
ten typ tak ma

Potwierdzam, u mnie tak samo - ale po przyzwyczajeniu bez problemu daje sie wyczuc prog zadzialania.

pozdrawiam,
Pawel

milk
19-10-2006, 08:41
Nie ma tzw wyczuwalnej "połówki" i jest bardzie czuły niż główny. Cza delikatniej do niego podchodzić:) ale przyzwyczaisz się...

milk

Lolas
19-10-2006, 08:51
Do pokretel sterujacych tez trzeba sie przyzwyczaic - rozmieszczone sa w innych odleglosciach od spustu niz na korpusie. Po zrobieniu paru fotek, zapomnisz o jakiejkolwiek roznicy, natomiast na pewno dlugo jeszcze bedziesz pod wrazeniem wygody jaka daje grip ;-)

acidjazz
19-10-2006, 11:28
Potwierdzam,

Spust migawki nie ma połówki - można się przyzwyczaić.
To co mi się podoba, to że przycisk blokady ekspozycji jest w lepszym miejscu - sam wpada pod palec - nie trzeba go szukać tak jak w body

malisz
19-10-2006, 13:37
jezeli moge maly ot zrobic, a jak jest z jakoscia tego gripa? kilka osob narzekalo wczesniej, a teraz chyba wiecej osob go nabylo. i jak? trzeszczy i ma luzy czy solidny i wygodny kawal plastiku?

PawelR
19-10-2006, 13:44
jezeli moge maly ot zrobic, a jak jest z jakoscia tego gripa? kilka osob narzekalo wczesniej, a teraz chyba wiecej osob go nabylo. i jak? trzeszczy i ma luzy czy solidny i wygodny kawal plastiku?

Na razie nic nie trzeszczy, nie ma luzów, dodaje D80 dużo "powagi" :)
Trzymanie aparatu jest dużo wygodniejsze i pewne.
Do jakości plastików zawsze się można przyczepiać ale nie jest źle.

pozdrawiam
Paweł

Lolas
19-10-2006, 13:55
IMHo wszelkie lamenty byly nieuzasadnione. Grip jest solidny i co najwazniejsze wspaniale poprawia ergonomie aparatu. Jedyny mankament: aparat o wiele bardziej rzuca sie w oczy :-/

tomassi
19-10-2006, 19:10
Dziękuję za odzew. Więc wszystko ok, zaś co do jakości gripa: imho jest w porządku, żadnych luzów czy tzw skrzypienia. Naprawdę trzyma się go nieźle, mały palec przestaje lecieć, warto go po prostu mieć.

KozaK
19-10-2006, 20:46
Skoro nie ma połówki to grip a'la Canon :D

ALF
19-10-2006, 22:16
nie przejmój się...spust do gripa D50 też nie ma połówki :D

PawelR
19-10-2006, 22:28
Skoro nie ma połówki to grip a'la Canon :D

Absolutnie nieprawda :-) Grip do D80 jak najbardziej posiada "połówkę" - co prawda przeskok jest trudno wyczuwalny ale to kwestia przyzwyczajenia.

pozdrawiam
Paweł

Gawronnek
19-10-2006, 23:23
potwierdzam, mnie osobiście bardzo odpowiada, zarówno spust jak i cały grip

wlopis
21-10-2006, 13:53
grip jest ok, połówki nie wyczuwam,

malisz
21-10-2006, 14:58
no nic tylko kupowac. tylko czemu to tyle kosztuje. grip+ np. jeszcze jedna bateryjka en-el3e, 550+250zl? :-?

MarS
21-10-2006, 15:29
Ja się przyłączę do pochwał gripa
Jednym z głównych powodów zakupu D80 była możliwość założenia oryginalnego gripa i zakupu tego nieżałuję.
Grip wykonany solidnie i bardzo poprawia uchwyt aparatu nie mówiąc już o wykonaniu zdjęć pionowych bo teraz to jest miodzio i ilość fotek w pionowym kadrze bardzo się ostatnio u mnie zwiększyła.
Co do spustu to trzeba się do niego przyzwyczaić bo "połówka" jest mniej wyczówalna niz w body i pierwsze trzy foty poszły z przypadku ale bardzo szybko mozna uchwycić ten "włąściwy naciśk"