PDA

Zobacz pełną wersję : D80 problem z obiektywami

tomasz24
31-10-2009, 01:00
Witajcie

Wiele razy, zwłaszcza jak zmieniam często obietywy, pojawia się na górnym wyświetleczu w miejscu gdzie pokazuje przesłonę dwie poziome kreski, czym to jest spowodowane? Pozdrawiam

BBall_Freaker
31-10-2009, 01:01
A wyłączasz aparat przed odpięciem szkła?

Greg77
31-10-2009, 01:03
Witajcie

Wiele razy, zwłaszcza jak zmieniam często obietywy, pojawia się na górnym wyświetleczu w miejscu gdzie pokazuje przesłonę dwie poziome kreski, czym to jest spowodowane? Pozdrawiam

Czy moze te dwie kreski sa z F--?? czy same --.....
Sadze ze F-- a jest to znany blad Nikona:D
Mysle ze w twoim przypadku pomcne moze byc przetarcie stykow sciereczka nasaczona alkocholem (nie pic:D)....
Ale warto tez zaopatrzyc sie w woreczek do wchlaniania wilgoci i trzymac go w torbie z aparatem.....moim skromnym zdanie to wlasnie wilgoc jest powodem tego bledu.....nie zapominajmy ze to nie sa szczelne puszki!

wjk
31-10-2009, 01:27
greg gdzie mozna zaopatrzyć się w taki woreczek anty-wilgoć ?

Greg77
31-10-2009, 01:59
greg gdzie mozna zaopatrzyć się w taki woreczek anty-wilgoć ?

Hehe kiedys dawali nawet z niektorymi butami......czesto jest dodawany ze sprzetem elektronicznym w takich malych torebeczkach.....
Wiem ze mozna kupic takie cos.......google sporo o tym mowi:D np: tu (http://allegro.pl/item786566879_pochlaniacz_wilgoci_stop_wklad_uniwe rsalny_250.html)

tomasz24
31-10-2009, 18:28
wilgoć odpada bo mam kilka takich sakiewek pochłaniających wilgoć w całej torbie porozrzucanych. Oczywiście wyłączam aparat kiedy zmieniam szkła. Zauważyłem, że czasami trzeba docisnąć obiektyw bo ostatni styk nie zwiera dokładnie. Dzięki wszystkim, pozdrawiam