Zobacz pełną wersję : Chciałbym miec MINI STUDIO
jak w temacie, chciałbym, ale potrzebuje waszej pomocy, bo zielony w temacie jestem. Mam do wydania ok 2tys złoty. Wiem wiem, mało, ale jak mi sie spodoba to przeznacze wiecej. Chce poprostu zobaczyc, ugrysc i stwierdzic czy chce w to brnąć.
A więc zaczne od tego o czym mysle, a wy ewentualnie wyprowadzcie mnie z błedu, lub doradzcie cos w tej kwestii.
Myslalem o Dwoch lampach Quantuum R300+ lub PT-300. Do tego chce dwa softboxy 180x40 i 60x60 ale myslalem o Nakładce "plaster miodu". To chcialbym wyzwolic jakims radiem lub kablem. Napewno jakies tło.
Posiadam dwie sabinki 600 i 900 i chce dokupic parasolki i ewentualnie wdrozyc te swiatelko tez do tego MINI STUDIA.
I teraz wiem ze za chwile zaczna sie posty typu w 2 tys sie nie zmiescisz, Ok rozumiem ze moze i tak jest, ale moze zna ktos dobre sprawdzone zamienniki, tansze lampy badz lepsze w zblizonej cenie. Jestem gotowy dołozyc do tego studia jeszzce tysiac. Te studio ma za zadanie edukacyjne, chce rozgrysc ustawienia swiatła i cienia...
Bede wdzieczny za kazda rade i konstuktywna opinie.
dzieki
a czemu nie poszukasz ?:) chyba juz wszystko na ten temat powiedziano
lepiej isc do jakiegos studia i sie pobawic sprzetem - napewno lepsza to inwestycja niz kupowanie aby sie przekonac jak to działa.
jak juz bedziesz kupował to po co 2 lampy?
stripa przewanie uzywa sie do podswietlenia postaci wiec lepszy bedzie 120X80 soft, plaster miodu na softa mozna wiziac ale po co na poczatek ?
do podswietlenia masz sabinki. dokup blende duza do wypełnienia (zawsze sie przyda, czarna przy bialych scianach, biala wiadomo do czego:)) bo z druga lampa moge sie załozyc ze na poczatku sobie nie poradzisz.
tło polipropylenowe za 30 zł daje rade na poczatek
z wyzwalaczy najtanszych to tylko powerlux 1kanałowy - tani i niezawodny.
jak Ci sie spodoba to dokupisz inne nasadki i lampy.
napisz co jeszcze chcesz focic i w jak duzym pomieszczeniu
dzieki za rychła odpowiedz. Moze zaczne od poczatku.
co do probowania w jakims studiu, to w zeszlym tygodniu były warsztaty organizowane przez grupe Fotokujawy i Jacek takie nam piekne studio zrobił ze stwierdziałem ze zimą tez chce fotografowac w studio:) takze jako taki "wstep" juz mam. a wiec chciałbym focic głownie portety, od ciasnych po luzne amerykanskie. a pomieszczeniem bedzie strych ok 10-15 m2.
to dosc małe te pomieszczenie wiec tzreba je wyczernic bo inaczej masakra bedzie.
kup jedna lampe- r+300 to dobry wybór. jeden soft 120X80, kup jakis tanszy nie musi byc quantuma. doszyj sobie do niego rzepy i zrób skrzydełka aby ograniczyc swiatło .
do tego blenda 180cm 5w1 i powerlux +2 odbiorniki + kostka z fotocela aby wykorzystac sabinki i zrobisz bardzooooooo wiele na tym zestawie.
do tego tło za 30zł i mozna sie bawic
to dosc małe te pomieszczenie wiec tzreba je wyczernic bo inaczej masakra bedzie.
kup jedna lampe- r+300 to dobry wybór. jeden soft 120X80, kup jakis tanszy nie musi byc quantuma. doszyj sobie do niego rzepy i zrób skrzydełka aby ograniczyc swiatło .
do tego blenda 180cm 5w1 i powerlux +2 odbiorniki + kostka z fotocela aby wykorzystac sabinki i zrobisz bardzooooooo wiele na tym zestawie.
do tego tło za 30zł i mozna sie bawic
Dzieki wielkie mmmak!! Tego mi było trzeba!! pomieszczenie da sie jakos przyciemnic:) bede kombinowal. a R600+ nie wypadla by lepiej?? aha i rozumiem ze sabinki z fotoceli odpalam. A czy ktos wie przy takiej kombinacji jakie czasy moge otrzymac? 1/160 wyciagne??
Polecam poradnik klik (http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotografowania-ksiazka-on-line/41384-portret-studyjny-maly-poradnik.htm) zwłaszcza część poświęconą wykorzystaniu światła.
Proponuję jedną lampę i blendę. I tak będziesz używał minimalnych mocy.
Zawsze używam jednej lampy i jedyny problem jaki napotykam to zbyt duża ilość światła :-)
o dziekuje napewno wylukam:) przyda sie lektura
Dzieki wielkie mmmak!! Tego mi było trzeba!! pomieszczenie da sie jakos przyciemnic bede kombinowal. a R600+ nie wypadla by lepiej?? aha i rozumiem ze sabinki z fotoceli odpalam. A czy ktos wie przy takiej kombinacji jakie czasy moge otrzymac? 1/160 wyciagne??
przy tak maly pomieszczeniu 600 bedzie sporo za duza - nie umeim tego liczyc wiec nie wiem jaka bedziesz miał min przysłone - Jacek by wiedział :)
pytajac o kombinacje pytasz o lampe+wyzwalacz+body.
przewaznie sie robi 1/125. z moim d80 1/200 daje rade.
jesli chcesz zdjecia w ruchu to juz wyzwalasz lampa systemowa przez fotocele.
sabinki mozesz odpalic z foto celi lub z wyzwalacza. główna napewno błysnei z fotoceli
przy tak maly pomieszczeniu 600 bedzie sporo za duza - nie umeim tego liczyc wiec nie wiem jaka bedziesz miał min przysłone - Jacek by wiedział :)
pytajac o kombinacje pytasz o lampe+wyzwalacz+body.
przewaznie sie robi 1/125. z moim d80 1/200 daje rade.
jesli chcesz zdjecia w ruchu to juz wyzwalasz lampa systemowa przez fotocele.
sabinki mozesz odpalic z foto celi lub z wyzwalacza. główna napewno błysnei z fotoceli
Co do przesłony to zamierzam zakupic swiatłomierz:) napewno bedzie przydatny:) aha czyli rozumiem ze do takiego pomieszczenia oraz do softboxa wielkosci 120x80 R300+ wystarczy. czyli temat lampy juz mam. Co do kombinacji to chodzi mi o kombinacje w lampa Quantuum na wyzwalaczu + sabinki na fotoceli. Jak to sie sprawuje. Gdzies kiedys czytałem ze fotocela moze ciutke opozniac blysk z sabinki. czy to prawda? Zdjecia w ruchu raczej odpadaja. a co myslicie o polaczeniu kablami?? nie bylo by pewniejsze?? czy ten wyzwalacz z fotocela da rade??
czy ten wyzwalacz z fotocela da rade??
wyjasnij bo nie kumam :)
kup sobie kostke z fotocela i gniazdem pc. sabine wyzwolisz wtedy na dwa sposoby, ale ja zakladam odbiornik na sabine a z fotoceli odpalisz r300. dobrym rozwiązaniem njest wyprowadzenie fotoceli na kabelku z tej kostki. ja tak zrobilem i wtedy zawsze fotocela reagowała.
kable to dobre rozwiazanie na krótką mete. do pierwszego upadku lampy
i nie mysl o jakis pierdołach jak opoznienie błysku tylko zdjęcia rób :)
wyjasnij bo nie kumam :)
kup sobie kostke z fotocela i gniazdem pc. sabine wyzwolisz wtedy na dwa sposoby, ale ja zakladam odbiornik na sabine a z fotoceli odpalisz r300. dobrym rozwiązaniem njest wyprowadzenie fotoceli na kabelku z tej kostki. ja tak zrobilem i wtedy zawsze fotocela reagowała.
kable to dobre rozwiazanie na krótką mete. do pierwszego upadku lampy
i nie mysl o jakis pierdołach jak opoznienie błysku tylko zdjęcia rób :)
wyjasniam:) chodzi mi o to czy jesli na przykład, podepne lampe studyjna na wyzwalacz a sabinke na fotocele, to czy blysk uruchamiajacy sabinke nie spowolni jej odpalenia. chodzi mi o synchronizacje. czy ten błysk bedzie idelnie trafiony? a moze ja cos zle rozumiem?? a moze lepszym rozwiazaniem bylo by sabinke na wyzwalacz posadzic a lampe na fotoceli?? wybaczcie ze tyle pytan mam ale chce wszystko wyjasnic sobie przed kupnem sprzetu :)
tak czy tak bedzie dobrze:) nic sie nie opózni. problemem raczej bedzie to ze fotocele z kostek często nie widza błysku wiec:
1. wyprowadz ja na kabelku
2. nie wyprowadzaj na kabelku :) tylko podepnij odbiornik pod sabine przez gniazdo pc w kostce chyba ze masz takowe w sabinie a głona odpali z fotoceli
3. podepnij odbiorniki i pod sabine i pod główna lampe
kup 2 odbiorniki i po kłopocie :)
ide na jakie piwo :)
Piwo masz ode mnie za pomoc:) dzieki
tak czy tak bedzie dobrze:) nic sie nie opózni. problemem raczej bedzie to ze fotocele z kostek często nie widza błysku wiec:
1. wyprowadz ja na kabelku
2. nie wyprowadzaj na kabelku :) tylko podepnij odbiornik pod sabine przez gniazdo pc w kostce chyba ze masz takowe w sabinie a głona odpali z fotoceli
3. podepnij odbiorniki i pod sabine i pod główna lampe
kup 2 odbiorniki i po kłopocie :)
I jeszcze jedno. Myslisz ze ten POWERLUX sobie poradzi?? nie wysiadzie mi po pierwszych błyskach?? a jak on sie np spisuje na zewnatrz?? jakbym chcial kiedys cos tam na zewnatrz zabrac??
mam powerluxa 1 kanałowego +2 odbiorniki.
błyskam w studio i na zewnatrz. jeszcze mnie nie zawiódł - zasieg ok 50-80m, zawsze odpala. jedyna wada jest moim zdanie za duza prądozerność odbiorników(nie mam innego odnośnika) więc 2 kpl baterii zawsze mam z soba tak jak i baterii odbiornika(jeszcze nie wymieniałem od nowosci).
mam powerluxa 1 kanałowego +2 odbiorniki.
błyskam w studio i na zewnatrz. jeszcze mnie nie zawiódł - zasieg ok 50-80m, zawsze odpala. jedyna wada jest moim zdanie za duza prądozerność odbiorników(nie mam innego odnośnika) więc 2 kpl baterii zawsze mam z soba tak jak i baterii odbiornika(jeszcze nie wymieniałem od nowosci).
Przkonałes mnie :D Kupie tego powerluxa. Alledrogo to jedyne miejsce gdzie moge to dostac?? A jesli podepne fotocele pod sabinke to najlepiej na kablu i fotocele tak ustawic w strone błysku czy to bez znaczenia??
gdzie moge to dostac??
http://www.funsports.pl/p,pl,425,1+kanalowy+radiowy+wyzwalacz+lamp+blyskow ych+powerlux+fw-1b+-+komplet.html
http://www.funsports.pl/p,pl,464,1+kanalowy+radiowy+wyzwalacz+lamp+blyskow ych+powerlux+fw-1b+-+odbiornik.html
A jesli podepne fotocele pod sabinke to najlepiej na kablu i fotocele tak ustawic w strone błysku czy to bez znaczenia??
ja osobiście wyprowadziłem sobie fotocele na kabelku 1m i przyczepiłem do klipsa biurowego wiec zawsze jest w zasiegu błysku. W Twoim pzrypadku sam zobaczysz jak bedzie i podejmiesz odp. kroki
No... no... Rafał widzę, że Wymysłowo zrobił swoje. Mnie też po głowie chodzi kilka drobiazgów ;)
No... no... Rafał widzę, że Wymysłowo zrobił swoje. Mnie też po głowie chodzi kilka drobiazgów ;)
Dawid tak jakos mnie naszlo, spodobało mi sie naprawde ostre, dobrze doswietlone i nienagannie dobrane ekspozycje:) A tak serio to rzeczywiscie zima ciezko bedzie cokolwiek popstrykac wiec sie w studio pobawie ;) No i zapraszam oczywiscie jak tylko bede w Polsce i bedziesz mial ochote;)
Czasami śmigam do Wa-wy przez Lipno więc chętnie kiedyś skorzystam :)
jakim kablem połacze sabinke w fotocela?? pomoze mi ktos??
Luźna gumka
03-11-2009, 09:50
Generalnie jesteś w stanie poradzić sobie bez kabla.
Ustawiasz SB w tryb Su-4. Ustawiasz moc i w tym momencie SB zostanie odpalona błyskiem lampy studyjnej. Bez zbędnych kabli. W pomieszczeniach da radę, chyba, że lampę będziesz ustawiać daleko od siebie przez co fotocela nie "zobaczy" błysku lampy studyjnej. Tylko w tym wypadku błysku może nie "zauważyć" i fotocela z SB, jak i dodatkowa fotocela na kablu.
Czytając Twoje wcześniejsze obawy - nie będzie problemu z synchronizacją błysków. Bardziej będziesz musiał pamiętać o synchronizacji błysku lampy z migawką aparatu, czyli w skrócie oscylowanie w czasach ok. 1/125 do 1/200 (w zależności od używanego aparatu).
dzieki Kondziu. Pytam o ten kabel do fotoceli, poniewaz lampe SB zamierzam rostawic jako kontre z tyłu i bedzie ona albo na parasolce albo jakis softbox 40x40. dlatego jesli naprawde bedzie schowana gdzies z tyłu, kablem wycaignał bym fotocele w bardziej widoczne miejsce. A co do SU-4 w sabinkach to z tego se wiem to tylko SB-900 ma, a ja posiadam jeszcze SB-600 i ją tez chciałbym wdrożyc w te moje studio. Wiec zeby wyciagnac fotocele kablem z lampy potrzebuje do tego kostke synchro??