PDA

Zobacz pełną wersję : Photoshop cs2 czy warto?

Jendrek.gd
29-10-2009, 08:35
Konkretniejszą obróbka zdjęc sie nie zajmowałem, najwyżej rozjasnienie wykadrowanie. Teraz wpadł mi w ręce Photoshop cs2 czy można nim wykonywać takie rzeczy jak: wygładzanie skóry, składanie 2 obrazów doświetlonego i niedoświetlonego w jedno dobrze doświetlone zdjęcie(pozbycie się cieni). Czy tez nie warto zaprzatać sobie głowy tym programem a pomysleć o Adobe Photoshop Elements 7 Oprogramowanie bedzie wykorzystywane amatorsko.

docxxx
29-10-2009, 08:52
Zacznij od bezplatnego oprogramowania (GIMP). Jak Ci nie przypasuje, to sprobuj tanszego PS, Elements.

Jendrek.gd
29-10-2009, 09:03
Mam zainstalowanego Photoshopa cs2 i zastanawiam się czy wgłębiac się w niego. Obsługa komputera nie jest dla mnie czarna magią, także pewnie sobie poradzę. Zastanawiam sie czy warto wykorzystywac starsza wersje programu.

prz3mo
29-10-2009, 09:16
Dla mnie największym minusem starych wersji jest to, że nie zainstalujemy do nich nowych wersji ACR.
Możliwości edycji spokojnie starczyłyby mi z wersji CS2, co jednak z tego skoro nie doinstaluje do niego ACR w takiej wersji by osbługiwał NEFy z D700...

Jendrek.gd
29-10-2009, 09:19
a NEF-y z D80 obsługuje?

pebees
29-10-2009, 09:21
Możliwości edycji spokojnie starczyłyby mi z wersji CS2, co jednak z tego skoro nie doinstaluje do niego ACR w takiej wersji by osbługiwał NEFy z D700...
Korzystaj z DNG.

yanoosh
29-10-2009, 09:24
prz3mo wykazał jedyną, choć niezwykle istotną, niedogodność korzystania z starszych wersji PS. Osobiście wykorzystuję licencję na CS2 i na razie nie widzę powodów do upgrad'owania.
Może pomyślę o tym przy CS6 ~ CS7 :)

Jendrek.gd
29-10-2009, 09:27
Czyli można pracowac jak dla początkującego amatora

stig
29-10-2009, 10:00
Mam zainstalowanego Photoshopa cs2 i zastanawiam się czy wgłębiac się w niego. Obsługa komputera nie jest dla mnie czarna magią, także pewnie sobie poradzę.:))) A co ma umiejetnosc obslugi komputera z praca w Photoshopie..? To tak, jakbys powiedzial: potrafie prowadzic samochod, wiec z wykopaniem ladnej, wymiarowej dziury za pomoca koparki -- tez sobie poradze...
Oczywiscie, ze wszystkiego mozna sie nauczyc, ale nie nalezy upraszczac, ze skoro cos sie juz wie, to z czyms podobnym przyjdzie rownie latwo (szybko, poprawnie, i z dobrymi wynikami).

Jendrek.gd
29-10-2009, 10:09
Przecież nie pisałem że zostane wirtuozem

stig
29-10-2009, 10:34
Przecież nie pisałem że zostane wirtuozemAle ja tez nie do takich slow sie odnioslem -- patrz cytat.

d_an
30-10-2009, 19:21
CS2 nie różni się zbytnio od nowszych wersji. Doszło kilka usprawnień, ale niewiele czego nie dało by się zrobić starszymi wersjami. Wspomniane przez Ciebie rzeczy spopkojnie zrobisz choćby i znacznie starszymi wersjami - wygładzanie skóry to przede wszystkim umiejętne użycie filtra rozmycie powierzchniowe i różne tam klonowania, łatkowania itp. Łączenie ekspozycji - podstawy maskowania warstw. Co do RAWów - zawsze można skorzystać z zewnętrznej wywoływarki i kontynuować obróbkę w ps.

Władca Pixeli
31-10-2009, 02:43
Może pomyślę o tym przy CS6 ~ CS7 :)
Kiedyś można było kupować upgrade z dowolnej poprzedniej wersji. Niestety firma Adobe teraz jest nastawiona na maksymalne zyski i wprowadzona nowe zasady i upgrade można robić tylko z kilku wersji wstecz.