Zobacz pełną wersję : Photoshop cs2 czy warto?
Jendrek.gd
29-10-2009, 08:35
Konkretniejszą obróbka zdjęc sie nie zajmowałem, najwyżej rozjasnienie wykadrowanie. Teraz wpadł mi w ręce Photoshop cs2 czy można nim wykonywać takie rzeczy jak: wygładzanie skóry, składanie 2 obrazów doświetlonego i niedoświetlonego w jedno dobrze doświetlone zdjęcie(pozbycie się cieni). Czy tez nie warto zaprzatać sobie głowy tym programem a pomysleć o Adobe Photoshop Elements 7 Oprogramowanie bedzie wykorzystywane amatorsko.
Zacznij od bezplatnego oprogramowania (GIMP). Jak Ci nie przypasuje, to sprobuj tanszego PS, Elements.
Jendrek.gd
29-10-2009, 09:03
Mam zainstalowanego Photoshopa cs2 i zastanawiam się czy wgłębiac się w niego. Obsługa komputera nie jest dla mnie czarna magią, także pewnie sobie poradzę. Zastanawiam sie czy warto wykorzystywac starsza wersje programu.
Dla mnie największym minusem starych wersji jest to, że nie zainstalujemy do nich nowych wersji ACR.
Możliwości edycji spokojnie starczyłyby mi z wersji CS2, co jednak z tego skoro nie doinstaluje do niego ACR w takiej wersji by osbługiwał NEFy z D700...
Jendrek.gd
29-10-2009, 09:19
a NEF-y z D80 obsługuje?
Możliwości edycji spokojnie starczyłyby mi z wersji CS2, co jednak z tego skoro nie doinstaluje do niego ACR w takiej wersji by osbługiwał NEFy z D700...
Korzystaj z DNG.
prz3mo wykazał jedyną, choć niezwykle istotną, niedogodność korzystania z starszych wersji PS. Osobiście wykorzystuję licencję na CS2 i na razie nie widzę powodów do upgrad'owania.
Może pomyślę o tym przy CS6 ~ CS7 :)
Jendrek.gd
29-10-2009, 09:27
Czyli można pracowac jak dla początkującego amatora
Mam zainstalowanego Photoshopa cs2 i zastanawiam się czy wgłębiac się w niego. Obsługa komputera nie jest dla mnie czarna magią, także pewnie sobie poradzę.:))) A co ma umiejetnosc obslugi komputera z praca w Photoshopie..? To tak, jakbys powiedzial: potrafie prowadzic samochod, wiec z wykopaniem ladnej, wymiarowej dziury za pomoca koparki -- tez sobie poradze...
Oczywiscie, ze wszystkiego mozna sie nauczyc, ale nie nalezy upraszczac, ze skoro cos sie juz wie, to z czyms podobnym przyjdzie rownie latwo (szybko, poprawnie, i z dobrymi wynikami).
Jendrek.gd
29-10-2009, 10:09
Przecież nie pisałem że zostane wirtuozem
Przecież nie pisałem że zostane wirtuozemAle ja tez nie do takich slow sie odnioslem -- patrz cytat.
CS2 nie różni się zbytnio od nowszych wersji. Doszło kilka usprawnień, ale niewiele czego nie dało by się zrobić starszymi wersjami. Wspomniane przez Ciebie rzeczy spopkojnie zrobisz choćby i znacznie starszymi wersjami - wygładzanie skóry to przede wszystkim umiejętne użycie filtra rozmycie powierzchniowe i różne tam klonowania, łatkowania itp. Łączenie ekspozycji - podstawy maskowania warstw. Co do RAWów - zawsze można skorzystać z zewnętrznej wywoływarki i kontynuować obróbkę w ps.
Władca Pixeli
31-10-2009, 02:43
Może pomyślę o tym przy CS6 ~ CS7 :)
Kiedyś można było kupować upgrade z dowolnej poprzedniej wersji. Niestety firma Adobe teraz jest nastawiona na maksymalne zyski i wprowadzona nowe zasady i upgrade można robić tylko z kilku wersji wstecz.