Zobacz pełną wersję : d3x sample studyjne
Uzywam D700 ale powoli zaczyna mi brakowac megapixeli....wysokiej jakosci duuuze wydruki o duzej ilosci detali i niestety matryca D700 czasem nie wyrabia. Wspomagam sie tu srednim formatem ale to inna bajka sie zaczyna robic - koszty rosna, czasu mniej ;) a na horyzoncie nie widac nastepcy D700 z wiekszym sensorem
- Szkla ktore mam w podpisie w 100% pokrywaja moje potrzeby pod wzgledem jakosci i jasnosci
czy przesiadka na wieksza matryce bedzie sie wiazala z wymiana szkiel...tylko no wlasnie na co?
jedynie 85mm ma swoj "lepszy" model (pomine 20-35 bo choc to moje ulubione szklo to zastosowanie ma nieco inne i pewnie zostanie przy d700)
- czy jest szansa zeby ktos kto uzywa na codzien d3x w warunkach studyjnych podzielil sie kilkoma dobrze naswietlonymi rawami do pomacania - glownie chodzi mi o portret, cala postac oraz sceny z duza iloscia detali - oczywiscie po pomacaniu powedruja do kosza
pozdr
K
do admina puknij, on ma d3x-a i studio
Nie ma sprawy, tylko napisz mi dokładnie co chcesz. Jeden RAW to 50mb, więc lepszym rozwiązaniem jest płytka DVD.
Szkłami się nie przejmuj, spokojnie dadzą radę.
A czemu przesiadka na D3X ma się wiązać z wymianą szkieł? Te co masz w stopce powinny wystarczyć. Z alternatywy masz 14-24 i 24-70, ale trudno te zoomy nazwać portretowymi (nie wypowiadam się na temat 85/1.4, bo go nie mam).
wilku....bylbym wdzieczny gdybys zatem mogl wypalic dvd z kilkoma plikami
nie wiem czy dysponujesz kadrami o ktore mi chodzi ale....
- np kobieca paszcza makijaz oczy wlosy detale garderoby bizuteria
- cala postac detal ejak wyzej
- jakies foto produktowe z duza iloscia detali
oswietlenie studyjne i ew jesli jest taka mozliwosc informacja o uzytych lampach (wystarczy producent i model) nie wiem czemu mam wrazenie ze rozne aparaty roznie lapia np temperature barwowa palnikow
mialem co prawda porownanie d700/d300/d3 i wyszlo ze przy balansie na blysk kazdy mial inny zafarb a nawet przy wlasnym wzorcu bieli kazdy interpretowal inaczej
Ja fotografuję u Jacka_Z w studio i zawsze przed sesją robię PRE. Co do lamp to się dowiem dokładnie od Jacka.
Nie ma sprawy, jurto Ci to wypalę. Podaj mi na PW adres do wysyłki.
a tak z innej beczki czy jest jakas firma wynajmujaca sprzet (d3x) coby mozna bylo spokojnie wypozyczyc i w trakcie sesji z nim popracowac?
niestety na demo z nikona nie mam co liczyc nie jestem nps bo sie nie lapie bo nie mam odpowiedniej ilosci profi korpusow;)
a tak z innej beczki czy jest jakas firma wynajmujaca sprzet (d3x) coby mozna bylo spokojnie wypozyczyc i w trakcie sesji z nim popracowac?
niestety na demo z nikona nie mam co liczyc nie jestem nps bo sie nie lapie bo nie mam odpowiedniej ilosci profi korpusow;)
Jest coś takiego jak zloty i warsztaty NKP.
Ci co byli to wiedzą, że wtedy można dużo sprzętu sprawdzić i to darmo;)
no to wiem ale pewnie rozumiesz moje podejscie
chcialbym bez pospiechu zrobic przynajmniej jedna sesje sprzetem ktory potencjalnie mam zamiar kupic w warunkach w ktorych normalnie fotografuje
warsztaty ok ale majac na plecach oddech paru osob w studiu to jednak nie to
ps. czy w najblizszym czasie np w warszawie odbeda sie jakies warsztaty czy sesja gdzie d3x bedzie obecny i gdzie bedzie mozna go pomacac??
ps2. z jednej strony nie zaluje ani troche ze sie przesiadlem na N ale po ostatnim fotografowaniu 5DII pozostaje drobny niedosyt (nie mowie o ergonomii bo jedna przesiadke mam za soba i wiem ze to kwestia przyzwyczajenia) matryca w 5DII daje rade...ech gdyby tak D800 na podobnym poziomie
......ech gdyby tak D800 na podobnym poziomie
No niestety. Widać parę osób wzdycha do czegoś w rodzaju D700x czy D800 - jak zwał tak zwał.
Odowiednika 5d II brak. Tylko D3x. I jak sobie myślę, że za niego byłby ten D800 i jeszcze inne zakupy to żal.
samek...pewnie nie tylko ja wzdycham ....z tych czy innych powodow...taki D800z sensorem na poziomie 20mpix (zakladajac ze jakosciowo nie odbiegalby od tego co siedzi 5DII) mysle bylby hitem do tego pelnoklatkowa 35 1.4 a nawet 1.8 i wiecej nic do szczescia nie potrzeba...wypuszczenie kilku szkiel za rozsadne pieniadze + nastepcy D700 daloby nikonowi duzo wiecej niz sprzedaz d3x...nie mowie tu o rynku amerykanskim ktory rzadzi sie innymi nieco prawami ale o europie (o polsce nie spominam;))
samek...pewnie nie tylko ja wzdycham ....z tych czy innych powodow...taki D800z sensorem na poziomie 20mpix (zakladajac ze jakosciowo nie odbiegalby od tego co siedzi 5DII) mysle bylby hitem do tego pelnoklatkowa 35 1.4 a nawet 1.8 i wiecej nic do szczescia nie potrzeba...wypuszczenie kilku szkiel za rozsadne pieniadze + nastepcy D700 daloby nikonowi duzo wiecej niz sprzedaz d3x...nie mowie tu o rynku amerykanskim ktory rzadzi sie innymi nieco prawami ale o europie (o polsce nie spominam;))
Miałem okazję, dzięki właśnie Tadziowi, porównać te same kadry, które zrobiłem jego D3x, a swoim D3. Od tego czasu gdy muszę naciągać fotę do sporego wymiaru serce mnie bardziej boli. Czasami niepotrzebnie. Ważne jest to, co na zdjęciu. Ale są momenty gdy wolałbym do B1 podciągać te 24MP. Mam szkła przez które już nie patrzę na nową piątkę Canona - ale przyznaję był taki moment. Na razie poczekam, bo muszę szczerze przyznać, że D3x byłby dla mnie trochę wybujałym nabytkiem. Jeszcze poczekam.
no niestety cena jest dla mnie tez istotna dlatego caly czas sie szczypie powaznie z takim wydatkiem o ile (strzelam) 10tys za potencjalnego nastepce d700 bym przelknal i za bardzo nie rozpaczal to ponad 20 juz daje do myslenia
Ja fotografuję u Jacka_Z w studio i zawsze przed sesją robię PRE. Co do lamp to się dowiem dokładnie od Jacka.
To ja od razu napiszę, że to lampy ELFO, dość leciwe i mają już nieco mniej K niż na początku.
WB pre było ustawione na zdjęciach u mnie w studiu. Zdjęcia we wnętrzach - chyba nie robiliśmy WB-pre, może szedłeś na starych nastawach, nie pamiętam. Zresztą jak to RAW to conik sobie poradzi.
Moje uwagi co do D3x - ma lepszy kolor skóry, ma większe DR. Tonalność jest taka pośrednia między tym co proponuje stara piątka canona a D700. Bierz to body w ciemno ;)
no nic dzieki wszystkim ....poczekam jeszcze troche moze na horyzoncie sie pojawi jakis D800 a jak nie coz....pewnie trzeba bedzie sprzedac jakas nerke choc ostatnio ceny strasznie poszly w dol;)
no nic dzieki wszystkim ....poczekam jeszcze troche moze na horyzoncie sie pojawi jakis D800 a jak nie coz....pewnie trzeba bedzie sprzedac jakas nerke choc ostatnio ceny strasznie poszly w dol;)
Szkoda, że tylko nerek i innych narządów;)
eeee tam:P jak jest perspektywa nabycia d3x to nic nie jest bardziej cenne. przecież z jedną nerką da się żyć, a bez dobrej puszki już życie nie jest tak ciekawe:P
conik - życzę ci wygranej w totka :P
zdecydowalem ze poczekam jeszcze i bede obserwowal co nikon wypusci nie ukrywam ze cena mnie troche dobija mam nadzieje jak zapewne wielu z nas ze pojawi sie jakis nastepca d700 niebawem
A w międzyczasie można poużywać PhotoAcute (wielokrotnie tańsze od D3X lub przyszłego D700x (D800) do produkcji fotek o zwiększonej rozdzielczości: http://www.photoacute.com/.