Zobacz pełną wersję : tendencje d90
Fortaigne
12-10-2009, 10:41
Witam
Jako że posiadam owo body od kilku dni rzecz jasna nie poznałem jego tendencji jako aparatu. Zatem zanim go w pełni ustawię pewnie minie sporo czasu. Zapytuję uprzejmie zatem drogich użytkowników owego body o wskazówki, jakie tendencje wykazuje ta puszka ? czy prześwietla, niedoświetla, na jakim poziomie ostrzy czy mydli (przy jakiej wartości suwaka ostrości zdjęcia Was zadowala ), czy auto WB podlega według Was drobnej korekty itp. itd. ? Przyjmuję bowiem pewną powtarzalność puszek i zaoszczędzi mi to sporo czasu jeśli ktoś np. powie że wartość ostrzenia minimum +5 :) bo jakbym dla samego ostrzenia po kilka fotek dla każdej wartości robił i to samo dla WB w jakiś konkretnych warunkach etc to pewnie tydzień bym do tego dochodził :)
z góry dzięki za sugestie i odczucia
Moim zdaniem lekko prześwietla na pomiarze matrycowym - nie jest to tak odczuwalne jak w D40/D80, ale jednak mam wrażenie, że tak jest.
Tak jak mister mam wrażenie że zdjęcia są zawsze lekko prześwietlone daltego zazwyczaj daję korektę -0.3.
Antonioo
12-10-2009, 11:50
nie wiem jakie Wy macie szkła, ale na mojej S mam -1,7 przeważnie:D nooo .... u siebie w sklepie sprawdzałem kilka innych szkieł i nie potrzeba było aż tak dużo na minusie.
balans bieli auto często troszkę przekłamuje a wyostrzenie bodajże na +5 lub 6
a tak szczerze to polecam przejdź się gdzieś z nim , poświęć parę chwil na zapoznanie się pracy aparatu na różnych ustawieniach....nawet w mieszkaniu
porób sobie na auto balansie bieli, a potem ustaw go odpowiednio w zależności od warunków i porównaj wyniki, chwila moment dosłownie
to samo z iso....często nowi użytkownicy lustrzanek boją się je zmieniać po przygodach z kompaktami:D d90 ma naprawdę bardzo użyteczny zakres iso, i śmiało można podnosić...również polecam klika takich samych kadrów, na różnych czułościach....
ja tak na początku robiłem....po parę kadrów na różnych ustawieniach i wiesz to co trza na wstępie....
nie ma optymalnych ustawień do wszystkiego....wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć na zdjęciu i ile i jakie masz to tego światło
pozdrawiam Antonio:)
W prawdzie nie mam D90 ale z moich doświadczeń wynika że chyba wszystkie puszki nikona odrobinę prześwietlają przynajmniej moje :p
ja nie zauważyłem tendencji do prześwietlania. Mam tez D80 w którym to zauważam :)
Co do ISO - uważam ze poprawnie naswietlone ISO 3200 jest w pełni akceptowalne w wydruku :)
ja nie zauważyłem tendencji do prześwietlania. Mam tez D80 w którym to zauważam :)
Co do ISO - uważam ze poprawnie naswietlone ISO 3200 jest w pełni akceptowalne w wydruku :)
Zgodzę się z Tobą ;)
Antonioo
14-10-2009, 12:13
kwestia szkieł pewnie....pracuję w sklepie foto i nie tylko sprawdzam na swojej puszcze, ale i sprawdzam inne puszki d90 na różnych szkłach....i pierwsze co trzeba zrobić, to -na ekspozycje
jak znajdę kiedyś trochę czasu to wrzucę kilka zdjęć z różnych szkieł na różnych ustawieniach ekspozycji
D80 nie dość , że prześwietlał to jeszcze robił to nieprzewidywalnie (ale nie rozdmu****my starego tematu-rzeki:mrgreen:)
D90 moim zdaniem ma lekkie tendencje do prześwietlania, ale jest to może 0,5EV.
Zauważyli to na dpreview.com w teście D90 (aż dziw, że nasi Optyczni.pl nic na ten temat nie napisali)
Tendencje to on ma do odklejania gum. Przez 7 miesięcy sporadycznego używania nagle pod kciukiem zaczęła odłazić :/
Skleić, sprzedać, zapomnieć.
Nie zauwazam specjalnie tendencji do przswietlania, wszystko zalezy od warunkow, ma wysoki zasieg tonalny i operuje ekspozycja na "-" kiedy trzeba....jezeli zdazy mu sie przeswietlic to naprawde w trudnych warunkach (kontrastowych).
Wyostrzenie mam na +6 i to z moich wlasnych opserwacji.....dopiero po czasie zauwazylem ze wszyscy na forum tak maja;)
ISO to duzy plus D90tki....naprawde wyniki sa zadowalajace i to do 1600 spokojnie;)
Ogolem swietny wybor:D
A co do kolegi powyzej i odklejajacych sie gum....chmmmm mam D90 od kwietnia i jakies 7tys przebiegu....uzywany w roznych warunkach i nic sie nie odkleja.....moze poprostu miales pecha, mialem tez inne Nikony i naprawde sporo przeszly.....zadnych oznak odklejania;)
Antonioo
14-10-2009, 18:16
też mam od kwietnia:)a na liczniku ok 8300 i żadna guma nie odłazi
mad_mark
15-10-2009, 12:56
moj D90 ma tendencje to lapania BF na skrajnych polach AF. Kiedy celuje centralnym wtedy lapie idealnie w punkt.
Potwierdzam tendencję dużą do prześwietlenia. Ja dałem w korekcji ekspozycji na wszystkie rodzaje pomiaru -1 EV...
Tendencje to on ma do odklejania gum. Przez 7 miesięcy sporadycznego używania nagle pod kciukiem zaczęła odłazić :/
Skleić, sprzedać, zapomnieć.
użytkuje d90 od około roku i mam tak samo. w dodatku wydaje mi się, że trochę się ona rozciągnęła, bo jak sie ją "wsadzi" na miejsce, to jest wypukła.
korsarz, stała poprawka na -1 EV wskazuje, że coś jest źle z aparatem. Tą korektę masz ustawioną w ustawieniach osobistych b4?
sokrates
16-10-2009, 08:32
mój ma tendencje do robienia zdjęć ;-)
1EV to przegięcie faktycznie coś jest nie tak mi D300s prześwietla o 0.3 i to nie zawsze. A zdjęcia są po prostu jasne ale to skorygowałem jasnością w ustawieniach przetwarzania.
pieczarek
16-10-2009, 13:43
Mój na pomiarze matrycowym prześwietla, albo raczej ja nie rozumiem jak naświetla. Wróciłem więc do używanego wcześniej przez 100 lat (Pentax ME super, Olympus OM2) pomiaru centralnie ważonego, który rozumiem i jestem w stanie przewidzieć jego zachowanie.
Z innych tendencji zauważyłem, że D90 (ale nie tylko, bo także mój D40, a wcześniej D80 - generalnie pewnie wszystkie Nikony) ma tendencję do spadania. Jeśli go delikatnie przesunąć za krawędź stołu, wypuścić z rąk, to leci na podłogę. Łatwo to także zauważyć, gdy wisi na szyi uwiązany na pasku. Gdyby nie miał tendencji do spadania, to by sobie latał w boki, w górę, niekiedy tylko w dół. A moje Nikony zawsze, bo taka już ich tendencja, ciągnęło w dół.
Dokładam swoją opinię - rzeczywiście d90 prześwietla - ale trzeba zaznaczyć, że robi to w trudnych warunkach tzn. mocne słońce i cienie - dynamika nie daje rady
Nikelbak
17-10-2009, 21:15
Troszke przeswietla ale w b. trudnych warunkach (korekta o 0,3 zupelnie wystarczy). Chyba jest to jedyna 'zla' tendencja D90-tki ale generalnie pomiar ekspozycji jest b. dobry.
Jeszcze kiepski AWB w swietle zarowym ale to juz ma wiekszosc modeli N i C.
KOZI2000
17-10-2009, 21:52
mam D90 od 10m-cy i ok. 12tyś. migawek, nie zaobserwowałem zadnych problemów z gumami. Co do pomiaru światła na matrycowym to u mnie jest bardzo różnie, czasem prześwietla a czasem niedoświetla w granicach +/-0.5EV (chyba nawet częściej niedoświetla). Jest to tak różnie i wydaje mi się ze mocno zależne od warunków że nie widzę w tym tendencyjności. Zresztą chyba każdy matrycowy tak ma, porównuje warunki zapisane w pamięci ale nie do konca wie co chce naswietlic fotograf (takie troche auto, wyprowadzcie mnie z bledu jesli sie myle:) ). Jedyną tendencja w moim D90 to jest nienaturalny kolor czerwony, może kwestia ustawienia? ale próbowałem na wszystkie sposoby i czerwien mi nie pasuje.
Karbulot
18-10-2009, 08:09
Dowiedzialem sie tutaj, ze wielu pisze o przeswietlaniu. Wczesniej na to nie zwracalem zbytniej uwagi, jednak siegajac pamiecia zauwazylem iz rzeczywiscie, zdjecia sa zbyt mocno naswietlone. Szczegolnie jak sie robi zdjecia przy slonecznej pogodzie. Bede musial to uwzglednic, szczegolnie ze przy korekcie minusowej, zyskam szybszy czas naswietlania.
Ale interesuje mnie jedno. D90 (nie wiem jak inne modele) ma mozliwosc ustawienia korekty ekspozycji na stale. Czy lepiej ustawic na stale czy moze jednak bawic sie w korekte tymczasowa, tylko przy slonecznej pogodzie?
Z innych tendencji zauważyłem, że D90 (ale nie tylko, bo także mój D40, a wcześniej D80 - generalnie pewnie wszystkie Nikony) ma tendencję do spadania. Jeśli go delikatnie przesunąć za krawędź stołu, wypuścić z rąk, to leci na podłogę. Łatwo to także zauważyć, gdy wisi na szyi uwiązany na pasku. Gdyby nie miał tendencji do spadania, to by sobie latał w boki, w górę, niekiedy tylko w dół. A moje Nikony zawsze, bo taka już ich tendencja, ciągnęło w dół.
No tutaj przyznam ze moj ma taka sama tendencje:D
Ale interesuje mnie jedno. D90 (nie wiem jak inne modele) ma mozliwosc ustawienia korekty ekspozycji na stale.
z Tego co pamiętam d80 pamięta korektę do momentu jej zmiany bądź zresetowania ustawień. d90 pewnie nie jest gorszy w tej kwestii.