Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: tendencje d90

Domyślnie tendencje d90

Witam

Jako że posiadam owo body od kilku dni rzecz jasna nie poznałem jego tendencji jako aparatu. Zatem zanim go w pełni ustawię pewnie minie sporo czasu. Zapytuję uprzejmie zatem drogich użytkowników owego body o wskazówki, jakie tendencje wykazuje ta puszka ? czy prześwietla, niedoświetla, na jakim poziomie ostrzy czy mydli (przy jakiej wartości suwaka ostrości zdjęcia Was zadowala ), czy auto WB podlega według Was drobnej korekty itp. itd. ? Przyjmuję bowiem pewną powtarzalność puszek i zaoszczędzi mi to sporo czasu jeśli ktoś np. powie że wartość ostrzenia minimum +5 bo jakbym dla samego ostrzenia po kilka fotek dla każdej wartości robił i to samo dla WB w jakiś konkretnych warunkach etc to pewnie tydzień bym do tego dochodził

z góry dzięki za sugestie i odczucia

Domyślnie

Moim zdaniem lekko prześwietla na pomiarze matrycowym - nie jest to tak odczuwalne jak w D40/D80, ale jednak mam wrażenie, że tak jest.
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

Tak jak mister mam wrażenie że zdjęcia są zawsze lekko prześwietlone daltego zazwyczaj daję korektę -0.3.

Domyślnie

nie wiem jakie Wy macie szkła, ale na mojej S mam -1,7 przeważnie nooo .... u siebie w sklepie sprawdzałem kilka innych szkieł i nie potrzeba było aż tak dużo na minusie.

balans bieli auto często troszkę przekłamuje a wyostrzenie bodajże na +5 lub 6
    a tak szczerze to polecam przejdź się gdzieś z nim , poświęć parę chwil na zapoznanie się pracy aparatu na różnych ustawieniach....nawet w mieszkaniu
    porób sobie na auto balansie bieli, a potem ustaw go odpowiednio w zależności od warunków i porównaj wyniki, chwila moment dosłownie

to samo z iso....często nowi użytkownicy lustrzanek boją się je zmieniać po przygodach z kompaktami d90 ma naprawdę bardzo użyteczny zakres iso, i śmiało można podnosić...również polecam klika takich samych kadrów, na różnych czułościach....

ja tak na początku robiłem....po parę kadrów na różnych ustawieniach i wiesz to co trza na wstępie....
    nie ma optymalnych ustawień do wszystkiego....wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć na zdjęciu i ile i jakie masz to tego światło
    pozdrawiam Antonio

Domyślnie

W prawdzie nie mam D90 ale z moich doświadczeń wynika że chyba wszystkie puszki nikona odrobinę prześwietlają przynajmniej moje
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

ja nie zauważyłem tendencji do prześwietlania. Mam tez D80 w którym to zauważam
    Co do ISO - uważam ze poprawnie naswietlone ISO 3200 jest w pełni akceptowalne w wydruku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stock Zobacz posta
    Co do ISO - uważam ze poprawnie naswietlone ISO 3200 jest w pełni akceptowalne w wydruku
    Zgodzę się z Tobą
    "nie pióro czyni obraz lecz malarz"
    Pozdro Kuba

Domyślnie

kwestia szkieł pewnie....pracuję w sklepie foto i nie tylko sprawdzam na swojej puszcze, ale i sprawdzam inne puszki d90 na różnych szkłach....i pierwsze co trzeba zrobić, to -na ekspozycje

jak znajdę kiedyś trochę czasu to wrzucę kilka zdjęć z różnych szkieł na różnych ustawieniach ekspozycji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stock Zobacz posta

D80 nie dość , że prześwietlał to jeszcze robił to nieprzewidywalnie (ale nie rozdmu****my starego tematu-rzeki)
    D90 moim zdaniem ma lekkie tendencje do prześwietlania, ale jest to może 0,5EV.
    Zauważyli to na dpreview.com w teście D90 (aż dziw, że nasi Optyczni.pl nic na ten temat nie napisali)
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

Tendencje to on ma do odklejania gum. Przez 7 miesięcy sporadycznego używania nagle pod kciukiem zaczęła odłazić :/
    Skleić, sprzedać, zapomnieć.
    Nikon L20 + MB-D10 + SB-900 + C17-40
    Nigdy nie oceniaj człowieka po kilku postach z forum bo będziesz nikim

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów