Zobacz pełną wersję : Camera raw profile
Witam
od dlugiego czasu uzywam camera raw do nefow ale ostatnio jedna rzecz ciagle mnie denerwuje ale dokladnie profile. Gdy otwieram zdjecie dostaje ono profil ACR ktoy je odrazu calkowicie zmienia, co mi sie nie podoba bo chce zeby efekt byl taki jak na aparacie. Jak zrobic zeby efekt byl taki sam? Probowalem podpinac profile Standard ale i tak zdjecia sa troche inne, zwlaszcza kolory, macie jakis pomysl?
od dlugiego czasu uzywam camera raw do nefow ale ostatnio jedna rzecz ciagle mnie denerwuje ale dokladnie profile. Gdy otwieram zdjecie dostaje ono profil ACR ktoy je odrazu calkowicie zmienia, co mi sie nie podoba bo chce zeby efekt byl taki jak na aparacie. Jak zrobic zeby efekt byl taki sam? Probowalem podpinac profile Standard ale i tak zdjecia sa troche inne, zwlaszcza kolory, macie jakis pomysl?Bylo poczytac inne watki na temat ACR. Ten, i zaden inny soft nie odczyta informacji z NEFow w taki sposob, zeby wygladaly dokladnie jak to zrobil aparat (tak, jak zostaly wygenerowane jpgowe prevki w NEFie). Tylko Nikon Capture to potrafi.
Tylko Nikon Capture to potrafi.
I to jest właśnie ten francowaty powód, dla którego nie mam PSa.
I mam jeszcze pytanie takie. Powstał w mojej głowie szatański plan obejścia tego gówna ACRowego. Nie mam działającej wersji ACRa więc rzucam temat w przestrzeń.
Gdyby za pomocą ViewNX lub NX2 skonwertować NEFy do TIFF lub JPG i potem otworzyć w ACR?
Może by było to dobrym rozwiązaniem za te paskudne kolory?
W jpg na pewno nie bo obrabiajac to wszystko stracilibysmy na jakosci. Co inengo tiff. Kwestia czy majac dwa programy do tego samego warto skakac miedzy nimi?
Kwestia czy majac dwa programy do tego samego warto skakac miedzy nimi?Przy cenie Shopa i jego mozliwosciach (oraz przeznaczeniu), mozliwosc wolania NEFa jest w zasadzie tylko milym dodatkiem. Generalnie jednak jesli ktos chce wyciagnac max mozliwosci z potencjalu RAW, a i nie konczyc tylko na tym co udostepniaja "wolarki" RAW -- nie ma mowy o skakaniu -- to beda dwa rozne elementy calego workflow. Do czasu, kiedy w NC doloza warstwy, dobre narzedzia do retuszu i przyspiesza jego dzialanie. :)
Do czasu, kiedy w NC doloza warstwy, dobre narzedzia do retuszu i przyspiesza jego dzialanie. :)
Długo na to będziesz/my czekać :)
Czy ktoś próbował otworzyć w ACR jpg czy tiff wyprowadzony z NX2?
Czy ktoś próbował otworzyć w ACR jpg czy tiff wyprowadzony z NX2?A w jakim kontekscie pytasz? Bo ze ACR otworzy, to wiadome. Nie pamietam jak z TIFFem, ale do otwarcia JPG da sie go zmusic.
A w jakim kontekscie pytasz?
Chodzi o to, że TIFF czy JPG po wyjściu z NX2 będzie już z ustawieniami puszki i "ładnym" kolorkiem skóry. Oczywiście żeby skonwertować RAWa bez grzebania w nim to trzeba go w miarę prawidłowo doświetlić i jako taka balans bieli ustawić.
Chodzi o to, że TIFF czy JPG po wyjściu z NX2 będzie już z ustawieniami puszki i "ładnym" kolorkiem skóry.Wszystko bedzie wygladac tak jak na podgladzie w aparacie.
Wszystko bedzie wygladac tak jak na podgladzie w aparacie.
Wspaniale. To pozostaje zakupić PS4, a NX2 potraktować jako wtyczkę do wstępnego wywoływania RAW, w ten sposób, że maksymalnie ustawiać trzeba w puszce wszelakie ustawienia, następnie skonwertować do TIFF/JPG i otwierać w ACR Adobe :)
Przy ślubniakach mi wszystko jedno jaki format.
Wspaniale. To pozostaje zakupić PS4, a NX2 potraktować jako wtyczkę do wstępnego wywoływania RAWRaczej nie wstepnego, ile podstawowego (bazowego). Osobiscie Shopa uzywam tylko do szczegolowego retuszu, obrobki seryjnej, badz tez prac zwiazanych z DTP. Sesji reporterskich w ogole nie ruszam w Shopie -- szkoda czasu, a i potrzeb niewiele. W takich przypadkach robi tylko za maszynke do przeskalowania, dodania podpisu i zapisuj jako JPG.
Raczej nie wstepnego, ile podstawowego (bazowego).
A nie za wolno na tym NX2?
W moim pytaniu/propozycji/koncepcji chodziło mi o to, żeby "doprowadzić" do ACR plik z kolorami (skóry na przykład)jakie bym chciał mieć, natomiast następnie można szybko w ACR (masowo) zadać kolejne etapy wywołania (np. korekta ekspozycji, ocieplenie, kontrast, winietka i inne pierdoły).
Jeżeli by się tak dało to może to jest sposób na szybszą obróbkę z zadowalającymi efektami.
Czyli nawet w najmniejszym wykorzystaniu NX2 - prosta konwersja całego folderu NEFów do JPG/TIFF, bez żadnego grzebania w pojedynczych plikach.
W moim pytaniu/propozycji/koncepcji chodziło mi o to, żeby "doprowadzić" do ACR plik z kolorami (skóry na przykład)jakie bym chciał mieć, natomiast następnie można szybko w ACR (masowo) zadać kolejne etapy wywołania (np. korekta ekspozycji, ocieplenie, kontrast, winietka i inne pierdoły).Ale po co? Skoro mozesz to samo zrobic w NXie? W sofcie Nikona najwieksze straty czasowe sa podczas otwierania i zapisywania. Tak wiec jesli juz otworzysz zdjecie w NXie po to tylko, zeby balans ustawic, to lepiej od razu wprowadzic wszystkie inne korekty, zeby nie musiec otwierac tego jeszcze w ACR i od nowa rzezbic. Twoja koncepcja wydaje sie naprawde malo efektywna. Jesli juz w ogole decydowac sie na uzycie NXa na jakims etapie (po to tylko, zeby pozniej znowu jeszcze rzezbic w ACR), to na pewno nie zyskasz na czasie -- a wrecz odwrotnie. W takim przypadku trzeba wybrac -- albo NX od poczatku do konca, albo ACR.
Ale po co? Skoro mozesz to samo zrobic w NXie? W sofcie Nikona najwieksze straty czasowe sa podczas otwierania i zapisywania. Tak wiec jesli juz otworzysz zdjecie w NXie po to tylko, zeby balans ustawic, to lepiej od razu wprowadzic wszystkie inne korekty, zeby nie musiec otwierac tego jeszcze w ACR i od nowa rzezbic. Twoja koncepcja wydaje sie naprawde malo efektywna. Jesli juz w ogole decydowac sie na uzycie NXa na jakims etapie (po to tylko, zeby pozniej znowu jeszcze rzezbic w ACR), to na pewno nie zyskasz na czasie -- a wrecz odwrotnie. W takim przypadku trzeba wybrac -- albo NX od poczatku do konca, albo ACR.
No to kombinuję jak koń pod górę.
Wydawało mi się, że w NX2 zadam masową konwersję do TIFF/JPG, zrobię herbatkę, a potem spokojnie będę otwierał w ACR po kilka podobnych plików, zadawał im podobne zadania, następnie każę wywołać i pójdę gdzieś.
Nie zamierzałem w ogóle otwierać w NX2 żadnego pliku, tylko za pomocą programu skonwertować - oczywiście jeśli będą to zdjęcia robione w "normalnych" warunkach, a nie w jakimś paskudnym świetle, z którym ACR nie da sobie rady. Tak więc problem otwierania/zapisu pojedynczych zdjęć mnie nie będzie dotyczył.
Na moim kompie znacznie szybciej chodził ACR, ale triale się pokończyły.
I co Ty na ten sposób? Warto?
I co Ty na ten sposób? Warto?Ja bym Cie raczej namawial na NXa. Z zakresu fotoreportazu mozna w nim zrobic wszystko. Shopa osobiscie uzywam tylko i wylacznie do prawdziwego retuszu. A ACRa nie odpalalem juz grubo ponad rok. Kupowac NX tylko do tego, zeby z niego zapisac nieruszane zdjecia -- to glupota troche. To samo moznaby robic z darmowego ViewNXa.
Ja bym Cie raczej namawial na NXa. Z zakresu fotoreportazu mozna w nim zrobic wszystko. Shopa osobiscie uzywam tylko i wylacznie do prawdziwego retuszu. A ACRa nie odpalalem juz grubo ponad rok. Kupowac NX tylko do tego, zeby z niego zapisac nieruszane zdjecia -- to glupota troche. To samo moznaby robic z darmowego ViewNXa.
Śmigam już długo na NX2, wcześniej na 4.4, NX1 nie miałem. Najwyżej go sprzedam, ale przypływ gotówki byłby z niego nie za wielki, bo nie wiem czy ktoś by chciał rejestrowanego. Ale za 300 zł nie oddam :), będzie do zadań specjalnych oprócz konwersji.
Może głupie pytanie: ViewNX tak samo skonwertuje jak NX2?
PSa potrzebuję do rzeźbienia. W wiejskim łeddingu NX2 sobie radzi, ale żeby uderzać w klientelę bardziej wymagającą (czyt. płacącą) i robić np. komunie to PS jest konieczny. Kiedyś obróbkę komunijnych zleciłem kumplowi z PSem - rodzice chcieli zdjęcia z ramkach, z podpisami, datą, miejscem. Ramki się robi albo kupuje albo ściąga.
Zresztą wiesz lepiej do czego PS służy :), zwłaszcza retusz, który jest na najwyższym poziomie. W ostateczności PSa sprzedam ze stratą i niesmakiem :)
prosta konwersja całego folderu NEFów do JPG/TIFF, bez żadnego grzebania w pojedynczych plikach.......a (np. korekta ekspozycji, ocieplenie, kontrast, winietka i inne pierdoły).
A od kiedy można przeprowadzać korektę ekspozycji na JPegach i Tiffach ? :mrgreen:
A od kiedy można przeprowadzać korektę ekspozycji na JPegach i Tiffach ? :mrgreen:
otwierając je z ACR
edit:
zakładając, że są doświetlone w miarę prawidłowo i korekta będzie niewielka
edit 2:
jak jest ekspozycja spieprzona to można ją ratować z NEF w NX2 bądź ACR
otwierając je z ACR
edit:
zakładając, że są doświetlone w miarę prawidłowo i korekta będzie niewielka
edit 2:
jak jest ekspozycja spieprzona to można ją ratować z NEF w NX2 bądź ACR
Chyba Cie trochę nie rozumiem .Korektę ekspozycji można wyłącznie przeprowadzać na nefach. Więc w jaki sposób chcesz to korygować na jpegach czy tiffach w ACR? To przecież niemożliwe :-D Napisałeś wyżej ,że chcesz tylko skonwertować Nefy za pomocą NX 2 do Tiff lub Jpeg a potem obrobić w ACR m.in korektę ekspozycji.
Chyba Cie trochę nie rozumiem
Generalnie chodzi o to, żeby rozwiązać problem barw w wywoływaniu NEFa, i dalszej pracy w PS nad plikiem - ominięciu żmudnego i długiego procesu obróbki w NX2.
Jeśli masz jakieś inne propozycje to chętnie posłucham bo wątek po to podtrzymuję i zadaję pytania.
Korektę ekspozycji można wyłącznie przeprowadzać na nefach.
pewnie tak, ale da się otwierać różne pliki w ACR
w ostateczności jest w PSie narzędzie "ekspozycja"
ACR otwiera tylko NEF,chyba że o czymś nie wiem.
ACR otwiera tylko NEF,chyba że o czymś nie wiem.
Nooo... Nie wiesz, ze otwiera takze JPGa i TIFFa. :)
Generalnie chodzi o to, żeby rozwiązać problem barw w wywoływaniu NEFa, i dalszej pracy w PS nad plikiem - ominięciu żmudnego i długiego procesu obróbki w NX2.
Nie wiem jak dużo zdjęć dziennie obrabiasz ,ale nie widzę sensu robić tego samego w ACR co mógłbyś zrobić w NX2 dużo lepiej. Chyba, że wołasz setki zdjęć dziennie i zależy Ci wyłącznie na czasie to ACR ma sens, ale kosztem jakości, coś za coś. Trzeba iść na kompromis.
Jeśli masz jakieś inne propozycje to chętnie posłucham bo wątek po to podtrzymuję i zadaję pytania.
Nie mam innych propozycji, jeśli chodzi o wołanie Rawów . Czekać aż NX2 przyspieszy:-D. Jedną z rzeczy którą poprawiłbym w NX2 to "highlight protection" . Niestety, ale artefakty czasem ładne wychodzą. Taki OT.
pewnie tak, ale da się otwierać różne pliki w ACR
w ostateczności jest w PSie narzędzie "ekspozycja"
w NX2 też się da. tylko w jpegach ani balansu bieli i ekspozycji nie wyregulujesz. Nawet jak jest jakaś funkcja "ekspozycja",bo nie używam PS to na pewno nie działa tak dobrze jak "normalna" ekspozycja na Nefach.
Nie mam innych propozycji, jeśli chodzi o wołanie Rawów . Czekać aż NX2 przyspieszy:-D. Jedną z rzeczy którą poprawiłbym w NX2 to "highlight protection" . Niestety, ale artefakty czasem ładne wychodzą.Tez to zauwazylem. Zreszta w ogole przydaloby sie jeszcze tak dzialajace jak w Shopie Shadow/Highlight. Zarowno Shadow Protection jak i DLighting z NXa do piet nie dorastaja ten narzedziu Shopa.
Tez to zauwazylem. Zreszta w ogole przydaloby sie jeszcze tak dzialajace jak w Shopie Shadow/Highlight. Zarowno Shadow Protection jak i DLighting z NXa do piet nie dorastaja ten narzedziu Shopa.
Z shadow protection akurat jestem bardzo zadowolony w NX2 . Na pewno lepiej działa niż Highlight .Ładnie wyciąga ciemne miejsca na zdjęciu. Ale nie mam porównania z Shopem. Musiałbym przetestować to narzędzie. może jakiegoś dnia to zrobię.
Z shadow protection akurat jestem bardzo zadowolony w NX2 . Na pewno lepiej działa niż Highlight .Ładnie wyciąga ciemne miejsca na zdjęciu. Ale nie mam porównania z Shopem. Musiałbym przetestować to narzędzie. może jakiegoś dnia to zrobię.W Shopie jest o tyle lepsze, ze mozesz niezaleznie od siebie regulowac Amount, Tonal Width i Radius. W NXie jeden suwak i koniec.
Nie wiem jak dużo zdjęć dziennie obrabiasz ,ale nie widzę sensu robić tego samego w ACR co mógłbyś zrobić w NX2 dużo lepiej. Chyba, że wołasz setki zdjęć dziennie i zależy Ci wyłącznie na czasie to ACR ma sens, ale kosztem jakości, coś za coś. Trzeba iść na kompromis.
Widzisz, u mnie jest to skomplikowane dosyć.
Robienie i obrabianie zdjęć to dla mnie drugi z trzech zawodów jakie uprawiam. Głównie śluby, czasem coś do folderów reklamowych się trafi, kalendarzy itp. Ale jednak pieniążki są ze ślubów.
Dłubanie w NX2 po jednym zdjątku zabiera mi stanowczo za dużo czasu. Chciałem połączyć jakość NX2 z PSem, którego i tak będę musiał zakupić. Połączyć, skorzystać, zainspirować do działań i kombinacji bo narzekania na skórę i WB w ACR jest sporo.
Widzę, że nie przyspieszę pracy znacząco, ale dodam trochę jakości i możliwości do zdjątek. NX2 to wywoływarka. Jeszcze. Wolna wywoływarka. Długo jeszcze zapewne.
Nie mam innych propozycji, jeśli chodzi o wołanie Rawów . Czekać aż NX2 przyspieszy:-D.
Dłuuuugo czekać. Swoją drogą Adobe by się postarało albo dogadało z Nikonem...
Nawet jak jest jakaś funkcja "ekspozycja",bo nie używam PS to na pewno nie działa tak dobrze jak "normalna" ekspozycja na Nefach.
Jeśli korekty byłby niewielkie to widać nic nie będzie przecież.
panchoo77
14-10-2009, 19:46
...czytam czytam i czegoś tu nie rozumiem - dlaczego "dłubiesz" w NX po jednym zdjęciu skoro jak sam pisałeś przeważnie korekty są niewielkie i takie same dla pewnej serii zdjęć....a nie lepiej:
obrabiasz jedno - save adjustment (co tam Ci pasuje) - a później run batch process na serii zdjęć i przerwa na herbatę....chyba że czegoś nie doczytałem
marszull
14-10-2009, 21:14
jesli tak duzo zdjec obrabiasz i nie potrzebne sa ci korekty jakies mocne (praca na warstwach, maskowanie i itd) a soft nikon aci nie podchodzi to proponuje LR2 i zrobienie do niego troche profili (jak sie robi te profile i jak ich pozniej uzywa mozna docztac na forum albo poradzic sie speca Czonyja)
tak czy inaczej proponuje stestowac triala
a nie lepiej:
obrabiasz jedno - save adjustment (co tam Ci pasuje) - a później run batch process na serii zdjęć i przerwa na herbatę....chyba że czegoś nie doczytałem
doczytałeś
straszne mnie ten sposób wnerwia - aż tak mało poprawek nie ma - niektóre zdjęcia wymagają dodatkowych zmian, a w ACR można sobie pięknie zmieniać :) (tak pamiętam z triali)
jesli tak duzo zdjec obrabiasz i nie potrzebne sa ci korekty jakies mocne (praca na warstwach, maskowanie i itd) a soft nikon aci nie podchodzi to proponuje LR2 i zrobienie do niego troche profili (jak sie robi te profile i jak ich pozniej uzywa mozna docztac na forum albo poradzic sie speca Czonyja)
tak czy inaczej proponuje stestowac triala
kolega mi profile zrobił do trzech puszek i miały wyglądać nawet a la C5D, ale jakoś nie wyglądały na C5D i były dla mnie nie do przyjęcia
trial LRM się skończył... (PSE i PS też)
kolega dalej struga na swoim, efekty są zauważalnie lepsze
Nie przekomarzam się z Wami, tylko szukam rozwiązania dla siebie, ew. sposobu na połączenie funkcjonalności PSa i wspaniałych efektów z NX2, jak się nie da to trudno.
A PSa i tak musze kupić...
Nie przekomarzam się z Wami, tylko szukam rozwiązania dla siebie, ew. sposobu na połączenie funkcjonalności PSa i wspaniałych efektów z NX2, jak się nie da to trudno.Ja widze rozwiazanie dla Ciebie -- rob w JPGach. :) Nie bedziesz musial konwertowac NEFow z NXa do JPGa, bo juz bedziesz mial odpowiednie kolory, a wszystko inne (nooo... oprocz ekspozycji) dobeblasz w Shopie lub ACR. Tyle tylko, ze na etapie focenia bedziesz musial pilnowac WB.
marszull
14-10-2009, 22:10
kolega mi profile zrobił do trzech puszek i miały wyglądać nawet a la C5D, ale jakoś nie wyglądały na C5D i były dla mnie nie do przyjęcia
trial LRM się skończył... (PSE i PS też)
kolega dalej struga na swoim, efekty są zauważalnie lepsze
A PSa i tak musze kupić...
Jak musisz PS kupic to jednak proponuje dobrze podlubac przy profilach
bo obrana droga NX plus ACR to jest jednak bez sensu bo po drodze ucieka ci mnostwo informacji ktore moze bys pozniej chcial wykorzystac
ja jednak wole wstepna obrobke (a czasmi tylko i wylacznie bo juz nic wiecej nie trzeba) na LR
bo to silnik ten sam a jednak lepiej sie korzysta
Ja widze rozwiazanie dla Ciebie -- rob w JPGach. :) Nie bedziesz musial konwertowac NEFow z NXa do JPGa, bo juz bedziesz mial odpowiednie kolory, a wszystko inne (nooo... oprocz ekspozycji) dobeblasz w Shopie lub ACR. Tyle tylko, ze na etapie focenia bedziesz musial pilnowac WB.
Dziękuję :), będę robił w NEF. Konwersja zajmie mi mało czasu, po to mi pewnie NX2 zostanie :)
W razie czego będę dłubał, jeśli nie to skonwertuję - parę minut i po bólu.
Jak musisz PS kupic to jednak proponuje dobrze podlubac przy profilach
bo obrana droga NX plus ACR to jest jednak bez sensu bo po drodze ucieka ci mnostwo informacji ktore moze bys pozniej chcial wykorzystac
ja jednak wole wstepna obrobke (a czasmi tylko i wylacznie bo juz nic wiecej nie trzeba) na LR
bo to silnik ten sam a jednak lepiej sie korzysta
Idealny byłby profil: "NX2":)
Dzięki za rady.
marszull
15-10-2009, 00:38
Idealny byłby profil: "NX2":)
No taki to bedzie ciezko, ale mozesz porobowac zeby miec kilka/nascie profili pod najczesciej uzywane/zastawane warunki swietlne
No taki to bedzie ciezko, ale mozesz porobowac zeby miec kilka/nascie profili pod najczesciej uzywane/zastawane warunki swietlne
byłoby idealnie, ale mi nie szło... :)
z trialami PE7, LRM i CS4 dostawałem szału
ech...