PDA

Zobacz pełną wersję : D90 blokuje sie af

hubal
10-10-2009, 16:54
Witam
Co jakiś czas, nieregularnie, blokuje się AF
mogę zmienić pole i wszystko inne, ale jak próbuję wyostrzyć to nie działa af
pomaga jedynie restart, czyli wyłącz\włącz i wszystko wraca do normy
...?
Czy ktoś może spotkał się z czymś takim?

Nie pojawiają się przy tym żadne komunikaty ani błędy, tak jakby nagle samoczynnie włączył się manual...

Dodam jeszcze że podpięty jest tamron 17-50, nie pamiętam czy innym też mi się zacinał.

dzej
10-10-2009, 19:06
Ja mielm tak z 18-55, ale jednorazowo. Po dosc intensywnej zabawie w odwrotne mocowanie obiektywu do korpusu, gdy zamonotwalem go normalnie, af przestal dzialac, zdjalem obiektyw, przepucowalem styki na nim i w budzie i bylo ok. Sytuacje taka mialem tylko raz, mimo dosc czestego podpinania obiektywu odwrotnie.

hubal
10-10-2009, 20:01
Nie widziałem żeby styki były jakoś zabrudzone, ale nie zaszkodzi przeczyścić, nawet jak nie pomoże to nie zaszkodzi.
Dzięki za info

ryb14
10-10-2009, 20:05
też mam ten problem i troche sie martwie

billyeliot
11-10-2009, 11:52
Witam w klubie,
D90 + N18-105 - ten sam objaw.
AF nagle zaczal sie blokowac, pomagalo wyl/wl aparatu.
Po przeczyszczeniu stykow wszystko wrocilo do normy.

XGrzesX
11-10-2009, 13:45
No to może nie tyle blokuje się Wam AF tylko body "nie widzi" obiektywu. W takich przypadkach na wyświetlaczu wyświetla się komunikat F--

hubal
11-10-2009, 14:54
No to może nie tyle blokuje się Wam AF tylko body "nie widzi" obiektywu. W takich przypadkach na wyświetlaczu wyświetla się komunikat F--

Właśnie nic się nie wyświetla, nie ma żadnego komunikatu
wszystko wygląda normalni, tylko obiektyw się nie rusza

Madlenne
11-10-2009, 15:37
Tez tak mam rzadko bo rzadko ale mam. Częściej wyskakuje błąd f-- lub inny z tej kategorii. Ale do rzeczy.
U mnie przy próbie af silniczek się nie rusza i obiektyw jakby 'umarł' bo zero reakcji. Wtedy mogę też ustawiać przesłonę rzędu F90 o.o Czasami nawet wyłączenie i włączenie nie pomaga a przekręcenie obiektywem. Mam 18-105mm.

ryb14
12-10-2009, 18:53
Witam właśnie tak F-- pojawia sie to duży problem

cervandes
13-10-2009, 12:52
ja mam tak w D80 z 18-135 - częściej wyświetla F-- niż opisany problem, ale taki mnie też dotknął już nie raz. Silniczek AF cośtam słychać że tyka ale się nie rusza. Pomaga poruszanie obiektywem bądź przełączenie na obiektywie A/M / M.

Do tego te częste F-- - mimo czyszczenia styków. Niestety, nie jestem zadowolony z jakości Nikona. A pstryknąłem dopiero 5k od roku...

hubal
13-10-2009, 14:49
Przeczyściłem co się dało i zobaczę czy coś się zmieni,
niby da się z tym żyć, ale aparat za kilka tysięcy raczej nie powinien robić takich numerów.

Duder
15-10-2009, 01:34
Witam, po raz pierwszy się odzywam.Mam też ten problem i to w nowiutkim,jeszcze ciepłym(mam go niespełna tydzień) D90.Nie sądzę żeby był to problem styków - zupełnie nowe ,obiektyw zdjąłem może ze dwa razy na chwilę(N 18-105).U mnie pojawia się "F--" ,ale poza tym nie daje się włączyć LifeView.Ta blokada zdarzyła się już 3 lub 4 razy więc się mocno zaniepokoiłem.Nie wiem co spowodowało wreszcie "zaskoczenie",bo próbowałem w panice różnych działań.Wyłączanie i włączanie nie skutkuje!Wyjęcie baterii również.Dziwna sprawa.Podejrzewam jakieś "humory" elektroniki - może podobne do tych z D5000.Oby nie!!!Byle nie serwis.Mam identyczne odczucia jak przedmówca-tak nie ma prawa być w sprzęcie tej klasy!

aikidudi
15-10-2009, 02:59
ja miałem dokładnie tak sam objaw. AF nie działał ale czasem zdjęcie mogłem pstryknąć choć nie było ustawionej ostrości. Po przełączeniu na MF i powrocie na Af wszystko dziala. Przyciski też się zacinały. Jak tak dalej będzie to go sprzedam i tyle :)

hubal
15-10-2009, 10:07
Ja nawet oddałbym do serwisu, ale sytuacja jest mało powtarzalna i nie da się jej zasymulować w dowolnej chwili, a przynajmniej ja jeszcze do tego nie doszedłem.
Dlatego też, po to jest ten wątek żeby znaleźć odpowiedź. Może ktoś zauważył jakąś zależność.
aikidudi- sprzedaż to jakieś wyjście, ale mi się podoba ten aparat i jestem z niego zadowolony, wolałbym go zatrzymać.

Duder
15-10-2009, 12:30
Nie no,nie przesadzajcie-żeby zaraz sprzedawać?To tak jakbyście chcieli sprzedawać samochód bo mu się czasem alarm sam włącza bez powodu.Trzeba znaleźć przyczynę i naprawić/wyregulować,albo metodę obejścia problemu.W ostateczności nauczyć się z tym żyć.Mnie przede wszystkim uspokoiła by wypowiedź kogoś kto tak ma już od b.dawna i problem nie narasta-nie jest coraz częstszy,a przede wszystkim nie doszło nigdy do kompletnej blokady.Liczę też,że ktoś wpadnie na metodę odblokowania.

angela
15-10-2009, 14:45
U mnie również czasami sie to dzieje... mam obiektyw nikkora 18-105... ale ostatnio zauważyłam że coraz częściej ma miejsce taka sytuacja....

gadzeciarz
15-10-2009, 21:35
W moim wypadku jak na razie mam tylko opisywany kłopot z obiektywem tamrona 18-270mm. Polega on na tym że jak wysunę obiektyw po wyżej 200mm to nagle AF zamiera. Czasem pomaga przełączenie na manual i z powrotem lecz częściej jestem zmuszony odpiąć obiektyw nie zdejmując go jednak,lecz tylko jak by wpiąć od nowa i wszystko wraca do normy.
Najczęściej AF pada po dłuższej przerwie w użytkowaniu 1 dzień lub dłużej.
Zapiąłem nikkora 18-200 i takich jaj nie było.

hubal
16-10-2009, 08:56
A czy ktoś był może z tym w serwisie?
Ciekawe co oni na to? Być może to jakaś pierdółka która łatwo wyeliminować a my tu się martwimy...

hubal
16-10-2009, 21:10
wcześniej tego nie znalazłem:http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=99490

cybanthus
22-10-2009, 12:04
ten sam problem
F - -
:/

Jatin
22-10-2009, 12:28
kurde tak czytam i aż nie chcę mi się wierzyć czy nikon naprawdę wypuścił taki bubel?

Tomasz.mos
23-10-2009, 23:41
Witam

Ostatni zauważyłem ten sam problem z blokadą af mam sigme 17-70 jak na razie miałem takie dwie sytuacje. Mam D90 od 2 miesięcy na liczniku 4k i dwa błędy af wiec nie jest źle. Nie ma sie co martwić bo nie jest to jakis poważny problem przynajmniej mi nie przeszkadza.
Zawsze można zrobić restart i dalej focić:)

Madlenne
24-10-2009, 13:26
Jak widzę to błędy najczęściej wyskakują przy przypiętym 18-105mm. Choć nie zawsze.

Piotrek_K
25-10-2009, 00:34
posiadam D90 z przebiegiem 40 tys klatek.Problemow z zawiechami nie mam .Raz slownie raz mialem opisany problem z AF.Po wyczyszczeniu stykow nie pojawil sie juz nigdy.Odpukac,nic sie nie dzieje z moja puszka

kobas8
25-10-2009, 01:25
hey! u mnie tez tak sie pojawilo :/ af nagle umarl, po wl/wyl pomagalo ale nie zawsze, ale stykow nie probowalem czyscic, sprobuje jutro ;) choc przyznaje ze duzo manipuluje stalkami, a z tego co pamietam to chyba od tamrona 17-50 sie zaczelo. ostatnio jakos spoko bylo, ale podczas sesji moze niezle to wkurzyc!

hawk
25-10-2009, 21:08
Z tego co widzę to chyba generalnie problem tej puszki. Zastanawiam się czy wypuszczenie nowego firmware'u by coś tutaj pomogło, bo trochę nie chce mi się wierzyć, że w każdym przypadku to wina poluzowanego obiektywu - zważywszy że nie widziałem żeby inne body zachowywały się podobnie. Póki co zauważyłem że przełączenie AF/MF + odpięcie obiektywu nie zawsze pomaga.