Zobacz pełną wersję : D90 blokuje sie af
Witam
Co jakiś czas, nieregularnie, blokuje się AF
mogę zmienić pole i wszystko inne, ale jak próbuję wyostrzyć to nie działa af
pomaga jedynie restart, czyli wyłącz\włącz i wszystko wraca do normy
...?
Czy ktoś może spotkał się z czymś takim?
Nie pojawiają się przy tym żadne komunikaty ani błędy, tak jakby nagle samoczynnie włączył się manual...
Dodam jeszcze że podpięty jest tamron 17-50, nie pamiętam czy innym też mi się zacinał.
Ja mielm tak z 18-55, ale jednorazowo. Po dosc intensywnej zabawie w odwrotne mocowanie obiektywu do korpusu, gdy zamonotwalem go normalnie, af przestal dzialac, zdjalem obiektyw, przepucowalem styki na nim i w budzie i bylo ok. Sytuacje taka mialem tylko raz, mimo dosc czestego podpinania obiektywu odwrotnie.
Nie widziałem żeby styki były jakoś zabrudzone, ale nie zaszkodzi przeczyścić, nawet jak nie pomoże to nie zaszkodzi.
Dzięki za info
też mam ten problem i troche sie martwie
billyeliot
11-10-2009, 11:52
Witam w klubie,
D90 + N18-105 - ten sam objaw.
AF nagle zaczal sie blokowac, pomagalo wyl/wl aparatu.
Po przeczyszczeniu stykow wszystko wrocilo do normy.
No to może nie tyle blokuje się Wam AF tylko body "nie widzi" obiektywu. W takich przypadkach na wyświetlaczu wyświetla się komunikat F--
No to może nie tyle blokuje się Wam AF tylko body "nie widzi" obiektywu. W takich przypadkach na wyświetlaczu wyświetla się komunikat F--
Właśnie nic się nie wyświetla, nie ma żadnego komunikatu
wszystko wygląda normalni, tylko obiektyw się nie rusza
Madlenne
11-10-2009, 15:37
Tez tak mam rzadko bo rzadko ale mam. Częściej wyskakuje błąd f-- lub inny z tej kategorii. Ale do rzeczy.
U mnie przy próbie af silniczek się nie rusza i obiektyw jakby 'umarł' bo zero reakcji. Wtedy mogę też ustawiać przesłonę rzędu F90 o.o Czasami nawet wyłączenie i włączenie nie pomaga a przekręcenie obiektywem. Mam 18-105mm.
Witam właśnie tak F-- pojawia sie to duży problem
cervandes
13-10-2009, 12:52
ja mam tak w D80 z 18-135 - częściej wyświetla F-- niż opisany problem, ale taki mnie też dotknął już nie raz. Silniczek AF cośtam słychać że tyka ale się nie rusza. Pomaga poruszanie obiektywem bądź przełączenie na obiektywie A/M / M.
Do tego te częste F-- - mimo czyszczenia styków. Niestety, nie jestem zadowolony z jakości Nikona. A pstryknąłem dopiero 5k od roku...
Przeczyściłem co się dało i zobaczę czy coś się zmieni,
niby da się z tym żyć, ale aparat za kilka tysięcy raczej nie powinien robić takich numerów.
Witam, po raz pierwszy się odzywam.Mam też ten problem i to w nowiutkim,jeszcze ciepłym(mam go niespełna tydzień) D90.Nie sądzę żeby był to problem styków - zupełnie nowe ,obiektyw zdjąłem może ze dwa razy na chwilę(N 18-105).U mnie pojawia się "F--" ,ale poza tym nie daje się włączyć LifeView.Ta blokada zdarzyła się już 3 lub 4 razy więc się mocno zaniepokoiłem.Nie wiem co spowodowało wreszcie "zaskoczenie",bo próbowałem w panice różnych działań.Wyłączanie i włączanie nie skutkuje!Wyjęcie baterii również.Dziwna sprawa.Podejrzewam jakieś "humory" elektroniki - może podobne do tych z D5000.Oby nie!!!Byle nie serwis.Mam identyczne odczucia jak przedmówca-tak nie ma prawa być w sprzęcie tej klasy!
aikidudi
15-10-2009, 02:59
ja miałem dokładnie tak sam objaw. AF nie działał ale czasem zdjęcie mogłem pstryknąć choć nie było ustawionej ostrości. Po przełączeniu na MF i powrocie na Af wszystko dziala. Przyciski też się zacinały. Jak tak dalej będzie to go sprzedam i tyle :)
Ja nawet oddałbym do serwisu, ale sytuacja jest mało powtarzalna i nie da się jej zasymulować w dowolnej chwili, a przynajmniej ja jeszcze do tego nie doszedłem.
Dlatego też, po to jest ten wątek żeby znaleźć odpowiedź. Może ktoś zauważył jakąś zależność.
aikidudi- sprzedaż to jakieś wyjście, ale mi się podoba ten aparat i jestem z niego zadowolony, wolałbym go zatrzymać.
Nie no,nie przesadzajcie-żeby zaraz sprzedawać?To tak jakbyście chcieli sprzedawać samochód bo mu się czasem alarm sam włącza bez powodu.Trzeba znaleźć przyczynę i naprawić/wyregulować,albo metodę obejścia problemu.W ostateczności nauczyć się z tym żyć.Mnie przede wszystkim uspokoiła by wypowiedź kogoś kto tak ma już od b.dawna i problem nie narasta-nie jest coraz częstszy,a przede wszystkim nie doszło nigdy do kompletnej blokady.Liczę też,że ktoś wpadnie na metodę odblokowania.
U mnie również czasami sie to dzieje... mam obiektyw nikkora 18-105... ale ostatnio zauważyłam że coraz częściej ma miejsce taka sytuacja....
gadzeciarz
15-10-2009, 21:35
W moim wypadku jak na razie mam tylko opisywany kłopot z obiektywem tamrona 18-270mm. Polega on na tym że jak wysunę obiektyw po wyżej 200mm to nagle AF zamiera. Czasem pomaga przełączenie na manual i z powrotem lecz częściej jestem zmuszony odpiąć obiektyw nie zdejmując go jednak,lecz tylko jak by wpiąć od nowa i wszystko wraca do normy.
Najczęściej AF pada po dłuższej przerwie w użytkowaniu 1 dzień lub dłużej.
Zapiąłem nikkora 18-200 i takich jaj nie było.
A czy ktoś był może z tym w serwisie?
Ciekawe co oni na to? Być może to jakaś pierdółka która łatwo wyeliminować a my tu się martwimy...
wcześniej tego nie znalazłem:http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=99490
cybanthus
22-10-2009, 12:04
ten sam problem
F - -
:/
kurde tak czytam i aż nie chcę mi się wierzyć czy nikon naprawdę wypuścił taki bubel?
Tomasz.mos
23-10-2009, 23:41
Witam
Ostatni zauważyłem ten sam problem z blokadą af mam sigme 17-70 jak na razie miałem takie dwie sytuacje. Mam D90 od 2 miesięcy na liczniku 4k i dwa błędy af wiec nie jest źle. Nie ma sie co martwić bo nie jest to jakis poważny problem przynajmniej mi nie przeszkadza.
Zawsze można zrobić restart i dalej focić:)
Madlenne
24-10-2009, 13:26
Jak widzę to błędy najczęściej wyskakują przy przypiętym 18-105mm. Choć nie zawsze.
Piotrek_K
25-10-2009, 00:34
posiadam D90 z przebiegiem 40 tys klatek.Problemow z zawiechami nie mam .Raz slownie raz mialem opisany problem z AF.Po wyczyszczeniu stykow nie pojawil sie juz nigdy.Odpukac,nic sie nie dzieje z moja puszka
hey! u mnie tez tak sie pojawilo :/ af nagle umarl, po wl/wyl pomagalo ale nie zawsze, ale stykow nie probowalem czyscic, sprobuje jutro ;) choc przyznaje ze duzo manipuluje stalkami, a z tego co pamietam to chyba od tamrona 17-50 sie zaczelo. ostatnio jakos spoko bylo, ale podczas sesji moze niezle to wkurzyc!
Z tego co widzę to chyba generalnie problem tej puszki. Zastanawiam się czy wypuszczenie nowego firmware'u by coś tutaj pomogło, bo trochę nie chce mi się wierzyć, że w każdym przypadku to wina poluzowanego obiektywu - zważywszy że nie widziałem żeby inne body zachowywały się podobnie. Póki co zauważyłem że przełączenie AF/MF + odpięcie obiektywu nie zawsze pomaga.