Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Domyślnie D90 blokuje sie af

Witam
    Co jakiś czas, nieregularnie, blokuje się AF
    mogę zmienić pole i wszystko inne, ale jak próbuję wyostrzyć to nie działa af
    pomaga jedynie restart, czyli wyłącz\włącz i wszystko wraca do normy
    ...?
    Czy ktoś może spotkał się z czymś takim?

Nie pojawiają się przy tym żadne komunikaty ani błędy, tak jakby nagle samoczynnie włączył się manual...

Dodam jeszcze że podpięty jest tamron 17-50, nie pamiętam czy innym też mi się zacinał.
    Ostatnio edytowane przez hubal ; 10-10-2009 o 16:56

Domyślnie

Ja mielm tak z 18-55, ale jednorazowo. Po dosc intensywnej zabawie w odwrotne mocowanie obiektywu do korpusu, gdy zamonotwalem go normalnie, af przestal dzialac, zdjalem obiektyw, przepucowalem styki na nim i w budzie i bylo ok. Sytuacje taka mialem tylko raz, mimo dosc czestego podpinania obiektywu odwrotnie.
    Ostatnio edytowane przez dzej ; 10-10-2009 o 19:08
    D90 + słoik po Kieleckim

Domyślnie

Nie widziałem żeby styki były jakoś zabrudzone, ale nie zaszkodzi przeczyścić, nawet jak nie pomoże to nie zaszkodzi.
    Dzięki za info

Oszczędny w słowach
    Miasto
    kalisz wielkopolska

Unhappy

też mam ten problem i troche sie martwie

Domyślnie

Witam w klubie,
    D90 + N18-105 - ten sam objaw.
    AF nagle zaczal sie blokowac, pomagalo wyl/wl aparatu.
    Po przeczyszczeniu stykow wszystko wrocilo do normy.
    Nie wiem, nie rzucam kamieniem.
    Co? Nikon d700 + N24-70mm 2.8 + SB 900 + MB-D10
    Gdzie? Skarżysko-Kamienna

Domyślnie

No to może nie tyle blokuje się Wam AF tylko body "nie widzi" obiektywu. W takich przypadkach na wyświetlaczu wyświetla się komunikat F--
    Nikon D90, 18-105mm VR, 50/1.8, SB-900, Hoya HD UV, Hoya HD PL-CIR, Kata DC-443

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XGrzesX Zobacz posta
    No to może nie tyle blokuje się Wam AF tylko body "nie widzi" obiektywu. W takich przypadkach na wyświetlaczu wyświetla się komunikat F--
    Właśnie nic się nie wyświetla, nie ma żadnego komunikatu
    wszystko wygląda normalni, tylko obiektyw się nie rusza

Domyślnie

Tez tak mam rzadko bo rzadko ale mam. Częściej wyskakuje błąd f-- lub inny z tej kategorii. Ale do rzeczy.
    U mnie przy próbie af silniczek się nie rusza i obiektyw jakby 'umarł' bo zero reakcji. Wtedy mogę też ustawiać przesłonę rzędu F90 o.o Czasami nawet wyłączenie i włączenie nie pomaga a przekręcenie obiektywem. Mam 18-105mm.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    kalisz wielkopolska

Domyślnie

Witam właśnie tak F-- pojawia sie to duży problem

Domyślnie

ja mam tak w D80 z 18-135 - częściej wyświetla F-- niż opisany problem, ale taki mnie też dotknął już nie raz. Silniczek AF cośtam słychać że tyka ale się nie rusza. Pomaga poruszanie obiektywem bądź przełączenie na obiektywie A/M / M.

Do tego te częste F-- - mimo czyszczenia styków. Niestety, nie jestem zadowolony z jakości Nikona. A pstryknąłem dopiero 5k od roku...
    D300s | N17-55 | S10-20/4-5,6 | SG3-IR | Marumi CPL Super DHG | Velbon cx-888 | Tamrac Pro 12 | Tamrac System 3

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów