PDA

Zobacz pełną wersję : d700 i sb-600 - problem

Gallson
07-10-2009, 11:30
Witam

Mam sb-600 i uzywam ja zawsze z wyzwalaczem radiowym by moc stosowac krotsze czasy od 250, ostatnio chyba cos poprzestawialem w aparacie. Lampa blyska za kazdym razem ale gdy ustawie czas krotszy od 250 zdjecia wychodza pol czarne, gdy ustawie jeszcze krotszy sa calkiem czarne. Gdy mam czas 250 lub dluzszy wszystko jest ok, dziala to tak jak z lampami studyjnymi ale sam nie wiem czemu, poprzednio wszystko bylo ok, moglem miec czasy bardzo krotkie i wszystko dzialalo, probowalem z d50 i tez dziala, wiec musialem cos poprzestawiac w body d700. Macie jakis pomysl? z gory dzieki

dominikpl72
07-10-2009, 13:27
Moim zdaniem miałeś w body włączoną funkcję iTTL BL - czyli błysk wypełniający przy krótkich czasach.
Teraz masz zwykłe iTTL (bez BL) lub manual.
Przy okazji - działanie tej funkcji nie zależy od faktu przypięcia / odpięcia lampy od aparatu - więc używanie wyzwalacza radiowego nie ma tu żadnego znaczenia.
pozdrawiam

tymancjo
07-10-2009, 15:36
Witam

Mam sb-600 i uzywam ja zawsze z wyzwalaczem radiowym by moc stosowac krotsze czasy od 250, ostatnio chyba cos poprzestawialem w aparacie. Lampa blyska za kazdym razem ale gdy ustawie czas krotszy od 250 zdjecia wychodza pol czarne, gdy ustawie jeszcze krotszy sa calkiem czarne. Gdy mam czas 250 lub dluzszy wszystko jest ok, dziala to tak jak z lampami studyjnymi ale sam nie wiem czemu, poprzednio wszystko bylo ok, moglem miec czasy bardzo krotkie i wszystko dzialalo, probowalem z d50 i tez dziala, wiec musialem cos poprzestawiac w body d700. Macie jakis pomysl? z gory dzieki

Coś tutaj kłamiesz. Na D700 za pomocą wyzwalacza radiowego (chyba że radio poppery) nie da się synchronizować lampy na czasy krótsze niż 1/250s. Mozna to zrobic w CLSie, ale nie za pomocą radia.

Takie rzeczy mogły miec miejsce w d50, ale to ze względu na hybrydową migawke w tym modelu.

Pozdrawiam,
Tomek

marszull
07-10-2009, 17:22
Na d700 jak juz zauwazono nie da sie wyzwolic z radia na krotkich czasach
albo lampa zapieta na aparat albo CLS

Gallson
07-10-2009, 17:32
chodzi mi o wyzwalanie Phottix Strato
zawsze moglem stosowac krotsze czasy niz 250, teraz zdjecia sa polczarne albo i czarne

Gallson
07-10-2009, 17:43
juz rozumie o co chodzi, dzieki :)
macie racje