Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wodzisław Śląski

Domyślnie d700 i sb-600 - problem

Witam

Mam sb-600 i uzywam ja zawsze z wyzwalaczem radiowym by moc stosowac krotsze czasy od 250, ostatnio chyba cos poprzestawialem w aparacie. Lampa blyska za kazdym razem ale gdy ustawie czas krotszy od 250 zdjecia wychodza pol czarne, gdy ustawie jeszcze krotszy sa calkiem czarne. Gdy mam czas 250 lub dluzszy wszystko jest ok, dziala to tak jak z lampami studyjnymi ale sam nie wiem czemu, poprzednio wszystko bylo ok, moglem miec czasy bardzo krotkie i wszystko dzialalo, probowalem z d50 i tez dziala, wiec musialem cos poprzestawiac w body d700. Macie jakis pomysl? z gory dzieki
    D50 + Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G ED + Nikkor 70-300mm f/4-5.6 G

Domyślnie

Moim zdaniem miałeś w body włączoną funkcję iTTL BL - czyli błysk wypełniający przy krótkich czasach.
    Teraz masz zwykłe iTTL (bez BL) lub manual.
    Przy okazji - działanie tej funkcji nie zależy od faktu przypięcia / odpięcia lampy od aparatu - więc używanie wyzwalacza radiowego nie ma tu żadnego znaczenia.
    pozdrawiam
    Dominik
    Fujifilm X10 | D90 | S 10-20 | T 28-75 | N 70-300 VR | N 35 | Metz 58 AF1 | Metz 48 AF1 l Lensbaby
    flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gallson Zobacz posta
    Witam

Mam sb-600 i uzywam ja zawsze z wyzwalaczem radiowym by moc stosowac krotsze czasy od 250, ostatnio chyba cos poprzestawialem w aparacie. Lampa blyska za kazdym razem ale gdy ustawie czas krotszy od 250 zdjecia wychodza pol czarne, gdy ustawie jeszcze krotszy sa calkiem czarne. Gdy mam czas 250 lub dluzszy wszystko jest ok, dziala to tak jak z lampami studyjnymi ale sam nie wiem czemu, poprzednio wszystko bylo ok, moglem miec czasy bardzo krotkie i wszystko dzialalo, probowalem z d50 i tez dziala, wiec musialem cos poprzestawiac w body d700. Macie jakis pomysl? z gory dzieki
    Coś tutaj kłamiesz. Na D700 za pomocą wyzwalacza radiowego (chyba że radio poppery) nie da się synchronizować lampy na czasy krótsze niż 1/250s. Mozna to zrobic w CLSie, ale nie za pomocą radia.

Takie rzeczy mogły miec miejsce w d50, ale to ze względu na hybrydową migawke w tym modelu.

Pozdrawiam,
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Domyślnie

Na d700 jak juz zauwazono nie da sie wyzwolic z radia na krotkich czasach
    albo lampa zapieta na aparat albo CLS

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wodzisław Śląski

Domyślnie

chodzi mi o wyzwalanie Phottix Strato
    zawsze moglem stosowac krotsze czasy niz 250, teraz zdjecia sa polczarne albo i czarne

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wodzisław Śląski

Domyślnie

juz rozumie o co chodzi, dzieki
    macie racje

Uprawnienia umieszczania postów