Zobacz pełną wersję : ACR a Capture NX sample...
Leszek_P
04-10-2009, 20:12
Czy ktoś pracujący w ACR może sprawdzić co jest grane
Zauważyłem dramatyczną różnicę pomiędzy ACR a np Capture NX2 - Czy ja coś knocę czy jest taka przepaść?
W ciemnych partiach (D300 przy ISO 1600) widać to jak poniżej - cropy 100%
Camera Raw:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img39.imageshack.us/i/dsc9481cropzacr.jpg/)
Capture NX2:
źródło (http://img160.imageshack.us/i/dsc9481cropznx.jpg/)
skąd tak fatalne przejścia po wywołaniu w ACR->Photoshop ? nawet zwykły jpg wygląda lepiej ...
Przeglądając w Fast Stone widać to nawet bez powiększania do 100% w Eksplorerze jakby mniej. ??
Z bardziej kontrastowej krzywej odpowiedzi tonalnej profilu.
Leszek_P
04-10-2009, 20:25
Ale co z tym dalej ? - da się to zmienić w ACR?
Photoshopa kupiłem, a po sprawdzeniu triala NX widzę że jest wrednie nieergonomiczny ale pokazał mi przepaść jakościową
Kosztów ciąg dalszy ?
Czy ktoś to może pokonał w Camera Raw?
Zainstaluj Camera Matching Profiles
http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles
Leszek_P
04-10-2009, 20:31
Czornyj - dzięki
Zaraz pogoogluje, ale napisz dwa słowa więcej, bo nie jestem specem a z pewnościa i komuś innemu się to przyda :)
No... ciekaw jestem wynikow tej walki. :)
Leszek_P
04-10-2009, 20:42
Stig
- uważasz że tylko kupno NX załatwi tę sprawę ?
Stig
- uważasz że tylko kupno NX załatwi tę sprawę ?Nie -- tego nie wiem. Ciekaw jestem po prostu wyniku walki z profilami. Gdyby to byly tylko takie roznice jak pokazales, to bylby pikus. Przy trudnych obrazkach (mieszane zrodla swiatla, szczegolnie o bardzo niskich temperaturach) NX dobitniej pokazuje jak dennym softem do dekodowania NEFow jest ACR. :)
Camera Matching Profiles dobrze odwzorowują sposób renderingu NX-a przy standardowych iluminantach - światło dzienne D65 i żarowe 2850K.
NX ma natomiast jeszcze masę profili policzonych pod standardowe iluminanty takie jak świetlówki różnej jakości i o różnej temperaturze, sodowe lampy wyładowcze itp. itd. - i tego renderingu nie da się w prosty sposób odtworzyć w ACR. Ale to już bardziej skomplikowane przypadki - podstawowe profile barwne Nikona oddane są doskonale.
NX ma natomiast jeszcze masę profili policzonych pod standardowe iluminanty takie jak świetlówki różnej jakości i o różnej temperaturze, sodowe lampy wyładowcze itp. itd. - i tego renderingu nie da się w prosty sposób odtworzyć w ACR.No wlasnie... A ja niestety wiekszosc swojej reporterki przy swietle sztucznym, uprawiac jestem zmuszony wlasnie z takim czesto beznadziejnym swiatlem.
Panowie, w którymś z podobnych wątków (nie mogę znaleźć) zanosiło się na krótki mecz NX kontra ACR. Stig zapodał wywołany w NX wyrafinowany NEF z mieszanym światłem (a w zasadzie z mieszanymi cieniami) a Czornyj (zapowiadało się), że podniesie rękawice i spróbuje go tak wywołać w ACR.
Jakieś rozstrzygnięcie?
No wlasnie... A ja niestety wiekszosc swojej reporterki przy swietle sztucznym, uprawiac jestem zmuszony wlasnie z takim czesto beznadziejnym swiatlem.
Na beznadziejne światło najlepszym antidotum jest własny, 24-o polowy, munsellowski Color Checker i własne profile. Trochę durnowato to wygląda gdy lata się z tablicą pełną kolorowych kwadracików, ale na naprawdę popieprzone widmo nie ma lepszego rozwiązania.
Dostępny jest darmowy Adobe DNG Profile Editor pozwalający na tworzenie i edycję profili na podstawie pliku ze sfotografowanym wzornikiem (trzeba dokupić wzornik CC24 w wersji mini lub normalnej), oraz nowy pakiet X-Rite ColorChecker Passport z oprogramowaniem profilującym i poręcznym wzornikiem w etui:
źródło (http://www.xrite.com/images/products/passport/Passport_model1.jpg)
Panowie, w którymś z podobnych wątków (nie mogę znaleźć) zanosiło się na krótki mecz NX kontra ACR. Stig zapodał wywołany w NX wyrafinowany NEF z mieszanym światłem (a w zasadzie z mieszanymi cieniami) a Czornyj (zapowiadało się), że podniesie rękawice i spróbuje go tak wywołać w ACR.
Jakieś rozstrzygnięcie?
Stig użył wtedy wyjątkowo wrednego profilu NX-a dla światła sodowego. Światło sodowe to najbardziej specyficzny i popieprzony ze znanych mi standardowych iluminantów - ma pikowe widmo wyłącznie w zakresie odpowiadającym barwie oranżowo-żółtej, jest to praktycznie monochromatyczne światło. Udało mi się uzyskać dość zbliżony efekt za pomocą narzędzi do edycji profili, ale nie byłem do końca zadowolony z uzyskanego efektu, więc dałem za wygraną. Narzędzia do profilowania niestety nie bardzo nadają się do wykonywania symulacji renderingu innych profili, służą raczej do uzyskania dobrej zgodności kolorymetrycznej.
Leszek_P
04-10-2009, 21:40
Czasami super specyficzna sytuacja może sprawiać większe kłopoty z wiernością barw, ale tutaj były tylko zwykłe sceniczne filtry kolorowe...
Po zainstalowaniu profili nasz początkowy przykład wygląda nieco tylko lepiej:
ACR - profil neutral
źródło (http://img40.imageshack.us/i/dsc9481acrprofneutral.jpg/)
( inne profile w tym przypadku nieco tylko się różnią, z wyjątkiem vivid - gdzie sukienka jest już tak czarna że prawie nic na niej nie widać a artystka wygląda na twarzy prawie jak indianka...)
nikt pracując w ACR z takim syfkiem w czerniach się nie zderzał ?
To teraz przesuń jeszcze suwaczek "contrast" trochę w lewo.
Albo "Black" w lewo do 1 lub 0?
Leszek_P
04-10-2009, 21:53
mniejszy kontrast powoduje, że sukienka robi się jaśniejsza a ten syf-cień dalej pozostaje
- tylko zwiększenie czerni powoduje że się to nieco maskuje...
Na beznadziejne światło najlepszym antidotum jest własny, 24-o polowy, munsellowski Color Checker i własne profile. Trochę durnowato to wygląda gdy lata się z tablicą pełną kolorowych kwadracików, ale na naprawdę popieprzone widmo nie ma lepszego rozwiązania.
Dostępny jest darmowy Adobe DNG Profile Editor pozwalający na tworzenie i edycję profili na podstawie pliku ze sfotografowanym wzornikiem (trzeba dokupić wzornik CC24 w wersji mini lub normalnej), oraz nowy pakiet X-Rite ColorChecker Passport z oprogramowaniem profilującym i poręcznym wzornikiem w etui::) Taaa... Juz widze siebie jak podczas fotoreportazu pstrykam sobie tablice w kazdym miejscu gdzie zamierzam pozniej cos fotografowac... Przeciez to absurd. Prosciej zmienic program do wolania i zapomniec o tym calym cyrku.
:) Taaa... Juz widze siebie jak podczas fotoreportazu fotografuje sobie tablice w kazdym miejscu gdzie zamierzam pozniej cos fotografowac... Przeciez to absurd. Prosciej zmienic program do wolania i zapomniec o tym calym cyrku.
Wystarczy w jednym, a dobrym. Po pewnym czasie można też zgromadzić kolekcję profili na praktycznie każdą okazję.
Profile NX-a policzone pod standardowe iluminanty też nie zawsze utrafią w widmo oświetlenia danej sceny.
Wystarczy w jednym, a dobrym. Profile NX-a policzone pod standardowe iluminanty też nie zawsze utrafią w widmo oświetlenia danej sceny.Ale kazdy taki profil mozna sobie jeszcze suwaczkami zmodyfikowac. 3 sekundy na dobranie odpowiedniego ustawienia, to troche sensowniejsze niz bieganie jak idiota z wzornikiem kolorow. :D Moge sie czyms takiem w studio pobawic, ale nie podczas reportazu. No Czornyj -- prosze Cie -- przeciez to idiotyzm jest!
Ale kazdy taki profil mozna sobie jeszcze suwaczkami zmodyfikowac. 3 sekundy na dobranie odpowiedniego ustawienia, to troche sensowniejsze niz bieganie jak idiota z wzornikiem kolorow. :D Moge sie czyms takiem w studio pobawic, ale nie podczas reportazu. No Czornyj -- prosze Cie -- przeciez to idiotyzm jest!
Interfejs i prędkość działania NX-a też nie należy do najmądrzejszych rzeczy na świecie. Osobiście wolałbym trochę porobić z siebie wała biegając z kolorową kartką, niż cierpieć przy tym konwerteropodobnym pomiocie szatana nad setkami RAW-ów :lol: A po kilku eventach masz kolekcję profili na każdą okazję i święty spokój.
Interfejs i prędkość działania NX-a też nie należy do najmądrzejszych rzeczy na świecie.Tyle, ze zrobienie zdjec tablicy kolorow w kazdej sytuacji, w kazdym miejscu gdzie robisz zdjecia, jest nierealne! Uzywam tu slowa reportaz nie dla okreslenia konkretnej imprezy typu koncert czy weselicho. Reportaz to synonim wszystkich sytuacji, gdzie fotografuje sie szybko, w podlych warunkach, czesto w miejscach w ktorych jestes pierwszy raz w zyciu, robiac zdjecia w ciagu sekund -- bo tego wymaga sytuacja czy mozliwosci. Tu nie ma miejsca na obfotografowanie sobie wszystkich zakatkow danej lokacji, z uzyciem tablicy kolorow.
Osobiście wolałbym trochę porobić z siebie wała biegając z kolorową kartką, niż cierpieć przy tym konwerteropodobnym pomiocie szatana nad setkami RAW-ów :lol:Kwestia przyzwyczajenia. O ile kiedys dazylem do tego, zeby fotorelacje z imprezy w postaci kilkudziesieciu kadrow miec gotowa w pol godziny po powrocie do domu, tak teraz mam to w dupie. Moge sie przemeczyc przez 1,5 ale efekty koncowe miec takie jakie chce, a nie takie, jakie se tam "wylosuje" ACR. :mrgreen:
A po kilku eventach masz kolekcję profili na każdą okazję i święty spokój.Po kilku eventach to bylbym znany jako idiota biegajacy wszedzie z kolorowa szachownica, i nie nadazajacy zrobic wlasciwych zdjec, bo zawsze najpierw to cos musi sfotografowac. :D
EOT :)