Zobacz pełną wersję : D70 a D90
Zastanawiam się nad wymianą mojego body z D70 na D90 na pewno zyskałbym lepszy balans bieli ale co jeszcze zyskam przy takiej zmianie?
Dużo mniejszy szum, więcej fps no i jeśli potrzebujesz to aż 12mpx do wykorzystania.
czemu w tym dziale?
ale jesli z punktu widzenia tego dzialu, to stracisz na pewno na czasie synchronizacji z blyskiem. ISO te same (od 200), AF malo istotny w studiu, wiecej MPxiow pewnie sie przyda. D90 ma tez wieksza rozpietosc tonalna.
Wiekszy wyswietlacz, wizjer czy filmy, wg uznania.
sokrates
04-10-2009, 18:16
zyskasz wysokie używalne ISO, większą rozpiętość matrycy, większy LCD, szybkość, śledzenie AF 3D, LiveView, filmy, 12MPix, + cała masa poprawek jakie nikon wprowadził po drodze od D70 -> D80 -> D90
D70 ma troche latek więc nie ma co porównywać
tomek20stencel5
04-10-2009, 21:51
No i niestety w D90 "zyskasz" mniejszy korpus...
żółto-czarny
04-10-2009, 21:53
stracisz na pewno na czasie synchronizacji z blyskiem.
Z drugiej strony, brak trybu AutoFP w D70 nie pozostawia wyboru. Summa summarum wolę to co dają nowsze konstrukcje.
D70 znasz. Poczytaj o D90 bo watkow bylo pełno i sam bedziesz wiedzial....
mad_mark
05-10-2009, 09:21
bazej, najpierw sie zastanow co cie denerwuje w d70 i potem popatrz jakie inne puszki by Ci pasowaly pod tym wzgledem. caly czas czekam na jakis portrecik.... i mam nadzieje ze bedzie jeszcze z D70 ;)
Jak masz kasę i intencję ;) to zmieniaj puszkę bez zastanawiania /ja tak zmieniłem d50 na d80 i jestem zadowolony/.
To zawsze krok do przodu.
Jak masz więcej kasy lub możesz dozbierać, to wyceluj w d300 - to jeszcze większy krok.
Możesz też zagrać w lotto i kupić d3x ;)
Z drugiej strony, brak trybu AutoFP w D70 nie pozostawia wyboru. Summa summarum wolę to co dają nowsze konstrukcje.
nie wiem czy AURO FP sprawdza sie lepiej w studiu niz migawka z d70, ale smiem watpiac (oczywiscie pisalem tylko pod katem zastosowania sprzetu w studiu)
Zastanawiam się nad wymianą mojego body z D70 na D90 na pewno zyskałbym lepszy balans bieli ale co jeszcze zyskam przy takiej zmianie?
Oprócz tego co koledzy pisali - dopracowaną kolorystykę - bez tego charakterystycznego zielono sinego zafarbu - no ale ja jestem z przeciwnego obozu ... więc może się czepiam:)
marbo, miałem D70s, mam D90. Uważam, że się nie czepiasz :).
Panowie marbo i wrocek, wiemy co to NEF i profile kolorystyczne? :)
eldritch
05-10-2009, 13:29
zyskasz wszystko, chyba nie ma rzeczy w 90, która nie byłaby poprawiona w stosunku do d70tki
z mojej strony wystarczy że spojrzysz przez wizjer - nie będziesz chciał wrócić do "światełka w tunelu"...
Wiemy , że tak odpowiem za siebie i kolegę ... ale chyba lepiej jeśli można skrócić czas spędzony przy kompie do minimum lub spożytkować go na coś innego - mniej pracy , lepszy efekt chyba o to wszystkim chodzi.
Wydaje mi się, że jeżeli stać Cię na D90 to nie powinieneś się zastanawiać.
Poprawione zostało praktycznie wszystko... Długoby wymieniać... Spory skok technologiczny...
Aczkolwiek D70 nadal robi świetne zdjęcia co wiem z autopsji :)
Po zakupie D70 zostaw sobie jako zapas na kryzysowe sytuacje... bo sprzedawać nie warto...
Wiemy, wiemy :), ale jednak w D90 poprawa kolorystyki jpgów jest wyraźna. Nie tylko w zakresie tonacji (profile), ale i WB. Natomiast do robienia w NEFach, D70(s) jest nadal doskonałym wyborem.
Miałem d70s i zmieniłem na d90, bardzo spodobał mi się większy wyświetlacz który ułatwia podgląd zdjęć, do tego na przybliżeniu zdjęcia szybciej przesuwają się prawo/lewo/góra/dól w d70s to trochę muliło. W trybie A na drugim pokrętle można ustawić regulację iso - też mi się przydaje. Sama matryca, w d70s raczej starałem się trzymać iso poniżej 400 teraz mogę śmiało podciągnąć wyżej, no i commander mode w lampie ale zacząłem używać dopiero po zakupie lampy.
Co mi się nie podoba to mniejsze body, niby nie wiele ale jak na moją rękę o wiele gorzej się go trzyma. Może ci się to wydać głupie ale nie potrzeba mi tyle megapikseli na matrycy, większość zdjęć pomniejszam do formatu "na stronę", rawy z d70s jeszcze jakoś dało się przeglądać na moim kompie te z d90 chodzą o wiele wolniej, więc jestem tak samo zmuszony zmienić komputer.
Myślałem że d90 będzie takim krokiem do przodu a po zakupie czuję że tak na prawdę nie wiele zyskałem, bardziej cieszyłem się z obiektywu 18-105VR który miałem w zestawie, z d70s miałem 18-55, tu poczułem olbrzymią różnicę
badabuzz
05-10-2009, 15:11
Jest jedna, bezkonkurencyjna różnia na korzyść D90, która sprawia, że nie ma co się zastanawiać.
LCD. Duży, jasny i o wysokiej rozdzielczości. Komfort pracy dzięki temu elementowi jest nieporównywalnie większy. Gdyby to była jedyna różnica to warto.
Co jeszcze?
Sama jakośc obrazowania zbytnio się nie różni, albowiem D70 ma bardzo dobre właściwości.
Tu już nie o jakośc obrazu a o technikę chodzi, gdyż D90 serwuje ci fantastyczny wręcz zakres ISO, jesli porównać go z tym w D70.
Przywitaj się z wysokimi czułościami, komfortem pracy w ISO800 a nawet 1600 (chyba, że dla ciebie ISO400 w D700 szumi :D )
Powiedz 'dzień dobry' filmom w jakości HD, bogatszemu menu, szybszemu działaniu, lepszemu procesorowi, bardziej zaawansowanemu przetwarzaniu obrazu, dopracowanemu AF, 12 mpx i kilku innym bajerom.
Przewrotnie dodam:
Ja bym za tę kasę wolał kupić wypasioną stałkę do D70 :D
Może jeszcze zrobić jeden krok i kupić bóg wie co jeszcze, pytanie tylko czy tak na prawde potrzebuje takiego sprzętu :P
krzysiekn
05-10-2009, 16:30
D 70 ma trochę lat,ale dalej robi zdjęcia.Mam D70 i D90. Jedyną wadą 70 jest wyświetlacz,a właściwie jego brak.Drażniło mnie,że żonka w chyba L 20 ma 3 calowy i coś na nim widać,a w 70 wcisnęli 1.8. Poza tym 70 jest naprawdę super.Mam ją 4 i pół roku i żadnych problemów nie było i pewnie nie będzie . O 90 nie piszę,bo użytkownicy ją znają
Arthuros
05-10-2009, 16:42
Przesiadłem się z D80 i muszę powiedzieć że różnica w jakości zdjęć, kolorystyce, zakresie tonalnym jest KOLOSALNA,
dla mnie to co ta matryca potrafi to KOSMOS .... potwierdzam to co mówili przedmówcy:
1. ISO 800 nie boli
2. Duuuzy wyświetlacz jest super
3. Filmy HD ...hm.. nie tego się spodziewałem.
krzysiekn mowa jest o D70s a ten ma wyświetlacz 2 calowy.
krzysiekn
05-10-2009, 17:19
j51,wiem,że 70s ma dwa cale,ale 0.2 różnicy to nic,a temat jest d70 a d90 bez sssssssssss
Zgadza sie D70 i D90 jak mogłem przegapić :(
Charakterny
06-10-2009, 00:32
Co do filmów to "HD" jest tylko z rozdzielczości bo birate sprawia , że film wygląda jak zwykły divix .Dla mnie zbędny dodatek zwiększający pewnie cenę puszki . Do osób co narzekają na mały rozmiar aparatu zawsze można dokupić grip za 300 i powinno być ok . Nie mam porównania do D70 ja się przesiadłem z D40 i niebo a ziemia , polecam
D90 to jednak dwie konstrukcje dalej niz D70 wiec jesli chce sie zostac przy DXX to nie ma sie nad czym zastanawiac
ps. mam na zbyciu D90 w bardzo dobrym stanie, jak cos to na prv
Co do filmów to "HD" jest tylko z rozdzielczości bo birate sprawia , że film wygląda jak zwykły divix .Dla mnie zbędny dodatek zwiększający pewnie cenę puszki .
Tak to prawda, filmy do niczego sie nie przydaja, moze z 10 nagralem przez rok czasu.