Zobacz pełną wersję : POMOCY D300s
zprkangur
01-10-2009, 19:13
Witam.
Mam problem, kupiłem wczoraj nowe D300s i włozyłem kartę SD i CF, aparat śmiga. Nie mogę wyjąć SD!!!
Nie wyskakuje po nacisnięciu, tak jakby nie odbijała.
Co robić, gdzie się zgłosić aby ją wyjąć? Aparat oczywiście na gwarancji. Czy to może być wada fabryczna?
Nie chcę nic uszkodzić.
Poradźcie co robić, załamałem się :(
Ja mam do tego pincetę chirurgiczną (chyba do szycia) - na jednym ramieniu ma jeden haczyk, na drugim dwa - z kilku aparatów w ten sposób wyciągałem karty. A przyczyna zwykle jest podobna - syfiasto wykonana obudowa SD.
wodstock
01-10-2009, 19:38
Hmm mi też czasami ciężko wychodzi SanDisk Extreme III (w D90). Karta odskakuje, ale przy samym wyciąganiu jakby się gdzieś kleszczyła. Trochę większej siły trzeba wtedy użyć. Myślałem ze "ten typ tak ma", wcześniej używałem samych CF.
Ale jak Tobie wogóle "nie odbija" - może jakaś podróba karty Ci się trafiła, lub fabryczna wada w samym gnieździe.
zprkangur
01-10-2009, 20:45
Karta włożona poprawnie, aparat działa bez zarzutów, zapisuje zdjecia , karta sie formatuje. Wcześniej chodziła w D80 i bez zadnych problemów było.
Pewnie pozostaje tylko oddać w ramach gwarancji :(
Nie nacieszyłem sie nim zbyt długo :(
Nie nacieszyłem sie nim zbyt długo :(
Wyjmij kartę pincetą jak radzą koledzy i raczej wyrzuć... bo to jej wina.. a potem sprawdź inna firmę - a w ogóle jakiej masz firmy?
zprkangur
01-10-2009, 21:05
No tylko mam obawy czy nie uszkodzę gniazda, sprzet nowy. A karta SD kindston 2 GB.
W gnieździe SD trzeba się mocno starać żeby coś zepsuć - Zrób to z wyczuciem, na pewno wyjdzie ;)
karta SD kindston 2 GB.
A Nikon od zawsze odradzał karty Kingston... Chyba, że teraz odpuścili. ;)
Weź skołuj tą pincetę, wyciągnij ten szajs kingstona i ciesz się robieniem zdjęć :)
PS. I uaktualnij sobie sprzęt w stopce :mrgreen:
PS. I uaktualnij sobie sprzęt w stopce :mrgreen:
Ten, co ma aktualną... ;)
zprkangur
02-10-2009, 00:44
fIlek boje się, jak znam swoje szczęście, że coś uszkodzę :( a co do stopki, to dopóki nie bedzie zdjęć z 300 nie bedzie uaktualnienia :-P
ekonet - to czego zażywać zamiast kingstona?
A.n.d.r.e.V
02-10-2009, 07:46
SanDisc extreme albo ultra
kingston to shit
SanDisc extreme albo ultra
Nie istnieją karty "SanDisc - ja znam tylko "SanDisk".
Nie można też w czambuł potępiać Kingstona, w końcu np. pamięci do komputerów PC tej firmy zawsze były bardzo cenione. Ale akurat Nikon w instrukcjach nie zaleca kart Kingston i jakaś przyczyna w tym jest.
Sowulus12
02-10-2009, 10:10
Nie istnieją karty "SanDisk" - ja znam tylko "SanDisk".
:)
:)
No widzisz - nawet nie potrafię niepoprawnie napisać i wyszedł fajny paradoks. :)
Nie można też w czambuł potępiać Kingstona, w końcu np. pamięci do komputerów PC tej firmy zawsze były bardzo cenione. Ale akurat Nikon w instrukcjach nie zaleca kart Kingston i jakaś przyczyna w tym jest.
Eee tam... Oprócz SanDisk używam dwóch kart Kingstona (4 i 8 GB) z D80 i D700 i wszystko jest OK.
Eee tam... Oprócz SanDisk używam dwóch kart Kingstona (4 i 8 GB) z D80 i D700 i wszystko jest OK.
Ja również używam kart Kingston'a (od 2005 roku), aktualnie 2 x 16 GB w D300s (zarówno CF jak i SD) i póki co nie miałem żadnych problemów.
A.n.d.r.e.V
02-10-2009, 17:08
ojjj literówka :-?:oops:
przede wszystkim gratuluje nowego nabytku :) Myślę, że pencetą powinno pójść, choć nie mam doświadczenia z kartami SD. Dzisiaj miałem okazję pomacać ten model w FJ i prawdę mówiąc cena 6,99 kPLN nieco odstrasza :) Wyjmij tę nieszczęsną kartę i natychmiast ruszaj w teren cieszyć się nowym body :)
zprkangur
03-10-2009, 08:48
Dzięki wld - kupiłem taniej o 6 stówek, a był dzień że było o 9 stów taniej, ale się zgapiłem :( za gapowe sie płaci :-P
wyciągnąłem tę kartę, róg sie jej ułamał przy wyciaganiu i cos tam się wygięło, druga nie chciała chodzić :( duża lampa, przyświeciłem w gniazdo, przygiąłem odstajacy element i jak narazie ŚMIGA :)
Trochę dziwnie się ja wyjmuje, wyczuwalny mały opór, ale jest narazie OK.
Dzięki wszyskim za podpowiedzi i sugestie.
Pozdrawiam
Niestety słabo - niedokładnie - wykonane karty SD tak mają, że czasem się ich nie da wyjąć. Ktoś, kto wymyślił ten standard, chyba nie przewidział, że niektórym producentom nie uda się zachować wymaganej dokładności wykonania. Kingston, powiedzmy, że to nie jest firma najwyższych lotów, ale taki średniak. Czasem coś im wyjdzie, czasem coś sknocą. Ze swojej strony polecam oczywiście karty SanDisk - tylko uwaga na podróbki, zatem od sprawdzonych legalnych dystrybutorów.
zprkangur
04-10-2009, 20:43
mOSAd - Dzięki za podpowiedź.