Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Debiut
No to czas poddać się krytyce
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img97.imageshack.us/img97/369/dsc4524i.jpg)
PS. Dzięki Jacku;)
Wszystko jes ok,ale nie podoba mi się kolor skóry modelki na udach.
Takie moje zdanie.
Masz strasznie namieszane z zarządzaniem barwą ;) Zdjęcie jest skonwertowane do przestrzeni barwnej monitora - efekt tego jest taki, że zdjęcie oglądane na normalnym monitorze o znacznie mniejszym gamucie ma dość zgaszone barwy, przygotowując zdjęcia do publikacji w internecie należy konwertować je do przestrzeni sRGB. Weź też poprawkę na to, że 30" LCD ma bardzo małą plamkę - u ciebie zdjęcie jest ono mniejsze niż na normalnych monitorach.
Kompozycyjnie modelka lekko "spada z kadru", jest za blisko dolnej krawędzi, szkoda też trochę uciętego odbicia w podłodze. Czarna sukienka zlewa się w dwuwymiarową plamę - warto wyciągnąć z niej jakiś modelunek ujawniający trójwymiarową formę ciała. Można też postąpić inaczej - zrezygnować z koloru i dokonać b. kontrastowej konwersji do B&W podkreślającą relację pomiędzy płaszczyzną kadru a formą pozy modelki.
Masz strasznie namieszane z zarządzaniem barwą ;) Zdjęcie jest skonwertowane do przestrzeni barwnej monitora - efekt tego jest taki, że zdjęcie oglądane na normalnym monitorze o znacznie mniejszym gamucie ma dość zgaszone barwy, przygotowując zdjęcia do publikacji w internecie należy konwertować je do przestrzeni sRGB. Weź też poprawkę na to, że 30" LCD ma bardzo małą plamkę - u ciebie zdjęcie jest ono mniejsze niż na normalnych monitorach.
Kompozycyjnie modelka lekko "spada z kadru", jest za blisko dolnej krawędzi, szkoda też trochę uciętego odbicia w podłodze. Czarna sukienka zlewa się w dwuwymiarową plamę - warto wyciągnąć z niej jakiś modelunek ujawniający trójwymiarową formę ciała. Można też postąpić inaczej - zrezygnować z koloru i dokonać b. kontrastowej konwersji do B&W podkreślającą relację pomiędzy płaszczyzną kadru a formą pozy modelki.
to moja wina, troszkę pomagałem Tadziowi i zapomniałem nawet sprawdzić jakie ma ustawienia Tadziu w PS (jaką przestrzeń ma ustawioną)...generalnie chodzilo tu o wprawę w obróbce (takiej klasyczej) + plus kolorystyka jakaś ciekawsza, niemniej uważam , że faktycznie bewu plus mocny kontrast dodałby sporo tej fotografii...niemniej po obejżeniu zasobów zdjęć Tadzie uważam, że powinien więcej publikować, ma naprawdę duzo bardzo ciekawych ujęc...do tego same wyjątkowo piękne modelki :)
czekamy więc :)
Kamil.Borowy
01-10-2009, 10:06
Tak lekko trupio, no ale to nie istotne, istotą tego ujęcia jest kreatywność modelka - fotograf, chociaż wolałbym widzieć szerzej zdjęcie. Niepokojąca sytuacja dzieje się z lewą noga (prawa od strony oglądającego) modelki a dokładnie z palcem jest bardzo mocno uciśnięty i lekko wykręcony tak to ja widzę, ale ogólnie zdjęcie "barwne" :)
Luźna gumka
01-10-2009, 11:21
A mnie zastanawia, co leży pod Marysią, że część jej ciała się odbija? Jakaś plexi?
A mnie zastanawia, co leży pod Marysią, że część jej ciała się odbija? Jakaś plexi?
1:0 dla Ciebie, stąd to kadrowanie:)
Luźna gumka
01-10-2009, 11:59
Ale ja i tak chciałbym wiedzieć co to jest i gdzie to można kupić, bo ja też chciałbym w coś takiego zainwestować ;)
Robert1602
01-10-2009, 12:09
Przede wszystkim chciałem pogratulować debiutu wilk325 :)
Zdjęcie bardzo mi się podoba:) Moim zdaniem można troszeczkę poprawić włoski na czole modelki po prawej i na środku głowy, ale to tylko moje zdanie :) Jestem nowy w tym dziale, więc mogę się mylić co do poprawek.
Pozdrawiam i gratuluję :)
Ale ja i tak chciałbym wiedzieć co to jest i gdzie to można kupić, bo ja też chciałbym w coś takiego zainwestować ;)
To jest to, co używa Jacek_Z u siebie, biała plexi grubości 4mm, a gdzie on to kupił-zapytaj Jacka.
Robert_P
01-10-2009, 12:47
Uwagi Czornego + uwagi zegarmistrzowskie :) serduszko na wisiorku w nieładzie, lewa noga poruszona, prawa paluszki wykręcone.
Dawaj następne potrafisz lepiej !
Luźna gumka
01-10-2009, 13:11
To jest to, co używa Jacek_Z u siebie, biała plexi grubości 4mm, a gdzie on to kupił-zapytaj Jacka.
O żesz. Jakbym wiedział, to bym na swoich warsztatach użył... ech... dobra koniec OT.
Poza tym, wątpię, aby lewa stopa była poruszona, gdyż ta jest zamrożona błyskiem lampy studyjnej. Bardziej bym podejrzewał, że stopa znajduje się poza GO lub jakimś cudem w narożniku zdjęcia przez co mogła pojawić się jakaś nieostrość. Wątpię jednak, żeby Tadziu robił zdjęcie na FX przy otwartej przysłonie (i do tego przy świetle studyjnym), więc zakładam, że stopa jest poza GO.
moim zdaniem skromnym jest wszystko ładnie ;P
Nooo w końcu !
Widzi mi się !
inflames
01-10-2009, 14:49
Mi się podoba!
Jest fajnie :)
Technicznie : brak szczegółów w czerniach na kiecce, reszta spoko. Modelkowo: poza dla mnie nie do przyjęcia jeśli chodzi o sposób siedzenia, koślawo to wygląda, ale ja się nie znam ;) Pozdro.
ale ja się nie znam ;) Pozdro.
Spoko:), a kto się ma znać:) jak nie TY.
Dzięki wszystkim za uwagi.
ale ja się nie znam ;) Pozdro.
ja Ty się nie znasz, to ja jestem 'ksiądz' :-P
Dla laika jest OK! A co technicznych niuansów, niech się wypowiadają fachowcy :)
Dawaj Tadziu dalej...
Kondziu, jak potrzebujesz, to daj znać. Powinienem mieć dojście do każdego rodzaju, ilości i wymiaru. Z fakturką i chyba dobrą ceną, docięte, co tam sobie wymyślisz. Na miejscu w B-szczy.
everyman
02-10-2009, 23:27
Piękna dziewczyna, więc zdjęcie musi się podobać - jeśli nie ma męża, to poproszę o namiary co się oświadczę... jeśli ma, to występuję o pozwolenie na broń. :p
OK, teraz bardziej poważnie. Większość mankamentów jak brak szczegółów w czerni, stopa poza GO (?), itp już wypunktowano. Dlatego ze swojej strony dodam tylko, że widać progres, więc czekam na kolejne.
Pozdro