PDA

Zobacz pełną wersję : dell e5500 vs. lenovo SL500

sote
30-09-2009, 14:35
witajcie,
przeczytalem forumowe watki o laptopach i wiem ze teoretycznie zdjec sie obrabiac nie da na lapku ;)
Przyszla pora na zaopatrzenie sie w lapka, zeby w razie co mozna bylo w trasie albo poza domem fotki zgrac,
moze (mimo wszystko) wywolac w LR i cos podlubac w PSie. Zadnych gierek czy renderingu nie planuje...
Zaznaczam ze nie szukam PODSTAWOWEGO KOMPA do obrobki, takowy z "lepszym" monitorem posiadam.

Budzet - max 3k PLN

Wytypowalem takie dwa:

1) LENOVO SL500
procek: Intel Core 2 Duo T6570, 2x2,1 GHz, FSB 800MHz
RAM: 4 GB RAM DDR2 800MHz
HDD: 320 GB SATA 5400RPM
MATRYCA: Matryca 15,4" o rozdzielczości WSXGA+ 1680x1050 (mozna tez kupic z rozdzialka 1200x800)
SYSTEM: Windows Vista Home Premium PL (z mozliwoscia upgrade'u do WIN7)

2) DELL E5500
procek: INTEL CORE 2 DUO 2,26 GHz x 2, P8400, FSB 1066 MHz, 4MB CACHE
RAM: 4GB PC800
HDD: 160GB SATAII
MATRYCA: TFT 15,4" 1280x800 WXGA PANORAMA LED, LCD Back Cover Black Finish CCFL
SYSTEM: WINDOWS VISTA BUSINESS z mozliwoscia downgrade'u do XP PRO

Oba maja matowe matryce na LEDach. Wielkosc dysku nie jest az tak bardzo wazna kwestia.
Teoretycznie DELL (z tego co sie orientuje) ma lepsze "bebechy" i podoba mi sie ichnia gwarancja,
serwisant w ciagu 24h przyjezdza do mnie i naprawia sprzet (mowie oczywiscie o dniach roboczych).

Lenovo kupilbym w sklepie w Poznaniu i Della podobnie ;)

Tutaj link do aukcji della KLIK (http://www.allegro.pl/item754470622_dell_e5500_p8400_2_26_4gb_160gb_dvdr w_vb_gw36_p_n.html)

Maja go wystawionego w bardzo fajnej cenie, jest to sprzet z Dell Outlet w Anglii, z tego co sie dowiadywalem
to taki outlet sprzedaje sprzet ktory zostal zamowiony w konkretnej konfiguracji i np. klient zrezygnowal,
albo zwrocil zanim zaczal z niego korzystac. Dell wie kiedy laptop byl uzywany bo przy pierwszym uruchomieniu
pojawia sie ekran z licencja i jesli sie go zaakceptuje to wiecej sie nie pojawi. Outlet sprzedaje tez sprzet typu
refurbished, ale z normalna pelna gwarancja na 3 lata.

Na temat obu mozna wyczytac i dobre i zle rzeczy - wiadomo jak to w necie ;)
Martwi mnie jednak to ze lenovo LS500 (podobno) ma malo wspolnego ze starszymi ThinkPadami,
ze jakosc wykonania pozostawia wiele do zyczenia...
Zastanawia mnie tez duza (1680x1050) rozdzielczosc matrycy 15,4" - da sie na takim czyms pracowac?

Jesli sa na forum uzytkownicy obu laptopow bardzo prosze o opinie.

MiX
30-09-2009, 14:49
Nie miałem styczności z w/w komputerami.
Obecnie głownie korzystam ze starego della nie jestem do końca zadowolony, ale dotad uzywalem think padów które sa rewelka ;D
Aczkolwiek z tych dwóch co przedstawiłes zdecydowanie doradzałbym della, jest to konstrukcja lepsza.
W moim odczuciu lenovo (mowie o ich linii n a nie o think padach) to kompletna porażka i nie ma nic wspolnego z think padami. w lenovo sa dwie linie i ta druga(biznesowa) to sa think pady (lenovo think pad). Ta linia własnie, biznesowa, dalej pozostała dobrą, stabilna konstrukcja jak ibm'owskie think pady (swoja droga kiedyś think pady były wykonywana dla ibm tez przez lenovo).

wacki4
30-09-2009, 14:52
ja bym brał lenovo - w sumie z powodu możliwosci update-u do win7 [duzoo wydajniejszy od visty] i wlasnie takiej matrycy jak podałeś, nie jest to duzo, da sie na tym pracować :)

trucker2005
30-09-2009, 15:46
osobiscie odradzałbym della , sporo ich serwisuje po gwarancji , mieszkam w miejscowosci gdzie wczesniej były one montowane i sporo ludzi posiada takowe . PC to inna historia , są dość dobrze montowane. NIE WYPOWiEM sie co do lenovo , nie znam ich "od środka" . Jedyne co moge doradzić to Sony vaio , z dedykowaną grafiką .

terpsych
30-09-2009, 16:02
Mam Lenovo Ideapad y550. Fajne ma flaki, ale wykonanie to jakaś porażka. Chińczyki nawet nie spróbowali dopasowac do siebie plastików. Nigdy więcej Lenovo, nawet za cenę straty darmowego upgrade do win7 (nie takie darmowy bo koszt wysyłki to ponad 60pln)

T.

Giani
30-09-2009, 19:40
W moim odczuciu lenovo (mowie o ich linii n a nie o think padach) to kompletna porażka i nie ma nic wspolnego z think padami. w lenovo sa dwie linie i ta druga(biznesowa) to sa think pady (lenovo think pad). Ta linia własnie, biznesowa, dalej pozostała dobrą, stabilna konstrukcja jak ibm'owskie think pady (swoja droga kiedyś think pady były wykonywana dla ibm tez przez lenovo).

Widzę mistrzu, że Ci się zdrowo pokiełbasiło. Lenovo SL500 to nic innego jak Thinkpad.

nowart
30-09-2009, 19:49
Tak, nie zmienia to jednak faktu, iż seria SL ma niewiele wspólnego z ThinkPadami serii R i T ... na dodatek jest nie do kupienia w rozsądnych pieniądzach z matrycą WSXGA+.

I tutaj pytanie do autora - krajanie drogi , mógłbyś napisać w którym miejscu w Poznaniu jest do kupienia SL500 w podanej przez Ciebie konfiguracji czyli ten procesor i matryca WSXGA+ ??

Giani
30-09-2009, 20:06
Tak, nie zmienia to jednak faktu, iż seria SL ma niewiele wspólnego z ThinkPadami serii R i T .??

Tak,ale to nie zmienia faktu, że to Thinkpad. Poza tym jeśli ktoś szuka notebooka to niech lepiej odwiedzi stronę www.notebookcheck.pl . Wiele testów, bogate forum. O wiele więcej można się dowiedzieć niż na forum nikona:) Kiedyś sam z niego korzystałem .

sote
30-09-2009, 20:07
dzieki za dotychczasowe opinie :)

nowarcie drogi sprawdz PMke ;)

dzis po chwili zastanowienia nie wiem czy nie skonczy sie na jakims netbooku i juz ;)

krzysztof jot
01-10-2009, 19:52
Widzę mistrzu, że Ci się zdrowo pokiełbasiło. Lenovo SL500 to nic innego jak Thinkpad.

no taki Thinkpad ale w wersji ekonomicznej, bo kontynuacją tego co wszyscy mają na myśli mowiąc o IBM-lenovo to stara seria T40... potem T60 a obecnie T400 / T500 czy najnowszy T400s. SL to plastikowy plastik, błyszczący jak fortepian, ale... ale organoleptycznie sprawiał wrażenie dość solidnego. Sztywny, niezbyt ciężki (choc bawiłem sie SL400 czyli 14cali) i ma bardzo pozytywne oceny na zachodnich wortalach- oceny excelent :)
http://alatest.co.uk/reviews/laptop-computer-reviews/lenovo-thinkpad-sl500/po3-61598181,30/
http://alatest.co.uk/reviews/laptop-computer-reviews/dell-latitude-e5500/po3-61787538,30/

sote
01-10-2009, 23:25
jak wymyslilem tak zrobilem ;)
wlasnie pisze z eeePC 1005HA(W) i musze przyznac ze jestem pozytywnie zaskoczony!

Watek mozna poslac w kosmos bo i tak nic specjalnego nie wnosi.
Dzieki wszystkim za informacje.