witajcie,
przeczytalem forumowe watki o laptopach i wiem ze teoretycznie zdjec sie obrabiac nie da na lapku
Przyszla pora na zaopatrzenie sie w lapka, zeby w razie co mozna bylo w trasie albo poza domem fotki zgrac,
moze (mimo wszystko) wywolac w LR i cos podlubac w PSie. Zadnych gierek czy renderingu nie planuje...
Zaznaczam ze nie szukam PODSTAWOWEGO KOMPA do obrobki, takowy z "lepszym" monitorem posiadam.
Budzet - max 3k PLN
Wytypowalem takie dwa:
1) LENOVO SL500
procek: Intel Core 2 Duo T6570, 2x2,1 GHz, FSB 800MHz
RAM: 4 GB RAM DDR2 800MHz
HDD: 320 GB SATA 5400RPM
MATRYCA: Matryca 15,4" o rozdzielczości WSXGA+ 1680x1050 (mozna tez kupic z rozdzialka 1200x800)
SYSTEM: Windows Vista Home Premium PL (z mozliwoscia upgrade'u do WIN7)
2) DELL E5500
procek: INTEL CORE 2 DUO 2,26 GHz x 2, P8400, FSB 1066 MHz, 4MB CACHE
RAM: 4GB PC800
HDD: 160GB SATAII
MATRYCA: TFT 15,4" 1280x800 WXGA PANORAMA LED, LCD Back Cover Black Finish CCFL
SYSTEM: WINDOWS VISTA BUSINESS z mozliwoscia downgrade'u do XP PRO
Oba maja matowe matryce na LEDach. Wielkosc dysku nie jest az tak bardzo wazna kwestia.
Teoretycznie DELL (z tego co sie orientuje) ma lepsze "bebechy" i podoba mi sie ichnia gwarancja,
serwisant w ciagu 24h przyjezdza do mnie i naprawia sprzet (mowie oczywiscie o dniach roboczych).
Lenovo kupilbym w sklepie w Poznaniu i Della podobnie
Tutaj link do aukcji della KLIK
Maja go wystawionego w bardzo fajnej cenie, jest to sprzet z Dell Outlet w Anglii, z tego co sie dowiadywalem
to taki outlet sprzedaje sprzet ktory zostal zamowiony w konkretnej konfiguracji i np. klient zrezygnowal,
albo zwrocil zanim zaczal z niego korzystac. Dell wie kiedy laptop byl uzywany bo przy pierwszym uruchomieniu
pojawia sie ekran z licencja i jesli sie go zaakceptuje to wiecej sie nie pojawi. Outlet sprzedaje tez sprzet typu
refurbished, ale z normalna pelna gwarancja na 3 lata.
Na temat obu mozna wyczytac i dobre i zle rzeczy - wiadomo jak to w necie
Martwi mnie jednak to ze lenovo LS500 (podobno) ma malo wspolnego ze starszymi ThinkPadami,
ze jakosc wykonania pozostawia wiele do zyczenia...
Zastanawia mnie tez duza (1680x1050) rozdzielczosc matrycy 15,4" - da sie na takim czyms pracowac?
Jesli sa na forum uzytkownicy obu laptopow bardzo prosze o opinie.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami