Zobacz pełną wersję : Dlaczego nie zmienię D300 na D700
Mialem kolege co to kupic aparat d700 mowiac ze to d300. Juz nie ma zony.
pawelpiotrm
05-07-2011, 12:52
Dobra żona to skarb a D700 za 3 lata będzie tani jak barszcz ;-)
avenarius
05-07-2011, 16:02
Kobieta też nie jak wino...
hostman22
08-07-2011, 20:18
a to zależy ;)
D300 do pięt D700 nie dorasta :P
Pawel Pawlak
09-07-2011, 18:09
no może do pięt to nie dorasta, ale bywają obszary gdzie go przerasta :)
stachmuszel
09-07-2011, 18:30
Możesz coś więcej napisać. Jakie to obszary? Chyba tylko crop, dla przyrodników, samolociarzy etc.
Pawel Pawlak
10-07-2011, 11:34
Możesz coś więcej napisać. Jakie to obszary? Chyba tylko crop, dla przyrodników, samolociarzy etc.
To chyba jest bardzo wielkie. Poza tym w obszarach fotgorafii gdzie dysponujemy wystarczającym światłem i kontrolowanym DR a zależy nam na precyzyjnym kadrowaniu dynamicznych ujęć (wiem, wiem... niemożliwe żeby ktoś chciał fotografować w dobrym świetle ;) ), rozmieszczenie AF w d300 zostawai d700 w szarym końcu.
edit. Zresztą nawet dla fotoprzyrodników (i być może samolociarzy), rozmieszczenie sensorów AF w d300 może być ważniejsze niż CROP
po przesiadce z d300 na fx - przeskok ogromny, to jak maluje fx z tymi samymi szkłami jest nie do pobicia
N17-55 chwalę do dziś, rewelacyjne szkło w zestawieniu z d300, ale... fx z N24-70 jest równie rewelacyjny o ile nie lepszy :)
nie jestem żadnym onanistą sprzętowym, pstrykam od czasu do czasu na koncertach,
czasami ślub znajomych i trochę w studio i sporadycznie wydarzenia sportowe
nie zamienię d700 na żadnego dxa :)
Pawel Pawlak
11-07-2011, 23:10
po przesiadce z d300 na fx - przeskok ogromny, to jak maluje fx z tymi samymi szkłami jest nie do pobicia
N17-55 chwalę do dziś, rewelacyjne szkło w zestawieniu z d300, ale... fx z N24-70 jest równie rewelacyjny o ile nie lepszy :)
nie jestem żadnym onanistą sprzętowym, pstrykam od czasu do czasu na koncertach,
czasami ślub znajomych i trochę w studio i sporadycznie wydarzenia sportowe
nie zamienię d700 na żadnego dxa :)
A ja fotografuje systematycznie d300 i d700 nie uważam żeby tylko jeden z tych aparatów miał wszystkie atuty.
to chyba ja za mało fotografuję, bo u mnie d300 wypada słabo :)
w moich oczach te same szkła na FX dają o niebo lepszy i przyjemniejszy obraz aniżeli na cropie
trochę mnie rozbawił temat z polami AF... co z tego że jest ich ponad 50... korzystam tylko z "3",
ani razu nawet śledzenia nie włączałem, a o jego istnieniu dowiedziałem się 2 miesiące po zakupie d300 z ulotki
no ale co kto lubi, nie focę zawodowo i moja opinia nie jest tu zbyt profesjonalna i wartościowa :)
Nikonamający_na_7
12-07-2011, 08:26
Przesiadłem się na D700, ale drugi raz bym się mocniej zastanowił! Nie żebym żałował, ale zestaw podstawowy trochę waży tj korpus + 3 podstawowe zoomy i to jego, dla mnie fotoamatora, podstawowa wada. O zadach i waletach obu modeli można pisać w nieskończoność, zaproponuję więc tylko uogólnienie: FX na zarobek, DX dla przyjemności ;-) Prawda, że kontrowersyjne!? Chyba że do portretu, chyba że na ptaszory... chyba że... itd.
Dobra opcja to oba modele, ale to jeszcze więcej żelastwa :/
trochę mnie rozbawił temat z polami AF... co z tego że jest ich ponad 50... korzystam tylko z "3",
ani razu nawet śledzenia nie włączałem, a o jego istnieniu dowiedziałem się 2 miesiące po zakupie d300 z ulotki
Ten Nikon to nic nie myśli... Po co montuje jeden z najlepszych na rynku systemów AF, z polami pokrywającymi olbrzymią część kadru, skoro takiemu koledze mount-owi wystarczą trzy?
... Po co montuje jeden z najlepszych na rynku systemów AF, z polami pokrywającymi olbrzymią część kadru, skoro takiemu koledze mount-owi wystarczą trzy?
Może montować AF ze 100 punktami. :-)
Mnie też wystarczają 3 a z konieczności używam tylko centralnego.
To źle ??
Pawel Pawlak
12-07-2011, 11:47
Uważam że zrówanie wypowiedzi "Nikon jest najlepszy" i "w moim odczuciu/moim zdanie/do tego zastosowania nikon jest najlepszy" jest sporym nadużyciem (oczywiście "nikona" jest tu przykładem). Jeśli dla kogoś takie wypowiedzi są tożsame, to ma poważny problem komunikacyjny, zwłaszcza przy korzystaniu z tak ograniczonego kanału komunikacji jakim jest internet - który jest pozbawiony całej sfery niewerbalnej.