PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d50 + helios

marcinn
12-10-2006, 20:40
Szanowni,
mam pytanie, założyłem do Nikona D50 poprzez adapter obiektyw Heloios - nawet ciekawe zdjęcia wychodzą, natomiast mam problem z nieskończonością, nie można jej nastawić. Podobno można coś zmienić w obiktywie - bardzo prosze o wskazówki, jeżeli jest to możliwe.

Marcin

Jacek_Z
12-10-2006, 20:48
musisz mieć przejściówkę z soczewką. to tyle.

marcinn
12-10-2006, 21:14
A jaka to przejściówk - jakiś konkretny model?

Jacek_Z
12-10-2006, 21:26
nie używam, nie znam modeli, jest wielu producentów.
poszukaj w dziale o optyce, temat poruszany przy obiektywach m42.
przenoszę zresztą ten wątek do optyki, bo nie ma to nic wspólnego z body d50.

madburn
12-10-2006, 21:51
moze po raz 3 uda sie odpowiedziec bo ciagel znika mi ten post

zeby dzialala nieskonczonosc w heliosie trzeba wykrecic tylny zespol soczewek o jakies 3 obroty (nie kazdy helios - niektore maja caly tubus z wewnetrznym gwintem i soczewke zabezpieczona pierscieniem )

ta rurka z soczewkami ma dwa naciecia - uwaga nie wkladac w nie noza czy ostrza nozyczek - nie dosc ze mozna sobie uciac palucha czy cos to przedewszystkim porysuje sie tylna soczewke bo jest wypukla

jesli sie uda wykrecic to nalezy sprawdzic czy nikon lapie nieskonczonosc - skierowac obiektyw na odleglosc np 10m lub wiecej i powinna sie palic kropka potwierdzenia ostrosci - jak nie to podregulowac soczewki

po wszystkim zabezpieczyc przed kreceniem - np kropla kropelki na gwint - trzeba odkrecic tylna scianke obiektywu ( co i tak trzeba zrobic zeby zamontowac blokade popychacza przeslony)

Jacek_Z
12-10-2006, 21:57
nasuwa się pytanie, czy przesuwanie soczewek w stosunku do obliczonego przez konstruktorów połozenia nie pogarsza rysunku tego szkła.

PS.
nic nie usuwałem, nie sprzedaje też przejściówek. nie uzywam m42 (chyba, że do zabawy)

marcinn
12-10-2006, 22:00
Madbum - bardzo dziękuję za informację, jutro powalczę z obiektywem

ALF
12-10-2006, 23:28
wątek był zdublowany i nie w tym dziale, więc poszedł do kosza

madburn
13-10-2006, 00:37
to sorry za OT - ale mozna chyba scalac watki ? przynajmnuiej w phpBB mozna
badz co badz udzielilem wartosciowej IMHO odpowiedzi - zamiast do kosza - warto chyba zachowac co nieco ?

byl wwatek w obiektywach standardowych - poszedl (nie wiem z czym byl zdublowany)
potem w szerokokatnych - tez przepadl - zaczalem juz jakis spisek wietrzyc ;)

hmm na kilku forach (glownie phpBB dostaje info na pw z automatu typu "obsluga forum usunela twojego posta")

w kazdym razie - do 3 razy sztuka ;)

a co do pytania Jacka_Z - nie wydaje mi sie zeby przesuniecie calego zespolu soczewek w tyl (w glab body) zmienialo jakos konstrukcyjne zalozenia obiektywu - wszak porste zoomy tez to robia - chocby takie 135mm typu jupiter czy tair
w lustrzanych obiektywach 300, 500 czy 1000mm jest to standadowy sposob regulacji ostrosci - na byle forum astronomicznym ludzie reguluja lusterka zeby dalo sie je podpiac pod wizjery z soczewka barlowa i webcamy

oczywiscie taki obiektyw podpiety pod body m42 bedzie zle dzialal - wiec pod tym wzgledem jest to naruszenie jego konstrukcji

ALF
13-10-2006, 12:13
byl wwatek w obiektywach standardowych - poszedl (nie wiem z czym byl zdublowany) potem w szerokokatnych - tez przepadl - zaczalem juz jakis spisek wietrzyc ;)

sam sobie odpowiedziałeś...wątki były 2 w standardowych i szerokokątny, więc jeden wywaliłem...powiadomienia idą jeżeli powodem usunięcia jest wyraźne naruszenie regulaminu, a nie zdublowanie wątku, czy pomyłka...

Jacek_Z
13-10-2006, 20:54
jeżeli cały zespół soczewek się przesunie to oczywiście będzie dobrze.
myslałem, że to co proponujesz przesuwa tylko soczewki z tyłu obiektywu, zostawiając przednie tam gdzie są normalnie. W takim przypadku pewnie cos by się "popsuło" w rysunku w ogóle, w jakims zakresie powyłaziłyby wady. Jeśli nie, to taka operacja jaką proponujesz jest bezpieczna.

wilus
13-10-2006, 20:54
a co do pytania Jacka_Z - nie wydaje mi sie zeby przesuniecie calego zespolu soczewek w tyl (w glab body) zmienialo jakos konstrukcyjne zalozenia obiektywu

..... oby ta operacja nie zmieniła "konstrukcyjnie" body a zwłaszcza lustra (-:

madburn
13-10-2006, 23:22
przednia zostaje tam gdzie jest, przeslona tez zostaej na miejscu , tylko tylne soczewki przesuwa sie w glab (zeby bardozej wystawaly z obeiktywu) - tak samo dziala tair lub jupiter 135mm - przednia, przeslona i tubus z soczekwami jezdzacy w slimaku do regulacji ostrosci

a co do rysowania heliosa - i tak jest fatalny na pelnej klatece - rogi sa rozmyte - kiedys mi to nie przeszkzadzalo - ale teraz zwrocilem uwage ogladajac stare slajdy - praktycznie wszytkie to maja (pewnie przymkniecie do wiecej niz 5,6 poprawia - tyle ze slajd nie ma exifa - a na cyfrowce nie ma znaczenia - matryca nie obejmuje rozmytych rogow hehe

Wilus : klapaczce nic sie nie stanie jesli zablokuje sie o lustro - tylko ze wlasnie trzeba to wyergulowac zeby sie nie blokowalo - bo chyba nie o to chodzi prawda ?

stanislaw.xl
15-10-2006, 22:11
Jest to adapter M42 ( Lens adapter M 42). Producenta nie podają, tylko Made in Japan.
Sam używam z obiektywem Sonnar 2.8/180 CZJ. Świetnie się spisuje.
Kupiłem go w Poznaniu ( Rays Foto ).