Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14
    marcinn
    Gość

Domyślnie Nikon d50 + helios

Szanowni,
    mam pytanie, założyłem do Nikona D50 poprzez adapter obiektyw Heloios - nawet ciekawe zdjęcia wychodzą, natomiast mam problem z nieskończonością, nie można jej nastawić. Podobno można coś zmienić w obiktywie - bardzo prosze o wskazówki, jeżeli jest to możliwe.

Marcin

Domyślnie

musisz mieć przejściówkę z soczewką. to tyle.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

marcinn
    Gość

Domyślnie Nikon D 50 + helios

A jaka to przejściówk - jakiś konkretny model?

Domyślnie

nie używam, nie znam modeli, jest wielu producentów.
    poszukaj w dziale o optyce, temat poruszany przy obiektywach m42.
    przenoszę zresztą ten wątek do optyki, bo nie ma to nic wspólnego z body d50.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

moze po raz 3 uda sie odpowiedziec bo ciagel znika mi ten post

zeby dzialala nieskonczonosc w heliosie trzeba wykrecic tylny zespol soczewek o jakies 3 obroty (nie kazdy helios - niektore maja caly tubus z wewnetrznym gwintem i soczewke zabezpieczona pierscieniem )

ta rurka z soczewkami ma dwa naciecia - uwaga nie wkladac w nie noza czy ostrza nozyczek - nie dosc ze mozna sobie uciac palucha czy cos to przedewszystkim porysuje sie tylna soczewke bo jest wypukla

jesli sie uda wykrecic to nalezy sprawdzic czy nikon lapie nieskonczonosc - skierowac obiektyw na odleglosc np 10m lub wiecej i powinna sie palic kropka potwierdzenia ostrosci - jak nie to podregulowac soczewki

po wszystkim zabezpieczyc przed kreceniem - np kropla kropelki na gwint - trzeba odkrecic tylna scianke obiektywu ( co i tak trzeba zrobic zeby zamontowac blokade popychacza przeslony)

Domyślnie

nasuwa się pytanie, czy przesuwanie soczewek w stosunku do obliczonego przez konstruktorów połozenia nie pogarsza rysunku tego szkła.

PS.
    nic nie usuwałem, nie sprzedaje też przejściówek. nie uzywam m42 (chyba, że do zabawy)

marcinn
    Gość

Smile Nikon D 50 + Helios

Madbum - bardzo dziękuję za informację, jutro powalczę z obiektywem

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

wątek był zdublowany i nie w tym dziale, więc poszedł do kosza
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

to sorry za OT - ale mozna chyba scalac watki ? przynajmnuiej w phpBB mozna
    badz co badz udzielilem wartosciowej IMHO odpowiedzi - zamiast do kosza - warto chyba zachowac co nieco ?

byl wwatek w obiektywach standardowych - poszedl (nie wiem z czym byl zdublowany)
    potem w szerokokatnych - tez przepadl - zaczalem juz jakis spisek wietrzyc

hmm na kilku forach (glownie phpBB dostaje info na pw z automatu typu "obsluga forum usunela twojego posta")

w kazdym razie - do 3 razy sztuka

a co do pytania Jacka_Z - nie wydaje mi sie zeby przesuniecie calego zespolu soczewek w tyl (w glab body) zmienialo jakos konstrukcyjne zalozenia obiektywu - wszak porste zoomy tez to robia - chocby takie 135mm typu jupiter czy tair
    w lustrzanych obiektywach 300, 500 czy 1000mm jest to standadowy sposob regulacji ostrosci - na byle forum astronomicznym ludzie reguluja lusterka zeby dalo sie je podpiac pod wizjery z soczewka barlowa i webcamy

oczywiscie taki obiektyw podpiety pod body m42 bedzie zle dzialal - wiec pod tym wzgledem jest to naruszenie jego konstrukcji
    Ostatnio edytowane przez madburn ; 13-10-2006 o 00:41

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madburn Zobacz posta
    byl wwatek w obiektywach standardowych - poszedl (nie wiem z czym byl zdublowany) potem w szerokokatnych - tez przepadl - zaczalem juz jakis spisek wietrzyc
    sam sobie odpowiedziałeś...wątki były 2 w standardowych i szerokokątny, więc jeden wywaliłem...powiadomienia idą jeżeli powodem usunięcia jest wyraźne naruszenie regulaminu, a nie zdublowanie wątku, czy pomyłka...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów