PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Poranek na polu

jurek1906
29-09-2009, 10:26
Proszę o konkretne uwagi co do kadru i obróbki.Dopiero się uczę fotografować krajobraz :).

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img42.imageshack.us/i/nx0012.jpg/)

to
29-09-2009, 10:30
no to ja bym krzaka odsunął nieco od krawędzi kadru

mjr
29-09-2009, 10:35
"szanuj to forum" harb - sorry co to za podpis ????

jurek1906
29-09-2009, 10:37
"szanuj to forum" harb - sorry co to za podpis ????
a jaki to ma zwiazek z zdjeciem ?

mjr
29-09-2009, 10:39
A taki, że oglądam całość i widzę podpis tyczący się osoby, którą znam i szanuję.
Także chciał bym usłyszeć od autora co miał na myśli pisząc go :?:

Sowulus12
29-09-2009, 10:43
Jurek ma ten podpis od 100 lat ;) nie ma w nim nic złego - to cytat z któregoś posta Janusza, już nie pamiętam z jakiego wątku.

Krzaczek bardziej w prawo.

jurek1906
29-09-2009, 10:44
Ja tez Jasia sznuje i cenie nie tylko jak fotogarfa :).A podpis jest z pewnego watku własnie w tym dziale :).I zapewniam Cię że jest pełna akceptacja Jasia:).A traz może napisz coś o zdjeciu , prosze :).

mjr
29-09-2009, 10:51
jurek1906, ok.
Nie znam waszych relacji.
Podpis mnie za intrygował i już.

A co do zdjęcia.
Zdjęcie jest za ciemne. Powinieneś bardziej oddzielić dół od góry przez wyciągniecie mgły. A trawkę rozjaśnić.

erde
29-09-2009, 11:10
chyba mjr nie ogarnął do końca o co chodzi w podpisie. może to przez brak myślnika między cytatem a nickiem HARB. zdanie "SZANUJ TO FORUM" zostało napisane przez HARBA, natomiast jurek użył tego cytatu w swoim podpisie, zaznaczając iż cytat należy do HARBA dodając obok cytatu jego nick. Mjr zapewne zrozumiał to w ten sposób, że Jurek stara się przekazać HARBOWI aby HARB szanował to forum :D

co do zdjęcia - trochę tu ciemnawo i pustawo w kadrze. Daj jakiś większy rozmiar zdjęcia, będzie lepiej widać

Nikonozaur
29-09-2009, 11:33
Zdjęcie trochę za ciemne (dół), a przytulenie krzaczka do lewej krawędzi nie wpłynęło pozytywnie na odbiór.

Obawiam się, że autorem owych słów nie jest Harb...

asha
29-09-2009, 11:38
Jak zdjęcie będzie większe, to kadr się nagle nie wypełni :) Jest po prostu pusto. Na pewno być tam to była przyjemność, ale tego na zdjęciach akurat nie widać. Na niebie nie dzieje się nic, mgła jest za daleko żeby zagrać jakąś znaczącą rolę, a drzewo jest za blisko krawędzi.

T_P_
29-09-2009, 11:42
Pierwsze skojarzenie jakie się nasuwa, to kadr został źle skomponowany... Przede wszystkim, kadrowałbym tak, by drzewko nie znalazło się z lewej strony, zaś z prawej, wykorzystując linie jakie nakreśliły łany... Bądź udałbym się dalej i w prawo by wykorzystać pole z drugiego planu- wówczas zasadność umieszczenia drzewka z lewej strony kadru miałoby uzasadnienie...

Nadto proporcje kadru dałbym odwrotne- mniej nieba, więcej pola, na którym poszukałbym ciekawego układu porannych traw tudzież pajęczyn, obniżając tym samym perspektywę...

Zaś koloryt wydaje się poprawny...

T_P_

wolnyslimak
29-09-2009, 11:48
Kurcze nic dzisiaj nie piłem a mgła w środku kadru mi "płynie"...może właśnie powinienem coś walnąć bo to trochę dziwne:)?

Seeker
29-09-2009, 11:52
Zauwaz Slimak, ze to sie dzieje tylko przez chwile, po przeskoczeniu wzrokiem z tekstu.
Faktycznie niezly schiz ;).

wolnyslimak
29-09-2009, 11:56
Dziekuję Ci Seeker, że i Ty to widzisz...bo już się bałem o siebie. Co do kadru to uważam, że za dużo na nim nieba. Jest owszem dość ładne, wyciągnięte ale puste. Może lepiej by było proporcje przestawić...więcej pola no i tej mgiełki "płynącej".

jurek1906
29-09-2009, 15:04
Pierwsze skojarzenie jakie się nasuwa, to kadr został źle skomponowany... Przede wszystkim, kadrowałbym tak, by drzewko nie znalazło się z lewej strony, zaś z prawej, wykorzystując linie jakie nakreśliły łany... Bądź udałbym się dalej i w prawo by wykorzystać pole z drugiego planu- wówczas zasadność umieszczenia drzewka z lewej strony kadru miałoby uzasadnienie...

Nadto proporcje kadru dałbym odwrotne- mniej nieba, więcej pola, na którym poszukałbym ciekawego układu porannych traw tudzież pajęczyn, obniżając tym samym perspektywę...

Zaś koloryt wydaje się poprawny...

T_P_
Dzięki T_P, i o takie komentarze mi chodziło , konkretnie i na temat ;)