Zobacz pełną wersję : D70s vs Olympus E510 czyli lepsze jest wrogiem dobrego?
zawierta
28-09-2009, 21:09
Hej,
Jestem szczęśliwym ;) posiadaczem D70s i chwalę sobie ten aparat. Wczoraj, przy okazji małej rodzinnej imprezy, zaproszony kolega robił fotki swoim E510 Olympusa. Wieczorem przeglądając fotki przeżyłem niestety niemiłe rozczarowanie, bo o ile jak dotąd byłem bardzo zadowolony z jakości zdjęć z D70s, o tyle wczoraj został on daleko w tyle.
Niestety porównanie dotyczy mało jaskrawej różnicy, ale tutaj są to względnie te same kadry. Najciekawiej wypadło ze zdjęciami wewnątrz mieszkania, kiedy Oly robił z ręki bez lampy albo z wbudowaną, a D70s miał SB-600 cały czas - i tutaj kolory mydlane i ogólnie odczucia wizualne z D70s były dużo gorsze.
Ale po kolei:
Nikon: http://zawierta.info/foto/1.jpg
Olympus: http://zawiert.info/foto/2.jpg
Uwaga - o ile to możliwe to nie rozmawiajmy o tym, jakie spustoszenie zrobiło tam ISO 1000, ogólnie robię zdjęcia na jak najmniejszym, więc nie w tym rzecz ;)
Na jakich ustawieniach ogólnie pracuje Olympus nie wiem.
Nikon natomiast zawsze P, WB na Auto, ISO różnie (zagapiłem się i było 1000), JPG NORM. Do Nikona SB-600 oraz kitowy zoom AF-S 18-55 GII z filtrem UV.
Generalnie nie planuję przesiadki na Olympusa, ale nie ukrywam, że widzę braki ze strony D70s - i pytanie czy to ja nie umiem tej puszki okiełznać (ustawienia WB i inne bajery), czy też szkło jest aż takim gniotem że trzeba je czym prędzej wywalić? Aha - niestety na obecnym etapie życia nie mam czasu na NEFy, więc chciałbym z puszki mieć w miarę gotowe zdjęcia, a nie bawić się później i wyciągać ze zdjęć 200% normy :)
Pozdrawiam
R.
W drugim linku był błąd, poprawiam :
Nikon: http://zawierta.info/foto/1.jpg
Olympus: http://zawierta.info/foto/2.jpg
Proponuję zamianę na kompakt albo dogłębne poznanie nikona. Kolega używa d70 z sigma 2.8/24-70 i zdjęcia są o niebo lepsze niz te które nam pokazałeś . Pozdrawiam
A próbowałeś zmienić ustawienia kontrastu, nasycenia i ostrości? Można też ustawić w optymalizacji zdjęć opcję VIVID. Powinno być lepiej.
Mówisz o zdjęciach z wewnątrz a pokazujesz z zewnątrz ?
Moim zdjaniem to z d70 wygląda lepiej, AWB sobie lepiej poradził, z olka jest jakieś takie zielone
zobacz na kolor skóry. nie wpomnę o masakrycznym "ziarnie" na obu fotach
Dodatkowo nie miej pretensji do aparatu jeżeli ustawiasz WB na auto, iso na auto, nie wiem jak ustawiłeś opcje dla jpg-a.
Piszesz że kolega w olku dopalał wbudowaną jak nie miał nic innego to co miał zrobić, a Ty miałeś sabinkę
to w czym rzecz, zdjęcia powinny być dużo lepsze, ustawienia na M, palnik w góre i Olek z wbudowaną może
się schować.
Mi tu bardziej wygląda że to nie aparat spitolił robotę ;)
Karbulot
29-09-2009, 08:54
Ja nie widze jakiejs szokujacej roznicy na niekorzysc Nikona. Ale faktem jest, ze fotki powinny zostac zrobionez identycznymi ustawieniami oraz w jednakowym ujeciu. Wtedy moznaby pisac cos szerzej, bo poki co to zwykle gdybanie.
woytec60
29-09-2009, 09:47
Że olki maję fajne kolorki (zrymowało mi się :o ) wiadomo nie od dziś :roll:
Nikona musisz sobie poustawiać a i tak będzie nieco chłodniej.
Ostrość też lepsza na fotce z Olka.
Obiektyw był lepsiejszy w Olku bo jego 14-42 (tu własnie użyte, dane pokazał PTLens) jest jednym z najlepszych tanich kitów do cyfrowych lustrzanek.
Twoje 18-55 też nie jest złe ale ilość megapikseli a zwłaszcza ich upakowanie na matrycy Olka powoduje, ze dobre szkło ma tu co wydobyć.
Nikon ma za to inne zalety ;)
PS
E-510 był moja pierwszą lustrzanką cyfrową (choć nie pierwszym w ogóle cyfrowym aparatem) i bardzo dobrze go wspominam.
Jeśli pozna się jego słabsze strony i nauczy się unikać skrajnych sytuacji Olkiem można robic świetne zdjęcia. Sam zrobiłem tą puszką (z tym kitem i z jeszcze lepszym 14-54) sporo fajnych fotek :)
zawierta
29-09-2009, 09:56
Więc po kolei
Zdjęcia z zewnątrz dałem, bo miałem tam w miarę podobny kadr. Niestety wśród zbiorów nie miałem _podobnych_ z wewnątrz. To raz :)
Dwa - ok, zrobię testy porównawcze w takich samych warunkach.
Trzy - D70s musi mieć dużo rzeczy na auto, bo zdjęcia często robione są przez moją żonę, która bynajmniej nie ma ochoty ani głowy do tego, żeby ustawiać wszystkie parametry. Nie - nie mam zamiaru przesiadać się na kompakta :)
Cztery - z ISO i ziarnem fakt, jest rzeźnia - nie wiem co miał Oly, ale Nikon miał tutaj błąd w postaci czynnika ludzkiego - iso 1000.
Bardziej chodziło mi o to, jak bardzo na zdjęcia może mieć wpływ 18-55 GII z UVką. Wiem, że to budżetowy kit, ale zastanawiam się, czy przez niego zdjęcia mogą być tak blade i niefajne.
Pozdrawiam
R.
A jaką masz tą UV-kę?, te tanie to raczej przeszkadzają niż poprawiają
a co do wpływu na jakość to najlepiej zrób zdjęcia z UV-ką i bez i porównaj
andrstac
29-09-2009, 10:42
Więc po kolei
Zdjęcia z zewnątrz dałem, bo miałem tam w miarę podobny kadr. Niestety wśród zbiorów nie miałem _podobnych_ z wewnątrz. To raz :)
Dwa - ok, zrobię testy porównawcze w takich samych warunkach.
Trzy - D70s musi mieć dużo rzeczy na auto, bo zdjęcia często robione są przez moją żonę, która bynajmniej nie ma ochoty ani głowy do tego, żeby ustawiać wszystkie parametry. Nie - nie mam zamiaru przesiadać się na kompakta :)
Cztery - z ISO i ziarnem fakt, jest rzeźnia - nie wiem co miał Oly, ale Nikon miał tutaj błąd w postaci czynnika ludzkiego - iso 1000.
Bardziej chodziło mi o to, jak bardzo na zdjęcia może mieć wpływ 18-55 GII z UVką. Wiem, że to budżetowy kit, ale zastanawiam się, czy przez niego zdjęcia mogą być tak blade i niefajne.
Pozdrawiam
R.
Exif prawdę Ci powie:
OLY:
ExposureTime - 1/160 seconds
FNumber - 7.10
ExposureMode - Manual
ISOSpeedRatings - 800
Flash - Flash not fired, auto mode
GainControl - High gain up
Contrast - Hard
Saturation - High
Sharpness - Soft
NIKON:
ExposureTime - 1/250 seconds
FNumber - 8.00
ExposureMode - Auto
Flash - Flash fired, auto mode, return light detected
ISO Setting - 1000
Image Quality - NORMAL
GainControl - Low gain up
Contrast - Soft
Saturation - Normal
Sharpness - Normal
Wnioski:
Kolega z Olympusem robił w manualu, więc raczej (przysłona-iso) wiedział co robi.
Natomiast ty z racji robienia w auto uzyskałeś to co widać
Cztery ostatnie parametry na liście też zrobiły swoje.
D70s spokojnie przy tym swietle dalby rade na iso200, poznaj moze lepiej aparat!
No przecież zawierta przyznał, że z ISO pomylił się:
...(zagapiłem się i było 1000)...
Mialem kiedys przyjemnosc robic zdjecia olkiem, aparacik w porzadku, jedna rzecz tylko nie do przyjecia; nie lapie ostrosci przy slabym swietle.
hehe, najbardziej mi sie podoba ta wypowiedź:
...
...
Pozdrawiam
R.
D70s ustawiony na auto w wiekszosci przypadkow opcji to nic innego jak idioten-kamera. Nie dziw sie wiec, ze w porownaniu z Olympusem, ktorego wlasciciel i operator wiedzial co robi (sadzac po ustawieniach manualnych) Nikon wyszedl slabo. A zaslanianie sie wlasnym lenistwem i zganianie na aparat to juz brzydko - bo co za problem poustawiac manuala, a przed wreczeniem zonie sprzetu przestawic pokretelko na zielone?
Lenistwo jest rękojmią zdrowia, co? ;) :D
Mialem kiedys przyjemnosc robic zdjecia olkiem, aparacik w porzadku, jedna rzecz tylko nie do przyjecia; nie lapie ostrosci przy slabym swietle.
A Nikon łapie? Miałem przez rok Olka E-510 + 14-54 i był rewelacyjny nawet w trudnych warunkach. Teraz mam D90 i S17-70 i niestety z tym AF jest znacznie gorzej.
A wracając do tych zdjeć to ustawienia manual do auto ciężko porównywać bo w jedym sie decyduje za aparat co che się osiągnąć a w drugim aparat za nas decyduje :(
Olki i ich kity są jednak dużo lepsze od pozostałych marek a jak wiadomo szkło ma tu niebagatelne znaczenie.
badabuzz
02-10-2009, 08:44
Olympus ma swoje niewątpliwe zalety, w klasie podstawowych/wakacyjnych lustrzenek to moim skromnym zdaniem najlepsza pozycja (rozmiar, obsługa, filtry, jakość szkła, menu, obsługa, cena)
Z kolei Nikon D70s to mimo wszystko aparat bardziej zaawansowany w obsłudze, wykonaniu. W połączeniu z esbekiem jest to zestaw ciut bardziej wymagający ale dający możliwości szersze o przepaść.
Technologicznie-matrycowo o ile na papierze różnice są ogromne (4/3 a APS-C, ilość mpx) o tyle jeśli chodzi o efekt finalny- aparaty stoją na podobnym poziomie.
Zarówno na jednym jak i na drugim body można osiągnąć cuda.
Poznaj lepiej swojego nikona niż kolega zna swojego olympusa a zaczniesz czynić cuda.
Zacznij robić więcej zdjęć i poznaj się z manualem i tym na ile możesz sobie folgować z ISO- nic nie daje więcej satysfakcji niż robienie świetnych zdjęć. No, może robienie świetnych zdjęć korpusem o którym nie ma dyskusji na głównej :)
Hmmm, przecież ta fotka z Olka jest gorsza. Popatrz na oczy, albo na ścianę przy rynnie.
Poza tym obydwie foty są okropnie zwalone. Przecież tam nie było tak ciemno ... .
To nic, pamiętam w pierwszych miesiącach używania D70 miałem podobne "osiągi".
Kwestia wprawy i ilości zrobionych zdjęć.
Trzeba było nastawić czas około1/100 i do tego dobrać iso i byłaby malinka, zrobić w nefie to i WB mozna poprawić. Na auto to można cyknąć jak jest duuuużo naturalnego światła.
Pozdrawiam
Grzegorz