Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] ***
Ostatnio błądze.. szukam, walcze z konwersją nefa do jpga.. Czy Wam tez rozjezdza się ropiętość tonalna przy zapisie 16 bitowego nefa do jpga?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://kamash.malnet.pl/photoblog/zdjecia/SmLarge/OKs.jpg)
Śliczne zdjątko!
A co do tonalności, to nic takiego mi się nie dzieje. Może spróbuj przerzucić do PS (Image > Open with PS) i tam skonwertować na 8bit i zapisać do jpg?
Al Bundy
12-10-2006, 13:05
Nie zauwazyłem aby u mnie konwersja miała aż tak widoczny wpływ na ropiętość tonalną...
Co do zdjęcia to tylko jeden minus jak dla mnie - zwykle nie przeszkadza mi ucięte czoło ale tutaj jakoś tak brutalnie i za dużo je przyciąłeś...Może gdyby było bardziej ucięte od dołu tak by mnie nie raziło...
Co do "fejsu" babeczki natomiast to muszę Cię prosić o tutka bądź receptę na PW bo mnie zabijasz... Całość wymiata i jest całkowicie w Twoim stylu !
Zastanawia mnie to co napisales na temat czoła.. może faktycznie powinienem zejsc delikatnie nizej.. minimalnie.
Piszac o rozpietosci chodzi mi o to, iż w ps-ie w tiffie mam jeszcze widoczną lekką poświatę wokół głowy (oświetlenie tła), ktore po konwersji na jpg i srgb znika zupelnie.. Tak jakby zwiekszał się kontrast zdjecia i zabijał subtelne jasne cienie.. moge to niwelowac zwiekszajac ogolny brightness zdjecia przed eksportem do jpg ale efekty sa niezadowalajace.
Co do tutka to proponowałbym jednak spotkanie na żywo przed jednym ekranem i debate na "gorąco"..
dobry portret, i oświetlenie i modelka.
postać jest ustawiona symetrycznie, więc przeszkadza nieco niżej jedno ramię.
co do kadru - czoło - albo niżej, ale wtedy całe zdjęcie zdecydowania ciaśniej, dużo, dużo dołu też ściąć.
Ja bym wolał całe czoło i pełniejszy kadr, skoro tyle pokazujesz na dole.
esioletz
12-10-2006, 14:37
A można tak oficjalnie przy okazji gratulacji pięknej fotki spytać o szkło jakim zostało rzucone na matryce. Tak jakby 50 lub 85 ale właśnie jakoś nie mogę wykminić. Jak pisze Al zachowujesz wysoki poziom
Jacek_Z, bardzo sluszna uwaga odnosnie symetrycznosci i pochylonych ramion.. faktycznie brak czola w stosunku do nadmiaru dołu.. teraz zaczynam to widziec..
szkło te same, niezmordowane 85 f/1.4 - wiecej w exifie.
dziekuje za opinie