PDA

Zobacz pełną wersję : D 90 Uszkodzona matryca?

Heniex
27-09-2009, 10:28
Witam serdecznie. Mam od niedawna nikona D 90 z obiektywem 18-105 VR. Zauważyłem niedawno że na każdym zdjęciu pojawia się czerwona kropka zawsze w tym samym miejscu . Próbowałem robić zdjęcia w RAW i JPEG i jest to samo. Im wyższe iso tym kropka jest bardziej widoczna. Na najmniejszym iso też ją widać. Wygląda to tak jak martwy pixel (jak na monitorach lcd) czy jest możliwe że matryca jest uszkodzona i czy mogę oddać go na gwarancję do naprawy? Czy jest to poprostu mikroskopijny paproch na matrycy?
Zamieszczam link do zdjęcia:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=8d893eeebb4a32fd)

TristisAnima
27-09-2009, 10:34
Hot Pixel. Poczytaj, było o tym mnóstwo na forum. Dajesz do serwisu i za freeko mapują Ci od ręki.

Heniex
27-09-2009, 11:10
Wielkie dzięki. Nie wiedziałem że jest coś takiego , nie czytałem nigdy na ten temat. Wielkie dzięki.

ozi1024
27-09-2009, 13:18
Miałem to samo z D90, na drugi dzień pojechałem do sprzedawcy i wymienili mi na nowy korpus, który już na miejscu pod tym kątem sprawdziłem i jest wolny od wad. Zrobili to od ręki i bez problemu.

swider
27-09-2009, 14:59
...jest wolny od wad.
Do czasu :D

ozi1024
27-09-2009, 15:19
Zrobiłem nim już 8k zdjęć, chyba by przez ten czas coś wyszło, a ni ma:)

Heniex
27-09-2009, 19:26
Miałem to samo z D90, na drugi dzień pojechałem do sprzedawcy i wymienili mi na nowy korpus, który już na miejscu pod tym kątem sprawdziłem i jest wolny od wad. Zrobili to od ręki i bez problemu.

Dzwoniłem już do sklepu i powiedzieli że oddadzą do serwisu bo dość dawno go kupowałem więc wymiana nie wchodzi w grę. Muszę przywieść aparat i wyślą go do serwisu. Tylko szkoda że wcześniej tego nie zauważyłem bo dość długo będę musiał na niego czekać a niedawno urodził mi się syn i codziennie robię mu zdjęcia.

swider
27-09-2009, 19:43
Zrobiłem nim już 8k zdjęć, chyba by przez ten czas coś wyszło, a ni ma:)
8 tys. to nie jest jakos specjalnie duzo. Niestety predzej czy pozniej kazdy aparat (a wlasciwie matryca) lapie hoty/deady :(

pil74
27-09-2009, 21:49
Ja bym do sklepu go nie oddawał. Będziesz bez aparatu kupę czasu. Nie lepiej przy okazji pobytu w wawie zadzwonić i umówić się na mapowanie? Zrobią to od ręki. Z jednym hotem nie ma co szaleć. Szkoda go wysyłać.

W swoim na początku w przypływie szukania dziury w całym znalazłem jednego hota, który świecił na niebiesko. Jako, że był umiejscowiony na dole matrycy i zupełnie nie przeszkadzał to olałem sprawę. Po jakimś czasie wymieniłem soft w aparacie i kiedyś postanowiłem przyjrzeć się matrycy,tak z ciekawości. I po tym niebieskim hocie nie było było śladu. Ciekawe czy przy okazji nowego softu coś tam się stało czy porostu ten piksel w końcu ruszył. Pojęcia nie mam co się z nim stało.

Heniex
29-09-2009, 21:06
Nie lepiej przy okazji pobytu w wawie zadzwonić i umówić się na mapowanie? Zrobią to od ręki. Z jednym hotem nie ma co szaleć. Szkoda go wysyłać.

Nie jeżdżę do warszawy nawet jeśli gdzieś jadę to nie mam po drodze. Wolę oddać do sklepu żeby to oni wysłali. Ale z tym się jeszcze zastanowię bo rzeczywiście mogę czekać na niego ponad miesiąc.

...znalazłem jednego hota, który świecił na niebiesko. Jako, że był umiejscowiony na dole matrycy i zupełnie nie przeszkadzał to olałem sprawę.

Mój hot świeci na czerwono i też bym olał sprawę gdyby był przy którejkolwiek krawędzi ale niestety tak nie jest, znajduje się prawie na środku. Na niektórych zdjęciach jest bardzo widoczny i je psuje. A retusz jest kłopotliwy jeśli chodzi o 70% zrobionych zdjęć.

W każdym razie dzięki za pomoc jakoś sobie z tym poradzę.

stanseba
07-10-2009, 12:56
A jesli taki zielone cos jak u kolegi pojawia sie tylko na migawce od1/30 i szybszej, a np na tescie z dekielkiem (15 sekund iso 1600) i zdjeciach z czasami powyzej 1/2 sekundy nie ma jej. To tez wtedy jest hot pixel?

robertw33
13-10-2009, 21:56
ja mam identyczny przypadek przy powyżej 1s znika, rozmawiałem z serwisem nikona stwierdzili że to hot , bedę w warszawie to robią to od ręki w 10min

ToM78
13-10-2009, 22:11
Ja tam wole to widzieć i usuwać w programie PixelFixer. Robi to dobrze, szybko ale tylko fotki w NEF, zapodaje się czarne zdjęcie np. ISO 2500 i czas 5 sek. a on sam wykrywa co i gdzie usuwać. szkoda czasu na serwis.

stanseba
17-10-2009, 13:00
Na czarnym zdjęciu z czasem 5 sekund D5000 nic Ci nie zarejestruje. Nie bedzie ani jednego bad pixela.

stanseba
17-10-2009, 15:06
Teraz zauwazylem ze ta kropka jak zrobie nef to jest jak wywolam bez zadnej obrobki z nef do jpg to w jpg nie mam juz jej. Nie ogarniam juz tego.
.

ctomek
19-10-2009, 12:17
Też wykryłem hot pixela,serwis milczy,zero odpowiedzi na mejla z dodzwonieniem się tez kosmos.
Planuje pojechać z aparatem do serwisu do Wawy ale nie chce w ciemno troche jechac.
Jesteście pewni,że zrobia to od ręki?

malysan
28-10-2009, 22:19
Witam
Miałem jednego hot pixela identycznego tak jak autor tego wątku.
Aparat (D90) wraz z obiektywem (18-105) wysłałem poprzez sklep (FJ) gdzie kupiłem kit do serwisu (19 10 2009).
Po tygodniu poszedłem się dowiedzieć co jest z aparatem. Miła pani z FJ dała mi nr telefonu do serwisu żebym zadzwonił. Dodzwoniłem się za pierwszym razem i otrzymałem informację że aparat jest już naprawiony (mapowanie matrycy) i że za friko mi wyczyścili obiektyw (po to go wysłałem). Następnego dnia (po telefonie) cały zestaw był już u mnie w domu (27 10 2009).
To drugi raz jak wysyłam zestaw do serwisu ( poprzednim razem tez było szybko, były błędy CHR i serwis odpisał że wadliwa jest karta, po wymianie na nową błędy się więcej nie pojawiły).
Może ja mam szczęście że mnie tak szybko obsługują, ale ja nie mam powodów do narzekania na serwis Nikona.

BBall_Freaker
28-10-2009, 22:31
Jesteście pewni,że zrobia to od ręki?
Najtrafniejszą odpowiedzią byłoby określenie "chyba w snach", ale kultura wymaga bym napisał, że nie powinieneś na to liczyć ;-)

stock
28-10-2009, 22:31
masz szczęscie :)