PDA

Zobacz pełną wersję : d300 - lustro nie opada

mszyca
26-09-2009, 11:27
Witam...
Moj d300 zaczął stwarzać prblemy. Lustro nie opada. W trybie "S" co 5 lub 6 klatkę lustro się zawiesza. W momencie zwiększenia wartości przysłony do 8, 11 czy już 22 lustro potrafi przez 5-6 klatek z rzędu nie opadać, w trybie zdjęć seryjnych to samo.
Dziwne jest to że w momencie gdy puszka jest bez obiektywu lustro działa bez problemu. Sprawdziłem z 3 różnymi obiektywami i przy każdym wystepuje ta sama kwestia.
Na monitorze nie wyświetla się żaden Error w związku z tym w serwisie nie będą w stanie na podstawie zarejestrowanych błędów w sofcie aparatu stwierdzić gdzie twki problem. To może generować większe koszta naprawy bo może to kwestia mechanizmu lustra, a może czegoś zupełnie innego - a będą musili podłubać żeby to sprawdzić.
Czasem juz wyłaczenie/włączenie aparatu nie pomaga w opadnieciu lustra.
TRzeba włączyć tryb Live View zeby je znowu ruszyć.

Puszka ma już ponad 100 000 klapnięć więc się nie dziwię że coś nawala ale obajwy są dziwne i nie można jednoznacznie stwiedzić przyczyny..

Czy ktoś się spotkał z podobnym problemem?
W poniedziałek lece do serwisu ale póki co chętnie poznam wasze opinie :)

z góry dziękuję i pozdrawiam :)

switch
27-09-2009, 10:52
Ja mogę tylko napisać żebyś leciał do serwisu ale nie w Polsce... Wyślij lepiej aparat do Niemiec, przynajmniej nie będziesz musiał czekać bez sensu.

arseniq
27-09-2009, 11:22
switch dobrze pisze - chyba że idź do bieńka z prośbą o sprawdzenie (jak mieszkasz w warszawie).

mszyca
27-09-2009, 22:54
dzięki // ten Bieniek jest dla mnie szansą więc dzięki za info - wczesniej o nim nie słyszałem :) jutro rano ruszam do wawy - blisko jest więc jest nadzieja

luxius
28-09-2009, 17:16
hej! zobacz czy przycisk podgladu głebi ostr, albo powyzej, funcyjny nie poruszy Ci lustrem i na chwile go odblokuje
z duzym prawdopodobienstwem masz odkszatłcona dzwignie mechanizmu lustra, to sie da naprawic i bedzie jeszcze hulac
w seriwsie NP Ci tego jednak raczej nie beda prostowac tylko wymienia
do kosztu wymiany tego elementu, musisz pradopodobnie doliczyc koszt wymiany wszystkich gum z robocizna
w Krakowie jest takie miejsce w którym mozna naprawic takie usterki
to fotoserwis na Czapskich
zanim zdecydujesz sie na serwis firmowy przeczytaj moze sobie posty na jego temat i aprat jak juz to dostarcz osobiscie