Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    skierniewice

Domyślnie d300 - lustro nie opada

Witam...
    Moj d300 zaczął stwarzać prblemy. Lustro nie opada. W trybie "S" co 5 lub 6 klatkę lustro się zawiesza. W momencie zwiększenia wartości przysłony do 8, 11 czy już 22 lustro potrafi przez 5-6 klatek z rzędu nie opadać, w trybie zdjęć seryjnych to samo.
    Dziwne jest to że w momencie gdy puszka jest bez obiektywu lustro działa bez problemu. Sprawdziłem z 3 różnymi obiektywami i przy każdym wystepuje ta sama kwestia.
    Na monitorze nie wyświetla się żaden Error w związku z tym w serwisie nie będą w stanie na podstawie zarejestrowanych błędów w sofcie aparatu stwierdzić gdzie twki problem. To może generować większe koszta naprawy bo może to kwestia mechanizmu lustra, a może czegoś zupełnie innego - a będą musili podłubać żeby to sprawdzić.
    Czasem juz wyłaczenie/włączenie aparatu nie pomaga w opadnieciu lustra.
    TRzeba włączyć tryb Live View zeby je znowu ruszyć.

Puszka ma już ponad 100 000 klapnięć więc się nie dziwię że coś nawala ale obajwy są dziwne i nie można jednoznacznie stwiedzić przyczyny..

Czy ktoś się spotkał z podobnym problemem?
    W poniedziałek lece do serwisu ale póki co chętnie poznam wasze opinie

z góry dziękuję i pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez mszyca ; 26-09-2009 o 11:28 Powód: błąd gramatyczny :D

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Ja mogę tylko napisać żebyś leciał do serwisu ale nie w Polsce... Wyślij lepiej aparat do Niemiec, przynajmniej nie będziesz musiał czekać bez sensu.
    Magnezowe cos z lusterkiem w srodku, zoltym paskiem i do tego sloiki
    Pozdrawiam, Kamil

Oszczędny w słowach Awatar arseniq
    Miasto
    NDM/Warszawa/WLK_P

Domyślnie

switch dobrze pisze - chyba że idź do bieńka z prośbą o sprawdzenie (jak mieszkasz w warszawie).
    Jakaś puszka i jakieś szkło ale ciężkie jak cholera :P

Oszczędny w słowach
    Miasto
    skierniewice

Domyślnie

dzięki // ten Bieniek jest dla mnie szansą więc dzięki za info - wczesniej o nim nie słyszałem jutro rano ruszam do wawy - blisko jest więc jest nadzieja

Domyślnie

hej! zobacz czy przycisk podgladu głebi ostr, albo powyzej, funcyjny nie poruszy Ci lustrem i na chwile go odblokuje
    z duzym prawdopodobienstwem masz odkszatłcona dzwignie mechanizmu lustra, to sie da naprawic i bedzie jeszcze hulac
    w seriwsie NP Ci tego jednak raczej nie beda prostowac tylko wymienia
    do kosztu wymiany tego elementu, musisz pradopodobnie doliczyc koszt wymiany wszystkich gum z robocizna
    w Krakowie jest takie miejsce w którym mozna naprawic takie usterki
    to fotoserwis na Czapskich
    zanim zdecydujesz sie na serwis firmowy przeczytaj moze sobie posty na jego temat i aprat jak juz to dostarcz osobiscie
    Ostatnio edytowane przez luxius ; 28-09-2009 o 17:20

Uprawnienia umieszczania postów