Zobacz pełną wersję : Co to może być ?
luke_skywalker
25-09-2009, 16:14
Witam wszystkich, mam mały problem...
Kupiłem używanego eizo s1921. Po dwóch dniach używania go zauważyłem ciemniejszy obszar na monitorze na środku i po prawej stronie (http://img12.imageshack.us/img12/4872/dsc9100.jpg). Jak go oglądałem niczego podobnego nie zauważyłem. Co może być tego przyczyną, nierównomierne podświetlenie czy coś z matrycą jest nie tak ?
goblinos
25-09-2009, 16:39
Witam
Ja tam specjalistą w monitorach nie jestem, ale zacząłbym od sprawdzenia monitora z innym komputerem i najlepiej podłączyć innym kablem. Przynajmniej będzie wiadomo, że wina leży po stronie monitora
luke_skywalker
25-09-2009, 17:18
Sprawdzałem z inną kartą graficzną i innym kablem i jest tak samo. Zastanawiam się czy jest to wynik naturalnego zużycia monitora czy też po prostu jego wada...monitor ma na liczniku 25 tys h...
Jestes pewny, ze w ciagu tych dwu dni, nie udezyles go czyms?
To tak jakby był włączony bez przerwy przez ok. trzech lat. Faktycznie może już niedomagać i po nagrzaniu nierówno podswietlać.
Kupiłem używanego eizo s1921. Po dwóch dniach używania go zauważyłem ciemniejszy obszar na monitorze na środku i po prawej stronie
Ślad po uderzeniu/nacisku na ekran. Jest to zmiażdżony dyfuzor, czyli warstwa rozpraszająca. Nie do usunięcia.
Masz prawo zwrócić bez podania przyczyny, tylko nie pamiętam w ciągu jakiego czasu od zakupu ??
marszull
26-09-2009, 13:00
ale chyba nie przy uzywanych sprzetach
ale chyba nie przy uzywanych sprzetach
chyba jednak tak !. Nie dotyczy to przedmiotów zakupionych w drodze aukcji z licytacją ale opcji "Kup teraz" już tak. Nie ma znaczenia czy przedmiot jest nowy czy używany.
Masz prawo zwrócić bez podania przyczyny
Uszkodzony monitor z przebiegiem bliskim deklarowanej trwałości podświetlenia. To jest już złom, i jako taki zapewne przyjechał do Polski. Być może jest jeszcze z tyłu nalepka ewidencyjna firmy utylizacyjnej.
Ja bym zwrócił jeśli jest taka możliwość.
marszull
26-09-2009, 17:02
chyba jednak tak !. Nie dotyczy to przedmiotów zakupionych w drodze aukcji z licytacją ale opcji "Kup teraz" już tak. Nie ma znaczenia czy przedmiot jest nowy czy używany.
ale nikt nie pisal ze to zakup internetowy
cyt. "Jak go oglądałem niczego podobnego nie zauważyłem."
A co zakupow przez allegro i "kup teraz" to nie wiedzialem ze tak jest
od zwyklych osob nie sklepow tez? Czy moglbys podac na podstawie jakich przepisow? Moze sie przydac w przyszlosci.
luke_skywalker
26-09-2009, 17:55
Monitor znalazłem na allegro gdzie był opisany jako sprawny, bez żadnych wad matrycy. Do sklepu pojechałem już po skończej aukcji i go kupiłem. Zostało to zrobione poza allegro ale normalnie dostałem kartę gwarancyjną na 6 m-cy.
Monitor znalazłem na allegro gdzie był opisany jako sprawny, bez żadnych wad matrycy.I sam napisales, ze te "wade" (ktora jest dosc wyrazna i oczywista), zobaczyles dopiero po dwoch dniach. Znaczy, ze powstala u Ciebie.
Najlepszy tytol jaki widzialem, o co chodzi??
Najlepszy tytol jaki widzialem, o co chodzi??
Najgłupszy błąd ortograficzny jaki widziałem. O co chodzi z tym podwójnym znakiem zapytania?