Zobacz pełną wersję : D90 jaki polecacie statyw
pomóżcie doradzic jaki kupic statyw w umiarkowanej cenie do d90 i 18-105, statyw musi byc w miare lekki na piesze wedrowkii zeby byltez maly po złożeniu
Cześć
Ja mam D90 z podpiętym N18-70 i podpinam to do Velbona Sherpa 600 - jestem bardzo zadowolony, testowany w górach itp. Działa.
Pozdrawiam
Maciej
To co mam w stopce. Niedrogi, w miare solidny, niewielki po zlozeniu i lekki :)
tomek 93
24-09-2009, 19:11
Ja również stałem przed wyborem statywu, pod uwagę wchodził slik 330 DX/340DX no i Velbon sherpa 600R
wybrałem velbona, tylko z tego powodu, że jest wyższy..
ale nie żałuję i polecam gorąco :-)
LordRamzes
24-09-2009, 19:30
Polecam Velbona Sherpa 600 ;-)
Articool
24-09-2009, 19:31
Nie wiem jaka jest dla Ciebie cena umiarkowana, ale ja Ci polecam Benro A-300EX + BH-0. Taki zestaw sobie zakupiłem i jestem mega zadowolony.
Almighty007
24-09-2009, 20:35
A ja Ci polecę to co mam w stopce, fajny zestawik i mnie odpowiada. Ogólnie co z firmy Benro wybierzesz, to będzie dobre. Pozdrawiam
jeśli mały po złożeniu to 4 sekcyjny, jeśli ma być wygodny w użyciu, to na tyle wysoki, abyś nie musiał sie zbytnio schylać podczas kadrowania, a jeśli do perspektywy żaby, to z odpowiednia kolumną oraz wygięciem nózek. Warto imho, żeby głowica była wymienna.
Przepraszam, że "podłączę" się pod wątek, ale jak się ma Velbon Sherpa 600 do 803? Niestety dla mojej Hamy za 50zł body ze szkłem + lampa to o wiele za dużo. Wiem, że 600 i 803 różnią się głowicami, 803 ma kulową, ale może miał ktoś z Was do czynienia z obydwoma statywami i wie jaka jest różnica w praktyce? Czy któryś z nich jest bardziej stabilny, czy ma lepszą głowicę itp.? Chodzi mi po prostu czy warto dopłacić do 803.
microbot
24-09-2009, 21:01
Polecam GoldPhoto YH324 http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,6262s
I głowicę GoldPhoto YH420 http://www.foto-tip.pl/sklep/glowica_3d_goldphoto_yh420-p-528.html
Od roku mam ten zestaw i sprawuje się świetnie. Wygląda to to jak Manftotto :) a cena duuużo niższa.
dzieki za odpowiedzi w tym temacie bylem zielony teraz trzeba sie tylko zastanowic ktory wybrac
Annihitek
24-09-2009, 22:48
Mi zależało na małym i lekkim - musi się składać do małych rozmiarów, w razie potrzeby musi być bardzo wysoki, ale jednocześnie cały czas nie powinien przytłaczać wagą, aby nie trzeba było wcześniej na siłowni wysiadywać, by go wszędzie ze sobą zabierać.
No i znalazłem statyw, co spełnia moje oczekiwania: Velbon ULTRA LUXi L - mały, poręczny i stabilny - nawet w maksymalnym rozłożeniu
Oczywiście nie jest to pewnie to co Manfrotta czy inne cuda z osobnymi głowicami, ale coś za coś...
A ten ULTRA LUXi L nada się do D300 z podpiętym 70-300 VR. Będzie to w miarę stabilne ?
To ja się też podepnę!!
Szukam jakiegoś statywu który utrzyma D-90z gripem + sigme 120-400!!! Oczywiście chodzi mi o coś w miarę rozsądnej cenie i wadze!!!
Dzięki!
P.S do "czarekk" kiedyś oglądałem ten ultra luxi i musisz dobrze się zastanowić! Ma max 2kg i z moim zestawem chwiał się co najmniej jak ja po dobrej imprezie :D
Pozdrawiam
kurcze szkoda taka fajna waga i krótki po złożeniu. Potrzebuję coś w góry
Oferta od microbota jest rozsądna, ja akurat mam Velbona Sherpa 600 i jestem zadowolony (na razie). Jeden uchwyt do pracy we wszystkich płaszczyznach, ważne żeby jego nośność wynosiła przynajmniej 3 kg - chodzi o stabilność i pewną pracę. Dorzucili nawet pokrowiec.
polecam Gitzo GT1550T - po złożeniu długość wynosi 33,5 cm, waga statywu z głowicą to 1kg(lol) aaa no i jest głowica w zestawie:P - w chwili obecnej z tego co mi wiadomo to jest promocja u polskiego dystrybutora - 20%. więc chyba warto:P choć cena i tak średnio zachęca...
A gdzie w Polsce można nabyć tego GITZO ??
Annihitek
29-09-2009, 19:26
A ten ULTRA LUXi L nada się do D300 z podpiętym 70-300 VR. Będzie to w miarę stabilne ?
Nie mam D300 ani 70-300 VR, więc powiem tak: stabilny jest w tandemie D90 + T17-50 f/2.8
norbibxl
06-10-2009, 16:50
Ja kupilem cos takiego za niewielkie pieniadze:
Hamma Gamma seria 7x (http://www.hama.pl/bilder/00004/abb/00004271abb.jpg)
statyw jest lekki spokojnie podpialem ostatnio pod niego D90+nikkor 70-200!!! naprawde stabilny jak na sprzet nie pro ;)
Annihitek
06-10-2009, 17:23
Dopisuję: ULTRA LUXi L z D90 + Tokina 11-16 f/2.8 (najcięższy obiektyw do tej pory jaki miałem) - stabilny.
w temacie ...... polecam Velbon UltraLux i L - kolumnę także można przekładać - jak dla kogoś jest za wysoka to ma segmenty i można ją skrócić - stabilny - na stoku góry bez problemu utrzymał przy silnym wietrze 90tkę z 70-300 - na wycieczki górskie polecam plecak LOWEPRO Flipside 200 , który ma kieszeń i pasek mocujący idealnie dopasowany
do tego statywu. Plecak mały z ogromnymi możliwościami - mieści wszystko co mam w stopce. Dodatkową jego zaletą jest podpięcie aparatu na szelki plecaka.
pozdrawiam
Mariusz
A gdzie w Polsce można nabyć tego GITZO ??
millroy.pl - zadzwoń i sie zapytaj o cene - bez problemu tak uzyskałem odpowiedź ale byłem potem osobiście bo mam blisko no i dostałem katalog z produktami jak i mogłem zobaczyć praktycznie każdy statyw i głowice do nich - super sprzęt ale chyba tylko dla kogos kto albo ma dużo kasy, albo uda mu sie na taki odłożyć albo potrzebuje profesjonalnego sprzętu :). Mają nawet statyw który bierze spokojnie 25kg na siebie i ma wysokość 2.6m ale cena już wysoka choć jak pomyśleć - jak kogoś stać na hmmm 300mm nikona to i na statyw bedzie mieć. Z tego co mi wiadomo to kiedyś były te statywy w pstryku i na cyfrowe ale dawno nie sprawdzałem no i podobno pstryk ma nieaktualne ceny wiec jak coś to poleca dzwonić do dystrybutora.
szymonvader
07-10-2009, 15:13
a ma mam slika pro 500 dx i jestem zadowolony. Moze nie jest za lekki ale cos za cos i jak dla nie jest w sam raz. Bez problemu d90+70-300 vr
arturo1410
07-10-2009, 20:07
Witam kolegow rowniez podepne sie do tematu :-) zdecydowalem sie na zakup statywu Velbon ale... nie moge sie zdecydowac co do modelu 600, 750R, 800R ktory z tych 3 modeli mozecie polecic???? i czy to prawda ze ow 750-ke mozna obciazyc ceglami do 24 kg jak podaje stronka velbon.pl??? czy wkradl sie jakis blad. dzieki za info
szymonvader
07-10-2009, 22:48
hm ja też byłem zdecydowany na velbona ale los chciał, że pojechałem go zobaczyć i obok był slik. "Zmacałem" i ten i ten i velbon poszedł w odstawkę. 600 R nie jest w stanie porządnie utrzymać d90+70-300 VR (koleboce i zjeżdża w dół, strach na nim trzymać to na wietrze). Slik 330 także był za słaby ale 500 daje spokojnie rade i jest tańsza i lżejsza od 700 więc po co przepłacać i dźwigać:) polecam wiec 500.
To i może ja się wypowiem , bardzo ooo długo czytałem jeździłem, oglądałem i obmacałem kilkadziesiąt statywów i zdecydowałem się na statyw BENRO ex-650 z głowicą kulową bh02. I uważam to za świetny wybór w tej cenie ( tylko moja subiektywna opinia) .
Wnioski z porównań do innych statywów :
- manfrotto - solidne ( ale słabsze od gitzo) jednak cena do tego co oferuje to jakieś nieporozumienie
- gitzo - jakość bez kompromisów tylko ta cena ...
- velbon - po dokładnych oględzinach stwierdziłem że jest za wiele newralgicznych miejsc w których z czasem mogą pojawiać się problemy .
benro - solidne co najmniej tak jak manfrotto a sporo tańsze.
ofc to tylko moje obserwacje każdy może sądzić co innego
to chyba tyle pozdrawiam Kuba
Ja miałem do czynienia z velbonem sherpa 600 i o ile w lżejszymi obiektywami sobie radził, tak np z d90 + 70-200 sobie kompletnie nie- na zdjęciach mimo wyzwalania pilotem, przy dłuższych czasach widać było drgania. Poza tym ma też wkurzającą wadę - po ustawieniu pozycji i zakręceniu, delikanie opadał, nawet z lekkim szkłem. Teraz mam slika 700 i jestem zadowolony. Tyle, że jest cieżki.
A ja polecam statyw Fancier FT 6605. Używam go od 2 lat i jestem bardzo zadowolony, nawet z 70-300 vr nie ma problemu. Dostępny jest tylko na allegro w sklepie ABITUS.
Jesli moge cos dopowiedziec... wybierz sobie glowice z szybkozlaczka, ktora nie bedzie wystawala poza puszke. Mialem glowice manfrotto 488rc4 (o ile mnie pamiec nie myli), i wkurzalo mnie to, ze kant zlaczki wystaje i piluje w klate. Naprawde irytujace. Jakkolwiek sa naprawde solidne to na piesze wedrowki odradzam manfrotto. Raz jeden sie wybralem i mi przeszla ochota. Fajny statyw, stabilny ale wazy, ze prosze siadac. Acha.. i nie mysl w ogole o zakupie pokrowca na statyw. Mialem do swojego. Byl na pasku do przelozenia przez ramie (jak pewnie wszystkie). Masz pokrowiec i dylemat. Co na plecy. Plecak z puszka i szklem czy statyw. Noszenie na ramieniu statywu w pokrowcu na ramieniu jest niewygodne. Nawet bardzo. No.. to tyle z mojej strony. Moze nie wszystko bylo a'propos ale mam nadzieje, ze choc troche pomoglem.
ThomasVoland
16-10-2009, 03:58
Jest coś równie stabilne jak Slik 700, ale żeby się dało bardziej złożyć? Tak do ok 45 cm
luckynyc
14-11-2009, 19:40
Witam koledzy, ja też się podłącze po temat
mam d90 z 18-200vrII i chciałbym dobrać jakiś statyw
dla mnie najważniejsza jest waga
pytanie mam jednak do udźwigu - czy udźwig powinien wynosić tyle co body + obiektyw czyli około 1,3kg czy więcej? jeśli więcej to ile?
poprzednio miałem eos400d z sigma 18-200 i statyw hamy. Niestety głowica się rozwaliła, bo obiektyw była za ciężki na ten obiektyw. Nie chce tym razem znów powtórzyć błędu ale z drugiej strony zależy mi na jak najniższej wadze.
Dzięki
DarekD80
18-11-2009, 08:58
Ja za te pieniądze (okolice 300 zł) zastanawiałem się nad dwoma: SLIK 330 DX (250 zł) i Velbon Sherpa 600R (335 zł). Kupiłem ten drugi.
Statyw musi mieć taką wysokość, żeby się nie garbić i jednocześnie, żeby nie wchodzić na stołek. A udźwig musi być z pewnym zapasem, nie może być akurat. No i jak wiele osób pisze lepiej kupić droższy model, bo ten sprzęt kupuje się na lata. Głowice - kto co lubi, mnie bardziej odpowiada 3D, niż kulowa.
Ja ostatnio temat przerabiałem, sporo się naczytałem i polecałbym firmy BENRO, SLIK, VELBON, MANFROTTO, ew. HAMA
Do zestawu D90 + 18-105 używam Velbon Sherpa 450R.
Jest stabilny i solidny a przy tym niezbyt ciężki.
cześć
jeśli chodzi o problem w wyborze statywu, to dorzucę swoje zdanie. Od paru miesięcy używam manfrotto 055 xprob. Szczerzę, powiem że to jest jedyny wybór, lepiej dopłacic niż biadolić później. że coś spadło ze statywu ;)
Pumexior
18-11-2009, 23:50
Sam mam Velbon Sherpa 600r i jak najbardziej go polecam. Jedno trzeba przyznać, jest bardzo ciężki, chodź większość tej wagi to głowica (sporo metalu). d200+grip+80-200 kadr pionowy, głowica wysunięta prawie na max i statyw nie miał żadnych problemów ze stabilnością ( a zestaw waży na prawdę sporo, jeszcze grip który zwiększa dystans). Ostatnio nawet służy siostrze jako namiot :)
krzysztofz24
19-11-2009, 01:14
To ja nie bede oryginalny,i tak jak poprzednicy,polecam to co w stopce:-)-lekki,sztywny ,stabilny ,krotki po zlozeniu-idealny w gory(po to go glownie kupilem),jestem z niego naprawde zadowolony,wysokosc jak dla mnie idealna(mam 1.77 ) -tylko odradzam glowice YH430 ,juz lepiej dolozyc do benro BH1 kub 2.
To ja nie bede oryginalny,i tak jak poprzednicy,polecam to co w stopce:-)-lekki,sztywny ,stabilny ,krotki po zlozeniu-idealny w gory(po to go glownie kupilem),jestem z niego naprawde zadowolony,wysokosc jak dla mnie idealna(mam 1.77 ) -tylko odradzam glowice YH430 ,juz lepiej dolozyc do benro BH1 kub 2.
Ale Ty nie masz nic w stopce. Jaki to więc statyw ?
krzysztofz24
19-11-2009, 12:58
Tak to jest jak sie pisze posty z komorki:???: ,chyba sie jakos do konca nie zaladowal.Wiec powtorka juz z kompa i stopka widoczna.
szymano206
22-12-2010, 20:22
Witam
Stoję przed świątecznym wyborem statywu do aparatu jak założyciel postu - d90 i 18-105. Myślę nad Velbon ULTRA LUX-i L i chyba będzie to dobry wybór.
Jaka głowica jest do zdjęć panoramicznych dobra do tego statywu i aparatu.
Pozdrawiam świątecznie
Szymano