PDA

Zobacz pełną wersję : SB-600 Vs Metz 48 AF-1

Badol
24-09-2009, 00:03
Witam serdecznie,
od razu napiszę - tak wiem, że był już taki temat itd (czytałem sporo tu i tam) ale mam spory dylemat i proszę o poważne i poparte doświadczeniem opnie.
Do rzeczy. Chcę kupić lampę do mojego D90. Poczytałem trochę testów i właściwie jestem zdecydowany na jedną z dwóch lamp - SB-600 albo Metz 48. (SB-800 już nie produkują a w używkę jakoś nie bardzo chcę się pchać, 900tka trochę droga i trochę niepokojąco wygląda jak dla mnie sprawa tego ciepła... Dodatkowo jest znacznie większa co dla mnie raczej na minus). Obie lampy są dość podobne jeśli chodzi o funkcje, realną moc błysku i cenę oczywiście. Nawet czasy ładowania mają właściwie identyczne (był test w Digital Foto Video, na którym w części się opieram). Będzie głównie podpięta pod puchę ale po jakimś czasie zamierzam zrobić z niej drugą (zapasową i do CLS). Wiem, że obie dobrze w tym sobie radzą.
I tu uprzejma prośba do osób posiadających jedną czy drugą lampę (a najlepiej posiadających czy testujących obie) o ocenę i poradę. Głównie będzie używana amatorsko ale fajnie by było gdyby sobie poradziła na jakiejś imprezie typu ślub itd (wiem, że nie są najmocniejsze, ale ktoś już gdzieś na forum napisał, że sobie radzą).

Inne lampy nie wchodzą raczej w grę w moim przypadku dlatego jeszcze raz prośba o skoncentrowaniu się na tych dwóch modelach.

Pozdrawiam

coroner
24-09-2009, 00:28
Tylko Metz...

W sobotę fociłem ślub i tak się składa, że miałem obie te lampy do dyspozycji. SB-600 zauważalnie słabsza, ma mniejszy zakres kręcenia palnikiem (90stopni w prawo to zdecydowanie za mało, 120 stopni w Metz'ie to już swoboda, bo można odbić światło za sobą przy pionowych kadrach, w SB-600 moża odbijać pionowo tylko prostopadle do sufitu). Obsługa - co kto woli, ja Metz'a - 2 kliknięcia SELECT i już mam lampę przygotowaną do wyzwalania CLS, w SB-600 było to nieco bardziej zamotane jak pamiętam. Ponadto SB-600 miała większe problemy z widzeniem błysku bezprzewodowego w tych samych okolicznościach co Metz.

Dla mnie wybór jest prosty. 48 AF-1.

deep
24-09-2009, 01:05
Pytanie do użytkowników M48 AF-1 czy w połączeniu z aparatem da się wybrać na tej lampie tryb pracy TTL-BL i TTL? Pytanie o tyle istotne że lampy nikona w trybie TTL-BL źle naświetlają w połączeniu ze starymi szkłami AF (bez D, sprawdzone na trzech szkłach i dwóch lampach i dwóch różnych puszkach) jak lampa staje się głównym źródłem światła (wiadomo że wtedy TTL-BL to zły wybór z założenia producenta) to zaczyna bardzo mocno nie doświetlać 1.5EV z nowymi szkłami to niedoświetlenie jest około 0.3-0.5EV ale to prawidłowo bo tak działa TTL-BL. Jak się przełączy lampę na zwykły TTL to jest wszystko git. Jeśli Metz nie ma możliwości przełączania trybu pracy i na dodatek pracuje w TTL-BL to jest bezużyteczny w połączeniu ze starymi szkłami. Więc jak to jest? Ma przełączanie czy nie i w jakim trybie pracuje domyślnie?

ThomasVoland
24-09-2009, 02:04
Wybierasz ręcznie czy ma być TTL, czy TTL BL, ale jak to się ma do szkieł, o których pisałeś nie wiem. Co do tematu to sprawa jest prosta - po co brać gorszą SB600, skoro lepsza lampa kosztuje mniej?

deep
24-09-2009, 02:10
Na wyświetlaczu jest to jakoś pokazane?

dominikpl72
24-09-2009, 09:48
Jest pokazane. Bierz Metza. Ja mam już dwa: 48 i niedawno dokupiłem 58 :)

Photoartbox
24-09-2009, 10:01
Jeszcze jeden zadowolony uzytkownik Metza 48-1 mowi: METZ!!!
PS. deep, na wyswietlaczu lampy pokazuje sie "TTL" lub "TTL BL" zaleznie od Twojego wyboru, rowniez z manualami i obiektywami bez "D".

deep
24-09-2009, 10:19
ok, a jak z głośnością zooma? może jest jakiś użytkownik tej lampy z Łodzi? nie ma to jak samemu się pobawić (w zamian dam na 2min no może 1min do zabawy 14-24 :) )

coroner
24-09-2009, 10:54
Zoom jest niemalże bezgłośny.

arturherda
24-09-2009, 11:43
zdecydowanie METZ!! Mam, jestem zadowolony, SB600 sprzedalem.

macte
24-09-2009, 12:16
Kupiłem kilka tygodni temu Metza i sobie chwalę. Częściej teraz sięgam po aparat w ogóle. Jest OK.

Zaznaczam, że mało wiem o SB-600 - nie miałem w rękach.

GeparD
24-09-2009, 13:59
ja sie nie wypowiem ktora, na razie mam metza, ale po 1 pazdziernika robie ze znajomymi test, beda 2x SB600 plus moj metz i zobaczymy co z tego wyjdzie

jesli natomiast chcesz znac moje zdanie na temat metza, jestem cholernie zadowolony - nastepna bedzie 58 :), wczesniej jednak musze zaopatrzyc sie w gripa gdyz teraz puszka zrobila sie malutka i trzeba wyrownac balast :)

Maciek R
24-09-2009, 15:54
jesli natomiast chcesz znac moje zdanie na temat metza, jestem cholernie zadowolony - nastepna bedzie 58 :), wczesniej jednak musze zaopatrzyc sie w gripa gdyz teraz puszka zrobila sie malutka i trzeba wyrownac balast :)

Dokładnie mam te same odczucia. Jestem bardzo zadowolony z Metza 48. CLS działa wyśmienicie, w pomieszczeniach wspaniale, na zewnątrz - w ostrym słońcu są problemy (ale w SB600 też występują).

P.s. Co do gripa - świetny pomysł. Mam taki sam zestaw jak Ty. Przy D80 + 18-55 + Metz 48 - bez gripa chyba bym nie złapał. ;)

barto28
24-09-2009, 16:34
Do "Badol"
Bierz Metz'a i nie zastanawiaj się ani chwili dłużej ;) To dobra lampka i będziesz z niej naprawdę zadowolony.

Badol
28-09-2009, 13:14
W takim razie sprawa jest prosta :) Bardzo serdecznie wszystkim dziękuję. Jak już nabędę dam znać. pozdr.

GeparD
28-09-2009, 14:50
tak jak napisal userro, po dokupieniu gripa zestaw zrobil sie duuuzy, ale przy tym obsluga tego to bajka, goraco polecam

Antonioo
28-09-2009, 15:45
automatyczny zoom pracuje w zakresie 24-105 mm, jak to działa np w zakresie 17? bo dyfuzor do 18 jest.

ozi1024
28-09-2009, 17:26
ja sie nie wypowiem ktora, na razie mam metza, ale po 1 pazdziernika robie ze znajomymi test, beda 2x SB600 plus moj metz i zobaczymy co z tego wyjdzie

Czekam ze zniecierpliwieniem na wyniki:D

Tomeqp
28-09-2009, 18:19
Ja mam SB-600, jestem bardzo zadowolony. Załapałem się na promocję za 999zł, więc kupiłem, ale jakbym miał płacić 1300zł za SB-600, to nie wiem czy bym kupił. Teraz zastanawiam się nad kupnem drugiej lampy - Metza 48 AF-1. Co dwie lampy to nie jedna. Zwłaszcza, że Metz ma CLSa. SB-600 to bardzo dobra lampa, ale myślę, że jednak zbyt droga. Kiedyś kosztowała 800zł, a nawet mniej i wtedy to było warto.
Teraz mam takie pytanie. Metz jest mocniejszy, to nie podlega dyskusji*, ale pytanie o ile. Jeśli dobrze rozumiem to zgodnie z tabelą SB-600 przy ISO 100 na 85mm ma liczbę przewodnią 40. Metz 48 ma liczbe przewodnią 48, ale przy 105mm. Czy można zoom lampy podstawić do normalnej proporcji? Czyli 48->105 = X->85 ? Wychodzi z tego, że przy 85mm Metz jest minimalnie, bo ma wtedy LP około 39. Jeśli się pomyliłem to wybaczcie, zmęczony jestem. ;)
*Z mojego posta wynika, że jednak podlega :D Myślałem, że nie.

coroner
29-09-2009, 10:14
automatyczny zoom pracuje w zakresie 24-105 mm, jak to działa np w zakresie 17? bo dyfuzor do 18 jest.

Zakładasz dyfuzor i automatycznie robi się 18

coroner
29-09-2009, 10:18
Metz jest mocniejszy, to nie podlega dyskusji*, ale pytanie o ile. Jeśli dobrze rozumiem to zgodnie z tabelą SB-600 przy ISO 100 na 85mm ma liczbę przewodnią 40. Metz 48 ma liczbe przewodnią 48, ale przy 105mm. Czy można zoom lampy podstawić do normalnej proporcji? Czyli 48->105 = X->85 ? Wychodzi z tego, że przy 85mm Metz jest minimalnie, bo ma wtedy LP około 39. Jeśli się pomyliłem to wybaczcie, zmęczony jestem. ;)
*Z mojego posta wynika, że jednak podlega :D Myślałem, że nie.

Tu masz porównanie dokonane przez magazyn Digital Foto Video...

Jeśli chodzi o porównanie deklarowanej przez producentów mocy lamp Metz 48 i SB-600 to rzeczywiście na ogniskowej do 70mm lampa Nikona jest odrobinę mocniejsza, powyżej przewagę ma Metz. W kwietniowym numerze Digital Foto Video jest test 25 lamp.
W teście zmierzono rzeczywistą moc między innymi obu tych lamp:

SB-600 przy 35mm miał LP=24 (producent podaje 30), przy 70mm miał LP=28 (producent podaje 38 )
Metz 48 przy 35mm miał LP=28 (producent podaje 29), przy 70mm miał LP=32,8 (producent podaje 38 ).

Czyli w praktyce SB-600 jest dużo słabsza niż podaje specyfikacja.

Czyli chyba wszystko jasne.

Antonioo
29-09-2009, 17:26
Zakładasz dyfuzor i automatycznie robi się 18

no tak, ale jak mam obiektyw 17...czy nie będzie jakichś niepożądanych efektów?, i np jak podepnę coś szerokiego, jak wygląda współpraca?

adolfik9501
29-09-2009, 18:17
no tak, ale jak mam obiektyw 17...czy nie będzie jakichś niepożądanych efektów? (...)

Jak będziesz walił lampą na wprost to może boki kadru lekko niedoświetlić (ot taka winietka, ale nie musi bo obiektywy mają różne kąty widzenia mimo takiej samej ogniskowej podanej przez producenta). Jak odbijasz światło od ścian/sufitu to nie ma czym się przejmować.

coroner
29-09-2009, 21:49
no tak, ale jak mam obiektyw 17...czy nie będzie jakichś niepożądanych efektów?, i np jak podepnę coś szerokiego, jak wygląda współpraca?

18 w lampie spokojnie starcza do 17mm (mam taki sam obiektyw jak Ty. Reszta tak jak pisze adolfik

ozi1024
29-09-2009, 21:56
Czy Metz 48 jakoś sygnalizuje, ze jest w CLSie?

Miga z przodu na czerwono, jak Sabina? Wydaje dźwięk, jak się naładuje po błysku?
Obsługuje błysk modelujący?

:)

coroner
29-09-2009, 22:00
Czy Metz 48 jakoś sygnalizuje, ze jest w CLSie?

Miga z przodu na czerwono, jak Sabina? Wydaje dźwięk, jak się naładuje po błysku?
Obsługuje błysk modelujący?

:)

Obsługuje modelujący, miga na czerwono, u mnie chyba nie pika po naładowaniu, nie zwracałem uwagi..

ozi1024
29-09-2009, 22:12
Obsługuje modelujący, miga na czerwono, u mnie chyba nie pika po naładowaniu, nie zwracałem uwagi..

No to jak dla mnie malina:) Jeszcze do pełni szczęścia dyfuzor i pikacz:D

ThomasVoland
29-09-2009, 22:27
Nie pika niestety. Co do pokrycia małych ogniskowych,, to ja nieraz błyskałem 18 mm bez wyciągnięcia nakładki rozpraszającej i na zdjęciach tego nie widzę (aczkolwiek ja lampy używam raczej do dopalania cieni itp, a nie jako zamiennik światła zastanego)

Badol
08-10-2009, 16:18
No i się stało - zostałem posiadaczem Metz 48 :) Nic jeszcze nie mogę powiedzieć bo mam ją od paru godzin ale wygląda obiecująco. Jak już znajdę chwilę na obeznanie się z tym "cudem" dam znać. Wszysrkim dziękuję za rady. Pozdr.

markow
09-10-2009, 09:41
z innej beczki...

coroner, o ile musisz podbic Metza odbijajac od sufitu w standardowym mieszkaniu, powiedzmy siedzac na fotelu, krzesle:) zeby dobrze naswietlic scene?

laciaty
09-10-2009, 16:14
Ja nic nie podbijam, iTTL działa w tym metz'ie nawet po odchyleniu palnika, doswietla prawidłowo. Czasami podciągam korekcje o 0,3ev.

coroner
11-10-2009, 17:08
Ja nic nie podbijam, iTTL działa w tym metz'ie nawet po odchyleniu palnika, doswietla prawidłowo. Czasami podciągam korekcje o 0,3ev.

Dokładnie tak.

nexus73
20-10-2009, 13:22
Mam dodatkowe pytanie: czy ktoś z Was porównywał jakość oświetlacza SB-600 i Metza 48AF1? Ja porównywałem SB-600 z di622 i oświetlacz tej drugiej w porównaniu do sabinki to klęska. Lepszy ma już moja 10 letnia lampa Sunpaka, która nie pracuje jednak z nowym Nikonem.
Jak sprawa wygląda w przypadku porównania SB-600 i Metza 48AF1? Ma ktoś obie?
dziekuję Nexus

coroner
20-10-2009, 13:59
Pewnie chodzi Ci o wspomaganie AF... W obu lampach (SB i 48 ) działa bez zarzutu

nexus73
20-10-2009, 14:34
Jasne, przepraszam, chodziło o wspomaganie AF. Bez zarzutu w Metzu to znaczy wzorek jest silny i we właściwym miejscu? Działa również na odległości rzędu 5 m? Czy mógłbyś sprawdzić czy przy małej odległości ok 1m i ogniskowej rzędu 18-35 mm środkowe pole AF "widzi? wzorek?

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie SB-600 i Metza 48. Czy "wiedzą" one, że pracują z mniejszą matrycą i przeliczają ogniskową (tzw. crop). Podobno sb-900 tak robi. Jeśli nie to sporo mocy się marnuje ponieważ lampa ustawia zoom palnika dla pełnej klatki, a my obserwujemy tylko jej wycinek.
Dzięki za pomoc
Nexus

coroner
20-10-2009, 19:52
Wzorek jest dobrze widoczny i trafia idealnie w środkowe pole. Wspomaga na przestrzeni 5m i większej.

Co do drugiego pytania takie cuda ma tylko SB-900

XGrzesX
22-10-2009, 10:32
Wzorek jest dobrze widoczny i trafia idealnie w środkowe pole. Wspomaga na przestrzeni 5m i większej.

Co do drugiego pytania takie cuda ma tylko SB-900

Czyli z tego wspomagania nie można skorzystać jeśli wykorzystujemy inne punkty AF niż centralny ?
Jak to wygląda w przypadku lamp Nikona ? Czy w SB-600 i SB-900 wzorek pokrywa wszystkie punkty AF ?

nexus73
24-10-2009, 14:57
Czesc
bylem dziś w Poznaniu w sklepie z zamiarem zakupu Metza 48. Sprzedawczyni była tak miła, że pozwoliła mi się pobawić i .... straciła klienta. Otóż w trybie synchronizacji z dużymi prędkościami migawki zaobserwowałem duże wahania poziomu oświetlenia klatki. Ponieważ w sklepie na stanie była także sb-600 pstryknąłem także nią i klatka była równo naświetlona. Wyniki testu są na stronie:

http://fizyka.phys.put.poznan.pl/~mnowicki/metzvsnikon/index.html (http://fizyka.phys.put.poznan.pl/~mnowicki/metzvsnikon/index)

Niestety nie zauważyłem, że przy zamianie lampy przestawiłem ISO i dlatego takie szumy na zdjęciu z Metza.
Efekt zaobserwowałem na każdej próbnej klatce, nie jednorazowo
Jak myślicie: niedoróbka w lampie czy pechowy egzemplarz? Może ktoś sprawdzić na swojej? Na wszelki wypadek proponuję dać wysokie ale również niskie iso, może Metz ma takie problemy kiedy musi dać dużą moc przy szybkiej migawce.
Aktualnie, po zrównaniu się cen, przychylam się jednak ku SB-600.
Inne uwagi:
SB ładuje się piszcząc, Metz praktycznie bezgłośnie.
Oświetlacz AF w obu dobry, w SB trochę mniej widoczny ,ale bardziej kontrastowy wzorek. Aparat ostrzy z obiema dobrze.
SB wygląda na mniejszą, wręcz mała do tych, które wcześniej używałem.
Podstawka dołączana do SB niczego sobie.

pozdrawiam
Nexus

nexus73
28-10-2009, 08:40
Czesc
czy może ktoś sprawdzić na swoim Metzu 48 jak wygląda równomierność naświetlania przy dużej szybkości migawki? Niestety ta lampa nie zalega w sklepach i nie mogę robiąc próbę z innym egzemplarzem rozstrzygnąć, czy miałem do czynienie z felernym egzemplarzem, czy Ten Typ Tak Ma.
dziękuje
Nexus

nexus73
19-11-2009, 14:29
Więc sprawdziłem jeszcze dwa inne egzemplarze (jeden kupiłem) i synchronizację z krótkimi czasami (auto FP) można w Metz 48 AF-1 włożyć do kategorii funkcji istniejących ale nie działających. Generalnie wychodzi, że palnik lub elektronika zasilająca nie wydalają i naświetlenie dolnej połowy klatki jest mniej lub bardziej nierównomierne. Do doświetlania portretów na zewnątrz powinno wystarczać, ale jeśli tło jest równomierne, to widać to bardzo (patrzcie: mój wcześniejszy post z linkiem).
pozdrawiam

marszull
19-11-2009, 15:36
rzeczywiscie troche lipa

Fotowentura
19-11-2009, 20:02
ostatnimi tygodniami cena SB-600 spadła praktycznie do poziomu Metza. A nie zauwazyłem, by ceny innych lamp jakoś szczególnie poszły w dół.

mam dwie teorie:
1. Szykuje się potomek SB-600
2. Metz trochę naplątał Nikonowi na rynku (w końcu to świetna lampa - jakby nie porywnywać z SB - i przez długi okres czasu był znacznie tańszy) w związku z czym spadła sprzedaż SB-600. Efekt - Nikon obniża ceny z założeniem, że przy braku różnicy cenowej klient weźmie systemową.

Chyba obstawiam 2, bo ceny produktów raczej spadają PO ukazaniu się następcy, rzadziej PRZED... a może żadne z powyższych i Nikon ma po prosatu dobre serce... :)

adolfik9501
19-11-2009, 21:14
IMHO następca zapewne będzie w 2010r. z ficzerami jak w SB900 (zoom DX/FX, czujnik - jak szaleć to szaleć). Mocy nie zwiększą bo by konkurencję większej siostrze zrobili). Oby tylko upchali to wszystko w budę wielkości SB800.
Cenę SB600 Nikon obniża (choć sugerowana 1199PLN za sympatyczna nie jest) bo ewidentnie dostaje po dupie od M48AF1, a parę sztuk sprzedać by na świecie wypadało :mrgreen:

ThomasVoland
20-11-2009, 01:41
Wie ktoś jak rozebrać Metza przy samym palniku? Odbłyśnik i nasadka rozpraszająca mi się blokują i lampa przestała wykrywać zoom bo coś tam się zablokowało chyba

JacekCz
20-11-2009, 08:23
Wie ktoś jak rozebrać Metza przy samym palniku? Odbłyśnik i nasadka rozpraszająca mi się blokują i lampa przestała wykrywać zoom bo coś tam się zablokowało chyba

Odbłyśnik ma jakiś czujnik który wpływa na zoomowanie. W mnie zarówno wyciągnięcie, ale wepchanie te pól milimetra dalej niż naturalna pozycja spoczynkowa przełącza zoom.

Ktoś chyba z kręgu Pentaxa miał zablokowany Zoom, solution było na zasadzie wsadzić zupełnie świeże aku albo nowe baterie 1.5V. Świeże uciągnęły silniczek od zablokowanego zooma. raz, drugi, trzeci - im pomogło.

adolfik9501
20-11-2009, 11:44
Skoro jesteśmy przy forum Pentaxa to tutaj (http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=27508) gościu rozbiera większego z Metzów - 58AF1.

prz3mo
20-11-2009, 12:08
mam dwie teorie:
1. Szykuje się potomek SB-600

Niech zostawią w spokoju sb-600. To moja ulubiona lampka, mimo posiadania oprócz niej sb900.
Ostatnio Nikonowi średnio wychodzi "poprawianie" produktów.

Articool
28-11-2009, 22:16
Po przeczytaniu tego tematu mam dylemat. Troszkę zaniepokoiło mnie że Metz nie daje sobie rady przy krótkich czasach naświetlania, z drugiej strony Sb 600 ma nieco mniej mocy, której nigdy nie za wiele, dlatego nie wiem czy nie lepiej rozejrzeć się za używaną SB 800? Tylko używka to używka, a druga kwestia to trafić w okazję... Podpowie ktoś coś mądrego? ;] Dodam że błyskograt będzie do użytku amatorskiego jak również chciałbym się pobawić CLSem.

coroner
28-11-2009, 22:53
Po przeczytaniu tego tematu mam dylemat. Troszkę zaniepokoiło mnie że Metz nie daje sobie rady przy krótkich czasach naświetlania, z drugiej strony Sb 600 ma nieco mniej mocy, której nigdy nie za wiele, dlatego nie wiem czy nie lepiej rozejrzeć się za używaną SB 800? Tylko używka to używka, a druga kwestia to trafić w okazję... Podpowie ktoś coś mądrego? ;] Dodam że błyskograt będzie do użytku amatorskiego jak również chciałbym się pobawić CLSem.

Przejrzyj cały wątek "Metz 48 AF-1 alternatywą dla SB", myślę, że po jego lekturze sporo Ci się rozjaśni :)

Articool
29-11-2009, 00:34
Dzięki za podpowiedź coroner. Przebrnąłem przez cały wątek i szala przechyliła się na stronę Metza, ale dalej mam wątpliwości z tego wątku co do słabego radzenia sobie z krótkimi czasami rzędu 1/4000 i krócej. Mógłbyś przeprowadzić taki test?

coroner
29-11-2009, 11:23
Dzięki za podpowiedź coroner. Przebrnąłem przez cały wątek i szala przechyliła się na stronę Metza, ale dalej mam wątpliwości z tego wątku co do słabego radzenia sobie z krótkimi czasami rzędu 1/4000 i krócej. Mógłbyś przeprowadzić taki test?

Na szybko, strzelając 1/4000 w jednolitą ścianę, niestety powstaje pasek. Ale ja nie korzystam z tej lampy przy czasach poniżej 1/500, a do 1/2000 wszystko jest w porządku. W dalszym ciągu szczerze polecam (przecież i tak nie ma lampy bez wad)

JacekCz
29-11-2009, 11:49

Wprawdzie nie nazywam się coroner, ale sprawdziłem i FP na D80 z Metzem AF-48 chodzi. Naświetla równo, bez pasów, choc o jakieś 0.3-0.5 ciemniej (nie grzebałem w opcjach, ale wczoraj była masakra z korektami). Najważniejsze, że bez pasów, czyli trzeba powiedzieć że chodzi.

coroner
29-11-2009, 12:07
Wprawdzie nie nazywam się coroner, ale sprawdziłem i FP na D80 z Metzem AF-48 chodzi. Naświetla równo, bez pasów, choc o jakieś 0.3-0.5 ciemniej (nie grzebałem w opcjach, ale wczoraj była masakra z korektami). Najważniejsze, że bez pasów, czyli trzeba powiedzieć że chodzi.

Synchronizowałeś do 1/4000 ?? U mnie do 1/2000 jest ok, może to wina puszki, ale nie mam innego Metz'a, w ogóle nie mam żadnej innej lampy pod Nikona pod ręką, i nie mam jak sprawdzić z innym sprzętem / egzemplarzem.

Articool
29-11-2009, 15:15
Dzięki koledzy za te testy. ;] Jestem coraz bliżej Metz'a :)

JacekCz
29-11-2009, 17:46
Synchronizowałeś do 1/4000 ?? U mnie do 1/2000 jest ok, może to wina puszki, ale nie mam innego Metz'a, w ogóle nie mam żadnej innej lampy pod Nikona pod ręką, i nie mam jak sprawdzić z innym sprzętem / egzemplarzem.

Wiesz, co, u mnie na 4000 ok, na 2000-3000 pofalowane (tzn .pasy). Od 750 w dół be pudła dobrze.
Zasadniczo FP jest bardzo trudne z elektronicznego punktu widzenia, dla konstruktorów, i stresujące dla elementów lampy. Typowo mam wyłączone i jest git.

Ciekawie chodzi migawka, poniżej aż do 1/160 normalnie, pomija 1/200, i potem 1/250? U was tez tak (w D80 200 to właśnie synchro lampy)

maciek602
01-01-2010, 18:36
Czy iTTL nikona to to samo co TTL w lampie Metż 48, czy może trzeba ustawić TTL BL ?
Mam tę lampę od wczoraj (zakup po przeczytaniu tych forum) i jesze jej nie rozgryzłem.
W instrukcji pisze że TTL to starsza wersja iTTL? To znaczy że Metz nie działa w trybie iTTL?

Maciek R
01-01-2010, 18:42
Według specyfikacji ogólnie dostępnych oczywiście działa w iTTL'u.

Co do TTL BL - w instrukcji jest bardzo ładnie napisane do czego to służy. ;)

Hamarama
25-07-2010, 13:28
Witam.
Ponieważ chcę zakupić drugą lamę do mojej sb 900, zapyta,: czy Metz 48 obsługuje CLS w rozumieniu Nikona?
Przeglądając fora spotykam się z różnymi wypowiedziami na temat CLS. CLS jest wymyślony przez NIKONA i pozwala na bezprzewodowe sterowania lampą (nie tylko wyzwalanie ale też ustawianie mocy pojedynczej lamy jak i grup) z korpusu aparatu. Do wypowiedzi: Metz obsługuje CLS podchodzę z pewną dozą nieufności. Czy mógłby mi ktoś znający się na rzeczy odpowiedzieć? Czy mając SB 900 i Metza 48 będę mógł nimi sterować za pomocą lampy wbudowanej? Czy będę mógł regulować ich moc z korpusu mojego d300s? Czy tylko Metza będę mógł wyzwolić?

JacekCz
25-07-2010, 13:31
Do wypowiedzi: Metz obsługuje CLS podchodzę z pewną dozą nieufności.
A jak Ci odpowiemy że tak, tez podejdziesz z pewną dozą nieufności. Albo ruscy zrobią sztuczną mgłę i system zawiedzie.

Hamarama
25-07-2010, 13:34
A jak Ci odpowiemy że tak, tez podejdziesz z pewną dozą nieufności. Albo ruscy zrobią sztuczną mgłę i system zawiedzie.

Nie wiem o co Ci chodzi?

Sporo osób pisze, że ma CLS, nigdy nie używało SB i myślą, że CLS to wyzwalanie bezprzewodowe, a nie wiedzę, że dochodzi do tego jeszcze możliwość korekcji błysku bezprzewodowo. Jak nie masz życzenia odpisywać to nie rób tego. Na forum jest część osób pro i częśc laików. Nie chciałbym wywalić kasy w błoto, a nie mam możliwość sprawdzenia tego. W grę wchodzi jedynie zamówienie przez internet.

JacekCz
25-07-2010, 14:05
Nie wiem o co Ci chodzi?.
A o to, że przewałkowane jest na forum (z tego 80% w tym wątku) to do ostatka. Tak, jak wiem, że CLS to m.in. sterowanie mocą, wiem, że moja 48 się steruje z wbudowanej. Ale jak masz takiego cholernego pecha, to możesz kupić taką, co się nie steruje. Specjalnie dla Ciebie zrobią popsutą (powiem nawet, siły specjalne pewnego państwa) .

Hamarama
25-07-2010, 14:45
A o to, że przewałkowane jest na forum (z tego 80% w tym wątku) to do ostatka. Tak, jak wiem, że CLS to m.in. sterowanie mocą, wiem, że moja 48 się steruje z wbudowanej. Ale jak masz takiego cholernego pecha, to możesz kupić taką, co się nie steruje. Specjalnie dla Ciebie zrobią popsutą (powiem nawet, siły specjalne pewnego państwa) .

Przy niedzieli takie nerwy. http://www.kardiolo.pl/nerwosol_lek.htm

coroner
25-07-2010, 15:02
Te 2 lampy (SB-900 i 48 AF-1) pracują w 100 % zgodnie....
Tu masz obie te lampy wyzwolone wbudowaną w CLS

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/07/73269-1.jpg
źródło (http://www.maxmodels.pl/galerie/0/9/2/17092/73269.jpg)

A tutaj Metz 48 wyzwolony 900tką (również CLS)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/07/25263-1.jpg
źródło (http://www.maxmodels.pl/galerie/0/9/2/17092/25263.jpg)

JacekCz
25-07-2010, 15:17
Przy niedzieli takie nerwy. http://www.kardiolo.pl/nerwosol_lek.htm

Co ty wiesz o zabi..... niedzieli.

;)

Paul Buczynski
26-07-2010, 01:11
zdecydowanie idź za Metz lampami. Ja używam Metz od wielu już lat. Robię zdjęcia dwoma innymi systemami i każdy z nich ma tylko Metz jako lampę błyskową. Co chodzi o przegrzewanie się SB-900 to sprawa jest prosta. Ludzie używają tanich baterii i tu jest ich problem. Kolega Nikon-wiec miał ten sam problem z SB-900 - przegrzewaniem. Udało mi się go przekonać aby zmienił baterie na typ "Alkaline" i problem ustał.