Witam serdecznie,
od razu napiszę - tak wiem, że był już taki temat itd (czytałem sporo tu i tam) ale mam spory dylemat i proszę o poważne i poparte doświadczeniem opnie.
Do rzeczy. Chcę kupić lampę do mojego D90. Poczytałem trochę testów i właściwie jestem zdecydowany na jedną z dwóch lamp - SB-600 albo Metz 48. (SB-800 już nie produkują a w używkę jakoś nie bardzo chcę się pchać, 900tka trochę droga i trochę niepokojąco wygląda jak dla mnie sprawa tego ciepła... Dodatkowo jest znacznie większa co dla mnie raczej na minus). Obie lampy są dość podobne jeśli chodzi o funkcje, realną moc błysku i cenę oczywiście. Nawet czasy ładowania mają właściwie identyczne (był test w Digital Foto Video, na którym w części się opieram). Będzie głównie podpięta pod puchę ale po jakimś czasie zamierzam zrobić z niej drugą (zapasową i do CLS). Wiem, że obie dobrze w tym sobie radzą.
I tu uprzejma prośba do osób posiadających jedną czy drugą lampę (a najlepiej posiadających czy testujących obie) o ocenę i poradę. Głównie będzie używana amatorsko ale fajnie by było gdyby sobie poradziła na jakiejś imprezie typu ślub itd (wiem, że nie są najmocniejsze, ale ktoś już gdzieś na forum napisał, że sobie radzą).
Inne lampy nie wchodzą raczej w grę w moim przypadku dlatego jeszcze raz prośba o skoncentrowaniu się na tych dwóch modelach.
Pozdrawiam
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami