Zobacz pełną wersję : Wojna z serwisem Nikona..mój przypadek D700
Dziękuję Ci docxxx.
Prosze
Zaczynam wdrazanie tlumaczenia. Jesli zauwazycie jakies bledy, piszcie na PW
Ja tam pomysł popieram. I chyba sam dorzuce swoje trzy grosze bo od 8.10 czekam az skalibruja moją 35/1.8 DX... i czekam... nawet pomimo wizyt osobistych cały czas słysze w "przyszłym tygodniu"... Miał być niby dzisaj... i pewnie w piątek znowu tam zajrze. No cóż w przyszłym roku będzie może Canon 60D... szkoda tylo że mi system C nie pasuje i wolałbym D300s... ale IMHO człowiek powinien móc polegać chociaż w 90% na sprzęcie i zapleczu technicznym zwłaszcza w tak dużej i znanej firmie jak NIKON... A tu kicha... Nie mam sprzetu by być obsługwany przez ProSerwis Nikona... Ale sprzet umnie jest narzędziem... szkoda tylko że boje sie iż to narzedzie może być gwoździem do trumny. I powoli trace zaufanie do Nikona...
Ale jestem głupi i nadal mam nadzieje że coś się zmieni...
pzdr
A.n.d.r.e.V
02-11-2009, 16:46
co z tego, że będzie 60D, serwis Canona też podobno jest do d...
Nie mam pojęcia bo nie miałem doczynienia osobiście. Ale wiem że jest kilka serwisów robiących gwarancyjne lub pogwarancyjne naprawy Canonów... Jest serwis na Żytniej gdzie kalibracja jest wykonywana w kilka godzin... Jest jakis wybór chociaż... u nas jest tylko oficjalny serwis bo inne rozkłądają ręce bowiem Nikon ma monopol na import części więc robienie poza postępu oznacza wyższe koszty.
Takie informacjie uzyskałem rok temu gdy musiałem w D80 wymienic LCD...
pzdr
Canon ma 2 autoryzowane serwisy w Warszawie, z czego jeden robi chyba tylko sprawy pogwarancyjne.
FotoTronik robi tylko pogwarancyjne albo i gwarancyjne ale płatne:P... Robią tez niby Nikony ale gdy przychodzi do załatwinia jakiś czesci to jest problem bo magazyn ma tylko Nikon i się nie dzieli:/
Zresztą wolałbym nawet zapłacić... ale żeby coś za tym szło... a teraz człowiek ma gwarancje że sprzęt utknie w serwisie:P
Szczerze wątpię żeby nagle Nikon przebudował serwis tak abyśmy nagle dostawali sprzęt po tygodniu, sprawnie, bez robienia problemu, z uśmiechem i przeprosinami że w ogóle musieliśmy się tam fatygować - jak ma to miejsce np. w niemieckim serwisie. Może dopiero jak sprawą na poważnie zainteresuje się prasa ktoś w końcu przejrzy na oczy. Ale to tylko gdybania. Jeśli ze strony producenta niema dobrej woli to niestety ale nawet takie akcje poza szumem i zniechęceniem ludzi do marki chyba nie wiele wniosą.
Ostatnio byłem świadkiem kiedy osoby którym polecałem lustro od nikona po lekturze paru stronek internetowych wybierały C bo.. bo taniej, bo serwis...A nie wirtualna gwarancja. Polityka nikona musi się zmienić.
NIE bronię żadnego serwisu ale "Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma" korzystałem z serwisu Canona 2 razy raz gwarancyjnie raz pogwarancyjnie, byli kompetentni wszystko załatwiłem przez telefon robili co sobie życzyłem nikt nie próbował zrobić ze mnie idioty który nie umie użyć autofocusa ani kalibrować wszystkich moich obiektywów ale naprawa trwaaała dłłłłłłługo - około miesiąc - niezależnie czy gwarancyjna czy nie :). Polecam lekturę forum Canona w temacie "serwis na Żytniej" też się dwa razy zastanowisz zanim kupisz.
robin102
02-11-2009, 20:57
A w serwisie Sigmy potrafią :-D
Tydzień zeszło na kalibrowanie szkła z przesyłką kurierską w obie strony i pan technik do mnie zadzwonił z zapytaniami pomocniczymi. Potem ja do niego bez najmniejszego problemu się dodzwoniłem. Szkło ode mnie z domku odebrał kurier po uprzednim wypełnieniu przeze mnie formularza na stronie serwisu. Było to cyrka rok wstecz, a jak jest tam teraz ...
Za szkłami Sigmy nie przepadam, ale obsługa serwisowa była na 102!
lepiej to tylko u Olympusa
A.n.d.r.e.V
02-11-2009, 21:53
czy pan Admin coś napisze na temat rozmów jakie odbył ??
W koncu redakcja Fotopolis sie odezwala:
http://forum.fotopolis.pl/viewtopic.php?t=13718&postdays=0&postorder=asc&start=30
Lubię Koziołka-Matołka i dlatego nie chcę, aby go tutaj profanowano.
Ludzie - czy Wy chcecie, za przeproszeniem, spieprzyć tę swoją inicjatywę własną złośliwością? Naprawdę brakuje Wam cierpliwości? Naprawdę chcecie to wykorzystać do porachunków z administracją tego forum? Bądźcie poważniejsi, to lepiej sprawa zostanie załatwiona. Jeśli Piotr powiedział, że pojedzie, załatwi i da znać, to należy poczekać na efekty, a nie co chwila wyskakiwać przed front szyku.
Dziękuję.
Amen. Nie róbcie wrzątku.
Lubię Koziołka-Matołka i dlatego nie chcę, aby go tutaj profanowano.
Ludzie - czy Wy chcecie, za przeproszeniem, spieprzyć tę swoją inicjatywę własną złośliwością? Naprawdę brakuje Wam cierpliwości? Naprawdę chcecie to wykorzystać do porachunków z administracją tego forum? Bądźcie poważniejsi, to lepiej sprawa zostanie załatwiona. Jeśli Piotr powiedział, że pojedzie, załatwi i da znać, to należy poczekać na efekty, a nie co chwila wyskakiwać przed front szyku.
Dziękuję.
Miałem nadzieję, że go lubisz, ponieważ Twój PESEL niewiele różni się od mojego. I dobrze wiesz, że nie było mowy o żadnej profanacji.
Tymczasem również czekam i również dziękuję.
Z calym szacunkiem, ale co moze zalatwic Piotrek? Pojedzie sam i nagle zalatwi lepszy serwis? Jeden czlowiek i takie wplywy? W ciagu jednego dnia? Naprawde, mam szacunek do niego i jego pracy, ale nie wierze w to. Ja tez nic bym nie zrobil w sprawei serwisu, ale cala rzesza uzytkownikow juz tak. A to przeciez mnostwo ludzi! I jeszcze za malo. Jak nasz apel bedzie 10 razy glosniejszy, wtedy pewnie ktos uslyszy.
ps. Nie chce rozpoczynac flejma. Chcialem sie tylko wypowiedziec.
wodstock
02-11-2009, 23:01
Poczekajmy na wieści od Admina. Sam przecież mówił, że jak się nic nie da zmienić to oficjalnie będzie popierał całą akcję.
Moim zdaniem, może trochę ruszyć towarzystwo w Nikonie. Przecież jest przedstawicielem forum, więc mam nadzieję niejako głosem nas wszystkich. Raczej nikt nie wierzy, że strona docxxx powstała przez narzekanie małej garstki osób. Nikon nie może zignorować całej sprawy. Po prostu sprawy poszły już za daleko i temat zbyt długo się ciągnie.
wodstock
02-11-2009, 23:53
ps. docxxx - twój link w stopce jest nieaktualny - coś się święci.
*brak możliwości edycji postu wyżej
Michał Jędrak
02-11-2009, 23:54
A ja mam mieszane uczucia co do pozytywnego rozwiązania sprawy...
Całą akcję popieram i jak tylko znajdę czas to sam coś napiszę. Pewnie w tym tygodniu.
Stanowisko Nikon Polska też rozumiem. Nie chcą, aby sprawa wyszła na jaw. Oni najwięcej zarabiają na sprzęcie masowym, czyli na ludziach którzy mają coolpixy i nie są na forach. Jak im się sprzęt psuje to wpisują 'serwis nikon' i jadą na postępu. Linkowanie do PNS powoduje, że w wyszukiwarce na hasło 'nikon serwis' czy 'serwis nikona' będzie właśnie ona wyskakiwać. Przez co wiele użytkowników się 'uświadomi' i wyśle sprzęt gdzie indziej. Nikon Polska chce po prostu całą sprawę jak najszybciej wyciszyć, zanim google to załapie.
Admina w sumie nie do końca rozumiem. Sam przed Nikonem postawił siebie w roli winowajcy, że to jego forum i mu przykro że użytkownicy tak postępują i że obiecuje się do nich zwrócić. Nie wiem jak było, ale takie to sprawia wrażenie. A powinien powiedzieć, szczerze zresztą, że nie odpowiada za treści i wypowiedzi osób trzecich. Stał się w tej chwili mediatorem w sprawie, która go nie dotyczy, bo admin to admin a nie głos ludu. Użytkownicy się do admina zrazili i tylko tyle zyskał.
A prawda jest taka, że się nic nie zmieni. Nikon Polska czeka na to aż strona się z lekka spopularyzuje, byle nie za bardzo, a potem już ludziom opadną emocje i przestaną tam zaglądać. W internecie to typowe zjawisko (np nasza klasa).
Ja wiem, że nic się w serwisie nie zmieni, bo musieliby chyba połowę ludzi powywalać i zatrudnić nową, trzy razy większą załogę. A potem musieliby obniżyć ceny trzykrotnie, aby się zrównać z jedną z najdroższych stolic Europy, czyli z Londynem. Nie dadzą rady, bo wiedzą, że nie ma konkurencji, więc po co to robić. Oczywiście już spece piszą 'mądre' pisma, które później wystosują. Że kryzys, że sytuacja na rynku, że centrala w Holandii i takie tam straty-taty. To niech pojadą do UK i się spytają do jakiej centrali się podpięli, że mają lepsze ceny. Ogólnie sytuacja jest niesmaczna, bo serwis nikon pracował sobie na tę opinię latami a teraz chce wszystko odwrócić w tydzień.
Coraz mniej mi się to wszystko niestety podoba. :(
Michał Jędrak
02-11-2009, 23:56
No właśnie... Ja też dzisiaj szukałem jakiegoś postu z tym tematem. Miałem otwartą pierwszą stronę z wczoraj a dzisiaj po odświeżeniu już nie ma.
Ale jaja. Dopiero teraz zobaczylem
No to czekamy na orędzie.
No to czekamy na orędzie.
Było już wczoraj.
Było już wczoraj.
Czyżbym coś przeoczył ?
Czyżbym coś przeoczył ?
Orędzie.
Którego i tak nie będzie :twisted:
speed_maniac
03-11-2009, 09:58
To wszystko jest żałosne. Wchodząc w ten system miałem grube obawy właśnie ze względu na gówniany serwis. Kibicuję inicjatywie, mam nadzieję że przestaną robić trzodę na taką skalę jak obecnie.
Próba zamulenia tematu przez admina wydaje się jednoznaczna. Jak wiadomo, jeśli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi albo o pupę albo o kasę.
A odnośnie forum, to widzę jedno rozwiązanie:
- wykupić grubszy hosting na 600 netto
- wykupić domenę, wybrać admina który zainstaluje gotowca i będzie robił aktualizacje i łatał dziury
- wytypować ze 3 osoby które będą trzymały porządek, moderowały śmieci
- zrobić zrzutę tak żeby wyszło powiedzmy 1000 zł rocznie (800 na eksploatację, 200 na dobrą flaszkę dla admina)
Nie jest to taka straszna perspektywa - byłoby niezależne forum utrzymywane przez nas. Niech zrzuci się 50 osób po 10 złotych rocznie i styka. Postów przybędzie szybko i z czasem "życie" przeniesie się w nowe miejsce. Pociągniemy temat czy będziecie biadolić?
robin102
03-11-2009, 09:58
Ja wiem, że nic się w serwisie nie zmieni, bo musieliby chyba połowę ludzi powywalać i zatrudnić nową, trzy razy większą załogę. A potem musieliby obniżyć ceny trzykrotnie, aby się zrównać z jedną z najdroższych stolic Europy, czyli z Londynem. Nie dadzą rady, bo wiedzą, że nie ma konkurencji, więc po co to robić. Oczywiście już spece piszą 'mądre' pisma, które później wystosują. Że kryzys, że sytuacja na rynku, że centrala w Holandii i takie tam straty-taty. To niech pojadą do UK i się spytają do jakiej centrali się podpięli, że mają lepsze ceny. Ogólnie sytuacja jest niesmaczna, bo serwis nikon pracował sobie na tę opinię latami a teraz chce wszystko odwrócić w tydzień.
Kolega trochę w błędzie moim zdaniem jest. Taka strona to narzędzie i to narzędzie marketingowe w rękach konkurencji- darmowe narzędzie które będzie na pewno wykorzystywane tylko z czasem. Jak sprzedawca w sklepie niech będzie nawet takim że od "małpek" będzie chciał pchać towar innych producentów bo z jakiś powodów będzie to lepszy biznes (odroczone płatności, towar w komisie, większe marże ect) to już nie będzie musiał się za mocno gimnastykować by przekonać klienta do Panasonica czy Sony. Po prostu stwierdzi co stwierdzi i potwierdzenie na to istnieje w sieci.
Zmiany w obsłudze serwisowej nastąpią na pewno tylko potrwa to dość długo, może rok, albo dwa. Tyle czasu trzeba żeby pokazały statystyki sprzedażowe, że coś jest nie teges, że gdzieś jest problem.
Na dziś następnym krótkowzrocznym posunięciem Nikona będzie walka o zamkniecie stronki wszelakimi możliwymi sposobami, wiec spiesz się Michale ze swoją opinią, ale póki co strona rośnie.
Było już wczoraj.
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1559176#post1559176
Na PNS jest ankieta z zapytaniem o forum.
Na PNS jest ankieta z zapytaniem o forum.
Podobna sytuacja już była bodajże w kwietniu. Po co więc kolejne Forum skoro jedno równoległe już istnieje ?
To wszystko jest żałosne. Wchodząc w ten system miałem grube obawy właśnie ze względu na gówniany serwis. Kibicuję inicjatywie, mam nadzieję że przestaną robić trzodę na taką skalę jak obecnie.
Próba zamulenia tematu przez admina wydaje się jednoznaczna. Jak wiadomo, jeśli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi albo o pupę albo o kasę.
- wykupić grubszy hosting na 600 netto
- wykupić domenę, wybrać admina który zainstaluje gotowca i będzie robił aktualizacje i łatał dziury
- wytypować ze 3 osoby które będą trzymały porządek, moderowały śmieci
- zrobić zrzutę tak żeby wyszło powiedzmy 1000 zł rocznie (800 na eksploatację, 200 na dobrą flaszkę dla admina)
Nie jest to taka straszna perspektywa - byłoby niezależne forum utrzymywane przez nas. Niech zrzuci się 50 osób po 10 złotych rocznie i styka. Postów przybędzie szybko i z czasem "życie" przeniesie się w nowe miejsce. Pociągniemy temat czy będziecie biadolić?
Powodzenia!
Ciekawe kim naprawdę jesteś i dlaczego tak szybko Ci się nie podoba na tym forum.
Dlatego jest ankieta.
To może lepiej połączyć siły ? Ale to Twoja sprawa.
Wpisze tego posta tutaj, poniewaz, w czasie pomiedzy poczatkiem a koncem wpisu watek wizyta w np został usuniety.
"Piotrze, ta dyskusja nie bedzie miec końca. Choćby dla tego, że pewnie wszyscy spodziewają się czegoś więcej niz zachęty od Admina, aby dać NP szanse, gdy sam NP milczy. I ja ich rozumiem, ale staram sie tez zrozumiec Ciebie. Ten watek spuchnie tak jak kazdy inny i trzeba go bedzie zamknąc. Skoro ma byc lepiej i bez piany, to może za wczasu go zamnkac ? Zachęcaz nas do polityki grubej kreski - ok niech będzie, wszystko lepsze od biadolenia w kółko o tym samym. Jesli ma byc guba kreska - ok nie ch bedzie. Niech niekończącą się wymiane argumentów zakóńczy zamkniecie tego wątku, bo szkoda jęzora. Tutułem grubej kreski można swtorzyć nowy wątek pt "Naprawiałes aprat w seriwsie NP? - opisz swoje wrażenia.". I to będzie koniec gadania i początek obeserwwacji ewentualnych zmian. Nr zlecenie, teraminu, argumenty. BIało na czarnym ! Nie bedziemy juz pisac o starych naprawach, piszmy o tych robionych od dziś. To co dobre i to co złe. Panowie z NP serwid tez tu bede saobie mogli zobaczyc na bieząco. Kawa na ławę. Taki wątek zapewni obserwacje tego czy cos się zmienia na lepsze. Co tu więcej deliberowac, będziemy miec to jak na dłoni. Reszta jest tylko gadaniem."
wodstock
03-11-2009, 12:21
No i zamknięty wątek w CAFE.
Nie zdążyłem odpisać tam, więc piszę tu:
Adminie - nie możesz nic więcej w sprawie zrobić. Poza zaproszeniem kogoś z Nikon Polska do dyskusji - TUTAJ na forum, gdzie jest najwięcej zainteresowanych.
W Nikon Polska powinni podziękować za takie zaproszenie i jak najszybciej je przyjąć. Każda godzina zaostrza tylko sprawę. Czy oni nie widzą że sprawy poszły za daleko. Nie można już tego pozamiatać pod dywan. Trzeba konkretnie podać terminy zmian i zmiany, które zostaną dokonane.
Przecież nawet 5-cio latek wie, że po takich zmianach NIKON POLSKA może solidnie poprawić swoje zyski i pozyskać duuużo nowych klientów. Całe zamieszanie można szybko "przekuć" na świetną reklamę przed świętami. Tylko muszą być konkrety i szybkie działania.
ps.
Tutułem grubej kreski można swtorzyć nowy wątek pt "Naprawiałes aprat w seriwsie NP? - opisz swoje wrażenia.". I to będzie koniec gadania i początek obeserwwacji ewentualnych zmian. Nr zlecenie, teraminu, argumenty. BIało na czarnym ! Nie bedziemy juz pisac o starych naprawach, piszmy o tych robionych od dziś. To co dobre i to co złe. Panowie z NP serwid tez tu bede saobie mogli zobaczyc na bieząco. Kawa na ławę. Taki wątek zapewni obserwacje tego czy cos się zmienia na lepsze. Co tu więcej deliberowac, będziemy miec to jak na dłoni
POPIERAM BARDZO DOBRY POMYSŁ - Trzeba by podwieścić w najlepiej nowy dziale dotyczącym serwisowania sprzętu, czyszczenia matryc itp.
Naprawde, dajmy im czas na to. Sprawa jest znana od dawna ale dopiero teraz zostala "KOPNIETA". Wiem ze zadzialaja. Staram sie wierzyc ze konkretnie i rozsanie. Znaja nasze zdanie, dajmy wiec im szanse.
Tak, dajmy, odsunmy na bok złośliwości, zbedne komentarze, ale nie odpuszczajmy.
Profilaktyczny monitoring to nic zlego:)
http://nikon.org.pl/showpost.php?p=1559426&postcount=545
speed_maniac
03-11-2009, 14:10
Ciekawe kim naprawdę jesteś i dlaczego tak szybko Ci się nie podoba na tym forum.
Świeżym posiadaczem paru zabawek z żółtym logo. Do forum nic nie mam, bo dużo tu wiedzy i padają konkretne odpowiedzi. Wasze biadolenie na admina i czystki w wątkach skłoniły mnie do napisania tego co napisałem. Wiadomo, że prowadzenie forum to nie bułka z masłem a większość ludzi ma węża w kieszeni. Widać choćby po zarośniętym kurzem ŚF, na które co rok ludzie się zrzucają.
microbot
03-11-2009, 23:07
GRATULACJE! dla twórcy strony PNS - http://fotopolis.pl/index.php?n=9846 - zanosi się, że to nie jest czcze gadanie NP. W końcu coś drgnęło.
... I jeszcze tu klik (http://optyczne.pl/2368-nowość-Prawie_oficjalne_stanowisko_Nikon_Polska_w_sprawie _działalności_serwisu.html)
speed_maniac
04-11-2009, 12:57
Cieszy jakakolwiek reakcja, ale myślę że inicjatywa powinna być pchana dalej. W ślad za "niewygodną" stroną powinno iść forum - głosujcie odpowiednio w ankiecie na stronie pns... Producent powinien przekonać się że to co narastało latami, nie zostanie ugłaskane jakimś tam komunikatem.
W ślad za "niewygodną" stroną powinno iść forum
Na tym forum proponujesz innym inne forum majace byc wypadkowa narzekan na serwis? Nic Ci sie nie pomylilo? Juz jedno forum "alternatywne" powstalo. Chcesz namawiac do kolejnego, badz laskaw agitowac do tego gdzie indziej.