Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wojna z serwisem Nikona..mój przypadek D700

Strony : 1 [2] 3

Karolek
01-10-2009, 17:26
na moje slowa ze jestem mile zaskoczony i ze ok...pan wydajacy sprzet zapytal cytuje: -a gdzie ktos mowi ze nie ok? moze na forum nikona?...taaak to goscie ktorzy zdjec nie robia tylko wypisuja bzdury i ze serwis jest dla ludzi;)

Jak skończyło się kolega napisał kilka postów dalej.

Karolek
01-10-2009, 17:33
Tu są 2 ciekawe przypadki.
http://forum.nikon.org.pl/archive/index.php?t-41019.html
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=107415

conik
01-10-2009, 18:00
Czyli Pan z serwisu chciał od Ciebie pobrać opłatę za to, co podlega nieodpłatnej naprawie gwarancyjnej?

tak sadze, bo jak mam zrozumiec stwierdzenie, cytuje: "gumy nie sa objete gwarancja" i na kiedy sie powolalem na wymiane majli z supportem nikon polska ktory stwierdzil ze jesli gumy nie nosza oznak przemocy fizycznej z mojej strony, a o czym decyduje serwis to powinny byc wymienione...wiec defacto jesli nie mialbym tej wiedzy musialbym z duzym prawdopodobienstwem zaplacic za taka usluge. Dodam ze korespndowalem w tym temacie rowniez z fixationuk.com i tam bez wzgledu na to co sie z gumami dzieje wymieniaja je na gwarancji.

prz3mo
02-10-2009, 10:35
Ja jestem ciekaw kiedy do docxxx zadzwonią Panowie z NKP z propozycją - D3x za usunięcie stronki ;)
sorki za OT :)

docxxx
02-10-2009, 10:51
To juz mi przyslali. Teraz za 200-400 mam zbierac dane osob, ktore pisza na nich:mrgreen:

A tak na powaznie: tyle bylo lamentu na forum, tyle placzu na serwis, a teraz malo kto przysyla historie. Wiec jak to jest, pytam, jest problem z serwisem, czy go nie ma?!

prz3mo
02-10-2009, 10:55
To juz mi przyslali. Teraz za 200-400 mam zbierac dane osob, ktore pisza na Nich:mrgreen:

A tak na powaznie: tyle bylo lamentu na forum, tyle placzu na serwis, a teraz malo kto przysyla historie. Wiec jak to jest, pytam, jest problem z serwisem, czy go nie ma?!

Spokojnie, na to trzeba czasu. Nie wszyscy z tych co pisali o serwisie siedzą przecież non stop przy kompach :)

robin102
02-10-2009, 11:18
Spokojnie, na to trzeba czasu. Nie wszyscy z tych co pisali o serwisie siedzą przecież non stop przy kompach :)
Hmmmm z moich obserwacji wytrwale siedzą, grezmolą o pierdołach w Cafe, pierdzą , że czasu nie mają na opisywanie swoich problemów, żenada wprost, żenada Panie i Panowie. Czlowiek zrobił pożyteczne i potrzebne narzędzie, a WY ....... :(
Nie narzekajcie na świat, na rząd, na władze, na Pana Boga bo jeśli jest możliwość abyście sami sobie pomogli i innym przy okazji, a tego nie robicie to po prostu nie macie prawa do takich narzekań.

2Cresky
02-10-2009, 11:36
Nie narzekajcie na świat, na rząd, na władze, na Pana Boga bo jeśli jest możliwość abyście sami sobie pomogli i innym przy okazji, a tego nie robicie to po prostu nie macie prawa do takich narzekań.

Kurczę przemowa niczym prezydent Kennedy :mrgreen: " Nie pytaj co ta strona może zrobić dla Ciebie, ale co Ty możesz zrobić dla niej " ;)

Oczywiście zgadzam się z robinem :)

Valwit
02-10-2009, 13:36
ja moge moje doswiadczenia opisac, ale jak juz pisywalem, akurat z Postepowymi mam swietne :) ba, nawet dodzwonilem sie jak potrzebowalem.

semyazza
02-10-2009, 14:00
i jest i go nie ma
jest, bo rzeczywiscie organizacja pracy w serwisie to totalna amatorka - jechanie po kosztach, niedoszacowanie sily i w rezultacie brak profesjonalnego zarzadzania.
nie ma, bo jesli na przykladowo 10000 napraw zwala 1% (co jest nazbyt optymistycznym wskaznikiem - zaden serwis nie robi 100% skutecznych napraw - zazwyczaj 2-3% ma prawo i obowiazek byc zwalonych), to jest to tylko 100 nieskutecznych napraw w roku.
Problem jest taki, ze kazda niezadowolona osoba poinformuje 100 czy wiecej o tym fakcie, a zadowolona maksymalnie 10. Po drugie niezadowolony klient bedzie sie pienic i dolewac oliwy do ognia jeszcze dlugo po tym, jak urzadzenie juz bedzie naprawione. Takie sa realia funkcjonowania serwisu i interakcji z klientami.
Moim zdaniem nikt w Nikonie nic z tym nie zrobi - absolutnie nie jest to warte krucjalty na Nikon PL. Nikon PL najprawdopodobniej w 100% spelnia zalozenia jakie zostaly nalozone przez korporacje - ani podwykonawca sie nie zmienil, ani podejscie, ani procedury, ani samo zorganizowanie pracy. To tylko oznacza, ze albo w swietle targetow wszystko jest na zielono (czas, zuzycie czesci, koszty i przychody), albo w Nikon PL tak te wskazniki sa skutecznie malowane na zielono, a jednoczesnie sa tak transparentnie dla Nikon gdziestam, ze z punktu widzenia EMEA problemu po prostu nie widac. Nie widac, to go nie ma.... az kilka (nascie, dziesiat, set) osob jest niezadowolonych - patrz poczatek mojej wypowiedzi - wpadka jest wliczona w ryzyko, a wskazniki B2B sa tak ustawione, aby przykryc takie przypadki.

Ceny napraw... wysokie, to prawda, ale zawsze zeny napraw zazwyczaj narzucane odgornie, upliftowane o lokalna marze byly wyzesze w CEE niz w reszcie EMEA - to dotyczy wszystkich korporacji, a nie tylko NPL....

EDIT:
nikogo nie tlumacze
z nikim z NPL sie nie znam
pracuje w serwisie wielkiej korporacji od lat, wiec wiem jak to funkcjonuje
moje doswiadczenia z NPL dzieki kontaktom osobistym sa jak najbardziej pozytywne - wszystko na czas zgodnie z umowa, tyle, ze powolutku....

docxxx
02-10-2009, 14:15
Problem jest taki, ze kazda niezadowolona osoba poinformuje 100 czy wiecej o tym fakcie, a zadowolona maksymalnie 10.

W czym problem? Pochwal serwis na stronie PNS. Nie zostala stworzona po to, zeby oczerniac serwis, tylko zbierac opinie o nim. Im wiecej pozytywnych opinii tym lepiej. I dla nas i dla Nich.

semyazza
02-10-2009, 14:27
]Nie zostala stworzona po to, zeby oczerniac serwis, tylko zbierac opinie o nim.
szczegolnie banner o tym wiele mowi :mrgreen:
rozumiem Twoje subiektywne nastwienie wywolane wstrzasem po poprzednich kontaktach z serwisem NKP, ale zachowaj troche obiektywizmu choc tu na forum. Jak mozesz mi pisac ze strona jest po to, aby zbierac pozytywne opinie o serwisie, skoro jasne jest jakie jest faktyczne przeznaczenie tej strony, a o czym juz sam banner mowi dobitnie.
Opinie to sie zbiera na podstawie dobrze skonstruowanej anonimowej ankiety. wtedy masz pewna szanse na obiektywne spojrzenie na problem z perspektywy globalnej.

Roon
02-10-2009, 14:40
http://www.polishnikonservice.com domena zagraniczna.com; nazwa zagraniczna - angielska; tekst i co najwazniejsze skargi klientow sa po polsku... Jeśli chcecie aby jakiś zagraniczny oddział dowiedział się o problemie to może warto najciekawsze przypadki nieudolności i braku poszanowania klientów przetłumaczyć na język angielski? Tak naprawde wszystkie one powinny być po polsku i po angielsku ale rozumiem ze nie każdy na tyle zna angielski, aby opisał swój przypadek. Dodatkowo każdy przypadek moim zdaniem powinien być podsumowany w jasny i klarowny sposób na zasadzie "+" i "-", tak aby wszyscy zaraz po wejściu mogli zobaczyć co jest nie teges bez czytania tony tekstu. Najlepiej zrobić to na zasadzie szablonu gdzie każda nowo dodana recenzja serwisu będzie miała taką właśnie strukturę - czystą i przejrzystą.

docxxx
02-10-2009, 14:46
http://www.polishnikonservice.com domena zagraniczna.com; nazwa zagraniczna - angielska; tekst i co najwazniejsze skargi klientow sa po polsku... Jeśli chcecie aby jakiś zagraniczny oddział dowiedział się o problemie to może warto najciekawsze przypadki nieudolności i braku poszanowania klientów przetłumaczyć na język angielski? Tak naprawde wszystkie one powinny być po polsku i po angielsku ale rozumiem ze nie każdy na tyle zna angielski, aby opisał swój przypadek. Dodatkowo każdy przypadek moim zdaniem powinien być podsumowany w jasny i klarowny sposób na zasadzie "+" i "-", tak aby wszyscy zaraz po wejściu mogli zobaczyć co jest nie teges bez czytania tony tekstu. Najlepiej zrobić to na zasadzie szablonu gdzie każda nowo dodana recenzja serwisu będzie miała taką właśnie strukturę - czystą i przejrzystą.

Bla, bla, bla. Co chwile dostaje takie PM.
A dlaczego nie zrobiles takiej strony? Duzo gadac kazdy potrafi.

ps. Nie klocmy sie, bo zaraz bedzie pyskowka i temat sie rozmyje.

soko
02-10-2009, 14:55
http://www.polishnikonservice.com domena zagraniczna.com; nazwa zagraniczna - angielska; tekst i co najwazniejsze skargi klientow sa po polsku... Jeśli chcecie aby jakiś zagraniczny oddział dowiedział się o problemie to może warto najciekawsze przypadki nieudolności i braku poszanowania klientów przetłumaczyć na język angielski?

przydałoby się kolego
po pierwsze - przeczytać przynajmniej ostatnich kilka stron postów w tym temacie
po drugie - przeczytać faq na stronce... a nie powtarzać to, co inni napisali i na co odpowiedź udzielona już została

P.S. a lepiej by było polishnikonservice.pl ? skoro polish to po co PL :P ;]

Roon
02-10-2009, 14:58
doxxx, chyba sie nie zrozumieliśmy... Ja jestem zadowolony, że powstała taka strona. Może coś się zmieni w naszym polskim serwisem pod wpływem jej. Napisałeś, że dużo gadać każdy potrafi... gdybym potrafił zrobić to o czym napisałem napewno bym to zrobił. Ty już zrobiłeś stronę więc może ktoś kto się na tym zna zrobi porządny szablon do pisania recenzji i go tobie prześle?

docxxx
02-10-2009, 14:59
Ludzie, w faqu i w Apelu jak wol jest napisane. Mozna to i tamto, cukierki i fajerwerki. Nie o to tu chodzi. Chodzi o inicjatywe. Chcemy cos zrobic czy tylko pier.... (ale mi sie fajnie zrymowalo).
Takie teksty to ciagle slysze w TV. Zamiast o merytoryce, to ciagle o polityce (i znowu rym). Sory za ostre slowa, ale ile mozna tego wysluchiwac?

malyandrzejek
02-10-2009, 15:01
Świetny pomysł z tą stronką. Proszę Cię docxxx, tylko nie zniechęcaj się tymi malkontentami...

Też mnie dziwi fakt, że tak mało ludzi jednak napisało do Ciebie opisy swoich przypadków, gdzie co chwilę na forum pojawia się narzekanie na serwis... widocznie to tylko świadczy o wiarygodności osób, które ciągle narzekają...

Czy ten temat został już gdzieś "przyklejony"?? Bo na razie nie widzę? Jeśli nie to też dziwne...

robin102
02-10-2009, 15:11
moje doswiadczenia z NPL dzieki kontaktom osobistym sa jak najbardziej pozytywne ...
kurcze to powinieneś też o tym na stronce napisać, że dzięki kontaktom osobistym masz pozytywne doświadczenia.

Nie widac, to go nie ma.... az kilka (nascie, dziesiat, set) osob jest niezadowolonych - patrz poczatek mojej wypowiedzi - wpadka jest wliczona ....
Strona jest po to żeby było widać problem, i żeby ktoś skądś tam jak to ujmujesz też zobaczył

semyazza
02-10-2009, 15:14
Robin, po co?
przeciez taka wypowiedz utonie
po drugie ta strona nie jest po to aby chwalic a nap...ć w serwis
dla serwisu najwazniejsze jest, ze zadowolony klient wroci, a nie to co napisze na stronie internetowej.
a niezadowolony? tez wroci... wczesniej czy pozniej (a przynajmniej przytlaczajaca wiekszosc).

Strona jest po to żeby było widać problem, i żeby ktoś z kąś tam jak to ujmujesz też zobaczył
ale oni swietnie wiedza, tyle, ze to rachunek zyskow i strat... wypada tak, a nie inaczej

DLA JASNOSCI
Zycze wam jak najlepiej z ta strona - moze sie uda cos wywalczyc, pytanie tylko, czego oczekujecie...
Gdyby byla potrzebna wizyta w NPL, to prosze o info - z checia sie wybiore - mam doslownie kilka krokow

robin102
02-10-2009, 15:23
Robin, po co?

Jak to po co ? po to, że wszystko jest naprawialne, nawet Twoja postawa, też naprawialna ;), bez urazy, ale wpadasz w dobrą robotę którą ktoś też i za Ciebie robi, bo w którymś momencie dobre prywatne koneksje mogą się urwać. Chcesz wyskoczyć jako autorytet to prosze bardzo ja też wiele lat i to śmiem twierdzić, że więcej od Ciebie przepracowałem w jednej z największych korporacji, też zajmowałem się serwisowaniem, w miedzy czasie na tzw boku w innych firma też z branży to i owo naprawiałem w szeroko rozumiejąc elektronice, coś ze 25 lat już będzie :) ale takiej partyzantki jak jest w serwisie Nikona nie spotkałem NIGDZIE i nie ważne czy dotknie to 0,5 % czy 10% klientów, oczywiście z perspektywy klienta rzecz jasna. Każdy ma prawo czuć swoją krzywdę po swojemu. Ja dygałem 3 razy w sumie 1600km do Wawy 3 dni stracone i nawet przepraszam nie było !
Nie pitolcie mi tu bo zaczynam w Was tracić wiarę !

ps.
przestał mi się podobać tytuł tego wątku : Wojna z serwisem Nikona, jaka wojna po co wojny. My tylko chcemy być porządnie obsługiwani bo przecież płacimy za to bardzo porządne pieniążki. Może zmieńcie MODy tytuł wątku ?

Bo.
02-10-2009, 15:33
EDIT:
nikogo nie tlumacze
z nikim z NPL sie nie znam
pracuje w serwisie wielkiej korporacji od lat, wiec wiem jak to funkcjonuje
moje doswiadczenia z NPL dzieki kontaktom osobistym sa jak najbardziej pozytywne - wszystko na czas zgodnie z umowa, tyle, ze powolutku....

??? niezły popis dałeś :-). Wow ...
Wiesz, ja mogę napisać, że moje doświadczenia z cukiernią, obok której przechodzę codziennie, też są pozytywne. Pani za ladą na czas zgodnie z umową (ją otwiera), tyle, że powolutku ... no i ciastek brak, ale to szczegół, ktorym się nie przejmuję. Nic złego powiedzieć nie mogę.
Ufff, już to, że do serwisu nie można się dodzwonić, a już na pewno to, że na usługę czeka się kilka tygodni, jest wystarczającym powodem do jego złej oceny. Jeżeli inne serwisy nikona pracują inaczej, to czemu ten w PL nie może ?

Roon
02-10-2009, 15:34
Kurcze człowiek z dobrej woli proponuje stworzenie szablonu, aby strona była przejrzysta a zamiast tego dowiaduję się, że jestem jak to kolega "malyandrzejek" określił "malkontent". Najlepiej chyba się nie odzywać skoro już powstała strona... Swój gniew proponuję kierować w stronę serwisu, a nie osób które popierają akcję.

malyandrzejek
02-10-2009, 15:42
Kurcze człowiek z dobrej woli proponuje stworzenie szablonu, aby strona była przejrzysta a zamiast tego dowiaduję się, że jestem jak to kolega "malyandrzejek" określił "malkontent". Najlepiej chyba się nie odzywać skoro już powstała strona... Swój gniew proponuję kierować w stronę serwisu, a nie osób które popierają akcję.

...kolego, ja do Ciebie nic nie mam!:). Nie krytykuję osób, które wychodzą z nowymi pomysłami, wręcz przeciwnie.
To, że napisałem swojego posta, zaraz po Tobie nie znaczy, że odnosi się on do Ciebie.
Pozdrawiam!

Roon
02-10-2009, 15:46
...kolego, ja do Ciebie nic nie mam!:). Nie krytykuję osób, które wychodzą z nowymi pomysłami, wręcz przeciwnie.
To, że napisałem swojego posta, zaraz po Tobie nie znaczy, że odnosi się on do Ciebie.
Pozdrawiam!

:)

semyazza
02-10-2009, 15:48
??? niezły popis dałeś :-). Wow ...
sporo tak uwazasz... z pewnoscia masz racje....
na zadna z napraw nie czakalem wiecej niz tydzien, nie mialem poprawek ani poslizgow.
pewnie, ze bym chcial usluge z dnia na dzien, ale najlepiej jeszcze tego samego dnia.... ale tak to tylko w erze....

wpadasz w dobrą robotę którą ktoś też i za Ciebie robi, bo w którymś momencie dobre prywatne koneksje mogą się urwać.
Czytaj ze zrozumieniem
nie mam zadnych prywatnych koneksji - ide z ulicy jako zwykly klient, nie ide do kumpla, ciotki czy wujka. Nie ma mi sie co urywac :mrgreen:
Nigdzie tez nie napisalem, ze to zla robota - to jest wszystko, co mozna bylo zrobic. Pozostaje tylko pozew zbiorowy.

Jak to po co ? po to, że wszystko jest naprawialne, nawet Twoja postawa....
moja postawa? Robin, a co w niej zlego?
Nie robie za autorytet w dziedzinie - jesli pracowales w korporacji to wiesz jak to dziala - cudow sie nie nalezy spodziewac.

HYPER
02-10-2009, 15:48
zebrala sie loza szydercow. zamiast tylko narzekac pomozcie koledze docxxx. ja juz pewne ustalenie z docxxx poczynilem. kazdy zrobi 'troche' to bedzie i sprawniej i latwiej.

soko
02-10-2009, 15:51
ta cala dyskusja idzie zdecydowanie nie w tą stronę, w którą powinna...

P.S. co jest (chyba?) pozytywną stroną tej www, to to, że co na nią wejde, wg narzędzia które się na niej znajduje - w danej chwili na stronie jest kilkanaście osób (najmniej spotkałem póki co 10, najwięcej sporo ponad 20)...

docxxx
02-10-2009, 16:20
zebrala sie loza szydercow. zamiast tylko narzekac pomozcie koledze docxxx. ja juz pewne ustalenie z docxxx poczynilem. kazdy zrobi 'troche' to bedzie i sprawniej i latwiej.

Ja nie chce zadnej pomocy (czyt. wspolczucia). Sam to wszystko zrobilem. Poscilem czas, rodzine i troszke grosza.
Pomozcie sobie. Po co ta cala pyskowa i przytyki? Tak jest najlatwiej: nie podoba sie domena, nazwa, kolory itd. Czy to cos zmieni? Czy jak zmienie kolor znacznika h2 to Nikon szybciej naprawi aparat? Juz pisalem, duzo gadania, a zero konkretow. Codziennie slysze w telewizji, jak sprzeczaja sie o autostrady, sluzbe zdrowia itd. I co? Jajco

kazdy zrobi 'troche' to bedzie i sprawniej i latwiej.

Dokladnie. "Ziarnko do ziarnka..."

docxxx
02-10-2009, 16:22
ta cala dyskusja idzie zdecydowanie nie w tą stronę, w którą powinna...

Dokladnie. Jak 99% innych.

Xano
02-10-2009, 23:59
Uff, jak gorąco się zrobiło:(
Na początek dzięki docxxx za stworzenie stronki.
Mały OT. Kupiłem monitor firmy S....g. Cena 1200 zł. Po kilku dniach zauważyłem usterkę. Dzwonię do serwisu (za pierwszym razem): "proszę podać model i nr fabryczny". Po chwili - "czy może pan dostarczyć czy mamy wysłać kuriera". Na drugi dzień kurier odbiera monitor. Po tygodniu (siedem dni jakby co !!!) kurier przywozi sprawny sprzęt. Koszty przesyłki: 0 zł. EOT.

A wracając do wątku. Kupuje D90+kit za 4500 zł. Po kilku dniach zauważam hoty. Jest ich już kilka. Pojawia się ERR. :evil: Choć już rzadziej... Czy mam podjąć to "wyzwanie" i wysłać do naprawy na własny koszt? A nuż jeszcze mi coś znajdą i będę musiał dopłacać:( I właśnie o tym jest ten wątek i strona PNS. Dlaczego jedni potrafią (traktować nas poważnie i wykonać porządnie robotę), a inni nie.
Pozdrawiam.

Valwit
03-10-2009, 02:11
Mały OT. Kupiłem monitor firmy S....g. Cena 1200 zł. Po kilku dniach zauważyłem usterkę. Dzwonię do serwisu (za pierwszym razem): "proszę podać model i nr fabryczny". Po chwili - "czy może pan dostarczyć czy mamy wysłać kuriera". Na drugi dzień kurier odbiera monitor. Po tygodniu (siedem dni jakby co !!!) kurier przywozi sprawny sprzęt. Koszty przesyłki: 0 zł. EOT.

A wracając do wątku. Kupuje D90+kit za 4500 zł. Po kilku dniach zauważam hoty. Jest ich już kilka. Pojawia się ERR. :evil: Choć już rzadziej... Czy mam podjąć to "wyzwanie" i wysłać do naprawy na własny koszt? A nuż jeszcze mi coś znajdą i będę musiał dopłacać:( I właśnie o tym jest ten wątek i strona PNS. Dlaczego jedni potrafią (traktować nas poważnie i wykonać porządnie robotę), a inni nie.
Pozdrawiam.

to teraz zareklamuj aparat foto samsunga, albo telefon komorkowy. i patrz jak calkiem inaczej to bedzie przebiergac niz z monitorem.

soko
03-10-2009, 22:18

Oddałem kiedys laptopa firmy A***** - nie Acer :P. Zepsuł się no to serwis, 3,4 tygodnie nic - podobnie jak w Nikonie serwis nie ma części (zewnętrzna firma nie mająca nic wspólnego z producentem). po 4 tyg zadzwonilem do Asusa Polska, po 2 dniach dyskusji i kilku telefonach zaproponowano mi nowy komputer: lepszy procek, większy dysk, nowa bateria, lepsza matryca, DVD-r zamiast combo, karta tv, wiecej ramu :) Można? MOŻNA !!!

Bo.
04-10-2009, 00:10
to teraz zareklamuj aparat foto samsunga, albo telefon komorkowy. i patrz jak calkiem inaczej to bedzie przebiergac niz z monitorem.

reklamowałem omnię, przez operatora. Wyrobili się w 13 dni. Gdybym reklamował bezpośrednio w serwisie byłoby kilka dni krócej. Na czas naprawy dostałem telefon zastępczy.

Xano
04-10-2009, 00:13
to teraz zareklamuj aparat foto samsunga, albo telefon komorkowy. i patrz jak calkiem inaczej to bedzie przebiergac niz z monitorem.Mam jeszcze mikrofalówkę z tej firmy (za 300 zł). Prosiłem kiedyś telefonicznie o pomoc w jej sprawie. I o dziwo - zostałem potraktowany równie uprzejmie i równie szybko. Czyli można, można. I nie od ceny towaru to zależy.

arseniq
04-10-2009, 00:19
są serwisy i jest nikon.....

Mata_Hari
04-10-2009, 01:21
Kilka osób od jakiegoś czasu dziwi się, że nikt się nie zgłasza i nie opisuje swoich przejść z serwisem, podczas gdy co jakiś czas jest o tym głośno. A ja napiszę, że wątek ten zobaczyłam zupełnie przez przypadek, bo jako użytkowniczka D80, jakoś nigdy wcześniej nie miałam potrzeby zaglądania do tego działu. Nie wiem, czy wątek ten jest gdzieś podczepiony, czy nie, ale osobiście widzę go po raz pierwszy. Podejrzewam, że nie ja jedna ;) Może trzeba go gdzieś podczepić, ewentualnie pokopiować do innych działów forum tak, by więcej ludzi go przeczytało. Jakby nie patrzeć, przecież zależy nam na tym, by jak najwięcej ludzi się zgłosiło i opisało swoje problemy z serwisem Nikona na założonej stronce.

mOSAd
04-10-2009, 02:44
Stronka istnieje od kilku dni, bez nerwów, trzeba trochę czasu, by ludzi dojrzeli, zareagowali, zdecydowali się, napisali... Kilka lat serwis padał, a teraz nagle wszyscy chcą już teraz, za sekundę. Cierpliwości. Za trzy-cztery miesiące można będzie oszacować zainteresowanie, ale teraz na to za wcześnie.

robin102
04-10-2009, 14:00
Może trzeba go gdzieś podczepić, ewentualnie pokopiować do innych działów forum tak, by więcej ludzi go przeczytało. Jakby nie patrzeć, przecież zależy nam na tym, by jak najwięcej ludzi się zgłosiło i opisało swoje problemy z serwisem Nikona na założonej stronce.
BARDZO BARDZO trzeba go podczepić i to w widocznym miejscu stąd kolejna prośba do Pana Piotra Admina naszego aby to uczynił w interesie nas wszystkich bo wielokroć to podkreślał, że poza kasą jaką przynosi mu forum (i chwała Bogu, że tak jest) nie obce Mu są sprawy użytkowników, wręcz bliskie sercu. No to czekamy Panie Piotrze na ten potrzebny gest.

ekonet
04-10-2009, 14:04
chała Bogu
Oczekuj pioruna albo czegoś w tym rodzaju. :)

ROBOTEK
05-10-2009, 01:16
Miałem wysłać moją D700 do "przeglądu ponieważ
uważałeł że obiektyw ma zdecydowanie za dużą dystorsje.
Wysłałem sporo próbek foto na stronie serwis Nikon
rozmawiałem telefonicznie o tym problemie z serwisem NIKONA
/oni do mnie zadzwonili po JEDNYM dniu od umieszczenia fotek,
twierdząc że wszytko jest ok.

Jednak pod WPŁYWEM tego forum i umieszczonej tu lawiny
negatywnych opini NIE zdecydowałem się na wysyłkę
po prostu bojąc się o sprzet.
Sprawa się wyjaśniła na jedym z warsztatów gdzie uczestniczyłem
dystorsja taka ponos jest jest dopuszczalna...

Jeszcze jedno
w przeciagu 10 dni userzy napisali tu 30 stron postów z czego 70 %
to totalne pierdoły. sorry za szczerość zadałem sobie czasu
przeczytania tego wszytkiego, i rzeczowe posty zmiesciłbym na trzech stronach.
Jeżeli tak to ma wygladać to stworzona strona /bardzo dobry pomysł/
przyczyni się w bardzo znikomy sposób do poprawinienia działania serwisu NP
bo deklaracje i postanowienia jakie czytałem w postach są jak
kampania wyborcza naszych polityków...
zrobimy, pojedziemy, załatwimy, napiszemy itp. a po wyborach...
Obym sie mylił

docxxx
05-10-2009, 07:40
jeszcze jedno
w przeciagu 10 dni userzy napisali tu 30 stron postów z czego 70 %
to totalne pierdoły. Sorry za szczerość zadałem sobie czasu
przeczytania tego wszytkiego, i rzeczowe posty zmiesciłbym na trzech stronach.
Jeżeli tak to ma wygladać to stworzona strona /bardzo dobry pomysł/
przyczyni się w bardzo znikomy sposób do poprawinienia działania serwisu np bo deklaracje i postanowienia jakie czytałem w postach są jak
kampania wyborcza naszych polityków...
zrobimy, pojedziemy, załatwimy, napiszemy itp. A po wyborach...
obym sie mylił

DOKŁADNIE

uzylem wszystkich znacznikow BBCode, jakie byly

robin102
05-10-2009, 09:46
Miałem wysłać moją D700 do "przeglądu ponieważ
uważałeł że obiektyw ma zdecydowanie za dużą dystorsje.
Wysłałem sporo próbek foto na stronie serwis Nikon
rozmawiałem telefonicznie o tym problemie z serwisem NIKONA
/oni do mnie zadzwonili po JEDNYM dniu od umieszczenia fotek,
twierdząc że wszytko jest ok.

Jednak pod WPŁYWEM tego forum i umieszczonej tu lawiny
negatywnych opini NIE zdecydowałem się na wysyłkę
po prostu bojąc się o sprzet.
Sprawa się wyjaśniła na jedym z warsztatów gdzie uczestniczyłem
dystorsja taka ponos jest jest dopuszczalna...

Śmiało możesz to opisać na powstałej stronce, nic im nie oddałeś do naprawy z powodu obiegowych opinii i normalnie z obawy, że coś mogą spierdykolić. O tym nawet sprzedawcy w sklepach mówią :mrgreen:
Serwis do którego nie ma się zaufania jest funta kłaków wart i powinien na zaufanie zapracować.

luxius
05-10-2009, 19:38
No tak, serwis NP doczekał się wreszcie moim zdaniem zasłużonej legendy. Wiem jedno, jak tam juz nigdy niczego do naprawy nie oddam i innym odradzam. Czas pokaże jak sytuacja ze stronka i serwisem sie rozwinie. Jedno jest pewne: dobrze, ze ta strona powstała, byc może cos sie dzieki temu zmieni, a jak nie, no to moze pewna firma wogole nie bedzie musiala miec serwisu w Polsce, skoro wszyscy i tak beda wysyłać za granice, a sprzedawcy dalej beda odradzac zakup pewnych produktów ze wzgledu na długi i kiepski w obsłudze serwis. Pozyjemy zobaczymy.

sporo tak uwazasz... z pewnoscia masz racje....
na zadna z napraw nie czakalem wiecej niz tydzien, nie mialem poprawek ani poslizgow.
pewnie, ze bym chcial usluge z dnia na dzien, ale najlepiej jeszcze tego samego dnia.... ale tak to tylko w erze....

Czytaj ze zrozumieniem
nie mam zadnych prywatnych koneksji - ide z ulicy jako zwykly klient, nie ide do kumpla, ciotki czy wujka. Nie ma mi sie co urywac :mrgreen:
Nigdzie tez nie napisalem, ze to zla robota - to jest wszystko, co mozna bylo zrobic. Pozostaje tylko pozew zbiorowy.

moja postawa? Robin, a co w niej zlego?
Nie robie za autorytet w dziedzinie - jesli pracowales w korporacji to wiesz jak to dziala - cudow sie nie nalezy spodziewac.

pewnie byłes w serwisie osobiscie
jednak nie wszyscy mieszkamy w warszawie
ale najwieksze klopoty maja ci, ktorzy aparaty wysylaja
jak ktos oddal aparat osobiscie np wczoraj, to nikt mu nie bedzie wciskal kitu dzisiaj, ze jeszcze go nie dostali...

rkaniews
07-10-2009, 13:16
Widzę, że wątek nie doczekał się podpięcia. UP!

luxius
07-10-2009, 14:35
Może nie jest poprawny polityczne ;)

rkaniews
07-10-2009, 14:50
To trzeba będzie go podbijać, co chyba nie jest zabronione regulaminem forum.

robin102
07-10-2009, 15:21
Na forum użytkowników sprzętu Nikona każdy temat dotyczący sprzętu od Nikona jest jak najbardziej poprawny, no chyba, że w sklepie internetowy to już insza inszość, ale to przecież nie sklep internetowy.

Jacek_Z
07-10-2009, 18:40
Widzę, że wątek nie doczekał się podpięcia. UP!Nie widzę powodu by go podpinać. Jest tak samo istotny jak wiele innych.

to nie w tym rzecz

To trzeba będzie go podbijać, co chyba nie jest zabronione regulaminem forum.
owszem, nie powinno się podbijać wątków. Będę czyścił.

fafniak
08-10-2009, 07:58
Czyli według ciebie jest tak samo istotny jak temat "ustawienia na śluby?" - według mnie ten temat jest "niewygodny" , bo z jednej strony jest to "oddolna" inicjatywa i przeprowadzana dla dobra "ogółu" więc ciężko jest ten temat wywalić z forum, ale jednocześnie nie można go popierać poprzez przyklejenie....
Ciesze się że powoli stronka dostaje coraz więcej historii o problemach serwisowych

docxxx
08-10-2009, 08:57
Z jednej strony nie dziwie sie moderatorom, a w szczegolnosci adminowi. Sa tu oficjalne reklamy, oficjalnie mowie sie o Nikonie. Znajomosci pewnie tez sa i moze jakis grosik z tego forum(nie zrozumcie zle; chodzi o zwykla prace). To normalne. Nie podcina sie galezi na ktorej sie siedzi. Z drugiej strony czuje sie niesmak, ze dzieja sie cuda w serwisie Nikona i nie ma tu poparcia. Admin Piotrek jest chyba miedzy mlotem a kowadlem.

arturkrz
08-10-2009, 09:20
I pewnie pracownicy serwisu czytają ten wątek i z tego powodu nie oddadzą mi uszkodzonego aparatu...
!@#$%
Forum Nikona, które jest powiązane z firmą Nikon Polska jest najlepszym miejscem do tegu typu wątków. Pracownicy tej firmy powinni mieć obowiązek czytania go. Wiedzieliby o naszych problemach.
Może niech Admin wskaże im ten wątek?

sejmajnejm
08-10-2009, 09:45
Nie widzę powodu by go podpinać. Jest tak samo istotny jak wiele innych.

LOL.

owszem, nie powinno się podbijać wątków. Będę czyścił.

Zamiatanie problemow pod dywan nie oznacza, ze one przestaja istniec.

A.

mtu
08-10-2009, 09:48
Pewnie że nie podcina się gałęzi na której się siedzi. To jest trochę tak jak np. testowanie nowych aparatów przez czasopisma np DFV.
Producent zaprasza dziennikarzy w fajne miejsce np do Dubaju, gości ich tam przez tydzień i daje do testowania aparat albo inną nowość w ofercie.
I jak ma taki facet napisać że aparat nie spełnia oczekiwań?? Nawet jak zauważy że coś ze sprzętem nie tak to napisze to malutkim drukiem na końcu albo tak ukryje żeby nikt na to nie zwrócił szczególnej uwagi. Niby wszystko ok, ale czy aby na pewno...?
Sorry za OT, ale zgadzam się że wątek powinien być podpięty. I sądzę też że nigdy nie będzie...
Pozdrawiam
Mariusz

docxxx
08-10-2009, 10:04
A moze jednak rozmawiajmy tu:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=111167
Bo tutaj jest dzial Dxxx, a nie ogolny

robin102
08-10-2009, 10:08
Nie widzę powodu by go podpinać. Jest tak samo istotny jak wiele innych.
.
Na wstępie szacun Jacku przyjacielu mój, że odważyłeś się w tym temacie cokolwiek powiedzieć.To cecha dorosłych facetów :) Ale wybacz nie mam serca się z tym zgodzić, no chyba, że skutecznie mnie przekonasz jak kiedyś, że 12 PMX mi w zupełności wystarcza, tak dziś przekonaj mnie, że sprawa serwisowania naszych klamotów jest tylko tak samo ważna jak wiele innych. Moim zdaniem jest to sprawa priorytetowa i pierwszego znaczenia. To, że nasz Admin żyje z Nikona (w dobrym słowa tego znaczeniu) absolutnie nie jest w kolizji z tym, że temat pracy serwisu powinien być na forum jednym z ważniejszych i uwidocznionych, a lipna praca serwisu publicznie napiętnowana i wytknięta w interesie Nikona i Admina :), bo czyż nie jest tak, że jeśli klientela będzie bardziej zadowolona z serwisu Nikona będzie więcej tego sprzętu kupować to czy Adminowi nie skapnie większy grosz z funkcjonowania forum (i niech skapnie jestem Za), Właśnie, że skapnie bo forum jest dźwignią handlową Nikona w sprzedaży sprzętu i nie ma co odkręcać, że jest inaczej. Nawet sam się do tego czasem przykładam zachwalając ten czy tamten klamot. Na nic chowanie głowy piasek czy wyjazd na last minuta. Jak się dzieją ważne rzeczy w forumowej społeczności to czekamy na zdanie i opinie najwyższego., a Jego zdanie w tej sprawie powinno być:
Bierzcie się Chłopaki do roboty bo klienci stronę zrobili gdzie będą Wam laurki wystawiać za nieudacznictwo i olewactwo, chyba rozumiecie, że w świetle tego co wyprawiacie taka strona musi być i musi być podpięta na forum.
takiej jest moje zdanie na ten temat.
Jeśli ktoś uważa, że wątek o pracy serwisu powinien mieć na forum ważne miejsce wraz z linka do laurkowej strony niech na dole napisze zwykłe słowo TAK

docxxx
08-10-2009, 10:09
T a k

Jacek_Z
08-10-2009, 10:10
Mam podkleić 5 watków (albo i więcej) gdzie narzeka się na serwis?
Nie jestem wcale związany z Nikon Polska, nie mam żadnych profitów od tej firmy. Nie mam obowiązku pisać o niej tylko pozytywnie. Jakbyście chcieli zauważyć to także krytykuje niektóre rzeczy. Myślicie, że mi sie podobają odłażące gumy?

wodstock
08-10-2009, 10:13
Popieram ;-) (to co napisał robin)

docxxx
08-10-2009, 10:14
To przyklejmy go w dziale Cafe i bedzie radosnie

wodstock
08-10-2009, 10:17
To przyklejmy go w dziale Cafe i bedzie radosnie

Tylko że CAFE jest dla zalogowanych. Może w innym dziale niż ten, ale w części ogólnodestępnej.

Jacek_Z
08-10-2009, 10:17
Zrobiliście coś w temacie - założyliście stronę www. Bardzo fajna inicjatywa, tylko jej przyklasnąć. Ale zauważcie, że dla kogoś kto nie korzystał z serwisu ten wątek jest nieistotny (jak mu się cos popsuje to będzie psioczył, ale na razie dla niego to nie jest ważne). A ważny jest np dla niego watek o tym jakie body kupić - D90 czy D300.
Nie twierdzę, że temat jest mało ważny, ale ważnych tematów jest bardzo dużo. Podklejamy te tylko naj, naj.
W dodatku nie wiadomo gdzie ten temat miałby być przyklejony, bo nie za bardzo pasuje do jakiegokolwiek działu. Nie będziemy go przecież podklejać w każdym z działów sprzętowych. W cafe z kolei jest za dużo wątków podklejonych.

arturkrz
08-10-2009, 10:22
O serwisie N powstało już tyle wątków, że można stworzyć nawet dział "SERWIS NIKON- uwagi".
Wątek powstał w tym dziale, bo autor opisywał swoje problemy z D700. To my "rozwineliśmy" go do tych rozmiarów i treści.
Może to dobry pomysł przenieść go do CAFE...

wodstock
08-10-2009, 10:25
Ale zauważcie, że dla kogoś kto nie korzystał z serwisu ten wątek jest nieistotny (jak mu się cos popsuje to będzie psioczył, ale na razie dla niego to nie jest ważne). ...

Jacku - obawiam się że troszkę się mylisz, ja korzystałem z serwisu (poprzez sieć Saturna) i nie mogę złego słowa powiedzieć.
ALE (zawsze jakieś jest) mam zamiar w przyszłości kupić D700 i np. odłażące gumy i sprawa, jak traktuje to serwis, ile trwa wymiana, są dla mnie bardzo istotne. Aparat będzie na siebie zarabiał, więc trzeba zaplanować ewentualną wysyłkę i trzeba wiedzieć czy np. lepiej nie skorzystać z zachodnich serwisów.
Obawiam się, że nie tylko ja mam, lub będę miał takie problemy.

conik
08-10-2009, 10:28
IMO mylisz sie. Dla kogos kto kupuje sprzet taki watek jest bardzo istotny....po przeczytaniu kilku przykladow jak potencjalnie serwis zaopiekuje sie jego sprzetem lub jakiej jakosci jest to sprzet zastanowi sie dwa razy zanim kupi nikona. W sytuacji kiedy powstaje opiniotworcze medium jakim jest w przypadku strona z uwagami nt. serwisu, powazna firma ma dwa wyjscia isc na udry prawne (nie uwazam zeby byl ku temu powod bo defacto byloby to tylko potwierdzenie tego co tam sie pojawia) lub poprawic produkt/usluge.

sejmajnejm
08-10-2009, 10:29
Ale zauważcie, że dla kogoś kto nie korzystał z serwisu ten wątek jest nieistotny (jak mu się cos popsuje to będzie psioczył, ale na razie dla niego to nie jest ważne). A ważny jest np dla niego watek o tym jakie body kupić - D90 czy D300.

probujesz obronic sprawy, ktorej nie da sie obronic. Oczywiscie, ze info o serwisie jest rownie istotne w wyborze sprzetu jak info czy aparat szarpie, kicha i prycha. Nie ma urzadzen idealnych i trzeba zalozyc, ze kiedys z serwisem sie spotkasz i nie bedziesz chcial odbic sie od sciany. Chodzi takze o to, ze przedsiebiorcy nie traktowali nas jak walkow i dojne krowy jak to maja czasem w zwyczaju. Dlatego tego typu inicjatywa jest jak najbardziej sluszna, ale rozumiem, ze moze byc niewygodna np. z towarzyskiego punktu widzenia.

A.

robin102
08-10-2009, 11:05
Firma jest na tyle dobra na ile dobry ma serwis inaczej.
Produkt jest na tyle dobry na ile da się go sprawnie, szybko i skutecznie serwisować. To są słowa z serwisu na Europę firmy TOSHIBA :)

Jacek_Z
08-10-2009, 11:13
probujesz obronic sprawy, ktorej nie da sie obronic.
tzn ? ja nie bronię serwisu nikona, ja piszę, że nie przykleję watku, m.in z powodu braku odpowiedniego miejsca

ale rozumiem, ze moze byc niewygodna np. z towarzyskiego punktu widzenia. ależ ja nie mam żadnych powiązań towarzyskich z Nikonem. Jestem niezależny w wypowiedziach, zaręczam.

Nikony kupuje ponad 20 lat, będe kupował dalej i nie sugeruję się w moich wyborach serwisem. Cieszę się, że ktoś z nim "walczy", jak się uda go poprawić to z tego może kiedyś skorzystam. Angażuje sie w walki na innych polach :) niz serwis.

marszull
08-10-2009, 11:49
Co do przyklejania watku to moze przykleic w dziale dxxx a w dwoch pozostalych dzialach dx i dxx podkleic watek serwis nikon, dac linka do watku w dxxx i watek zamknac.
Przy okazji scalic watek (ten i z cafe) w jeden i jak sie ktos bedzie wypowiadal/pytal o serwis to kierowac go do potklejonego watku.

piorut
08-10-2009, 13:35
Marszull ma dobry pomysł. Akurat w wątkach o aparatach mogłoby to być podklejone. Miejsce jeszcze jest. Akurat tam merytorycznie pasuje.

Jacek_Z
08-10-2009, 15:04
taaak, czyli podkleić w efekcie aż 3 razy.
Przekonajcie innego moderatora.

piorut
08-10-2009, 15:33
Może "najczęstsze pyt. i odp."? Musiałoby się wypowiedzieć wielu użytkowników. Rzeczywiście Jacek, masz rację, 3x nie ma sensu. Forum ma być przejrzyste, logiczne i czytelne.

robin102
08-10-2009, 15:35
Na spokojnie starczy w dwóch miejscach w części o korpusach2 trzycyfrowych i trzycyfrowych. Koledzy od jednocyfrówek są na ogół z wiadomych względów dopieszczani przez serwis więc sobie poradzą :)
W podklejonym wątku uprzednio wyczyszczonym poza linkiem do strony z laurkami przydały by się informacje o alternatywnych serwisach sprzętu Nikona i praktyczne porady w stylu "zanim wyślesz sprzęt do serwis"
Trzy wątki zlepić jeden Jacku i wcześniej go wyczyścić. Masz u mnie wielkie piwo za to bo wiem, że to roboty HUK

jpyt
08-10-2009, 16:57
Według mnie najlepiej byłoby uruchomić po prostu osobną grupę "Nikon Serwis" i niech tam każdy pyta o porady, wymienia się opiniami na temat serwisu itp. itd. Skończyłoby się raz na zawsze ciągnięcie tego typu tematów w grupach DX, DXX, DXXX.

robin102
08-10-2009, 17:34
Według mnie najlepiej byłoby uruchomić po prostu osobną grupę "Nikon Serwis" i niech tam każdy pyta o porady, wymienia się opiniami na temat serwisu itp. itd. Skończyłoby się raz na zawsze ciągnięcie tego typu tematów w grupach DX, DXX, DXXX.
Nie na darmo milicjanci za dawnych czasów nosili wpiętą szpilkę w klapę munduru, w końcu co co dwie główki to nie jedna :)
Doskonały pomysł ! gratuluje otwartości umysłu i Moderatorzy się nie narobią.

zakładka SERWISOWANIE SPRZĘTU FOTO

ps.
milicjant- to dzisiejszy policjant ;)

HYPER
08-10-2009, 19:22
"Nikon Serwis"

stworzenie takiego dzialu to bardzo dobry pomysl.

kristofanes
08-10-2009, 19:33
dokładnie, bardzo dobry pomysł :)

HYPER
08-10-2009, 23:29
moze administracja sie ustosunkuje do tej prosby bo by to bylo z pozytkiem dla calej rzeszy uzytkownikow a takze by to zapewnilo mniej pracy moderatorom.

wigi
08-10-2009, 23:53

Świetny pomysł, ale nie osobną grupę, a osobny dział "Serwis" stworzyć. Pojawia się masa pytań odnośnie napraw sprzętu, czyszczenia, rozkręcania itp w różnych działach. Wszystko byłoby w jednym miejscu.

AsKier
09-10-2009, 00:30
pomysł z działem serwis jest bdb....100% poparcia

tak nawiasem mówiąc warto byłoby podesłać link do bliźniaczych/konkurencyjnych for....tam umieszczą info o kolejnej przewadze Canona/Sony/Pentaxa/ nad Nikonem z kiepskim serwisem...

jeere
09-10-2009, 01:44
Proponuje wrzucić adres w podpisy, forum jest bardzo dobrze SEOwane, więc automatycznie zasięg się zwiększy i świadomość problemu. Np. tag: "Opinie o polskim serwisie Nikona http://www.polishnikonservice.com/"

Władca Pixeli
09-10-2009, 02:46
Firma jest na tyle dobra na ile dobry ma serwis inaczej.
Produkt jest na tyle dobry na ile da się go sprawnie, szybko i skutecznie serwisować. To są słowa z serwisu na Europę firmy TOSHIBA :)
Kiedyś ojciec opowiadał mnie przypowiastkę jak do tow. Gomułki przyszli doradcy i powiedzieli, że Polacy w zakładach strasznie kradną.
- Spytał się wiec ich co zrobić aby nie kradli.
- Powiedzieli, że trzeba podnieść płace.
- Wtedy Gomuła zapytał ile trzeba przeznaczyć na podniesienie wypłat?
- 10 miliardów zł.
- A na ile kradną w zakładach?
- Na 5 miliardów.
- To niech kradną dalej odpowiedział Gomułka

To samo jest z serwisami. Przez ostatnie kilkanaście lat następuje degradacja serwisów i obsługi w największych firmach na zachodzie. Firmy obcinają koszty, zatrudniają idiotów, przenoszą serwisy do Chin czy Indii.
Firmy dobrze wiedzą, że tracą na tym ale proste wyliczenie pokazuje, że wystarczy część zaoszczędzonych pieniędzy przeznaczyć na dodatkową reklamę i znaleźć dodatkowych naiwnych którzy zrekompensują straty spowodowane złą opinią. W ogólnym bilansie wychodzą na plus.

Przykład z ostatnich dni. Pani w dziale konsumenta Adobe USA twierdzi, że oprogramowanie zakupione bezpośrednio u nich w firmie jest legalne a jak w sklepie to jest nielegalne. Trzeba uważać aby się nie posikać ze śmiechu. :mrgreen:
Przez 2 tygodnie nie udało się firmie Adobe ustalić jaki program obecnie jest następcą Adobe Creative Suite 2 z przed kilku lat bo banda idiotów co chwilę zmienia nazwy pakietów i sami nie wiedzą co kilka lat temu sprzedawali.

docxxx
09-10-2009, 07:25
Kiedyś ojciec opowiadał mnie przypowiastkę jak do tow. Gomułki przyszli doradcy i powiedzieli, że Polacy w zakładach strasznie kradną.
- 10 miliardów zł.
- Na 5 miliardów.

Analogiczna sytuacja zostala odkryta w jednym z koncernow samochodowych. Pewna partia samochodow posiadala wade, ktora "uwidaczniala" sie podczas zderzenia. Mialo to ogromny wplyw na bezpieczenstwo pasazerow. Firma zdawala sobie z tego sprawe, ale policzyla, ze na odszkodowania wyda x mln dolarow, a na poprawke 2 * x mln dolarow. Zostali przy odszkodowaniach.

prz3mo
09-10-2009, 08:13
Moim zdaniem po części jest też tak dlatego, że generalnie robi się więcej rzeczy "jednorazowych".
W elektronice postęp jest tak wielki, że producenci zakładają, że po 2, 3 latach nikt nie będzie naprawiał np. TV LCD, tylko kupi nowy model, więc skupiają się nad projektowaniem nowego, a serwis to tylko "przy okazji".

Wystarczy spojrzeć w jakim tempie pojawiają się nowe korpusy, nawet czasu na porządne testy nie ma... Co np. z bandingiem w D700? Nikon nawet się do tego nie ustosunkował, bo nie ma czasu.. Za chwilę pewnie będzie następca D700, więc kto by tam się przejmował jakimś staruszkiem... Chore to, ale chyba będzie raczej coraz gorzej niż lepiej :(
Cała nadzieja, że jednak w niedługim czasie w Polsce będzie się normalnie zarabiało i może rzeczywiście będzie nas stać na częstsze wymiany aut na nowe, elektroniki etc...

Patrykok
09-10-2009, 08:48
Co np. z bandingiem w D700? Sory za off, ale chyba jestem do tyłu, możesz rozwinąć.
Wracając do wątku, jestem przekonany, że nowy dział "serwis" to bardzo dobry pomysł. Przede wszystkim, tego typu historie będą w jednym miejscu.

prz3mo
09-10-2009, 08:54
Sory za off, ale chyba jestem do tyłu, możesz rozwinąć.

W pewnych warunkach oświetleniowych i dość wysokim ISO (albo forsowaniu EV) pojawiają się specyficzne pasy.
W sumie Mosad pisze też tam, że to nie banding, tylko coś innego. Jak zwał tak zwał...

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=77979

Nie wiem czy nowy firmware w tej kwestii zmienia, bo nie wczytywałem go póki co :) Pewnie nie..

wigi
09-10-2009, 09:10
może nowy dział nazwać "Naprawa, serwis" - będzie bardziej ogólnie i do przełknięcia przez administrację Forum ;)

sejmajnejm
09-10-2009, 09:11
częstsze wymiany aut na nowe, elektroniki etc...

to jest droga do nikad i imho jest przyczyna wielu problemow, globalnie :-)

A.

docxxx
09-10-2009, 09:52
No tak, ale co innego psucie sie, a co innego olewanie w serwisie.

robin102
09-10-2009, 10:07
- 10 miliardów zł.
- Na 5 miliardów.
.
O przepraszam to nie była kradzież tylko przynoszenie z pracy, bo środki pracy, środki produkcji były własnością wspólną, czyż nie tak ?:mrgreen: ;)

A z serwisami jest tak:
Wszystkie serwisy kuleją bo to rzecz normalna, nie zawsze da się coś naprawić, czasem nawet spierd...
ALE ALE w porządnych serwisach takich gdzie np. szefem od wielu lat jest mój kumpel ze szkolnej lawy dziej się tak:
Sprzęt wraca z opisem tej samej usterki to już nie leci według zwykłej procedury naprawczej tylko według procedury z wysokim priorytetem tzw procedura reklamacji naprawy, sprzętem nie zajmuje się już byle kto, kto w tym czasie ma mniej roboty albo jest "młody" to można go przywalić pierdołami ze spalonym bezpiecznikiem tylko do takich reklamacyjnych napraw jest wyznaczany dajmy na to pan Kazio luby Pan Heniek stare fachury z wieloletnim doświadczeniem, naprawa taka jest realizowana poza kolejnością w minimum trybie MIG 21 ;)
I niech nie daj Panie Boże ten sam sprzet z opisem tej smaej usterki trafi trzeci raz do serwisu to wtedy chłopaki siedzą po godzinach wrecz za kare i żeby skały sra... urządzenia musi być naprawione, albo nawet wymienione w nim wszytko poza obudową, koszty nie grają roli... Klient musi otrzymać sprawne urzadzenia i dotego jakiegoś siuprajasa, tak dział serwis w unijnym kraju gdize jak wczesniej mówiłem szefuje kolega od ponad 10 lat czyli od czasów gdy ksiegowi nie cieli kosztów do dziś kiedy tną. tak dzial wiele serwisów z którymi na drodze zawodowej miałem do czynienie, baaaaaaa nawet w Polsce ! Ale to wszystko zależy od człowieka który pracą kieruje i ją organizuje.
Tak powinien działać serwis Nikona, bo normalną rzeczą jest, że coś może nie wyjść, coś się nie udać, ale ważne jest aby wiedzieli co w takim przypadku mają zrobić ze sprzętem i z klientem. Bo na Postępu i sprzęt i jego właściciela mają totalnie w dupie (sorki) nawet słowa przepraszam nie znają, a w sumie tak prosto brzmi, o zwrocie kosztów dojazdów, przyjazdów strach wspomnieć, ale by się zwyczajnie należały jak psu buda bo klient już nie reklamuje usterki tylko reklamuje pracę serwisu !!!
Wpisujcie koleżanki i koledzy swoje problemy z serwisem na Podstępu, może dzieki temu jak strona zostanie przetłumaczona i przeczyta ją właściwy, człowiek we właściwym kraju Wasz aparat czy obiektyw tym samy Wy następnym razem zostaniecie potraktowani tak jak zasłużyliście płacąc za to swoimi ciężko zarobionymi pieniędzmi.
ps
W moim mieście ludzie narzekali na serwis pewnej firmy pienili się pisali sądzili, porządna światowa firma znalazła rozwiazanie: utworzyła drugi serwis :) teraz jak zajeżdżam do nie ważne którego jestem traktowany jak panisko ;)

ROBOTEK
09-10-2009, 10:35
A z "innej beczki" kto jest właścicielem
serwisu NIKON POLSKA ??

Czy to są, pracownicy NIKONA czy po prostu ktoś
ma franszczyzne czy inną formę.
NAwet po nazwisku na PW jak ktoś zna strukturę.
Żebym się kur...a bał wysylać sprzętu
ze względu na opinie ludzi
to już szok.

Robik
09-10-2009, 11:05
A może przydałoby się aby administratorzy tak prężnego forum jak nasze wystosowali jakieś oficjalne pismo w formie skargi użytkowników na serwis Nikona w Polsce do głównej siedziby Nikona (gdziekolwiek ona jest ?) i niech oni zrobią porządek z tym dziadostwem w Polsce. W końcu powinno zależeć im na swojej opini ?!
Myślę że nie zaszkodziłoby też napisać coś takiego do dyrekcji tego naszego "serwisu" i w obu przypadkach zarządać odpowiedzi,wyjaśnień ! A tak pisząc sobie na forum to tylko zniechęcamy się wzajemnie do sprzętu Nikon,a przeciez nie o to nam chodzi. Do serwisu na Postępów nasze narzekania dochodzą lub nie,a jeśli nawet to widać mają to w d..pie i czują się nietykalni.
...być może zbyt z grubej rury,ale jeśli pojedynczy użytkownik Nikona nie ma przebicia to widocznie potrzeba czegoś więcej.

sejmajnejm
09-10-2009, 11:37
A może przydałoby się aby administratorzy tak prężnego forum jak nasze wystosowali jakieś oficjalne pismo w formie skargi użytkowników na serwis Nikona w Polsce do głównej siedziby Nikona

no bez przesady :-)
to co zostalo zrobione jest ok. Tylko strona powinna zaistniec jakos medialnie. Z czasem to sie zapewne stanie. Zalezy to takze od aktywnosci osob naciagnietych. Nie wymagajmy aby administratorzy wystepowali w czyims imieniu bez jakiegokolwiek umocowania prawnego ;-) Poza tym nie oczekujmy, ze ktos cos zrobi za kogos.

Poza tym mam wrazenie, ze pojawia sie coraz wiecej bicia piany wokol tego co zostalo powiedziane konstruktywnie (np. o nowym dziale).

A.

robin102
09-10-2009, 11:51
Hmmmm ja powiem tak, SERWIS SPRZETu NIKONA który też przez forum w sposób pośredni się sprzedaje bo czym innym są banery reklame sklepów jest tak samo ważny, z perspektywy jego użytkowników, a nawet ważniejszy. Będąc szczery to się w sumie nawet dziwię, że na tym forum w świetle problemów z serwisem temat ten jest praktycznie przemilczywany przez ADMINA który jak mało kto mógłby coś w tym temacie zdziałać, bo przecież nie ma nic skuteczniejszego jako kolesiowska rozmowa z ludźmi z serwisu czy z NP zwłaszcza, że forum chlubi się iż jest oficjalnym forum Nikona !.

Holo halo Panie Piotrze jest Pan po drugiej stronie kabla zakończonego wtyczką RJ 45, jest Pan bo widzimy aktywność w innych tematach :)
W swoim imieniu i wielu kolegów i koleżanek zapraszam do dyskusji.

docxxx
09-10-2009, 11:56
Admin Piotrek jest Prezesem Honorowym NKP. Co ma powiedziec, ze mamy racje? Musi chowac glowe w piasek.
ps. A ogladaliscie bajki, gdzie strusiowi ten piasek zamienial sie w beton?:twisted:

robin102
09-10-2009, 12:00
No nie wiem, ja o Panu Piotrze miałem zawsze dobre zdanie i szacunek do Niego. Podobnie jak wielu z Was gdy był w porządnych zdrowotnych opałach modliłem się ja jego zdrowie jak za bliskiego człowieka. A jak widać nie tylko wśród cyganerii polskiej mam znajomości, ale i tam na górze ;) ;) ;)
oczywiście Wy też :)

conik
09-10-2009, 12:08
Wybaczcie koledzy ale nie moge oprzec sie wrazeniu ze mialo byc cudownie a wyszlo jak zwykle....docxxx zrobil strone w odpowiedzi na narzekania ludzi na serwis wiec teraz nasuwa sie taki wniosek ze wiekszosc negatywnych opinii na temat serwisu ktore sie pojawily na forum to czcze nie pokrywajaca sie z prawda gadanie...dlaczego?..ano dlatego ze ilosc wpisow na stronie http://polishnikonservice.com/ jest niewspolmiernie niska do atmosfery jaka sie wytworzyla dookola serwisu N.

Dolewajac oliwy do ognia poraz kolejny zacytuje slowa obywatela z serwisu ktory wydawal mi sprzet. Na moje stwierdzenie ze jestem zaskoczony ze szybko i ok (jak sie pozniej okazalo nie ok ale nie w tym rzecz) uslyszalem slowa...cytuje... "te wszystkie opinie to gadanie osob ktore nie maja co zrobic z czasem i sie nie znaja a siedza na forum i wypisuja bzdury" koniec cytatu. Coz w swietle zaangazowania narzekajacych w projekt strony http://polishnikonservice.com/ trudno sie z tymi slowami nie zgodzic nawet biorac pod uwage pejoratywny ich wydzwiek i ze pracownik serwisu chocby go skrecalo od srodka nie powinien tak sie wypowiadac bo to jednoznacznie okresla stosunek serwisu do klienta.

docxxx
09-10-2009, 12:16
Wybaczcie koledzy ale nie moge oprzec sie wrazeniu ze mialo byc cudownie a wyszlo jak zwykle....docxxx zrobil strone w odpowiedzi na narzekania ludzi na serwis wiec teraz nasuwa sie taki wniosek ze wiekszosc negatywnych opinii na temat serwisu ktore sie pojawily na forum to czcze nie pokrywajaca sie z prawda gadanie...dlaczego?..ano dlatego ze ilosc wpisow na stronie http://polishnikonservice.com/ jest niewspolmiernie niska do atmosfery jaka sie wytworzyla dookola serwisu N.

Dolewajac oliwy do ognia poraz kolejny zacytuje slowa obywatela z serwisu ktory wydawal mi sprzet. Na moje stwierdzenie ze jestem zaskoczony ze szybko i ok (jak sie pozniej okazalo nie ok ale nie w tym rzecz) uslyszalem slowa...cytuje... "te wszystkie opinie to gadanie osob ktore nie maja co zrobic z czasem i sie nie znaja a siedza na forum i wypisuja bzdury" koniec cytatu. Coz w swietle zaangazowania narzekajacych w projekt strony http://polishnikonservice.com/ trudno sie z tymi slowami nie zgodzic nawet biorac pod uwage pejoratywny ich wydzwiek i ze pracownik serwisu chocby go skrecalo od srodka nie powinien tak sie wypowiadac bo to jednoznacznie okresla stosunek serwisu do klienta.

Niestety, ale trzeba to potwierdzic. To forum jest przekladnia tego, jak mysli polski narod. My tu o aparatach, ale tam, "wyzej", o finansach, sluzbie zdrowia itd.

kichu
09-10-2009, 12:28
ano dlatego ze ilosc wpisow na stronie http://polishnikonservice.com/ jest niewspolmiernie niska do atmosfery jaka sie wytworzyla dookola serwisu N

Ja powiem tak, atmosfera na forum to jedno, wpisy na stronie to drugie. Moze nie kazdy kto skorzystal i sie
zawiodl ma ochote opisywac swoje przejscia, ja to moge zrozumiec i trzeba to uszanowac.

Swoja historie z 24-70 opisalem, jest krotka, rzeczowa i w 100% merytoryczna. Niestety po takim numerze,
mimo pozytywnych doswiadczen kolegow moje zaufanie do serwisu wynosi slownie "zero".

Jest tez sprawa druga jak sama ogolnie pojmowana kultura czy tez jakosc obslugi klienta. Korzystajac z serwisu
w UK wiem, ze jak napisze maila, to tego samego lub nastepnego dnia roboczego otrzymam odpowiedz. Pracownik
serwisu przepraszal mnie za opoznienie spowodowane urlopami. Gdy mialem pytania techniczne odnosnie naprawy,
korespondowalem bezposrednio z technikiem, ktory sie tym zajmuje. Korzystajac z serwisu w UK jak zwykly czlowiek
z ulicy czuje sie jak klient w firmie, ktorej zalezy na dobrym obsluzeniu mnie.

Korzystajac z serwisu w Polsce (i to nawet na zasadach NPS) czuje sie jak petent w urzedzie, w ktorym generalnie
jestem bardziej zlem koniecznym, niz klientem.

Naprawa 24-70 o ktorej napisalem na stronie docxxx byla moim ostatniem spotkaniem z serwisem N PL, od tej pory
- gdy zaczalem serwisowac sprzet w UK - problem serwisu dla mnie nie istnieje.

Robik
09-10-2009, 12:47
no bez przesady :-)
to co zostalo zrobione jest ok. Tylko strona powinna zaistniec jakos medialnie. Z czasem to sie zapewne stanie. Zalezy to takze od aktywnosci osob naciagnietych. Nie wymagajmy aby administratorzy wystepowali w czyims imieniu bez jakiegokolwiek umocowania prawnego ;-) Poza tym nie oczekujmy, ze ktos cos zrobi za kogos.

A.
..tak też myślałem że ktoś może uśmiechnąć się z wpisu o interwencji na samym szczycie hierarchi,ale napewno nie do śmiechu poszkodowanym,którzy jak się okazuje często są bezradni.
...i nikt chyba nie oczekuje że ktoś załatwi sprawę za niego a może nawet "pójdzie do sądu" :-) !
To była propozycja że głos admina w imieniu forumowiczów zabrzmi dobitniej niż głos jednostki - a może się mylę..?

Jacek_Z
09-10-2009, 13:28
Admin Piotrek jest Prezesem Honorowym NKP. Co ma powiedziec, ze mamy racje? Musi chowac glowe w piasek.
1. coś mi się wydaje, że nie do końca pojmujecie zależności (a właściwie ich brak) między forum i NKP a Nikon Polska. owszem, urodziła się pewna współpraca, głównie z NKP ale do zależności (szczególnie forum) to daleeeeka droga. Moderatorzy szczególnie tacy jak ja - nie będący w NKP są absolutnie niezależni. Czy ja zganię nikona czy pochwalę - nic to nie zmienia. Profitów nie mam, premii mi nie zabiorą :mrgreen:, wpisaniem nagany się nie przejmę :mrgreen:

2. Mam podobne odczucia co conik. Atmosferę wokół serwisu robi kilkanaście osób udzielających się w tych kilku wątkach. Oczywiście lepiej by nie było żadnej niezadowolonej osoby, ale cos mi się wydaje że nagonka jest niewspółmierna do sytuacji. Zresztą niezadowoleni podejmują działania - Ok, pochwalam, ale nie żądajcie by wszyscy się angażowali, by założyć osobny dział itd.

jpyt
09-10-2009, 13:55
nie żądajcie by wszyscy się angażowali, by założyć osobny dział itd.

Przepraszam ale tego nie rozumiem i nie mogę się zgodzić. Są tu na forum tak rzadko używane działy jak np. Tutoriale, a Ty idziesz w zaparte i nie widzisz sensu otworzenia działu np. "Serwis, Naprawa" ??
Przecież ten dział nie ma służyć narzekaniu na serwis Nikona (czy będzie narzekanie czy nie zależy od działania serwisu) - przecież TEN DZIAŁ MA SŁUŻYĆ WYMIANIE OPINII NA TEMAT OGÓLNIE SERWISOWANIA SPRZĘTU FOTO, WYMIANIE OPINII i PORAD NA TEMAT NAPRAW. Jego stworzenia właśnie raz na zawsze rozwiązałoby ciągnięcie tego typu problemów w każdym innym zakątku tego forum - było by miejsce gdzie można przenieść niektóre posty, byłoby miejsce gdzie można kogoś odesłać.

Jacek_Z
09-10-2009, 14:04
jestem za zlikwidowaniem niektórych działów - np tutoriale, np testy
wypisuje się z udziału w wątku. Ani nie mam mozliwości administracyjnych (założenie działu) ani nie jestem za jego powstaniem więc wspierać w tym nie będę.

wpkx
09-10-2009, 15:19
Panie i Panowie, właśnie przebrnąłem przez wątek...
Przepraszam, docxxx, że dopiero teraz, ale gratuluję umiejętności dotrzymywania raz danego słowa.
To wielka rzadkość.

Strona, którą zrobiłeś, dotyczy również mnie:
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=102329
- dlatego przed kilkoma minutami wysłałem tam swoją historię.
Jest tam między innymi moja reklamacja przetłumaczona na angielski.

robin102
09-10-2009, 15:37
W świetle tak ważnego wątku, gdzie przyziemne problemy z serwisem nikną
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=117119
a także w świetle powyższych wypowiedzi, że w sumie serwis jest cacy oraz braku wypowiedzi od ważnego dla naszej społecznosci forumowej człowieka zajętego kosmicznymi sprawami, wybaczcie, ale ja najzwyczajniej jadę sobie na ryby.

Trzymajcie się ciepło tej zimy !

ps.
aaaaaaaa i zaciskajcie kciuki żebym złowił złotą rybkę bo pierwsze życzenie które spełni na pewno wiecie jakie jest :mrgreen:
Na rybach mam zawsze ze sobą dwie skrzynki, jedna z piwem, druga z emalią więc jakby co zapraszam
remikk70(gorylek)wp.pl

Pozdrawiam wszystkich moich forumowych przyjaciół.

max_xm
09-10-2009, 17:07
A nie lepiej by było zrobić pikietę niezadowolonych klientów pod siedzibą gdzie odbywa się roadshou z transparentami i zawiadomienie mediów np tvn24 o takowej sytuacji, mogło by to ruszyć kogoś sumienie i nieżle w k..... taka anty reklama serwisu nikon:D

plusfoto
09-10-2009, 18:00
Jego stworzenia właśnie raz na zawsze rozwiązałoby ciągnięcie tego typu problemów w każdym innym zakątku tego forum - było by miejsce gdzie można przenieść niektóre posty, byłoby miejsce gdzie można kogoś odesłać.

Przecież jest - wystarczy każdego kto będzie chciał coś pisać o serwisie odsyłać na stronę stworzoną przez docxxx a każdy bardzo zainteresowany może w stopce umieścić odnośnik http://polishnikonservice.com/

Ładnie to ma nasz sympatyczny kolega docxxx

docxxx
09-10-2009, 18:26
Przecież jest - wystarczy każdego kto będzie chciał coś pisać o serwisie odsyłać na stronę stworzoną przez docxxx a każdy bardzo zainteresowany może w stopce umieścić odnośnik http://polishnikonservice.com/

Ładnie to ma nasz sympatyczny kolega docxxx

Bez nazwisk prosze:mrgreen:

bth
12-10-2009, 13:17
Dobra inicjatywa, staram się wlepiać adres strony w różne miejsca. I chociaż moja SB-600 zaczęła rzęzić przy zoomowaniu ... i nie zoomuje, to boję się z nią rozstać na 2 miesiące. Gdzie w Warszawie można to naprawić oprócz Postępu?

arturkrz
12-10-2009, 13:23
Dziś dostałem maila, że mój sprawny inaczej P60 jest do odbioru... Z naprawy za ponad 700PLN zrezygnowałem. i na odbiór czekałem ponad miesiąc...

bth - al. Jerozolimskie p.Bieniek (resztę podpowiedzą google)

bth
12-10-2009, 14:04
Dzięki, dla potomnych - p. Bieniek nie naprawia w ogóle lamp (jeno aparaty + obiektywy), spróbowałem u p. Bykowskiego, mają obejrzeć. Od ręki! ;)

marszull
12-10-2009, 20:55
Jeszcze jest jeden serwis co naprawia wszystko ;-) kiedys tam znajomy nosil wlasnie lampe tylko nie pamietam jak sie nazywa (sprzet przyjmuja niedaleko hotelu Forum)
Jak poszperam to moze sobie przypomne i dam linka (chyba ze ktos wie)

PS jednak google to jest to kilka zapytan i znalazlem :-) moze komus sie przyda
http://www.foto-tronik.eu/index.htm

ragnar
12-10-2009, 23:25
Po rozmowie z radcą prawnym rezygnuję z roszczeń, wg. niego jest to walka do wygrania choć..., potrzebuje kilku nie zależnych ekspertyz gdzie moje body może wędrować po kraju nawet kilka miesięcy, a dla mnie jest to katastrofa, jednak przyznam szczerze nie stać mnie na brak aparatu przez taki czas...

tomek_64
12-10-2009, 23:47
Jeszcze jest jeden serwis co naprawia wszystko ;-) kiedys tam znajomy nosil wlasnie lampe tylko nie pamietam jak sie nazywa (sprzet przyjmuja niedaleko hotelu Forum)
Jak poszperam to moze sobie przypomne i dam linka (chyba ze ktos wie)

PS jednak google to jest to kilka zapytan i znalazlem :-) moze komus sie przyda
http://www.foto-tronik.eu/index.htm

Korzystalem zanoszac kompakty znajomym :) Dwa Canony. Naprawa przebiegala tak jak opisuja na stronie. Ja nie mialem zastrzezen.

Pozdrawiam

T.

arturkrz
14-10-2009, 10:23
Wczoraj pojechałem na Postępu odebrać nie naprawionego coolpixa... Jak go oddawałem nie działał wizjer - reszta działała. W serwisie włączyłem go i pokazał się komunikat: BŁĄD OBIEKTYWU. Poprosiłem o sprawdzenie czy to nie pomyłka i okazało się, że ekspertyza nie dotyczyła mojego aparatu... a ten który wydali mi jest mój ale nie ma śladów wody... i zreperują go na gwarancji...
Ciąg dalszy opiszę... jak go odbiorę...
Mimo, że to "tylko" kompakt za 600PLN to nikt mi nie zrompensuje tego miesiąca nerwów...

conik
14-10-2009, 10:29
bajzel i skandal

luxius
14-10-2009, 10:38
Kolejny dowod na to, ze ten watek jest potrzebny.

docxxx
14-10-2009, 10:48
Jak masz takie problemy z tym kompaktem to opisz to na PNS. To bardzo wazne!

powerfactorx
14-10-2009, 11:05
Poczytałem sobie ten wątek i też coś napiszę,
otóż kilka lat temu gdy wyszedł Coolpix S4 kupiłem go ... no i używałem, ale pech chciał że uszkodziłem w nim wyświetlacz. Wysłałem go zatem do Serwisu Nikona, tam przeleżał chwilę (już nie pamiętam jaką) i odesłany został z adnotacją - "uszkodzony wyświetlacz i procesor :) naprawa nieopłacalna", no nic. Aparat zdjęcia robił, no ale skoro uszkodzony procesor :) myślę a niech poleży na półce w końcu jeść nie woła. Któregoś pięknego dnia napatoczył mi się na e-bay wyświetlacz, 8$ coprawda Singapu ale niech tam, kupiłem przysłali. Rozebrałem S4 do śrubki, włożyłem wyświetlacz i wyobraźcie sobie proceser się naprawił :). I w sumie aparat działa :). Nie wierzcie więc zatem ślepo w to co mówi wyrocznia. Myślę, że lepiej odsyłać jest sprzęt do Berlina niż bawić się tutaj w na dwoje babka wróżyła.

Tomeqp
14-10-2009, 11:17
Ja, gdy wysyłałem aparat do serwisu to nie oczekiwałem cudów. Nigdy nie trafiłem na firmowy serwis, który by naprawił skutecznie, szybko tanio, oraz odbiera telefony i odpowiada na e-maile. Nie zauważyłem, żeby serwis Nikona był jakoś wybitnie zły. Jak dla mnie to jest to serwis jak każdy. Jeśli chodzi o mnie oczywiście i o moją naprawę. Wysłałem do serwisu, czekałem, czekałem, czekałem, miało być 3 tygodnie, było 5. Po 3 tygodniach codziennie dzwoniłem. Zawsze ktoś odbierał, w sumie nikt mi nie powiedział nic konkretnego, ale chociaż wiedziałem, że w serwisie nie poumierali. ;) Przez cały czas mówili, że aparat dotarł i czeka w kolejce na naprawę. Po prawie 2 tygodniach dzwonienia powiedzieli mi, że aparat jest już naprawiony i czeka na wysyłkę, będzie jutro. Jutro przesyłki nie było, była po 2 dniach. Po prostu w tym serwisie wszystko trwa około 2x dłużej niż mówią. Byłem tego świadomy, więc nie wywołało to u mnie szczególnego zdziwienia. Ja tam się cieszę, że jakikolwiek serwis jest. Wiele firm, których produkty chciałem nabyć nie miało serwisów w Polsce i z tego powodu z zakupu zrezygnowałem.
Szanuj serwisa swego, zawsze możesz mieć gorszego. :mrgreen: Rozumiem, że niektórzy mieli gorsze przygody z serwisem Nikona, ale jeśli chodzi o mnie, to gdyby nie to, że ten serwis jest tak popularny na forum, to bym w ogóle o nim nie pisał, bo nie zaskoczył mnie ani pozytywnie ani negatywnie. Ot po prostu serwis - mieli naprawić, naprawili, długo bo długo, ale już działa.

PS: Mam jeszcze pytanie do tych co wysyłają do autoryzowanych serwisów np. do Niemiec. Rozumiem, że wysyłacie wszystko tak jak do polskiego serwisu, opisujecie usterkę po niemiecku. Wysyłacie, czekacie i sprzęt wraca do was naprawiony. Oczywiście jeszcze płacicie. Były jakieś telefony z niemieckiego serwisu? Można ich poprosić np. o e-maila zamiast telefonu? Tak sobie myślę przyszłościowo. Niemiecki znam na takim sobie poziomie dość dobrym, ale pewniej się czuję jak mam pisać/czytać niż mówić, zwłaszcza jeśli chodzi o pojecia techniczne. :D Jeszcze nauki tego języka nie skończyłem i rozmowa językiem technicznym raczej odpada.

docxxx
14-10-2009, 11:20
Nie piszcie tutaj. Opiszcie te historie na PNS!

docxxx
14-10-2009, 13:35
siedemczwartych, napisz to na PNS. Inni tez chca byc dobrze obsluzeni

AsKier
14-10-2009, 19:08
Można pisać i dzwonić, i załatwiać po polsku.
Są dwie panie: Alina i Kasia, które doskonale mówią w naszym języku.

A co do postępu to olałem ich i to będzie największa kara dla nich. Dam zarobić innym.
Następne body też kupię w http://www.fixationuk.com

Świat się kurczy.

To, że można załatwiać po polsku dla wielu będzie dodatkowym plusem...a zapewne te panie to Polki :)

Roon
15-10-2009, 00:17
Co jest grane z polishnikonservice.com ? U mnie o 00:12 strona nie działa... :/ "Pod tym adresem nie ma jeszcze serwisu www" wtf?

prz3mo
15-10-2009, 00:26
Co jest grane z polishnikonservice.com ? U mnie o 00:12 strona nie działa... :/ "Pod tym adresem nie ma jeszcze serwisu www" wtf?

docxxx dostał D3s od Nikona w zamian za usunięcie strony.

AsKier
15-10-2009, 00:49
mam nadzieję, że to żart

tol2di
15-10-2009, 06:37
dzisiaj o 6:32 stronka działa normalnie może trwały jakies prace na serwerze

docxxx
15-10-2009, 07:32
Pisalem o tym w Cafe (niby w oficjalnym watku, ale wszyscy pisza tutaj). Superhostowi przerwalo swiatlowod i musieli neta ciagnac z modemu:mrgreen:
A ja akurat dogladalem strone. I nagle pyk i nie ma. Wrazenia: bezcenne:mrgreen:

Dla przypomnienia. Oficjalny watek o PNS jest tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=111167

fulpo
15-10-2009, 11:26
http://polishnikonservice.com/[/URL] trudno sie z tymi slowami nie zgodzic nawet biorac pod uwage pejoratywny ich wydzwiek i ze pracownik serwisu chocby go skrecalo od srodka nie powinien tak sie wypowiadac bo to jednoznacznie okresla stosunek serwisu do klienta.

1,5 (półtora miesiąca czekam na ekspertyze za ile mi naprawia lampę-dodzwoniłem się (1) raz, miała byc robiona ekspertyza za tydzień juz minęło 3 tygodnie, więc nie opowiadaj mi bzdetów, gdyby nie ponad 400 km już dawno byłbym tam osobiście

wpkx
15-10-2009, 11:35
(...) gdyby nie ponad 400 km już dawno byłbym tam osobiście

Byłem osobiście dwa razy w ciągu 4 dni mając prawie 300km w jedną stronę. Rezultat opisany na forum i na http://polishnikonservice.com/.

ROBOTEK
17-10-2009, 11:41
Po raz drugi proszę jężeli ma ktoś dostęp
do danych organizacyjnych działania NIKON POLSKA
kto jest nad kim czy to pracownicy korporacji czy
polska prywatna firma itp.
proszę na priv.

Chcę na własną rękę pojąć działania informacyjne w centrali
Nikona.
jest paranoją żebym się bał oddać sprzęt do
serwisu, jestem niemal PEWNY że NIKON w Japoni czy Europie
nie ma zielonego pojęcia o tym
co się dzieje z obsługą klienta po naprawie.

Chcę spowodować żeby się dowiedzieli.

docxxx
17-10-2009, 13:43
Jak chcecie, to mozecie sobie pogadac tu:

http://polishnikonservice.com/pns-shoutbox.html :mrgreen:

conik
17-10-2009, 13:47
1,5 (półtora miesiąca czekam na ekspertyze za ile mi naprawia lampę-dodzwoniłem się (1) raz, miała byc robiona ekspertyza za tydzień juz minęło 3 tygodnie, więc nie opowiadaj mi bzdetów, gdyby nie ponad 400 km już dawno byłbym tam osobiście

rozumiesz po polsku? czytaj ze zrozumieniem...zacytowalem czlowieka z serwisu

Roon
18-10-2009, 13:36
Panowie potrzebuję wysłać obiektyw znajomego do serwisu w Wielkiej Brytanii. Nie będę ryzykował zabawy z serwisem w polsce bo sprawa jest dość pilna. Znajomy jak nie dostanie swojego naprawionego obiektywu z serwisu dość szybko to będzie mi marudził żebym swój mu pożyczył :D Mogę dodać, że kolega jest dość uparty i stanowczy więc telefony o 6:00 w niedziele będą na porządku dziennym ;) Dobra do rzeczy... Chyba kilka osób korzystało tutaj z tego serwisu GB, bo nie chcieli mieć nic wspólnego z PL serwisem. Jakim kurierem wysyłaliście swoje paczki i ile to kosztowało? Jak długo szła przesyłka z PL do GB? Może jakieś inne informacje, które warto wiedzieć przed wysyłką?

jpyt
18-10-2009, 18:46
Widzieliście ostatni News na Optyczne.pl - tutaj (http://optyczne.pl/2320-nowo%C5%9B%C4%87-Polishnikonservice.com_-_opisz_swoj%C4%85_histori%C4%99.html)
Ja cieszę się, że Optyczne.pl pokazują, że jednak można być obiektywnym, można pisać o sprawach trudnych i nie zachowuje się jak admini naszego forum. Powiem nawet, że po tym News-ie Optyczne.pl BARDZO urosło w moich oczach.

Władca Pixeli
18-10-2009, 18:57
Powiem nawet, że po tym News-ie Optyczne.pl BARDZO urosło w moich oczach.
U mnie wręcz przeciwnie. To wygląda na tekst pisany pod naciskiem firmy Nikon.

"Dlatego zachęcamy do aktywności także te osoby, których naprawy zostały wykonane należycie, a ich kontakty z serwisem Nikona były dobre. Porównanie ilości wpisów różnego rodzaju pozwoli wyrobić innym w miarę obiektywną opinię o tym jak działa serwis jednego z największych potentatów rynku fotograficznego w Polsce."

Wygląda to na rozmywanie problemu. To że zgłosi się, więcej użytkowników z wpisami, że serwis szybko wyczyścił aparat nie znaczy, że z poważniejszymi problemami sobie nie radzi.

docxxx
18-10-2009, 20:35
Widzieliście ostatni News na Optyczne.pl - tutaj (http://optyczne.pl/2320-nowo%C5%9B%C4%87-Polishnikonservice.com_-_opisz_swoj%C4%85_histori%C4%99.html)
Ja cieszę się, że Optyczne.pl pokazują, że jednak można być obiektywnym, można pisać o sprawach trudnych i nie zachowuje się jak admini naszego forum. Powiem nawet, że po tym News-ie Optyczne.pl BARDZO urosło w moich oczach.

O shit!!!!!!!!

A ja nic nie pisalem. Sami to zrobili!

Dopiero teraz patrze na statystyki a tam kosmos. Patrze na zrodlo, a tam "Optyczne".

prz3mo
18-10-2009, 20:47
O shit!!!!!!!!

A ja nic nie pisalem. Sami to zrobili!

Dopiero teraz patrze na statystyki a tam kosmos. Patrze na zrodlo, a tam "Optyczne".

No i super. Ja bym teraz na Twoim miejscu jeszcze rozesłał do innych portali info.

docxxx
18-10-2009, 20:49
No i super. Ja bym teraz na Twoim miejscu jeszcze rozesłał do innych portali info.

No wlasnie nie chce. Nie chce byc tuba we wlasnej sprawie. Optyczne samo wypatrzylo i napisalo. IMO ruszy lawina i inni tez to opisza. No ale wiesz. Jak Ty napiszesz, to podziekuje:D

superkomornik
18-10-2009, 20:50
Jesteś sławny :mrgreen:

docxxx
18-10-2009, 20:54
Jesteś sławny :mrgreen:

"Ja? Ja tyko pociągnoł"

plusfoto
18-10-2009, 21:42
"Ja? Ja tyko pociągnoł"
I tak ma to działać jedno forum ciągnie drugie i dzięki temu coraz więcej osób wie o problemach

egoiste
18-10-2009, 21:48
postanowili wykonczyc Twoja strone , bedzie tak duzo wejsc , ze ci zabraknie transferu :)

admin
18-10-2009, 22:03
Nie odnoszac sie do calej reszty, napisze wprost do Robina. Powstrzymaj sie od insynuacji, podobnie jak inni ktorzy pisza wprost ze mam to w d..e. Milion razy monitowalem sprawy serwisu, MILION!!! Sam padlem ofiara naprawy ktora wykonalbym gdzies indziej polowe taniej. To ze nie dopisuje sie w tym watku o niczym nie swiadczy. Za to czuje sie wsciekly na maksa takimi wpisami jak tym ze mam to gdzies! Gdybym nie byl w porzadku wobec forumowiczow i nie czul sie z ta sprawa zwiazany to posty te dawno by zniknely! WIEC PROSZE MNIE NIE OBRAZAC!!!

MACIE MOJE WSPARCIE W TEJ SPRAWIE!!!

robin102
18-10-2009, 22:23
Panie Piotrze wróciłem z ryb, a tu tak miła niespodzianka. No lepiej późno niż wcale.
;)
Temat serwisu naszego sprzętu powinien mieć stałe miejsce na forum, łącznie z linkiem do strony opiniotwórczej, tak moim zdaniem i pewnie też wielu userów. Można by np. ankietę zrobić w tej sprawie Panie Piotrze, żeby mieć przekonanie czy trzeba czy nie. Ja ankiety zrobić nie umiem :( może któryś z kolegów zrobi ?

ps
o obrażaniu nie może być mowy, jeśli taki był odbiór załączam przeprosiny z mojej strony
pozdrawiam serdecznie

prz3mo
18-10-2009, 22:33
No wlasnie nie chce. Nie chce byc tuba we wlasnej sprawie. Optyczne samo wypatrzylo i napisalo. IMO ruszy lawina i inni tez to opisza. No ale wiesz. Jak Ty napiszesz, to podziekuje:D

No i napisałem do jeszcze dwóch dużych, podobnych portali :)
Dodałem też linka do strony na swojej www.

AsKier
18-10-2009, 23:10
docxxx, dodaj licznik odwiedzin!

docxxx
18-10-2009, 23:32
docxxx, dodaj licznik odwiedzin!

A co, nie widac go? Jest z lewej: "Jest nas coraz wiecej"

Jeszcze do wczoraj bylo ok 5-30 online (co przekladalo sie na ok. 250 unikatowych odwiedzin dziennie). A dzisiaj, po newsie na Optycznych jest w ciagu 2h juz ponad 2000 odwiedzin i osob online 250:mrgreen:

Jednak cieszylbym sie bardziej, gdybym dostawal wiecej historii;)

docxxx
18-10-2009, 23:35
No i napisałem do jeszcze dwóch dużych, podobnych portali :)
Dodałem też linka do strony na swojej www.

O, wielkie dzieki

wigi
18-10-2009, 23:36
O shit!!!!!!!!
Dopiero teraz patrze na statystyki a tam kosmos.

Jeszcze trochę poczekaj i zaczniesz zamieszczać na stronie reklamy, bo reklamodawcy sami będą się pchali ;)

docxxx
18-10-2009, 23:38

No to jeszcze link do strony w stopce:mrgreen:

prz3mo
18-10-2009, 23:39
docxxx, sam pozycjonujesz tę stronę?

Roon
18-10-2009, 23:39
Odpisze ktoś na mojego posta odnośnie wysyłki sprzętu na wyspy? Mam sprawę i nie chcę nowego wątku tworzyć.

AsKier
18-10-2009, 23:40
A co, nie widac go? Jest z lewej: "Jest nas coraz wiecej"

Jeszcze do wczoraj bylo ok 5-30 online (co przekladalo sie na ok. 250 unikatowych odwiedzin dziennie). A dzisiaj, po newsie na Optycznych jest w ciagu 2h juz ponad 2000 odwiedzin i osob online 250:mrgreen:

Jednak cieszylbym sie bardziej, gdybym dostawal wiecej historii;)

chodziło mi o liczbę odsłon strony...

docxxx
18-10-2009, 23:41
docxxx, sam pozycjonujesz tę stronę?

Tak, a co?

docxxx
18-10-2009, 23:41
Odpisze ktoś na mojego posta odnośnie wysyłki sprzętu na wyspy? Mam sprawę i nie chcę nowego wątku tworzyć.

Kichu1979 juz o tym pisal. Wysylal do Fixation (czy jakos tak). Zapytaj go o szczegoly

prz3mo
18-10-2009, 23:42
Tak, a co?

Jutro do Ciebie skrobnę PW... :)

docxxx
18-10-2009, 23:43
chodziło mi o liczbę odsłon strony...

Wiesz, to nie jest dobre rozwiazanie. Fajnie jest, jak teraz, duzo ludzi. Gorzej, jak bedzie ich mniej. Wtedy schowam licznik? Spokojnie. Jest dobrze tak jak jest. Zapraszam jednak na mini czata do shoutbox PNS. Ciekawe, czy ktos w ogole zauwazyl ten link w gornym menu

docxxx
18-10-2009, 23:45
Jutro do Ciebie skrobnę PW... :)

O, pierwsza propozycja reklamowa:mrgreen:

prz3mo
18-10-2009, 23:45
O, pierwsza propozycja reklamowa:mrgreen:

nie, nie... :)

docxxx
18-10-2009, 23:46
nie, nie... :)

To wypadasz z kolejki:)

Ok, to czekam. Do jutra. Spadam

AsKier
19-10-2009, 00:54
Kichu1979 juz o tym pisal. Wysylal do Fixation (czy jakos tak). Zapytaj go o szczegoly

tak a w dodatku pracuja tam dwie polki więc spokojnie mozna dzwonic i poprosic o rozmowe z tego co pamietam

grissley
19-10-2009, 00:56
(...)napisze wprost do Robina. Powstrzymaj sie od insynuacji,(...)

Ja robina wrzuciłem do ignorowanych już chyba ze 2 lata temu - i od razu przestałem się frustrować czytaniem forum :mrgreen:

Pardon za OT - akurat w moim przypadku serwis ma poślizg z naprawą, więc pierwsze chwile życia młodego cykałem małpką. W dodatku... Canonem :-?
Dobrze, że ten Canon chociaż nie nawalił ;)

AsKier
19-10-2009, 01:02

imho wszystko w temacie... jednak dobrym krokiem byłoby stworzenie działu forum z serwisem i naprawami sprzętu gdzie znajdą sie adresy innych serwisów, wpisy i pytania itd itp

docxxx
20-10-2009, 08:56
Ta Pani rowniez opisala swoja historie :mrgreen:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://polishnikonservice.com/tmp/his.jpg)

Myslalem, ze padne. To wyswietla sie po wrzuceniu reklamy google. A wiec jaki serwis taka historia:mrgreen:

robin102
20-10-2009, 09:17
Widziałem na stronce reklamę inhalatorów, pomysł idealnie trafiony bo przecież w kontaktach z serwisem może się takie coś okazać nie zbędne wręcz tylko dołóż jeszcze reklamę defibrylatorów i jakiś zestawów pierwszej pomocy dla ludzi o słabych nerwach. Stronka rośnie, rośnie :)

wpkx
21-10-2009, 08:42
Po raz drugi proszę jężeli ma ktoś dostęp
do danych organizacyjnych działania NIKON POLSKA
kto jest nad kim czy to pracownicy korporacji czy
polska prywatna firma itp.
proszę na priv.

Chcę na własną rękę pojąć działania informacyjne w centrali
Nikona.
jest paranoją żebym się bał oddać sprzęt do
serwisu, jestem niemal PEWNY że NIKON w Japoni czy Europie
nie ma zielonego pojęcia o tym
co się dzieje z obsługą klienta po naprawie.

Chcę spowodować żeby się dowiedzieli.

Znalazłem wizytówkę, być może komuś się też przyda:

Grzegorz Czuchraniuk
Kierownik Działu Obsługi Klienta

NIKON POLSKA Sp. z o.o.
ul. Postępu 14,
02-676 Warszawa, Polska
Tel. +48 (22) 460 87 56
Fax + 48 (22) 460 87 38
Tel. kom. +48 (0) 660 766 595
e-mail: [email protected]

docxxx
21-10-2009, 10:26

Grzegorz Czuchraniuk

NIKON POLSKA Sp. z o.o.
ul. Postępu 14,
02-676 Warszawa, Polska
Tel. +48 (22) 460 87 56
Fax + 48 (22) 460 87 38

Napisz o tym w komentarzu tej historii na PNS. Zobaczy ja wiecej ludzi.

wpkx
21-10-2009, 10:30
Napisz o tym w komentarzu tej historii na PNS. Zobaczy ja wiecej ludzi.

Napisałem już dawno :D

docxxx
21-10-2009, 10:33
No tak, teraz dopiero zobaczylem. Czlowiek tylko na chwilke zamknie zakladke z PNS a juz jest daleko z tylu:)
W ciagu dwoch dni wrzuce przetlumaczony FAQ na angielski.

yogur
21-10-2009, 11:43

Grzegorz Czuchraniuk

NIKON POLSKA Sp. z o.o.
ul. Postępu 14,
02-676 Warszawa, Polska
Tel. +48 (22) 460 87 56
Fax + 48 (22) 460 87 38

w uzupełnieniu tych danych dodam nr KRS: 173495 a z niego można wyczytać, że:

- IWAOKA TORU PREZES ZARZĄDU
- PRZYCHODZIEŃ PIOTR JACEK PROKURENT

no i ostatnie czego nie wiedziałem a gdzieś na forum były wątpliwości kto jest właścicielem - NIKON HOLDINGS EUROPE B.V. (o ile się nie mylę to Holandia)

docxxx
21-10-2009, 11:51
Dopisz, dopisz

ROBOTEK
21-10-2009, 22:15
http://investing.businessweek.com/research/stocks/people/board.asp?ric=7731.T

Czy ktoś kumaty po ang. powie mi co jest na tej stronie ?
być może jestem blisko.. ci ludzie napewno mają email

piorut
21-10-2009, 22:29
Tu chyba też są wymienieni:
http://www.nikon.com/about/info/board/index.htm
http://www.nikon.com/about/info/board/index.htm#2

Tutaj można napisać informacje o firmie (jak mi się wydaje), ale pewnie nie trafia to do osoby decyzyjnej: https://www2.nikon.com/contact/others/select.php

http://www.nikon.com/about/info/group/index.htm#1 spis firm (ale jak coś pewnie najlepiej pisać do Japonii, przynajmniej jak coś było nie tak w SSE w zakładach Toyoty to ktoś z Japonii przylatywał - tak znajomi opowiadali, nie ręczę za to).

Naish
22-10-2009, 11:02
Na weslo.
http://www.grapheine.com/bombaytv/mo...4375cb05e.html

docxxx
23-10-2009, 13:15
Marku, wielkie dzieki!

PNS FAQ in english (http://polishnikonservice.com/index.php?option=com_content&view=article&id=74)

gebels
23-10-2009, 14:08
kiedyś siedziałem w systemie Pentax i też miałem przejścia z serwisem czyli firmą Apollo, nie chcę już sobie tego przypominać
nauczyło mnie to jednego: nie korzystać w trakcie reklamacji z gwarancji i reklamować u sprzedawcy wówczas to on się "buja" z serwisem, polecam każdemu lekturę Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002 r. (Dz. U. 141 poz. 1176)
dwa razy reklamowałem sprzęt w Apollo i twierdzili, że jest OK
jak OK to OK i poszedłem na Czapskich w KrK, tam wydano mi ekspertyzę, z którą to uderzyłem do sprzedawcy czyli MM po dwóch tygodniach zamiast starego Pentax'a K100D otrzymałem za moją zgodą Samsunga K10D
grunt to znajomość przepisów i nie dać się wodzić za nos, reklamuję sprzęt to jest na to określony czas naprawy, jak się ktoś nie wyrabia to sorry winetu
miałem jednak nadzieję, że po przejściu na Nikona takie problemu są już daleko za mną... lajf is brutal

luxius
28-10-2009, 23:54
life is brutal :)

docxxx
29-10-2009, 08:33
!!!!!!!!!!!!!!!!!!

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=119508

AsKier
29-10-2009, 08:56
poprawione...miejmy nadzieję, że na Postępu naprawdę zaczęli myśleć

piorut
29-10-2009, 09:19
Prosze o usuniecie linkow w podpisach i watkach do strony nikon polish service na forum. Sa inne sposoby na zalatwienie tej sprawy, o tym wkrotce.

Ale czy gdyby nie powstała ta inicjatywa ktokolwiek zainteresowałby się użytkownikami, ich wzburzeniem? Gdyby nie powstał ten medialny szum (m.in. artykuł na optyczne) ktokolwiek zwróciłby uwagę na skalę/intensywność zagadnienia?

Nikon Polska jako profesjonalna firma (zresztą jak każda korporacja) przeprowadza chyba audyt, badania jakościowe swoich/zależnych od nich działów oraz sprawdza poziom zadowolenia klientów lub przynajmniej powinna...

Nigdy wcześniej nikt nie ustosunkował się do zagadnienia, gdy pojedyncze głosy pojawiały się jako posty na forum, myślę, że w jakiś sposób takie informacje docierały do firmy, ale właśnie w grupie siła, dlaczego wcześniej firma nie starała się ustosunkować do problemu:

1) nic nie wiedziała o tym, czyli nie przeprowadza badań i kontroli
2) nie liczyła się za bardzo z niezorganizowanymi, pojedynczymi akcjami

docxxx
29-10-2009, 09:20
Ale czy gdyby nie powstała ta inicjatywa ktokolwiek zainteresowałby się użytkownikami, ich wzburzeniem? Gdyby nie powstał ten medialny szum (m.in. artykuł na optyczne) ktokolwiek zwróciłby uwagę na skalę/intensywność zagadnienia?

Nikon Polska jako profesjonalna firma (zresztą jak każda korporacja) przeprowadza chyba audyt, badania jakościowe swoich/zależnych od nich działów oraz sprawdza poziom zadowolenia klientów lub przynajmniej powinna...

Nigdy wcześniej nikt nie ustosunkował się do zagadnienia, gdy pojedyncze głosy pojawiały się jako posty na forum, myślę, że w jakiś sposób takie informacje docierały do firmy, ale właśnie w grupie siła, dlaczego wcześniej firma nie starała się ustosunkować do problemu:

1) nic nie wiedziała o tym, czyli nie przeprowadza badań i kontroli
2) nie liczyła się za bardzo z niezorganizowanymi, pojedynczymi akcjami

dokladnie

piorut
29-10-2009, 09:26
Kwestia innych sposobów załatwienia sprawy - wcześniej nikt nigdy nie zwrócił się do użytkowników będących stroną, czy też do forum jako skupiska nikoniarzy, że można coś zrobić, jakimiś kanałami. Obecnie firma informuje, że można inaczej, dopiero kiedy negatywna szeptana reklama może im zaszkodzić. Dla mnie to potwierdzenie, że należy organizować takie inicjatywy, tylko wtedy jak widać można uzyskać efekt, gdy pojawia się ryzyko utraty klientów.

conik
29-10-2009, 09:29
eee koledzy juz po sprawie zwrocili uwage na problem....a ty docxxx uwazaj bo teaz przyjdzie ninja w zoltym moherowym berecie i beda bencki....pod dywanik pod dywanik moze sie ulezy.

A powaznie mowiac...troche mnie zabolal nieobiektywny ton postu Admina...zarzucajacy uczestnikom inicjatywy PNS szkalowanie biednego nikona i wypisywanie klamstw.

Z jednej strony ewidentnie jest cos na rzeczy skoro N sie tym zainteresowal....sprzedaz pewnie spadla...z drugiej jak pisalem jakis czas temu historie na PNS powinny byc OBIEKTYWNE I PRAWDZIWE zarowno te negatywne jak i pozytywne....wtedy nikt nie bedzie mogl zarzucic ze to klamstwo i szkalowanie...dopiszcie tam przynajmniej numery zlecen w serwisie....
Podkreslam nie nawoluje do zamieszek....skoro N zauwazyl problem...jakie jest oficjalne stanowisko w sprawie serwisu??? bo "ok zauwazylismy" to troche za malo.
Pozdrawiam obie strony konfliktu.

docxxx
29-10-2009, 09:33
Historie wysylane na PNS beda publikowane na stronie glownej tylko wtedy, jesli autor poda nr zlecenia (czy jak to sie tam nazywa). Reszta wpisow trafi do poczekalni z adnotacja.

wpkx
29-10-2009, 09:49
Historie wysylane na PNS beda publikowane na stronie glownej tylko wtedy, jesli autor poda nr zlecenia (czy jak to sie tam nazywa). Reszta wpisow trafi do poczekalni z adnotacja.

Fajnie, tylko co w przypadku, jeżeli ktoś, w tym ja, nie dostał ani żadnego kwitu ani nawet ustnej informacji o numerze zlecenia? Czy teraz moja historia z najciekawszych poleci do "poczekalni"?

docxxx
29-10-2009, 09:51
No wlasnie tu jest problem. Nie kazdy trzyma kwity sprzed kilku lat. Musimy pomyslec. Spokojnie;)

conik
29-10-2009, 09:54
wpkx....tu nie chodzi o popularnosc a o wiarygodnosc....historia z adnotacja np "brak dokumentow"
z drugiej strony wiem ze pierwsza czynnoscia jaka serwis robi nawet nie wiedzac co jest grane jest nadanie numeru i wypelnienie papierow....oczywiscie "historie podwodnej telefonii" jaka posiada serwis nie podlegaja tj zasadzie;)

wpkx
29-10-2009, 09:56
No wlasnie tu jest problem. Nie kazdy trzyma kwity sprzed kilku lat. Musimy pomyslec. Spokojnie;)

Niewydawanie kwitu i bezczelne informowanie, że takowy się nienależy w przypadku np. remappingu na poczekaniu to ewidentnie jeden ze sposobów asekuracji ze strony serwisu.

conik
29-10-2009, 10:01
Ja to rozumiem tylko malkontent powie niema kwitu niema sprawy....ja tam wierze ludziom co innego kiedy padaja argumety...."oni sa zli bo oni gadaja i nas szkaluja":)

ps. wiem ...trzeba rozszerzyc dzialalnosc pns na wszystkie serwisy nikt nie poczuje sie szkalowany:)

wpkx
29-10-2009, 10:05
z drugiej strony wiem ze pierwsza czynnoscia jaka serwis robi nawet nie wiedzac co jest grane jest nadanie numeru i wypelnienie papierow

No to szkoda, że nie nagrałem, jak mi za pierwszym razem odmówili potwierdzenia wykonania remappingu. Niestety, jako potulny prowincjusz w stolicy, nie upierałem się... Za piątym razem dostałem "kwit" w postaci wizytówki kierownika :mrgreen:

conik
29-10-2009, 10:20
Anyway...ja bym chcial tylko uslyszec CO NIKON MA ZAMIAR ZROBIC W SPRAWIE SERWISU....konkrety poprosze
Dodam ze swojej strony tylko to ze dzieki serwisowi mam powazne watpliwosci co dalej mam robic ze soba w temacie sprzetu....sprzet nie przeszkadza mi juz w robieniu zdjec wiec dobry bedzie kazdy system....dumam caly czas o d3x....powaznie....ale gdzies caly czas dzwoni za glowa SERWIS! i mysle ze dzieki stronie PNS jest sporo takich ludzi....i nie wazne czy bedzi eto amator ktory kupi potencjalnie malpe za 300 zl czy zawodowiec z budzetem kilkudziesieciu tysiecy

kichu
29-10-2009, 10:26
Kup w UK, dostaniesz 2 lata gwarancji na dzien dobry (a mozna nawet 3) i jedyne co, to zaplacisz ew ciut wiecej za wysylke w obie strony w przypadku serwisowania.

conik
29-10-2009, 10:30
biore taka mozliwisc pod uwage ale nie o to tu chodzi

robin102
29-10-2009, 11:01
Anyway...ja bym chcial tylko uslyszec CO NIKON MA ZAMIAR ZROBIC..
Ja mam słuch coraz gorszy, a wzrok coraz lepszy- nadwzroczność starcza się to nazywa :) więc chcę zobaczyć jak działa porządny serwis któremu oczywiście wpadki się zdarzają jak wszędzie, ale najważniejsze to jet co robi serwis jak mu się coś nie uda, a serwis Nikona nie robi nic tylko dalej markuje robotę.
Myślę, że też wielu z Was jak i Ty Konradzie wolał byś zobaczyć, a nie usłyszeć ;) np nie odklejające się gumy po 24 godzinach od przyklejenia.

Patrykok
29-10-2009, 11:42
Dziwi mnie, że Nikon Polska nie zajmie się tą sprawą osobiście. Mogą przecież napisać kilka słów do ludu, na łamach polishnikonservice.com lub optyczne.pl. Przede wszystkim powinni na naszym forum coś skrobnąć. Coś się zmieni? wątpię. Wszystko ucichnie i będzie znów tak jak jest teraz. Nie potrafią załatwić sprawy po ludzku, tylko płaczą adminowi, że wszyscy ich krzywdzą niesprawiedliwie :( Chyba uważają swoich klientów za głupców, który nie mają co robić, tylko ich oczerniać bezpodstawnie :( Takie właśnie odnoszę wrażenie :(

docxxx
29-10-2009, 11:45
Ciekawe, co powiedza, jak strona przetlumaczona na eng pojdzie w swiat.

Patrykok
29-10-2009, 11:56
Ciekawe, co powiedza, jak strona przetlumaczona na eng pojdzie w swiat.

Będą płakać w dwóch językach i powiedzą w centrali, że się nad nimi pastwimy :)

AsKier
29-10-2009, 11:56
docxxx - szacun...oby tak dalej

arturkrz
29-10-2009, 12:03
Swój problem z serwisem N opisywałem w tym wątku (jak i w innych i na stronie opisującej różne "przejścia").
Opiszę w skrócie (mam nadzieję) zakończenie problemu.
Przy próbie odbioru coolpixa z serwisu (zrezygnowałem z naprawy) okazało się, że diagonozowano nie mój aparat i cały opis uszkodzeń spowodowanych przez zalanie nie dotyczył mojego aparatu. Coolpixa zostawiłem do naprawy gwarancyjnej.
Po prawie 2 tygodniach powiadomili mnie telefonicznie, że aparat jest naprawiony na gwarancji.
Pojechałem, odebrałem... włączyłem i działa! Lecz radość mą zmącił fakt, że obiektyw ma ryse centralnie na przedniej soczewce. Wróciłem z prośbą o wyjaśnienie dlaczego tak się stało. Bardzo grzeczne acz stanowczo wyjaśniono, że rysa raczej nie powstała w serwisie i nie wpływa na jakość zdjęć (?). Mając dość nerwów i wyjazdów odebrałem aparat i zrobiłem kilka testowych fotek. Rysa nie wpływa na jakość zdjęć ale wq..wia mnie, że jest. Może napiszę inaczej... nie widzę znaczącego pogorszenia jakości. Kiepskie zdjęcia są kiepskie...
Dopiszę tylko, że widzę dużą poprawę w traktowaniu klienta. Spodziewałem się, że nikt nie zechce ze mną rozmawiać, dadzą do ręki aparat i wskażą drzwi... Przeproszono mnie za pomyłkę i z uśmiechem wydano aparat i kartę gwarancyjną.
Jest lepiej :-)

Grygolas
29-10-2009, 12:14
!!! WŁADZA W RĘKACH LUDU !!!

Dobra, sprawa załatwiona. Teraz zakładamy stronę o ZUS-ie!

conik
29-10-2009, 12:19
Myślę, że też wielu z Was jak i Ty Konradzie wolał byś zobaczyć, a nie usłyszeć ;) np nie odklejające się gumy po 24 godzinach od przyklejenia.

Nie od dzis wiadomo ze jeden niezadowolony klient zrobi wiecej szumu niz stu zadowolonych
Zycze nikonowi zeby poprawil jakosc swoich produktow a serwisowi zeby mial jak najmniej klientow bo te produkty ni ebeda sie psuly...a te ktore jednak padna aby byly naprawiane szybko w ludzkich cenach z poszanowaniem klienta i jego czasu....co do polishnikonservice.com....oby bylo jak najwiecej pozytywnych historii....strona spelnia swoje zadanie bez dwoch zdan, oby za tym szly konkretne dzialania firmy do ktorej taka forma protestu jest skierowana...ponoszenie sie emocjom w takich sytuacjach jest nieuniknione ale wskazany jest rowniez trzezwy i obiektywny osad sytuacji ktora jak wiemy wszyscy jest taka jaka jest;)

Patrykok
29-10-2009, 12:22
opiszę tylko, że widzę dużą poprawę w traktowaniu klienta. Spodziewałem się, że nikt nie zechce ze mną rozmawiać, dadzą do ręki aparat i wskażą drzwi... Przeproszono mnie za pomyłkę i z uśmiechem wydano aparat i kartę gwarancyjną.
Jest lepiej :-)

O czym Ty piszesz? To jest ich obowiązek, oraz kultura osobista tego wymaga. Do czego to doszło? Ludzie się cieszą, że ich serwis z kulturą obsłużył. :( Przeraża mnie sama myśl o tym :(

arturkrz
29-10-2009, 12:33
Mogli oddać mi aparat (uszkodzony) ale przy wydaniu sprawdzili jeszcze raz i przyznali się do błędu. Sam fakt przyznania się do błędu jest wyjątkowy. Nikt tego nie lubi.
Poprzednie wizyty w serwisie przypominały wizyty w urzędzie gminy kilkanaście lat temu. Teraz widać, że nasze maile przyniosły skutek. Nawet jeśli odmówią naprawy sprzętu ale zrobią to kulturalnie i rzeczowo to warto było pisać o wcześniejszych "przygodach".

nowart
29-10-2009, 14:45
...Przy próbie odbioru coolpixa z serwisu (zrezygnowałem z naprawy) okazało się, że diagonozowano nie mój aparat i cały opis uszkodzeń spowodowanych przez zalanie nie dotyczył mojego aparatu...

...radość mą zmącił fakt, że obiektyw ma ryse centralnie na przedniej soczewce. Wróciłem z prośbą o wyjaśnienie dlaczego tak się stało. Bardzo grzeczne acz stanowczo wyjaśniono, że rysa raczej nie powstała w serwisie i nie wpływa na jakość zdjęć (?)....

Dopiszę tylko, że widzę dużą poprawę w traktowaniu klienta. Jest lepiej :-)

O czym Ty piszesz? To jest ich obowiązek, oraz kultura osobista tego wymaga. Do czego to doszło? Ludzie się cieszą, że ich serwis z kulturą obsłużył. :( Przeraża mnie sama myśl o tym :(

z ust mi to wyjąłeś... choć chwilę - o jakiej kulturze tu mowa? ...bo oddali aparat z porysowaną soczewką więc jest super, mogli przecież wogóle nie naprawiać i stwierdzić "spieprzaj dziadu"... co za podejście :)
przypomina mi to coroczną, jak zawsze arcyśmieszną sytuację na rynku energii elektycznej. Miesiąc temu sprzedawcy EE wnioskowali o podwyżki dla gosp. domowych na 2010r rzędu 6-22% (w ub.r. rządali 44-60%). Jak zawsze po wielkim larum URE obronił nas maluczkich zezwalając jedynie na skromne podwyżki na poziomie 12%.
Jakaż ta instytucja państwowa wspaniała! Widzę co roku wielką dbałość o dobro obywateli! Naprawdę jest coraz lepiej ... :lol: :lol:

freefly
29-10-2009, 15:52
W przyszłym tygodniu wybiorę się do KRS przy Czerniakowskiej (mam rzut beretem). Jutro telefonicznie zamówię dokumenty spółki Nikon do wglądu.
Przedstawię na forum wszystkie dane które wydobędę z KRS z wynikami finansowymi włącznie, a także kto i ile ma udziałów w spółce.

Funghi
29-10-2009, 16:15
Sprawdź może najpierw co można udostępnić publicznie (w rozumieniu ustawy o ochronie danych osobowych, z firmami można chyba więcej).

Prawnikiem nie jestem, ale sami widzicie - Nikon upomniał Administrację forum, Administracja poprosiła o usunięcie linków do wiecie czego..

Chodzi o to, żeby nie dać ukręcić łba doniosłej inicjatywie walki z partactwem serwisu przez głupie niedociągnięcia prawno - formalne.

PS.

A jeśli chodzi o zawyżanie cen napraw w stosunku do zagranicznych serwisów: taka jest prawidłowość z większością dóbr i usług w krajach rozwijających się. To jest potwierdzone badaniami ekonomicznymi. Na biedniejszych krajach zarabia się podnosząc ceny (mniej ludzi kupuje więc na nich zdziera się ile się da). Tak jest z elektroniką, z żarciem (choćby głupie masło, czekolada są tańsze u szwabów), z samochodami. Przykre ale prawdziwe - nie dość, że zarobki niższe, to do tego ceny wyższe..

Nie usprawiedliwiam tego, potępiam z całą stanowczością, ale jedyne co można zrobić, to wysyłać do konkurencyjnych serwisów w Europie.

freefly
29-10-2009, 16:31
Sprawdź może najpierw co można udostępnić publicznie (w rozumieniu ustawy o ochronie danych osobowych, z firmami można chyba więcej).

Dostęp do dokumentów spółek w KRS jest ogólnodostępny (publiczny), a to znaczy, że każdy człowiek z ulicy może iść i zażyczyć sobie wglądu do każdej spółki.
Każdy kto zakłada działalność gospodarczą lub posiada udziały w spółkach musi liczyć się z tym, że ochrona danych osobowych go nie dotyczy. Wszystkie dane są jawne i ogólnodostępne.
Wg. GIODO nie wolno jedynie publikować adresów przedsiębiorców przez urzędy gminy na swoich stronach internetowych, którzy mają działalność zarejestrowaną w domu . Po takie dane obywatel musi osobiście pofatygować się do urzędu.

fafniak
29-10-2009, 17:07
Nie no.. fajnie - rozumiem że w stopce nie mogę mieć linku do tej strony bo dystrybutor nie życzy sobie tego...( na podobno niezależnym forum)

jpyt
29-10-2009, 17:08
Prawdę mówiąc spodziewałem się że Nikon jakoś zareaguje i że nie przyzna się do winy, ale myślałem że będzie to tak, że któregoś dnia ze strony Nikon-a dowiemy się że:

"Wychodząc na przeciw oczekiwaniom ..... Nikon dokonał istotnych zmian w serwisie, które spowodują że będzie działał on jeszcze lepiej niż dotychczas" - rozumiecie, takie wyparcie że niby było super ale teraz będzie w ogóle zajesuper.

Natomiast jak widzę władze Nikon-a Polska uważają że lepiej tupnąć nogą i zamieść problem pod dywan, a co gorsza nasi kochani admini, którzy jeszcze niedawno zażarcie deklarowali że nie są stroną w tej sprawie itp. itd. teraz po prostu wprowadzają cenzurę na forum - szczerze to nie wiem czy chce być uczestnikiem takiego forum i w ogóle użytkownikiem takiego systemu.

freefly
29-10-2009, 17:16
Zamiast biadolić i marnować swoją energię na tworzenie stron o serwisie nikona przez niezadowolonych, nie lepiej napisać zbiorową skargę do UOKiK-u.
Jedno pismo i kilkadziesiąt podpisów załatwiłoby sprawę.

MarcinPoland
29-10-2009, 17:34
ja sie tylko modle zeby mi sie d300 nie popsul, acz juz mu peklo pokretlo wybierania trybow, teraz czekam na odklejajaca sie gume

a moj olympus 510 spadl mi na bruk, i tylko sie podrapal i dziala, a jest caly z plastiku

chcialem sobie kupic sb900 ale widze ze masa ludzi oddaje je do serwisow, wiec moze kupie inna firme
bo nie chce sie potem wnerwiac

tak samo cala ta sprawa z d5000, nikon zachowuje sie jak firma produkujace tandetne zabawki i jeszcze stara sie wszystko tuszowac, wstyd

olympus daje 2 lata gwarancji, sony tak samo
a nikon tylko rok, i to jak kiepskiej

Zamiast biadolić i marnować swoją energię na tworzenie stron o serwisie nikona przez niezadowolonych, nie lepiej napisać zbiorową skargę do UOKiK-u.

inicjatywa dobra, bo tam latwo zebrac takich ludzi do pozwu

AsKier
29-10-2009, 18:05
http://www.petycje.pl/

mtu
29-10-2009, 18:07
Zastanawia mnie tylko czy wg. regulaminu (nie znam go aż tak dokładnie) tego forum Admin może zakazać wpisania w stopkę odnośnika do takiej strony. Nie jest ani obraźliwa, ani porno więc może czy nie?? Ja już tu pomijam fakt tego problemu z jakością serwisu, ale co to za forum na którym nie można pisać i wyrażać swojego zdania??
Czy można pisać tylko dobrze o Nikonie?? I jeszcze jedno czy to jest prośba Admina czy też nakaz??

Yoora
29-10-2009, 18:10
Zastanawia mnie tylko czy wg. regulaminu (nie znam go aż tak dokładnie) tego forum Admin może zakazać wpisania w stopkę odnośnika do takiej strony. Nie jest ani obraźliwa, ani porno więc może czy nie?? Ja już tu pomijam fakt tego problemu z jakością serwisu, ale co to za forum na którym nie można pisać i wyrażać swojego zdania??
Czy można pisać tylko dobrze o Nikonie?? I jeszcze jedno czy to jest prośba Admina czy też nakaz??

Jak Filip z konopii - czytaj uważnie to znajdziesz wszystkie odpowiedzi na swoje pytania.

docxxx
30-10-2009, 10:34
http://optyczne.pl/2358-nowo%C5%9B%C4%87-Nikon_walczy_z_PolishNikonService.com.html

jpyt
30-10-2009, 10:56
No i Optyczne.pl znowu stanęło na wysokości zadania - brawo. A ja jeszcze miesiąc temu byłem absolutnie przekonany, że to raczej oni muszą wszystkim dogadzać i w związku z tym trochę przez palce patrzyłem na ich artykuły. Kompletnie inaczej podchodziłem do postów na forum Nikon-a - myślałem "to cała prawda od faktycznych użytkowników". Minął miesiąc wydarzyło się kilka rzeczy i cała moja teoria stanęła do góry nogami.

docxxx
30-10-2009, 11:01
Powiem Ci tak, optyczne.pl sa jedyna redakcja, ktora nie bala sie opublikowac wiadomosci o PNS. Wiecej domyslow zachowam dla siebie.

kuba_rsx
30-10-2009, 13:08
Może za parę lat ktoś się za to w końcu porządnie weźmie. Ale odnoszę wrażenie że starsze nikony trochę mniej się psuły.
Mi tam w sumie rybka jaki jest polski serwis bo i tak korzystam z niemieckiego. Ostatnia wizyta z lampą - gotowa na drugi dzień. Da się? Da się.

piorut
30-10-2009, 14:12
Również napisałem do kilku portali - zero reakcji, temat nie warty krótkiej wzmianki, czy może ktoś nie dostanie więcej sprzętu do testów?

kuba_rsx
30-10-2009, 14:40
Mniej testów to mniejsza popularność marki. Nikon chyba sam strzela sobie w kolano w takim wypadku :)

andrzejp
30-10-2009, 15:40
Masz rację, skarga już dawno powinna być napisana, wysłana
a do tego skarga do centrali Nikona etc.
Bo wątpię czy bez tak spektakularnych działań coś się zmieni.
Jakby centrala wywaliła szefa, osobę zarządzającą Nikon Polska,
być może ktoś by się obudził.

docxxx
30-10-2009, 15:47
Masz rację, skarga już dawno powinna być napisana, wysłana
a do tego skarga do centrali Nikona etc.
Bo wątpię czy bez tak spektakularnych działań coś się zmieni.
Jakby centrala wywaliła szefa, osobę zarządzającą Nikon Polska,
być może ktoś by się obudził.

Ok, kazdy mowi "zrobmy/zrobcie". I tak w kolko. "trzeba, zrobmy, napiszmy". Ja strone zrobilem. Jakbym potrafil napisac takie pismo, to zrobilbym to. Jesli jest osoba, ktora moze poswiecic swoj czas i skrobnac kilka slow, to bardzo chetnie podczepie na PNS.

docxxx
30-10-2009, 16:04
Również napisałem do kilku portali - zero reakcji, temat nie warty krótkiej wzmianki, czy może ktoś nie dostanie więcej sprzętu do testów?

Hmm...

sokrates
30-10-2009, 16:12
http://www.optyczne.pl/2358-nowo%C5%9B%C4%87-Nikon_walczy_z_PolishNikonService.com.html
niedługo się pewnie bany posypią za jakiekolwiek wzmianki na forum o serwisie na poDstępu.
Chodzi o to aby był aplauz i zaakceptowanie.... z mojej strony bez komentarza.

pioter m
30-10-2009, 20:44
http://www.optyczne.pl/2358-nowo%C5%9B%C4%87-Nikon_walczy_z_PolishNikonService.com.html
niedługo się pewnie bany posypią za jakiekolwiek wzmianki na forum o serwisie na poDstępu.
Chodzi o to aby był aplauz i zaakceptowanie.... z mojej strony bez komentarza.
Taaaa... Skad my to znamy?
Tez nie moglem sie oprzec takiemu wrazeniu.
Bardzo nie zirytowalo mnie to, co dzisiaj napisali optyczni, a wlasciwie zacytowali szanownego admina. Przez chwile zastanawialem sie na likwidacja konta. Ale jak sie tak dalej bedzie toczyc, to to zrobie. Ukladow skopiowanych wrecz z PiS-u nie zamierzam wspierac i nie bede poprawial statystyk tego forum.

Uwaga kolegi Andrzeja o skardze do UOKiK jest bardzo na miejscu. A list ktos w koncu napisze. Ja sie niestety nie przylacze, bo moj nikos wciaz dziala.
Trzymam kciuki za walczacych o swoje prawa.

lukaszD1x
30-10-2009, 22:44
Zawitać do Nikon Japan orginalny pomysł:) Warto prubować a serway takie są niestety doprosić się czegoś tragedia

Nikon D200

andrzejp
30-10-2009, 23:18
Ok, kazdy mowi "zrobmy/zrobcie". I tak w kolko. "trzeba, zrobmy, napiszmy". Ja strone zrobilem. Jakbym potrafil napisac takie pismo, to zrobilbym to. Jesli jest osoba, ktora moze poswiecic swoj czas i skrobnac kilka slow, to bardzo chetnie podczepie na PNS.
Tu się z Tobą zgadzam, skąd my to znamy, to takie polskie, narzekać i nic nie robić.
Zrobiłeś bardzo dużo, pisma te powinny , powinna napisać osoba, która miała przykre kontakty z serwisem.
Już kiedyś pisałem, media lubią taką pożywkę, nie portale tylko media.
Jednakże nadać tok sprawie muszą osoby bezpośrednio pokrzywdzone.

pat.p
31-10-2009, 01:03
Taaaa... Skad my to znamy?
Tez nie moglem sie oprzec takiemu wrazeniu.
Bardzo nie zirytowalo mnie to, co dzisiaj napisali optyczni, a wlasciwie zacytowali szanownego admina. Przez chwile zastanawialem sie na likwidacja konta. Ale jak sie tak dalej bedzie toczyc, to to zrobie. Ukladow skopiowanych wrecz z PiS-u nie zamierzam wspierac i nie bede poprawial statystyk tego forum.

Uwaga kolegi Andrzeja o skardze do UOKiK jest bardzo na miejscu. A list ktos w koncu napisze. Ja sie niestety nie przylacze, bo moj nikos wciaz dziala.
Trzymam kciuki za walczacych o swoje prawa.

Dołączam się

Bartek - NinoVeron
31-10-2009, 04:18
do tej pory siedziałem cicho w tej sprawie ... nie wypowiadałem się ani w tym poście ani na PNS...
ale po poście admina, który ma mi wmawiać (pewnie pod groźbą bana) co mi wolno a co nie to ciśnienie mi podskoczyło dwu krotnie!!

qrna nać! jak będę chciał używać jakiegoś linka w mojej stopce to jest to tylko i wyłącznie moja sprawa ... no chyba, że nikon kogoś opłaca aby blokował szkodliwe dla niego linki!
Szanowny admin mając wpiz... (tzn. bardzo dużo) sprzętu nie ma pojęcia co to jest stracić sprzęt (jedyne body) na m-c czy dwa ... stać go na to aby mieć tyle sprzętu (ale takich użytkowników jak on jest 1-2% !! ) a nawet gdyby miał jedno body to jest obslugiwany ekspresowo w ramach znajomości i NPSu - więc jakim prawem ma mi wmawiać czy mogę krytykować serwis czy nie!!!!!

Adminie - nie każdy jest w NPS-sie!! nie wiem czy wiesz ale aby spełnić warunki NPSu to trzeba mieć sprzętu nikona za grubo ponad 30 czy 40 tys zł!!
wiesz jaki procent użytkowników tego forum jest w NPSie????

ja kiedyś straciłem sprzęt na m-c... bo trafił do "legendarnego" serwisu nikona... to co wtedy z nimi przeżyłem to jest szok!!! ... chyba to opisze ale i tak nie wiem czy mi ktoś uwierzy!
po 3 tygodniach ciągłych kłamstw i totalnej niewiedzy ludzi z infolinii byłem zmuszony się zadłużyć by kupić kolejne body na czas naprawy!!!

Adminie - czytasz ale nie masz odwagi się wypowiedzieć!! a swój post momentalnie zablokowałeś przed komentarzami
powiedz mi jedno - Czy użytkownik "żółtego japończyka" - ma prawo bez Twojego pozwolenia być szczery????? !!!!!!! ?????

a czy jeśli opiszę moje prawdziwe przejścia z serwisem nikona to grozi mi za to BAN??? !!!!! ???

fafniak
31-10-2009, 08:32
Jak to dobrze że forum pentaxa jest faktycznie niezależne od firmy...
Ciekaw jestem gdzie są teraz kolorowi którzy twierdzili że forum nikona jest niezależne.....
Według mnie powinno nastąpić tylko jedno - wszyscy powinni wpisać do stopki link do PNS
co niniejszym czynie

ekonet
31-10-2009, 10:09
qrna nać! jak będę chciał używać jakiegoś linka w mojej stopce to jest to tylko i wyłącznie moja sprawa ... no chyba, że nikon kogoś opłaca aby blokował szkodliwe dla niego linki!?
Jest taki punkt w regulaminie forum, regulaminie, który zaakceptowałeś.

no chyba, że nikon kogoś opłaca aby blokował szkodliwe dla niego linki!?
Masz mi coś do zarzucenia? Jakaś korupcja? Chętnie bym się dał komukolwiek skorumpować, ale jakoś nikt się nie garnie.

Ciekaw jestem gdzie są teraz kolorowi którzy twierdzili że forum nikona jest niezależne
Chwilowo ja tu jestem. Kto coś takiego twierdził?

kux
31-10-2009, 10:14
chciałoby się komuś w kilku zdaniach o co tu chodzi...?

Piotr.S
31-10-2009, 13:31
Witam - sprawa jest na tyle ważna, że nie psujmy jej obrażliwymi słowami i nieprzemyślanymi komentarzami - bardzo proszę.

ekonet
31-10-2009, 13:46
Poczekajmy. Zobaczymy, czego się dowie Admin w serwisie czy też w NP.

Piotr.S
31-10-2009, 14:01
Admin Piotr M. jest już skończony - o łagodność i wyważone opinie prosiłem uzytkownikow

luxius
31-10-2009, 14:02
Napisze to z wielką przykrością, bo szanuje osobę Admina i szanuje to forum i ogrom pracy włożony w jego funkcjonowanie. Jeśli bedąc forumowiczem, nie mogę napisac co mnie spotkało w serwisie NP, jeśli mam przykładać rękę do cenzury i ganić jakąś stronę , która ten serwis krytykuje, to zasadniczo musiałbym pomyśleć, że to forum to zwykły biznes i tylko biznes, a nie zadna "społeczność".

Nie spotkałem się dotąd z opisem sytuacji interwencji Admina czy innej osoby z Forum w zwz. z kłopotami forumowiczów z serwsiem NP. Natomiast teraz mogę przeczytac, że to serwis NP ma kłopot ze stronniczymi forumowiczami. Zaskakujące. Nie wszyscy korzystają z NPS. Od 14 lat pracuje jako zawodowy forgraf uzywając produktów nikona przewaznie przez ok 350 dni w roku. To świetny sprzęt i mocno eksploatowany ma prawo przechodzic awarie, które bez problemu mozna w profesjonalnym serwise usunąc. Czy musze miec takie sprzęty jakie ma NP na swojej lisćie ,zeby zasłuzyć na profesjonalny serwis? Zdaniem serwisu NP tak, moim zdaniem :nie ! Kazdemu nalezy sie przyzwoity poziom usług. Czy lista sprzetu jest w kazdym kraju taka sama?
Admin napisał: Ode mnie napisze ze akcja ODNIOSLA SKUTEK, zwrocono uwage na problem. Ja chciałbym Adminowi wierzyć, ale myśle, że to nie Admin zawiódł swoich klientów, tylko serwis i to raczej od serwisu NP oczekiwałbym o f i c j a l n e g o pisma do forumowiczów z deklaracją konkretnych działań na rzecz poprawy jakości usług. Takie samo pismo NP mógłby skierowac do polishnikonservice jako oswiadczenie dobrej woli. Wtedy mógłbym odnieść wrażenie, ze NP próbuje załatwić sprawe serwisu a nie zamknąć usta forumowiczom czy autorom krytycznej strony, czy sprawić kłopoty Adminowi. Tymczasem problem nie zniknie jak znikna posty i linki.

Powstrzymam sie od dalszego komentarza ciśnącego mi sie na klawiaturę ze wzgledów wpsomnianych na wstępnie. Ale chyba nie tędy droga.czekam na rozwój sytuacji.

PS
Ze już nie wspomne o Efektcie Streisand, bo robi sie szum, za chwile będzie wykop , potem "duża prasa".

Problem nie jest wymyslony i nie trwa od dziś.
Tak jak nie sa wymyslone komentarze pod textami na Optycznych, choć nie zawsze sprawiedliwe.

(http://www.optyczne.pl/2358-nowo%C5%9B%C4%87-Nikon_walczy_z_PolishNikonService.com.html)

Piotr.S
31-10-2009, 14:22
A teraz trochę "pod prąd". Mamy całkiem sensowne forum Nikoniarzy. Czytami i piszemy, kontaktujemy się ze sobą. Ktoś to zorganizował. Niestety nieprzemyślana wypowiedź dużo zepsuła. Stało się - pomyślmy co dalej?

luxius
31-10-2009, 15:06
Edit.
Swojego poprzedniego posta pisałem nieświadom watku w Cafe. Nie widziałem wiec ponizszej wypowiedzi Admina.

To sie napisaliscie :) No i dobrze, przynajmniej wiem jakie sa opinie. W poniedzialek jestem w Warszawie, nie na dywaniku jak niektorzy by sadzili ale z konkretami. Nie zostalem tam wezwany, jade z wlasnej woli sprobowac cos tej sprawie zrobic. Moglbym to oczywiscie sobie odpuscic ale poswiece na to swoj czas. Z ta akurat strona jest tak jak z historycznym koncertem Woodstock. Milion ludzi zadowolonych, 100 nie. Dlaczego? Bo stali w blocie. Ogolna opinia o koncercie: do du.y bo pytano tylko tych co w blocie stali! Sprawy serwisu pchniemy do przodu. Nie mam wplywu na zarzadzanie Nikon Polska ale mam glos ludzi ktorzy z uslug tej firmy korzystaja, po drugiej stronie majacych jakis wplyw na jego dzialanie. Przekaze to, poprosze o szybka reakcje i bede czekal na efekty. Tyle moge zrobic ja. Administrator tego forum i uzytkownik marki. Was poprosilem o konkretne dzialania. Poprosilem jest tu slowem kluczowym, bo szanuje Wasze podejscie do tematu. Kazde!

Czasem postawcie sie tez po tej drugiej stronie. Nie jako dyrektor czy kierownik serwisu ale jako pracownik, pracujacy ciezko przy naprawach sprzetu. Mnie byloby przykro gdyby ktos napisal o mnie ze jestem nierobem i przez 8 godzin spijam kawe a aparaty naprawiaja sie same, czy tez raczej wogole sie nie naprawiaja.

Wobec powyższego uważam, że do czasu wieści od Piotra nie ma po co dyskutowac.

Piotr.S
31-10-2009, 15:17
Jednak coś znaczymy - szeregowi nikoniarze?

używamy sprzętu ze znaczkiem "N" - wymagajmy

krzpob
31-10-2009, 15:38
Skoro np Samsung może mieć szybki serwis w Polsce, to czemu Nikon nie może?

kuba_rsx
31-10-2009, 15:54
Szczerze wątpię żeby nagle Nikon przebudował serwis tak abyśmy nagle dostawali sprzęt po tygodniu, sprawnie, bez robienia problemu, z uśmiechem i przeprosinami że w ogóle musieliśmy się tam fatygować - jak ma to miejsce np. w niemieckim serwisie. Może dopiero jak sprawą na poważnie zainteresuje się prasa ktoś w końcu przejrzy na oczy. Ale to tylko gdybania. Jeśli ze strony producenta niema dobrej woli to niestety ale nawet takie akcje poza szumem i zniechęceniem ludzi do marki chyba nie wiele wniosą.
Ostatnio byłem świadkiem kiedy osoby którym polecałem lustro od nikona po lekturze paru stronek internetowych wybierały C bo.. bo taniej, bo serwis...A nie wirtualna gwarancja. Polityka nikona musi się zmienić.

docxxx
31-10-2009, 16:16
Edit.
Swojego poprzedniego posta pisałem nieświadom watku w Cafe. Nie widziałem wiec ponizszej wypowiedzi Admina.

Gdzie jest ta wypowiedz? Nie moge jej znalezc.

luxius
31-10-2009, 17:34
nie wiem o co Ci dokładnie chodzi jesli o wypowiedz admina to prosze:
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=119517&page=13 (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1550360&postcount=121)

jesli o moja napisana przed zapoznaniem sie z tym co Piotr napisał, to kilka postow wstecz

warto tez zerknac tutaj
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=119517&page=25

i pozwolic Adminowi dzialac

Władca Pixeli
31-10-2009, 17:46
Ja nie mogę zrozumieć mediacji forum-serwis.
To nie jest strajk pielęgniarek czy nauczycieli i strona rządowa obieca coś aby uspokoić sytuację.
Sprawą naprawy serwisu w Polsce powinna się zając firma nadrzędna (Nikon Europa, Holandia czy Nikon Japonia) a nie porozumienia forumowicze-serwis.

robin102
31-10-2009, 18:54
Ja nie mogę zrozumieć mediacji forum-serwis.
To nie jest strajk pielęgniarek czy nauczycieli i strona rządowa obieca coś aby uspokoić sytuację.
Sprawą naprawy serwisu w Polsce powinna się zając firma nadrzędna (Nikon Europa, Holandia czy Nikon Japonia) a nie porozumienia forumowicze-serwis.
Jak dobrze przy piweczku, przed kolacją coś mądrego przeczytać.

wodstock
31-10-2009, 19:34
MOŻE KTOŚ ZAMKNĄĆ TEMAT!

Dyskusję można prowadzić w Cafe. Denerwujące jest skakanie po 2 tematach traktujących o tym samym.

Cosnek
31-10-2009, 20:01
Może za parę lat ktoś się za to w końcu porządnie weźmie. Ale odnoszę wrażenie że starsze nikony trochę mniej się psuły.

cos w tym jest moj d70s kupiony nowy w sklepie za £1000 wow, laaaata temu nigdy nie odmowil wspolpracy i chociaz stac mnie na lepszy czt. nowszy sprzet, nie chce, bo i po co??]
Pzdr

[quote=robin102;1554212]Jak dobrze przy piweczku, przed kolacją coś mądrego przeczytać.

na zdrowie Robin102

Karolek
31-10-2009, 20:37

W rzeczy samej.

Poza tym Nikon Polska niepoważny jest informując, że jednostronnie i tendencyjnie jest krytykowany na nps bez możliwości obrony. Czy Nikon Polska nie wiedział wcześniej, że użytkownicy mają wielki problem z serwisem? Gdyby nie docxxx to do dzisiaj sytuacja by nie uległa zmianie i Nikon Polska byłby nadal głuchy na wołania użytkowników.

Dziękuję Ci docxxx.

dko
31-10-2009, 21:00
Niewydawanie kwitu i bezczelne informowanie, że takowy się nienależy w przypadku np. remappingu na poczekaniu to ewidentnie jeden ze sposobów asekuracji ze strony serwisu.

....a nie "dorobienia" do pensji ???