PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z AF d300

Seba_dudi88
21-09-2009, 19:45
Witam. Od pewnego czasu mam problem z ustawianiem ostrości w moim d 300.
Obiektyw w pozycji poziomej działa bardzo dobrze ale odwracając go w pozycję bardziej "portretową" (pionową) i przesówając punkt ostrości ku górze aparat nie potrafi zlapać juz ostrości..
Czym to może być sposodowane..? Problem zaczął sie niemalże równocześnie jak moja 50tka /1.8 nagle złapała FF ktorego kompletnie nie moge opanować..kalibracją..
Będę wdzięczny za jakieś podopowiedzi...
aa dodam ze problem jest na 2 obiektywach taki sam...

BART3skiing
21-09-2009, 20:46
Ciężki orzech do zgryzienia ale poprzedni właściciel mojego D300 mówił że jego kumpel miał podobne problemy takie jak ty bo miał D300 kupione w PL. A prbowałeś z innym szkłem portretowym?

Seba_dudi88
21-09-2009, 20:58
próbowałem ze szkłami 15-55 i 50 ...niestety te same efekty...

sheva
21-09-2009, 21:01
czyli wina puszki raczej :/ może w opcjach d300 coś zmieniłeś wiem, że jest tam opcja regulacji FF/BF! a jak nie to serwis :(

switch
21-09-2009, 21:03
Widzę, że masz D40x, czy ten FF występuje też jak podepniesz 50mm do tego body?

sheva
21-09-2009, 21:04
switch to szkło nie ma silnika :)

switch
21-09-2009, 21:05
Sic! Sorry zupełnie zapomniałem.... Nie mam pojęcia co to może być, wydaję mi się, że niestety tak jak napisałeś trzeba będzie odwiedzić serwis...

Seba_dudi88
21-09-2009, 22:22
ehh..:( właśnie tego się obawiałem...:( teraz pewnie będzie mnie czekała droga przez mękę :( miałem nadzieję że może ktoś miał podobny problem i da sie go jakoś inaczej rozwiązać..

NBA
22-09-2009, 21:01
ehh..:( właśnie tego się obawiałem...:( teraz pewnie będzie mnie czekała droga przez mękę :( miałem nadzieję że może ktoś miał podobny problem i da sie go jakoś inaczej rozwiązać..

Zanim tam się udasz, walnij jeszcze reset ustawień osobistych... bo może cosik przekalibrowałeś...

Seba_dudi88
22-09-2009, 21:57
właśnie zrobiłem reset ustawień...przy okazji znalazłem gdzieś na forum planszę do wydrukowania w celu zmierzenia FF...sprawa wygląda tak że jeżeli punkt ustawiania ostrości jest w centrum kadru wszysztko jest w porządku...jeżeli zmienie jego pozycję AF całkowicie sie gubi...jednak problem teoretycznie zanika na jakichkolwiek obiektach poza tą planszą...teoretycznie zanika ponieważ nie mam pewności co do ostrości zdjęcia która ostatnio pozostawia wiele do zyczenia...

kichu
22-09-2009, 22:01
jesli nie elektronika to kwestia lustra (glownego lub tego pod nim, ktore kieruje obraz do czujnika af) albo samego czujnika af

Piotr.S
22-10-2009, 17:56
Mój D300 ma kłopot z 51 polowymi czujnikami jeśli scena jest mało kontrastowa. Radzę sobie ostrząc na jedno wybrane pole.

Jatin
22-10-2009, 18:39
Ja nie mam problemu z ostrzeniem ale powiem wam że tryb w którym AF sam wybiera punkty mnie drażni bo w 80% ostrzy nie w tym miejscu w którym bym chciał

Skibek
22-10-2009, 18:55
...i przesówając punkt ostrości ku górze aparat nie potrafi zlapać juz ostrości..
Ale potwierdza ostrość, a zdjęcie jest nie ostre, czy nie potwierdza ostrości?
Punkt AF przesuwasz ku górze, czyli wybrany jest inny niż centralny?
Czy na kontrastowych obiektach to samo występuje, czy tylko w jak jest słabe oświetlenie np.?

Jak masz wybrany inny punkt AF niż centralny to lampka wspomagania AF nie działa i w słabym świetle ciężko jest złapać ostrość. Wtedy nie masz potwierdzenia ostrości (i jeżeli nasz ustawiony priorytet ostrości przed wyzwoleniem migawki to nie zrobisz zdjęcia).

Jeżeli potwierdza Ci ostrość, a zdjęcie jest nieostre to może być kwestia brudnego małego lustra pod/za dużym lustrem. Od tego lustereczka odbija się światło i wpada bezpośrednio na/do czujnika AF. Może coś się przybrudziło lub (nie daj Bóg) poluzowało.

luxius
22-10-2009, 21:34
popieram, ze powinienes sprobowac wyczuscic to luterko
i tez sam czujnik af, takie dwa szklane "oczka" gleboko w komorze lustra
weż gruche i przedmuchaj je solidnie, moga byc zabrudzone
dokladnie je sobie mozesz obejrzec np lusterkiem dentystycznym

ja tez mialemkiedys podobnie i czyszczenie pomoglo

albo...
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=100526

Piotr.S
25-10-2009, 13:45
W moim przypadku 51 polowe ostrzenie nie włącza się wcale gdy scena jest mało kontrastowa