Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie Problem z AF d300

Witam. Od pewnego czasu mam problem z ustawianiem ostrości w moim d 300.
    Obiektyw w pozycji poziomej działa bardzo dobrze ale odwracając go w pozycję bardziej "portretową" (pionową) i przesówając punkt ostrości ku górze aparat nie potrafi zlapać juz ostrości..
    Czym to może być sposodowane..? Problem zaczął sie niemalże równocześnie jak moja 50tka /1.8 nagle złapała FF ktorego kompletnie nie moge opanować..kalibracją..
    Będę wdzięczny za jakieś podopowiedzi...
    aa dodam ze problem jest na 2 obiektywach taki sam...
    D300 / D40x+grip / 18-55 / 50\1.8 / S 70-300 DG APO / SB-600

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Ciężki orzech do zgryzienia ale poprzedni właściciel mojego D300 mówił że jego kumpel miał podobne problemy takie jak ty bo miał D300 kupione w PL. A prbowałeś z innym szkłem portretowym?
    D300/ S10-20 f4-5.6 / N50 f1,8D/ / S50-150 f2.8/ Samciag 8 f3.5/ N35 f2/SB-900/ LowerPro

Domyślnie

próbowałem ze szkłami 15-55 i 50 ...niestety te same efekty...

Domyślnie

czyli wina puszki raczej :/ może w opcjach d300 coś zmieniłeś wiem, że jest tam opcja regulacji FF/BF! a jak nie to serwis
    posiadam kuku na muniu, poszukuje wspólnika z fiksum dyrdum

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Widzę, że masz D40x, czy ten FF występuje też jak podepniesz 50mm do tego body?
    Magnezowe cos z lusterkiem w srodku, zoltym paskiem i do tego sloiki
    Pozdrawiam, Kamil

Domyślnie

switch to szkło nie ma silnika
    posiadam kuku na muniu, poszukuje wspólnika z fiksum dyrdum

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Sic! Sorry zupełnie zapomniałem.... Nie mam pojęcia co to może być, wydaję mi się, że niestety tak jak napisałeś trzeba będzie odwiedzić serwis...
    Magnezowe cos z lusterkiem w srodku, zoltym paskiem i do tego sloiki
    Pozdrawiam, Kamil

Domyślnie

ehh.. właśnie tego się obawiałem... teraz pewnie będzie mnie czekała droga przez mękę miałem nadzieję że może ktoś miał podobny problem i da sie go jakoś inaczej rozwiązać..

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seba_dudi88 Zobacz posta
    ehh.. właśnie tego się obawiałem... teraz pewnie będzie mnie czekała droga przez mękę miałem nadzieję że może ktoś miał podobny problem i da sie go jakoś inaczej rozwiązać..
    Zanim tam się udasz, walnij jeszcze reset ustawień osobistych... bo może cosik przekalibrowałeś...

Domyślnie

właśnie zrobiłem reset ustawień...przy okazji znalazłem gdzieś na forum planszę do wydrukowania w celu zmierzenia FF...sprawa wygląda tak że jeżeli punkt ustawiania ostrości jest w centrum kadru wszysztko jest w porządku...jeżeli zmienie jego pozycję AF całkowicie sie gubi...jednak problem teoretycznie zanika na jakichkolwiek obiektach poza tą planszą...teoretycznie zanika ponieważ nie mam pewności co do ostrości zdjęcia która ostatnio pozostawia wiele do zyczenia...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów