PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kto rano wstaje temu...

hackermuz
21-09-2009, 14:06
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/09/1954988-1.jpg
źródło (http://plfoto.com/zdjecia_new2/1954988.jpg)

Bartekkw
21-09-2009, 14:07
......temu potworny cień zasłania podłoge.........Góra zdjęcia OK :)

tormentol
21-09-2009, 14:16
Brakuje mi winiety szczególnie w LG albo jakiegoś umiejętnego przyciemnienia lewej strony

StachersDTR
21-09-2009, 15:15
co prawda nie mam duzego doświadczenia, ale jak dla mnie zdjecie pod względem technicznym jest kiepskie,
szczególnie razi (w przeniośni) czarny dół i (dosłownie) lewy bok.

hackermuz
21-09-2009, 15:28
To biorąc pod uwagę względy techniczne: można dobrze naświetlić dół wtedy mamy białe (dosłownie niebo), można dobrze naświetlić niebo wtedy mamy taką konturówkę jak tutaj. Co do lewego boku -tam wstaje słońce co zresztą widać po a/ jaśniejszym niebie b/ ciemniejszej prawej stronie.
Można oczywiście zrobić jakiegoś HDRa dla nie ciemnego dołu i dobrze naświetlonego nieba. Kwestia tego co kto lubi

Piotr_ek
21-09-2009, 15:30
Kadr 2:1 z cięciem dołu, który trochę psuje kadr. Drugi plan jest kapitalny.

kedazi
21-09-2009, 15:35
Zgadzam sie z przedmówcą w 100% :)

Sowulus12
21-09-2009, 15:36
To biorąc pod uwagę względy techniczne: można dobrze naświetlić dół wtedy mamy białe (dosłownie niebo), można dobrze naświetlić niebo wtedy mamy taką konturówkę jak tutaj. Co do lewego boku -tam wstaje słońce co zresztą widać po a/ jaśniejszym niebie b/ ciemniejszej prawej stronie.
Można oczywiście zrobić jakiegoś HDRa dla nie ciemnego dołu i dobrze naświetlonego nieba. Kwestia tego co kto lubi

Jeżeli są duże kontrasty to można:

- tak jak napisałeś użyć techniki HDR
- użyć szarego filtra połówkowego
- zrobić dwie ekspozycje niebo i podłoga i połączyć w PS (np.)

Zapewniam Cię że gdybyś użył matrycowego pomiaru światła to nie było by takich kontrastów i spokojnie wyciągnął byś dół z cienia w PS. Jeżeli miałeś ustawiony pomiar centralnie ważony lub punktowy i zmierzyłeś ekspozycję na niebie to faktycznie niebo jest ładne.

Co do lewej strony to faktycznie jest jasna i widać tam blik światła - nie wygląda to dobrze spokojnie można to wyrównać na warstwach i usunąć blik np stemplem.

Pozdrawiam i nie gniewaj się - wszyscy się (na wzajem) uczymy.

hackermuz
21-09-2009, 15:38
nie gniewaj się - wszyscy się (na wzajem) uczymy.

A o co się tu gniewać. Mój post był odpowiedzią na zarzut skopania technicznego. Oczywiście mogłem użyć techniki HDR, łączyć itd. ale po prostu w ten sposób ten kard chciałem mieć. HDRy z tego wschodu też będą ;)

Sowulus12
21-09-2009, 15:40
Ok, to czekam z niecierpliwością ;) Wiesz nie wszyscy tak podchodzą do sprawy jak Ty - jesteś na forum od dawna to wiesz ;) ;) o czym piszę.

Piotr_ek
21-09-2009, 15:43
centralnie ważony

Moim zdaniem chyba najskuteczniejszy sposób pomiaru. Jeżeli wie się co to jest ekspozycja.

Sowulus12
21-09-2009, 15:49
Moim zdaniem chyba najskuteczniejszy sposób pomiaru. Jeżeli wie się co to jest ekspozycja.

Na pewno najbardziej wszechstronny i najczęściej używany i dlatego można powiedzieć, że najskuteczniejszy. Przy punktowym i centralnie ważonym trzeba jednak świadomie mierzyć - nie wiem jakiego pomiaru kolega używał i na co mierzył.

Dodatkowo można ustawiać obszar pomiaru centralnie ważonego (przynajmniej u mnie).

pszetak
21-09-2009, 15:49
Z pełnym szacunkiem-juz sam sprzęt w stopce kolegi,powinien mobilizować do wiekszej samokrytyki i bardziej wzmożonej pracy.O kole od roweru nawet nie wspomnę.Słabiutko.

hackermuz
21-09-2009, 15:56
pomiar był matrycowy, napiszę jeszcze jedno, czarny dół i nie wyciąganie szczegółów z cienia jest celowe. pszetak krajobrazy robię od czasu do czasu, nie jest to coś co mnie bardzo kręci i sprzęt nie ma tutaj nic do rzeczy. To jak chłostać kogoś od aktów, że nie potrafi zrobić na nie wiadomo jakim poziomie np. makro itp.

Sowulus12
21-09-2009, 16:03
HEHE, nie widziałeś prawdziwej chłosty ;) chyba - już teraz się rzadko zdarzają tzw lincze ;)

Sprzęt do landszaftów masz super i jak tylko będziesz chciał to na pewno trzaśniesz jakiś wypas.

hackermuz
21-09-2009, 16:11
Sowulus12 nieraz na forum widziałem "chłosty" nawet niesłuszne moim zdaniem no ale cóż ilu ludzi tyle racji. Nie wiem czemu ale ludzie z reguły jak bronię moich prac to myślą, że jestem bezkrytyczny. Co do sprzętu to na pewno bardzo pomaga :) Nie uważam, że ten czy inny mój krajobraz jest the best, ale też podchodzę do samego siebie z lekką nutką luzu w szczególności w dziedzinie fotografii, której liżę od czasu do czasu :)

eldritch
21-09-2009, 16:57
...temu niewiele wychodzi :-P

sheva
21-09-2009, 18:27
pokaż te hdr to będą wiedzieć z kim mają do czynienia ;)

Kto nie stał rano o świcie z aparatem, nie patrzył na powoli wynurzające się słonce, ustępujący majestatycznie cień nocy nie zaciągał się świeżym górskim powietrzem niech się nie odzywa :P a mi właśnie z tym się kojarzy to zdjęcie! Piękne emocje u mnie wyzwala :) dzieki!

gripens
21-09-2009, 18:36
Czekam na HDR z tej sceny, zapowiada się bardzo fajnie.