Szukaj
......temu potworny cień zasłania podłoge.........Góra zdjęcia OK![]()
K5 + S10-20 + 40/2.8 Ltd + 70/2.4 Ltd + 15/4 Ltd + T70-200/2.8 + Lee Filters
http://bartekkw.deviantart.com/
"Dwanaście świetnych fotografii każdego roku to wspaniały plon" Ansel Adams
Brakuje mi winiety szczególnie w LG albo jakiegoś umiejętnego przyciemnienia lewej strony
co prawda nie mam duzego doświadczenia, ale jak dla mnie zdjecie pod względem technicznym jest kiepskie,
szczególnie razi (w przeniośni) czarny dół i (dosłownie) lewy bok.
To biorąc pod uwagę względy techniczne: można dobrze naświetlić dół wtedy mamy białe (dosłownie niebo), można dobrze naświetlić niebo wtedy mamy taką konturówkę jak tutaj. Co do lewego boku -tam wstaje słońce co zresztą widać po a/ jaśniejszym niebie b/ ciemniejszej prawej stronie.
Można oczywiście zrobić jakiegoś HDRa dla nie ciemnego dołu i dobrze naświetlonego nieba. Kwestia tego co kto lubi
Kadr 2:1 z cięciem dołu, który trochę psuje kadr. Drugi plan jest kapitalny.
Zgadzam sie z przedmówcą w 100%![]()
Jeżeli są duże kontrasty to można:
- tak jak napisałeś użyć techniki HDR
- użyć szarego filtra połówkowego
- zrobić dwie ekspozycje niebo i podłoga i połączyć w PS (np.)
Zapewniam Cię że gdybyś użył matrycowego pomiaru światła to nie było by takich kontrastów i spokojnie wyciągnął byś dół z cienia w PS. Jeżeli miałeś ustawiony pomiar centralnie ważony lub punktowy i zmierzyłeś ekspozycję na niebie to faktycznie niebo jest ładne.
Co do lewej strony to faktycznie jest jasna i widać tam blik światła - nie wygląda to dobrze spokojnie można to wyrównać na warstwach i usunąć blik np stemplem.
Pozdrawiam i nie gniewaj się - wszyscy się (na wzajem) uczymy.
D300 \ D70s \ Zenit 11 \ MB-D10 \ N17-55 f2,8 \ N50 f1.8 \ Takumar 50 f1.4 \ SB-800 \
Ok, to czekam z niecierpliwościąWiesz nie wszyscy tak podchodzą do sprawy jak Ty - jesteś na forum od dawna to wiesz
![]()
o czym piszę.
D300 \ D70s \ Zenit 11 \ MB-D10 \ N17-55 f2,8 \ N50 f1.8 \ Takumar 50 f1.4 \ SB-800 \
Skontaktuj się z nami