Zobacz pełną wersję : nikon f80 - problem, usterka?
Witam!!
Ostatnio kupiłem sobie nikona f80. Niestety wczoraj zauważyłem, że gdy zmieniam przełącznik pomiaru naświetlenia np. z pomiaru skoncentrowanego na punktowy lub matrycowy to nic się nie dzieje. Cały czas mam skoncentrowany.
Być może ktoś miał już taki problem i powie mi co to może być. Może to jest zwyczajne przestawienie jakiś ustawień... nie wiem. Wolę się zapytać.
Pozdrawiam,
Kuba
saturnus1981
20-09-2009, 21:44
ja tam ze swoim problemów nie miałem i nie mam ale koledzy z forum juz w innym wątku pisali że F80 i F100 które leżały długo nie używane tak mają czasami
palnąłem głupotę to nie D80
Ale zresetować można :) Polecam spróbować.
iikuba - Nie chcę Cię martwić, ale to jest jedna w usterek występujących w F80.
U mnie pomagało rozruszanie przełącznika. Jak nie pomoże to trzeba oddać do serwisu.
próbowałem resetować... wyjmowałem baterie ... nic to nie dało :( :(
Mam podobnie w 8 letnim F80, z czego ostatnio przez 1.5 roku lezal w szafie. Rozruszaj przelacznik.
próbowałem waszych porad... nic niestety nie dało rady :(
zauważyłem tylko, że matrycowy działa jak ustawię między skoncentrowanym a matrycowym
Jak kupiłeś na Allegro to zwróć sprzedającemu.
enthropia
29-09-2009, 13:34
Potwierdzam problem.
Miałem tego typu problem po dłuższym 'przeleżeniu' aparatu, od czasu do czasu po przełączeniu z CW na Matrixa dalej miałem CW. Dopiero przełączenie na punkt i powrót do matrixa dawał oczekiwany rezultat.
Teraz jak widzę działa to w porządku, więc chyba 'rozruszanie' przełącznika pomogło...
Podepnę się pod ten wątek z innym problemem dot. F80. Zauważyłem, że górny wyświetlacz często z dużym opóźnieniem (lub czasami wcale nie) pokazuje zmianę parametrów ekspozycji, która jest natychmiastowa w wizjerze. Myślałem, że wyświetlanie parametrów jest ze sobą sprzężone, tzn. podawane na wyświetlacz i do wizjera z jednego źródła. ???
Ja ze swoim problemów nie mam,raz na dwa miesiące wyciągam przestrzelę parę razy i to działa.