Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Unhappy nikon f80 - problem, usterka?

Witam!!

Ostatnio kupiłem sobie nikona f80. Niestety wczoraj zauważyłem, że gdy zmieniam przełącznik pomiaru naświetlenia np. z pomiaru skoncentrowanego na punktowy lub matrycowy to nic się nie dzieje. Cały czas mam skoncentrowany.

Być może ktoś miał już taki problem i powie mi co to może być. Może to jest zwyczajne przestawienie jakiś ustawień... nie wiem. Wolę się zapytać.

Pozdrawiam,
    Kuba

Domyślnie

ja tam ze swoim problemów nie miałem i nie mam ale koledzy z forum juz w innym wątku pisali że F80 i F100 które leżały długo nie używane tak mają czasami
    http://saturnus1981.digart.pl
    Z ET; D340 + F180; SB-828; 1 x S, 6 x N...

c-man
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robertw33 Zobacz posta
    palnąłem głupotę to nie D80
    Ale zresetować można Polecam spróbować.

Domyślnie

iikuba - Nie chcę Cię martwić, ale to jest jedna w usterek występujących w F80.
    U mnie pomagało rozruszanie przełącznika. Jak nie pomoże to trzeba oddać do serwisu.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

próbowałem resetować... wyjmowałem baterie ... nic to nie dało

Domyślnie

Mam podobnie w 8 letnim F80, z czego ostatnio przez 1.5 roku lezal w szafie. Rozruszaj przelacznik.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

próbowałem waszych porad... nic niestety nie dało rady

zauważyłem tylko, że matrycowy działa jak ustawię między skoncentrowanym a matrycowym

Domyślnie

Jak kupiłeś na Allegro to zwróć sprzedającemu.
    Ostatnio edytowane przez 1968 ; 21-09-2009 o 16:20

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

Potwierdzam problem.
    Miałem tego typu problem po dłuższym 'przeleżeniu' aparatu, od czasu do czasu po przełączeniu z CW na Matrixa dalej miałem CW. Dopiero przełączenie na punkt i powrót do matrixa dawał oczekiwany rezultat.
    Teraz jak widzę działa to w porządku, więc chyba 'rozruszanie' przełącznika pomogło...

Domyślnie

Podepnę się pod ten wątek z innym problemem dot. F80. Zauważyłem, że górny wyświetlacz często z dużym opóźnieniem (lub czasami wcale nie) pokazuje zmianę parametrów ekspozycji, która jest natychmiastowa w wizjerze. Myślałem, że wyświetlanie parametrów jest ze sobą sprzężone, tzn. podawane na wyświetlacz i do wizjera z jednego źródła. ???
    Mam Full Frame. A co 36 zdjęć nową matrycę i kartę pamięci w jednym.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów