PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma czy Tamron

Gagateczka
18-09-2009, 01:03
Witam wszystkich.

Na początek napiszę, że jestem użytkownikiem D40, zdjęcia robię całkowicie amatorsko.
Od pewnego czasu planuję zakup superzoomu. No i tu rodzi się problem... Zastanawiam się nad zakupem obiektywu 18 - 200 lub 18 - 250, jednak bardziej skłaniam się na ten drugi. Mój wybór zawęziłam do Sigmy i Tamrona. No i tu właśnie rodzi się problem, Sigma 18-250/3,5-6,3 jest nowym szkłem i cieżko jest podjąć decyzję, trochę kosztuje, a nie jestem pewna jak będzie się sprawować (brak testów lub opinii). Drugi nad którym się zastanawiam to Tamron 18-250/3,5-6,3. Oba są oczywiście wyposażone w silnik AF.

Proszę o kilka słów doradczych, który obiektyw będzie lepszy.

messer
18-09-2009, 10:15
Z wymienionych najlepszy będzie niewymieniony, czyli Nikkor 18-200. Sprawdzone, dobre szkło uniwersalne.

Jeśli ja miałbym wybierać pomiędzy Tamronem a Sigmą -- ze względu na serwis -- wybrałbym sigmę.
Szczególnie tą z HSM (ultradźwiękowy napęd autofocusa) i OS (stabilizacja).

thorgal
18-09-2009, 11:40
kolega messer dobrze radzi.

Pomyśl o N18-200. Najlepiej jednak idź do sklepu i przymierz kazdy po kolei i wówczas wybierz ten, ktory najlepiej Ci leży.

Ja bym wybrał N18-200.

Gagateczka
19-09-2009, 01:29
Ach gdyby w Szczecinie był sklep, gdzie wszystko mają na miejscu :???: (swoją drogą może ktoś takowy zna), z chęcią przetestowałabym każdy obiektyw po kolei :).

Dzięki za porady.

papajpo
19-09-2009, 03:48
Gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta czyli bierz nikkora:-D

maki
19-09-2009, 12:36
Zbieraj do Nikkora.

klaudiakm
23-09-2009, 15:03
zdecydowanie nikkor. może 70-300 Vr? bez Vr jest o wiele tańszy ale chyba w Twoim body byś miał tylko manual.

bladii77
23-09-2009, 15:29
zdecydowanie nikkor. może 70-300 Vr? bez Vr jest o wiele tańszy ale chyba w Twoim body byś miał tylko manual.

No a co z zakresem 18-70 ??? Dla użytkownika to bardzo potrzebne ogniskowe....70-300 zdecydowanie za mało uniwersalny....

JAP
23-09-2009, 15:42
Zdecydowanie bierz 18-200, najlepsze światło na długim końcu (co często może robić różnicę), nie znam OS z autopsji, ale VRka tego nikkora jest świetna, w miarę szybki, pewny autofokus, przy lekkim domknięciu przysłony - rewelacyjna (jak na tą klasę) jakość optyczna, jak się znudzi albo Cię najdzie ochota na sprzęt wyższej klasy - to odsprzedaż z niewielką stratą.
Polecam sprawdzać naszą giełdę - ostatnio często trafiały się te nikkory w granicach 1600-2000 jeżeli się nie mylę..
można trafić egzemplarze w bardzo dobrym stanie bo ludzie kupują żeby mieć do wszystkiego a potem zaczynają rozumieć, że trzeba zbierać pieniążki na jakość..

ska
23-09-2009, 15:46
Sigma 18-250/3,5-6,3 nie za ciemny na tym końcu troche ? :|

klaudiakm
23-09-2009, 17:20
No a co z zakresem 18-70 ??? Dla użytkownika to bardzo potrzebne ogniskowe....70-300 zdecydowanie za mało uniwersalny....

zgadzam się z Tobą :)

gadzeciarz
23-09-2009, 19:04
Zdecydowanie bierz 18-200, najlepsze światło na długim końcu (co często może robić różnicę), nie znam OS z autopsji, ale VRka tego nikkora jest świetna, w miarę szybki, pewny autofokus, przy lekkim domknięciu przysłony - rewelacyjna (jak na tą klasę) jakość optyczna, jak się znudzi albo Cię najdzie ochota na sprzęt wyższej klasy - to odsprzedaż z niewielką stratą.
Polecam sprawdzać naszą giełdę - ostatnio często trafiały się te nikkory w granicach 1600-2000 jeżeli się nie mylę..
można trafić egzemplarze w bardzo dobrym stanie bo ludzie kupują żeby mieć do wszystkiego a potem zaczynają rozumieć, że trzeba zbierać pieniążki na jakość..

I też JESTEM ZA!!!!
Poszukaj na forum w tematach tam kilka razy wyrażałem opinie o zoomach.
Krótko to jest tak
Nikkor-uniwersalny-szybki-niezawodny-gabarytowo lżejszy i troszkę mniejszy od konkurencji.
Tamron typowo wycieczkowo-spacerowy. Wada tamronów dostrajanie ostrości i przez to częsta utrata szybkich ujęć
Sigma -problem z celowaniem,głośny i wolny.

Gagateczka
23-09-2009, 21:21
Gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta czyli bierz nikkora:-D
Chyba jednak tak będzie.
Macie świetny dar przekonywania :).
Dzięki...

BART3skiing
24-09-2009, 13:00
Ale czemu piszesz ze sigma glosna i wolna, jak ma HSM to już bardzo sprawnie sobie daje rade

gadzeciarz
24-09-2009, 19:15
Ale czemu piszesz ze sigma glosna i wolna, jak ma HSM to już bardzo sprawnie sobie daje rade
Szwagier ma w Canonie 450 sigmę 18-200
ja nikonie mam nikkora 18-200
Kilka razy po parę godzin zabawy i stąd takie wnioski a na dokładkę nikkor ma ostrzejszy obraz.
Obydwa aparaty obsługują karty SD i można sobie wymieniać a potem bez trudu porównać zdjęcia w kompie.

messer
24-09-2009, 20:19
O rety.
Jeszcze w zyciu nie zdazylo mi sie, zeby tyle osob na raz sie ze mna zgadzalo :-)

Tak to jest. Autor chcial kupic stosunkwo tani i uniwersalny obiektyw, po przeczytaniu watku kupi nikkora 18-200VR po czym dojdzie do wniosku, ze jest zbyt ciemny i nie tak ostry jak Nikkor 200/2 VR i... wtedy sie zacznie.
Przygotuj argumenty dla zony, dlaczego nagle wyplaty staly sie mniejsze (argument kryzysu juz nie dziala!) :-)

Pozdrowienia.

Gagateczka
24-09-2009, 21:22
Tak to jest. Autor chcial kupic stosunkwo tani i uniwersalny obiektyw, po przeczytaniu watku kupi nikkora 18-200VR po czym dojdzie do wniosku, ze jest zbyt ciemny i nie tak ostry jak Nikkor 200/2 VR i... wtedy sie zacznie.
Przygotuj argumenty dla zony, dlaczego nagle wyplaty staly sie mniejsze (argument kryzysu juz nie dziala!) :-)

Pozdrowienia.

W odpowiedzi na powyższy cytat... żonie tłumaczyć się nie będę bo zwyczajnie jej nie posiadam :), a w dodatku jestem kobietą :D.
No i do tego, zgodnie z zasadą, że "kobieta zmienną jest" właśnie zakupiłam sigmę.
Wiem, wiem, światło itp., ale po głębszych analizach budżetu, doszłam do wniosku, że jednak będzie to Sigma.
Właśnie się zapoznajemy.

A na droższe szkło pewnie przyjdzie jeszcze czas.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wszystkie rady. :D

gadzeciarz
24-09-2009, 21:41
I życzę zadowolenia z zakupu.
A i czy mamy szansę że podzielisz się z nami spostrzeżeniami o tym swoim szkiełku?
Pozdrawiam i idzie przepiękna Polska jesień .

thorgal
24-09-2009, 22:45
życzę zadowolenia i udanych fotek