Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie Sigma czy Tamron

Witam wszystkich.

Na początek napiszę, że jestem użytkownikiem D40, zdjęcia robię całkowicie amatorsko.
    Od pewnego czasu planuję zakup superzoomu. No i tu rodzi się problem... Zastanawiam się nad zakupem obiektywu 18 - 200 lub 18 - 250, jednak bardziej skłaniam się na ten drugi. Mój wybór zawęziłam do Sigmy i Tamrona. No i tu właśnie rodzi się problem, Sigma 18-250/3,5-6,3 jest nowym szkłem i cieżko jest podjąć decyzję, trochę kosztuje, a nie jestem pewna jak będzie się sprawować (brak testów lub opinii). Drugi nad którym się zastanawiam to Tamron 18-250/3,5-6,3. Oba są oczywiście wyposażone w silnik AF.

Proszę o kilka słów doradczych, który obiektyw będzie lepszy.

Domyślnie

Z wymienionych najlepszy będzie niewymieniony, czyli Nikkor 18-200. Sprawdzone, dobre szkło uniwersalne.

Jeśli ja miałbym wybierać pomiędzy Tamronem a Sigmą -- ze względu na serwis -- wybrałbym sigmę.
    Szczególnie tą z HSM (ultradźwiękowy napęd autofocusa) i OS (stabilizacja).
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

kolega messer dobrze radzi.

Pomyśl o N18-200. Najlepiej jednak idź do sklepu i przymierz kazdy po kolei i wówczas wybierz ten, ktory najlepiej Ci leży.

Ja bym wybrał N18-200.

Domyślnie

Ach gdyby w Szczecinie był sklep, gdzie wszystko mają na miejscu (swoją drogą może ktoś takowy zna), z chęcią przetestowałabym każdy obiektyw po kolei .

Dzięki za porady.

Domyślnie

Gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta czyli bierz nikkora

Domyślnie

Zbieraj do Nikkora.
    D800

Domyślnie

zdecydowanie nikkor. może 70-300 Vr? bez Vr jest o wiele tańszy ale chyba w Twoim body byś miał tylko manual.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klaudiakm Zobacz posta
    zdecydowanie nikkor. może 70-300 Vr? bez Vr jest o wiele tańszy ale chyba w Twoim body byś miał tylko manual.
    No a co z zakresem 18-70 ??? Dla użytkownika to bardzo potrzebne ogniskowe....70-300 zdecydowanie za mało uniwersalny....

Domyślnie

Zdecydowanie bierz 18-200, najlepsze światło na długim końcu (co często może robić różnicę), nie znam OS z autopsji, ale VRka tego nikkora jest świetna, w miarę szybki, pewny autofokus, przy lekkim domknięciu przysłony - rewelacyjna (jak na tą klasę) jakość optyczna, jak się znudzi albo Cię najdzie ochota na sprzęt wyższej klasy - to odsprzedaż z niewielką stratą.
    Polecam sprawdzać naszą giełdę - ostatnio często trafiały się te nikkory w granicach 1600-2000 jeżeli się nie mylę..
    można trafić egzemplarze w bardzo dobrym stanie bo ludzie kupują żeby mieć do wszystkiego a potem zaczynają rozumieć, że trzeba zbierać pieniążki na jakość..
    "Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gagateczka Zobacz posta
    Sigma 18-250/3,5-6,3
    nie za ciemny na tym końcu troche ?
    D600 / Tamron 17-35 2.8-4 DI OSD / N70-300 VR IF ED / N35 1.8 ED
    Olympus E500 / Sigma EX 30 1.4 / Zuiko 14-42 /

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów