PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom - foldery itp

yozz84
15-09-2009, 16:49
witam serdecznie...

od niedawna bawie sie Lightroomem... sporo zeczy juz umiem i radze sobie dobrze przy pomocy kursu Lynda.com ale jest jedna rzecz która mnie nurtuje i z któą mam problem.

mianowicie co musze zrobic w LR aby to co ustawie w NEF/RAW-ach znajdowało sie w katalogu który akurat obrabiam... aby potem gdy np. taki folder wypale na DVD i z powrotem skopiuje jego zawartosc na HDD gdy bede mial ochote, mógł zobaczyc jakie miałem ustawienia gdy zajmowałem sie tym folderem kiedyś tam... ?

ku6i
21-09-2009, 04:21
sporo zeczy juz umiem

:evil: Zlitujże się człowieku!

Ad rem: Prawy przycisk na zdjęciu, Metadata > Save metadata to file. Analogicznie później Read metadata from file. To tak najprościej, poprzez pliki XMP. Choć oczywiście najwygodniej korzystać z katalogu.

gusto72
05-10-2009, 17:52
mam pytanie odnosnie LR chcąc odtwarzać NEFy musze mieć jakiś kodek? bo nie chce mi ich wyświetlać.

Slon
05-10-2009, 18:05
witam serdecznie...

od niedawna bawie sie Lightroomem... sporo zeczy juz umiem i radze sobie dobrze przy pomocy kursu Lynda.com ale jest jedna rzecz która mnie nurtuje i z któą mam problem.

mianowicie co musze zrobic w LR aby to co ustawie w NEF/RAW-ach znajdowało sie w katalogu który akurat obrabiam... aby potem gdy np. taki folder wypale na DVD i z powrotem skopiuje jego zawartosc na HDD gdy bede mial ochote, mógł zobaczyc jakie miałem ustawienia gdy zajmowałem sie tym folderem kiedyś tam... ?

Edycja -> ustawienia folderow -> stawiasz ptaszek przy 'Automatycznie zapisz zmiany do pliku XMP'

powinno dzialac

ku6i
05-10-2009, 22:50
mam pytanie odnosnie LR chcąc odtwarzać NEFy musze mieć jakiś kodek? bo nie chce mi ich wyświetlać.
Jasne że nie. Obstawiam, że masz NEFy z jakiejś nowej puszki i starego LR. Zaktualizuj LR do najnowszej wersji.