PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Myslovitz 2009 [koncertowe]

menteith
13-09-2009, 18:26
Witam,

moje pierwsze fotografie przedstawione na forum. Proszę o komentarze;)

N50 1.8

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/viewer.php?file=xqtnw72b4z73z0c4p9d.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=7jqyh8dzb40zlxt2iwai.jpg)

xmiszax
13-09-2009, 20:42
Gryzą mi sie te ramki ze zdjęciami.

ovserwator
13-09-2009, 21:03
Nie ma tragedii... jest nawet w miarę przyzwoicie...

menteith
14-09-2009, 19:42
moze jeszcze jakies opinie?

mac.serafin
14-09-2009, 20:34
Znowu pozwolili tylko 3 piosenki na których było niebieskie światło? Czy kiedyś do nich dotrze że kiedyś ktoś się w****i i oleje ich koncert?
A fotki całkiem spx

menteith
14-09-2009, 20:36
Tym razem mozna bylo focic na 5 pierwszych;) Swiatlo bylo tez czerwone, czyli swiatla nie bylo:)

ovserwator
14-09-2009, 22:43
e tam i na czerwonym i na niebieskim można dobry kadr znaleźć, nie przesadzajmy... a fotografów na koncercie to gwiazdy mają*w dupie i w cale się*temu nie dziwię... też*mi coś... serafin wyluzuj albo obraź*się i nie idż na koncert, nikt płakać nie będzie za Tobą... ;)

mac.serafin
15-09-2009, 19:19
Czemu się temu nie dziwisz? To media piszą o tym że jest koncert itp to dlaczego mają nie mieć praw potem focić?
Nie działa Ci galeria na stronie :P

pawel
15-09-2009, 19:41
Nie koniecznie mają gdzieś fotografów i na pewno bardziej uszczęśliwiają ich dobre zdjęcia, niż zrobione w kiepskich warunkach (te zazwyczaj są odpowiednio gorsze).
Po prostu nikt nie zdaje sobie sprawy z tego, że takie warunki nie sprzyjają. Skoro nie ma żadnej komunikacji na linii fotografujący -> osoba odpowiedzialna za oświetlenie, to tak będzie, bo oświetlenie sceny samo w sobie nie jest złe. Jest złe dla fotografów. Ostatnio robiłem zdjęcia na koncercie znajomego na malutkiej scenie w knajpie. On postanowił zadbać o dobre oświetlenie i dogadał to z obsługą, ale po prostu nikt nie zdawał sobie sprawy, że niezmienny halogen w kolorze intensywnej zieleni nie jest wcale perfekcyjnym światłem do oświetlania postaci non-stop przez cały koncert. Nie każdy z założenia musi wiedzieć wszystko nt. dobrych warunków dla fotografa. Scena w takim świetle może wyglądać fajnie i nikomu nie musi przyjść do głowy kwestia zdjęć. Jest kolorowo - jest OK.
Mac.serafin, zamiast wyklinać, puść maila do kapeli, poinformuj o fakcie, o jego wpływie na zdjęcia, a tym samym poniekąd na wizerunek kapeli w mediach i będziesz mieć czyste sumienie.

tomder
15-09-2009, 20:32
Jak na pierwszy raz nie jest źle...Szkoda tylko , że ograniczony byłes 50 mm.
Bo zoba , zdjęcie nr. 1 niby sylwetka jest , ale zawsze można czepic się uciętego instrumentu po obu stronach. W tym wypadku była to gitara- obcięty gryf i częśc gitary po lewej stronie.
Dwójkę kadrowałbym bardziej po lewo...
Pozdro

maklipsowaty
15-09-2009, 20:32
nudno. Rojka pokazałeś i tyle. Nie ma na czym na tych zdjęciach oka zawiesić.

menteith
15-09-2009, 20:43
Tez mi szkoda ucietej gitary. Ale gitarzysta, ktory byl ciagle wycofany na pierwszym szybszym numerze podszedl na krawedz sceny i wtedy mialem paru sekundowa okazje na zdjecie. Stad takie kadrowanie.

Jak na pierwszy raz nie jest źle...Szkoda tylko , że ograniczony byłes 50 mm.

Mam tez kitowe 18-55 oraz sigme apo 70-300, ale wszystkie te obiektywy sa zbyt ciemne na koncert. Jesli jest ktos zainteresowany, to mam zamiar je sprzedac.

nudno. Rojka pokazałeś i tyle. Nie ma na czym na tych zdjęciach oka zawiesić.
Na pierwszym zdjęciu nie ma Rojka, a na drugim jest także drugi muzyk8)

pogoski
15-09-2009, 20:59
Niestety, w tych zdjęciach nie widzę nic ciekawego. Ani kadry nie są dobre, ani naświetlenie.

W tak trudnych warunkach proponuję użyć lampy (nie każdy musi lubić - no i tylko do fotek z bliska, oczywiście) lub działać w NEF-ach i potem w obróbce powalczyć z niebieskim światłem. Sam tak robię i zauważyłem, że udaje się dużo uratować.

ovserwator
15-09-2009, 21:02
serafin... działa galeria działa... może ciut wolniej bo we fleszu ;) - ale działa

menteith
15-09-2009, 21:06
W tak trudnych warunkach proponuję użyć lampy (nie każdy musi lubić - no i tylko do fotek z bliska, oczywiście) lub działać w NEF-ach i potem w obróbce powalczyć z niebieskim światłem. Sam tak robię i zauważyłem, że udaje się dużo uratować.

Lampy nie mam, zresztą nie przyda się - nie można ich zwykle używać na koncertach, zreszta zabijaja oswietlenie sceniczne. Masz moze jakiegos rawa przed obrobka i przed? Mam duzo zdjec z niebieskim swiatlem i jestem ciekawy jakie efekty mozna uzyskac po obrobce.

pogoski
15-09-2009, 21:39
Masz moze jakiegos rawa przed obrobka i przed?

Wysłałem na priv.