PDA

Zobacz pełną wersję : Vista + LR2 + R285 + NEF = kaszanka

messer
09-09-2009, 13:32
Cześć,

Podchodzę do tematu drukowania zdjęć metodą chałupniczą.
Środowisko, które udało się skompletować, to:

1. Windows Vista na laptopie z matrycą TN
2. Adobe Lightroom 2
3. Epson R285 (oryginalne tusze Epson Claria)
4. NEF z D300/D700 w przestrzeni sRGB

Oprócz pozycji nr 4 -- wszystkie inne są dla mnie nowością. Do tej pory pracowałem z wykorzystaniem BibblePro uruchamianego w Linuksie. Zdjęcia drukowałem w labie.

Generalnie wszystko działa, ale uzyskiwane efekty są marne. Oto, w czym rzecz:
NEF otwarty w LR2 "wywołuję" korzystając z jednego z dostępnych presetów. Bez udziwnień -- domyślny Landscape lub Portrait, powiedzmy.
Wprowadzam delikatne korekty WB/Contrastu itp (bez jakiś egzotycznych kombinacji).
Na ekranie laptopa z matrycą TN oczom ukazuje się akceptowalny przeze mnie obraz: Poprawna kolorystyka, poprawne kontrasty, poprawna jasność itd.

Zdjęcie chcę wydrukować na drukarce z pozycji 3 za pomocą LR2.
Ustawiam rozmiar strony, typ papieru (Epson Premium Glossy, gdyż taki posiadam), jakość (Najlepsza fotografia) i docieram do momentu wybrania zarządzania kolorami.
LR2 pozwala na dwie rzeczy:
1. Pozostaw zarządzanie kolorami Drukarce (wtedy w sterowniku drukarki można wybrać różne opcje)
2. Wykorzytaj profile LR2 do zarządzania kolorami drukarki (na liście jest kilka dostępnych)

Jakiejkolwiek kombinacji bym nie użył, za każdym razem wydruk drastycznie różni się od tego, co widzę na ekranie.
W szczególności w kwestii kolorów. Zielony jest brunatny, niebieski jest fioletowy, czerwony jest purpurowy itp.
Zmiany profili kolorów w drukarce zmieniają postać rzeczy, ale ani jeden nie wyprodukował zbliżonego wydruku do tego, co widzę na ekranie.

Reasumując: Nie mam pojęcia, co z tym zrobić :-) Przekopałem forum, naczytałem się o profilach kolorów, kalibracji itp -- ale nie udało mi się tego poskładać w całość.
Czy ktoś z praktyków mógłby podsunąć jakiś mini-tutorial w jaki sposób poustawiać środowisko, by drukarka wypluwała z siebie wydruki, które będą zbliżone do tego, co widzę na ekranie laptopa? (Oczywiście zdaję sobie sprawę, że różnice będą zawsze -- choćby ze względu na matrycę TN na której oglądam zdjęcie -- ale nie przypuszczam, by mogły być aż tak duże, jakie otrzymuję w praktyce)

Pytanie dodatkowe: Co się stanie, jeśli drukować chcę na papierze Agfy (błyszczący), a profilu tego papieru nie mam w sterowniku drukarki? Czy jeśli wybiorę papier Epson Glossy, efekty mogą być słabe? Czy powinienem koryzstać wyłącznie z papierów, których profile posiadam?

Pytanie dodatkowe2: W ustawieniach Windows Vista znalazłem miejsce, gdzie można zdefiniować zaawansowane właściwości monitora: Tam można wybrać różnego rodzaju profile kolorów, którymi ma posługiwać się system. Czy tam należy coś ustawić dodatkowo, zmienić wartości domyślne? (Z tego co widzę, wartości domyślne oscylują w okolicach profilu sRGB);

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!

B.K.
09-09-2009, 14:15
Jedyne rozsądne rezultaty na Epsonie uzyskuję włączywszy opcję Printer Managed/Relative i zaznaczając ICM w sterowniku drukarki (w opcjach druku, jak kto woli).

Re 2. Nie sądzę, żeby to była wina monitora - gdy eksportuję zdjęcia do JPG, wyglądają podobnie na innych monitorach, a na pewno nie mają oberżynowego zafarbu :)

Czornyj
09-09-2009, 14:32
Podstawą jest fabryczny profil Epsona R285 dla papieru Epson Premium Glossy - w nomenklaturze Epsona nazwa profilu powinna zawierać symbol PGPP (Premium Glossy Photo Paper).
Potem należy wybrać:
- opcję "LR zarządza barwą" i wskazać profil R285 dla papieru PGPP, odwzorowanie percepcyjne
- w sterowniku drukarki wybrać ICM - "off - no color management"
- drukować, i powinno być dobrze

Można też (jak sugerował B.K.) wybrać Printer Manages Colors, oraz ICM w sterowniku drukarki i na jedno wychodzi, tylko koniecznie musi być zainstalowany profil PGPP, który wtedy automatycznie zapnie się przy wykonywaniu konwersji

messer
09-09-2009, 14:36
Mnie zastanowiło to ICM właśnie. Mogę zaznaczyć tą opcję, jednak nie mam możliwości wskazać wted żadnego profilu icm.... rozumiem, że drukarka ma jakiś "na sztywno" zdefiniowany, z którego korzysta przy zaznaczonej tej opcji?

Trochę dziwnie to wszystko wygląda. Kiedyś miałem jakiegoś HP Photosmarta starszego -- wydruki nie były super-rewelacyjnej jakości, ale nigdy nie miałem problemów z kolorami. Epson drukuje jakościowo nieźle -- ale kolory doprowadzają mnie do szału.

Czornyj
09-09-2009, 14:37
W opcji ICM Epson automatycznie zapina profil stosownego papieru, ale tylko dla firmowych papierów Epsona i o ile takowy profil jest zainstalowany. Nie można tam nic zmienić.

messer
09-09-2009, 14:39
Czornyj, bardzo dziękuję za wskazówki; po powrocie do domu na pewno przetestuję.

A co z papierami? Czy różnice pomiędzy Epson Premium Glossy a Agfa Glossy (nie pamiętam dokładnie nazwy w tej chwili) będą zastraszające? Czy to może mieć wpływ?

Czornyj
09-09-2009, 14:45
Będą zastraszające i może to mieć bardzo duży wpływ. Naprawdę dobre rezultaty można osiągnąć wyłącznie na papierach, które posiadają wykonany dla nich profil, szczególnie w przypadku drukarek barwnikowych.

tu jeszcze poglądowo jak to mniej-więcej powinno wyglądać, przykładowo dla zdjęć w sRGB i dla papieru Epson Premium Luster Photo Paper (sterownik jest dla Epsona 7880, ale co do zasady to się wiele nie różni)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/epson_profil.jpg)

messer
09-09-2009, 14:54
Cudownie!
Sprawa mi się rozjaśnia z każdym nowym tu postem. Dziękuję.

Dziś przeprowadzę testy organoleptyczne w moim środowisku z wykorzystaniem Waszych wskazówek -- dla dopełnienia wątku podzielę się wrażeniami i efektami.

B.K.
09-09-2009, 15:44
Czornyj, a teraz ja mam pytanie: zaznaczenie i względnie niezłe zadziałanie "ICM" oznacza, że gdzieś na dysku mam już zainstalowany profil do drukarki i papieru?

Pytam dlatego, że: moja drukarenka (sic!) to starożytna C88, żaden tam Stylus, profili do niej Epson nie udostępnia (dokopałem się strony z profilami ale do rasowych Epsonowych drukarek), ja też nie przypominam sobie, jakobym jakis instalował....

Jeżeli gdzieś te profile się zapisały to oznacza też, że mogę spróbować podrukować wg wypasionej opcji :D

messer
09-09-2009, 15:52
Wlasnie. To nieglupie pytanie.
To samo bylo z moim starym HP PhotoSmart.
Tam drukowalem bez wybierania zadnego zarzadzania kolorem -- prawdopodobnie sam to dobieral sterownik. Zaznaczalem jedynie, czy papier jest fotograficzny i czy mat czy blysk i bez znaczenia, jaki papier zastosowalem, kolory byly przyblizone. Wiadomo -- nieco sie roznily, ale nie byly to tak zastraszajace roznice, jak teraz.
Na jakich profilach mogla dzialac tamta HP? Skad zgadywala jak dobrac profil?

Czornyj
09-09-2009, 22:44
Teoretycznie użycie opcji ICM zapina konwersję do profilu Epsona, którego nazwa jest podana w oknie Printer Profile Description - w tym wypadku był to Pro7880_PLPP260, czyli profil dla drukarki 7880 i papieru Luster 260g/m2. Profile dla papierów powinny się znajdować w katalogu c:\windows\system32\spool\drivers\color - jest to systemowy katalog gdzie przechowywane są wszystkie profile.

Jeśli profili dlaczegoś ni ma, to sterownik przeprowadza konwersję do profilu uśrednionego, tylko to już działa tak sobie pi razy drzwi i niekoniecznie daje megadobre rezultaty, przy czym oczywiście nie testowałem wszystkich kombinacji papierów i drukarek Epsona, zawsze używałem raczej droższych Epsonek (Photo EX, 1200, 1270, 1290, R1800, a obecnie poszedłem na całość i mam Stylusa Pro 7880) i nie jestem pewien jak to tam wygląda, ale filozofia działania sterów Epsonek zwykle jest b. podobna zarówno w drukarce za 200 jak za 20000PLN.

Ogólnie najpewniejszą metodą jest konwersja "Photoshop Manages Colors", z wyłącznonym zarządzaniem barwy w sterowniku drukarki (ICM off - no color management) i zapiętym pewnym profilem konretnej drukarki i papieru. Profile dla różnych papierów zwykle instalują się podczas instalacji oprogramowania drukarki.

messer
09-09-2009, 23:05
U mnie po wieczornych testach wychodzi na to, że:
1. Skończył mi się Epson Premium Glossy ;-)
2. Wydruki na papierach: HP Advanced Photo (gramatura 250g/m2) przy ustawieniach, o ktorych pisal Czornyj czyli: ICM w drukarce off, w LR2 wybrany Epson Premium Glossy -- słabe
3. Wydruki na papierach: Agfa Photo Super Glossy (gramatura 260g/m2) przy takich samych ustawieniach jak 2 -- słabe, acz _zupełnie_ inne niż w przypadku 2.

Wniosek: Czornyj miał stuprocentową rację pisząc, że rodzaj użytego papieru _ma kolosalne_ znaczenie.
Wniosek 2: Do testów powrócę, jak uda mi się gdzieś trafić papiery Epsona... Czornyj, może wiesz gdzie w Krakowie można dostać te papiery?

Swoją drogą -- bardzo chętnie obejrzałbym wydruki z 7880. Muszą być obleśnie dobre... :)

EDIT:
Najlepsze efekty uzyskałem drukując na..... płycie DVD przeznaczonej do zadrukowania :-)
Tutaj kolory były idealnie takie same, jak na monitorze.

EDIT2:
I nasuwa mi się pytanie: Czy istnieje możliwość zdobycia profili do papierów np HP, żeby zapiąć je do LR2 i móc drukować Epsonem na papierach HP w przewidywalny i poprawny sposób?

EDIT3:
Na dobranoc znalazłem taki link: http://www.velocityreviews.com/forums/t249448-anyone-using-hp-photo-paper-in-an-epson-results.html
So... jakby nie było pytania w EIDT2 zdaje się. :)

Czornyj
09-09-2009, 23:54
Na oglądanie wydruków z 7880 serdecznie zapraszam (są ultymatywnej jakości, miło popatrzeć), przy okazji mogę dać w prezencie wydrukowany wzorniczek z zestawem megawrednych fotografii, którego można sobie używać do testowania monitorów i uświadomienia sobie, jak nędzną popierdułką są chemiczne odbitki z minilabów.

Wracając do profili drukarek - papier ma sakramencki wpływ na efekt, oczywiście podobnie jak również atramenty, sposób rastrowania i linearyzacja drukarki, więc profil musi być przygotowany dla konkretnej kombinacji papier+drukarka+atramenty. Zmiana któregokolwiek z tych elementów układanki sprawia, że profil do niczego się nie nadaje. Należy zatem sprawdzać przed zakupem, czy producent papieru oferuje profile dla naszego modelu drukarki, co oczywiście nie ma miejsca w przypadku papierów HP, czy taniej Agfy z Lidla.

messer
10-09-2009, 00:23
Oj tam z Lidla od razu. W Saturnie mi żona kupiła kiedyś...

Co do obejrzenia wydruków z Twojej mega maszynki -- ślę PW.

Czornyj
10-09-2009, 00:26
Oj tam z Lidla od razu. W Saturnie mi żona kupiła kiedyś...

Co do obejrzenia wydruków z Twojej mega maszynki -- ślę PW.

Akurat papier agfowski często rzucają w Lidlu w korzystnej cenie, stąd podejrzenie ;)

Na oglądanie maleństwa serdecznie zapraszam!

messer
12-09-2009, 22:58
Walka trwa nadal a efekty nadal fatalne.
Papier Epsona oryginalny zdobyłem; postępuję zgodnie z wcześniejszymi poradami:
Próbuję na dwa sposoby:
1. ICM w sterowniku drukarki "off" -- wtedy w LR2 wybiream profil dla mojego papieru Premium Glossy
2. ICM w sterowniku drukarki "on" -- wtedy w LR2 wybieram zarządzanie kolorem przez drukarkę

Wydruki nadal są opłakane.
Całość jest znacznie przekontrastowana -- giną sczegóły w cieniach (nawet pod światło nie widać, by tam cokolwiek było, na wydruku) -- a na monitorze bez problemu można dostrzec.
Kolory ciągle przekłamane; najgorzej sytuacja prezentuje się w okolicach czerni -- np. czarne włosy osoby na zdjęciu są ... fioletowe. Tam, gdzie jest ich więcej (gęstrze) są czarne; bez szczegółów, tam, gdzie jest ich mniej (np. rozwiana fryzura na tle nieba) robi się fiolet -- choć na monitorze wszystko wygląda ok.

Zielony jest ciągle brunatny. Błękit (niebo) wpada w nienaturalny róż. A skóra jest żółto-zielona...

Jakieś pomysły dodatkowe? Ja mam dość; zmarnowałem już prawie cały komplet oryginalnego tuszu i kilkanaście(dziesiąt?) kartek nietaniego papieru;

JK
12-09-2009, 23:10
A monitor masz dobrze skalibrowany? Może tu też jest jakiś problem?

Czornyj
12-09-2009, 23:32
Rozkalibrowany monitor aż tak by nie popłynął, przypadkowe odchyłki tonów różnych walorów barwnych mogą być spowodowane wyłącznie złym profilem drukarki. Tego typu efekty widziałem wyłącznie w przypadku stosowania zamienników tuszy lub nieorginalnych papierów.

Pershing
12-09-2009, 23:42
Ja zrobiłbym prosty test. Wydrukuj cokolwiek na papierze epsona, ale nie spod LR czy PS lecz z oprpgramowania dostarczonego przez producenta drukarki. Jeśli kolorki będą oki tzn., że Vista miesza w ustawieniach co wogóle by mnie nie zdziwiło bo ten system to jeden z większych bubli Microsoftu.
Generalnie mam R285 pracuję na XP, obrabiam w PSE7.0 lub NX i efekty wydruku na oryginalych paierach i tuszach są więcej niż dobre.
Jeszcze jedno ja pracuję począwszy od ustawień w body do końcowego etapu obórbki w przestrzeni AdobeRGB

Waldo11
12-09-2009, 23:55
To wszystko wydaje się dość dziwne.

Przy przestrzeganiu procedur podanych przez Czornyj"ego - na papierze Epson Premium Glossy wyniki powinny być więcej niż poprawne.

Proponuję w tej kolejności:

1. sprawdzić czy w odpowiednim katalogu są w ogóle profile generyczne drukarki (może się przez przypadek nie zainstalowały z płyty instalacyjnej, może na płycie były profile od innego modelu, co jednak wydaje się mało prawdopodobne)
2. Jeśli są na płycie - może wgrać je jeszcze raz "na piechotę"
3. Sprawdzić czy przez przypadek nie jest zapięty jakiś profil monitora inny niż fabryczny, w tym wypadku kolory na monitorze "nie są prawdziwe", spróbować zapiąć S-rgb z tego samego katalogu ( właściwości - ekran - ustawienia- zaawansowane - zarządzanie kolorami)
4. sprawdzić czy przez przypadek nie zainstalowałeś tuszy w nieodpowiednich gniazdach drukarki (np. magenta-light magenta)
5. sprawdzić drożność dysz drukarki (chyba że jest nowa). Dziwne efekty powstają czasem jeżeli jeden z kolorów podawany jest nieregularnie (miałem raz tak w Epsonie R300 kiedy z konieczności musiałem użyć czarnego zamiennika).
6. Jeśli nic nie pomoże - użyć innego komputera w celu wyeliminowania ryzyka niepoprawnego wyświetlania kolorów przez monitor, lub jakąś aplikację działającą w tle a wpływającą na przetwarzanie barwy. Na początek wyeksportuj jakieś obrobione zdjęcie do JPG lub TIFFa i obejrzyj na innym komputerze - czy barwy nie różnią się w sposób zasadniczy.

Przed wydrukiem - dwa razy sprawdzać czy zapisały się w sterowniku drukarki polecenia: ICM - bez zarządzania barwą - jeżeli korzystasz z zarządzania poprzez aplikację. Mi zdarzało się że zaznaczone kwadraciki w magiczny sposób się "odznaczały". W ten sposób unikniesz podwójnego "tłumaczenia koloru" na język drukarki tj. na sposób i proporcje używania poszczególnych tuszy dla zadanej barwy.

Przy próbach proponuje trzymać się jednego papieru, najlepiej Epsona. Jeśli próby będziesz musiał powtarzać - rób je w formacie 10*15 - będzie taniej. Profile dla różnych papierów Epsona są różne - na to też zwracaj uwagę.

Papier HP Advanced Photo - jest dedykowany do drukarek z tuszem pigmentowym, Twoja ma tusze barwnikowe i samo to powoduje inne odtwarzanie barw, pomijając możliwą małą trwałość wydruku i inne efekty specjalne. Na epsonie R300 zauważam niewielkie odchylenia barw na tym papierze w stosunku do efektów na papierze Epson Premium Glossy. Natomiast na profilu generycznym z powodzeniem daje się używać Tetenal Photo Glossy oraz Semi Matte - efekty są niemal nierozróżnialne do Epsona. Są to papiery do atramentów barwnikowych.

Unikaj papieru Agfa Photo - próbowałem - kosz. Nie tylko ze względu na to że profile generyczne nie pasują. Jest na słabym podłożu, wysycha i zwija się w kłębek. Agfa Pgoto to nie Agfa. Używam go tylko do wydruków próbnych. Oraz tablic testowych:evil:

JK
13-09-2009, 00:02
Rozkalibrowany monitor aż tak by nie popłynął, przypadkowe odchyłki tonów różnych walorów barwnych mogą być spowodowane wyłącznie złym profilem drukarki. Tego typu efekty widziałem wyłącznie w przypadku stosowania zamienników tuszy lub nieorginalnych papierów.

To wcale nie jest takie oczywiste, bo nie widzimy ani fotek na tym monitorze, ani efektów tego drukowania. Ze dwa tygodnie temu pomagałem znajomemu jakoś "poustawiać" to wszystko na jego kompie. Po wywaleniu profilu, który sam sobie zrobił na oko jakimś darmowym oprogramowaniem z netu i prawidłowym oprofilowaniu tego cuda kalibratorem, wyjaśniło się dlaczego odbitki z labu wyglądały koszmarnie. Ja bym jednak zaczął tę zabawę od samego początku. No chyba, że ten wyświetacz już jest w miarę przyzwoicie oprofilowany.

messer
13-09-2009, 00:43
Nie pozostaje mi nic innego jak ponownie podziękować za kolejne podpowiedzi.
Jutro znowu będę walczył; oczywiście znowu napiszę co się udało, a co nie.

Dzięki!

PS.
Monitor i kalibracja... ta. To matryca TN laptopa. Pewnie marnej jakości. Ale problem raczej nie w tym; mam "do testów" plik od znajomego, który został poprawnie obrobiony na wykalibrowanym monitorze. Na mojej matrycy oczywiście wygląda trochę inaczej -- ale nie jakoś drastycznie. Wydruk tego pliku jest natomiast absolutnie nieakceptowalny. Więc przypuszczam, że wina tkwi jednak gdzieś indziej.

Jeśli nie mi się z tym nie uda dojść do porozumienia -- Czornyj -- przytaszczę do Ciebie moje zabawki i może wspólnie uda się nam dojść do racjonalnego rozwiązania?
To oczywiście w ramach usług, które oferujesz na giełdzie ;-)

Czornyj
13-09-2009, 00:47
Monitor - nawet najbardziej fatalny - jest relatywnie dość liniowy na swój rozkalibrowany sposób i nie pływa na boki, tylko przejawia bardziej ogólne tendencje w zakłamywaniu barw. To raczej kwestia złego profilu drukarki - ale rzucimy oczkiem, będziemy mądrzejsi - konsultacja gratis ;)

messer
13-09-2009, 00:51
No chyba, że ten wyświetacz już jest w miarę przyzwoicie oprofilowany.

Oprofilowany jest co najwyżej tak, jak "domyślnie" zrobił to Windows Vista. Ja nie ruszałem ustawień "systemowych" w ogóle.
Czy istnieje jakiś sensowny sposób na chałupnicze sprawdzenie kalibracji tej matrycy? Czy to ostatecznie w ogóle jest jakkolwiek wykonalne? Jasne, że nie uda się tego zrobić idealnie; zresztą ja nie dążę do ideału -- bo wiem, że z posiadanym sprzętem to jest fizycznie niewykonalne. Jednak rozbieżności, jakich doświadczam pomiędzy wydrukiem i obrazem z monitora to absolutnie dwa światy.
Jeśli to ostatecznie jest wina monitora, a drukarka wypluwa prawidłowe obrazy -- to ja już nie wiem. To znaczy, że publikowanie zdjęć w internecie do oglądania przez każdego (na niewiadomo jakich urządzeniach) mija się absolutnie z celem.
Jednak większość fotografii publikowanych w internecie oglądam na moim palenu laptopowym i ich kolorystyka/nasycenie/kontrast są w porządku -- podobne do tego, co uzyskuję z moich plików NEF obrabiając je na tej samej matrycy.

andrej1
26-01-2010, 23:15
Witam wszystkich, dużo czasu upłynęło od ostatniego postu - a sprawa się nie wyjaśniła, a szkoda, bo jam mam ten sam problem. Messer jak starczyło Ci cierpliwości i pieniędzy na papier, a wydruk spełnia w końcu Twoje oczekiwania to podziel się spostrzeżeniami.
Jak pisałem już wyżej moje wydruki są identyczne kiepskie, z tą różnicą, że ja mam możliwość wydruku na dwóch różnych komputerach z dwoma innymi systemami XP i Vista drukarka jaką używam to Epson Stylus Photo P50, papier -Glossy Photo Paper, jedyna różnica to taka, że zamiast oryginalnych wkładów atramentowych mam zamontowany system stałego zasilania CISS. Jak puszczam wydruk z zaznaczonym ICM to jest trochę lepiej ale to nie to.
Jak macie jakieś pomysły to proszę o pomoc.
I jeszcze jedno fotki z labu są zbliżone do tego co widzę w monitorze (ogólnie ok).