Cześć,
Podchodzę do tematu drukowania zdjęć metodą chałupniczą.
Środowisko, które udało się skompletować, to:
1. Windows Vista na laptopie z matrycą TN
2. Adobe Lightroom 2
3. Epson R285 (oryginalne tusze Epson Claria)
4. NEF z D300/D700 w przestrzeni sRGB
Oprócz pozycji nr 4 -- wszystkie inne są dla mnie nowością. Do tej pory pracowałem z wykorzystaniem BibblePro uruchamianego w Linuksie. Zdjęcia drukowałem w labie.
Generalnie wszystko działa, ale uzyskiwane efekty są marne. Oto, w czym rzecz:
NEF otwarty w LR2 "wywołuję" korzystając z jednego z dostępnych presetów. Bez udziwnień -- domyślny Landscape lub Portrait, powiedzmy.
Wprowadzam delikatne korekty WB/Contrastu itp (bez jakiś egzotycznych kombinacji).
Na ekranie laptopa z matrycą TN oczom ukazuje się akceptowalny przeze mnie obraz: Poprawna kolorystyka, poprawne kontrasty, poprawna jasność itd.
Zdjęcie chcę wydrukować na drukarce z pozycji 3 za pomocą LR2.
Ustawiam rozmiar strony, typ papieru (Epson Premium Glossy, gdyż taki posiadam), jakość (Najlepsza fotografia) i docieram do momentu wybrania zarządzania kolorami.
LR2 pozwala na dwie rzeczy:
1. Pozostaw zarządzanie kolorami Drukarce (wtedy w sterowniku drukarki można wybrać różne opcje)
2. Wykorzytaj profile LR2 do zarządzania kolorami drukarki (na liście jest kilka dostępnych)
Jakiejkolwiek kombinacji bym nie użył, za każdym razem wydruk drastycznie różni się od tego, co widzę na ekranie.
W szczególności w kwestii kolorów. Zielony jest brunatny, niebieski jest fioletowy, czerwony jest purpurowy itp.
Zmiany profili kolorów w drukarce zmieniają postać rzeczy, ale ani jeden nie wyprodukował zbliżonego wydruku do tego, co widzę na ekranie.
Reasumując: Nie mam pojęcia, co z tym zrobićPrzekopałem forum, naczytałem się o profilach kolorów, kalibracji itp -- ale nie udało mi się tego poskładać w całość.
Czy ktoś z praktyków mógłby podsunąć jakiś mini-tutorial w jaki sposób poustawiać środowisko, by drukarka wypluwała z siebie wydruki, które będą zbliżone do tego, co widzę na ekranie laptopa? (Oczywiście zdaję sobie sprawę, że różnice będą zawsze -- choćby ze względu na matrycę TN na której oglądam zdjęcie -- ale nie przypuszczam, by mogły być aż tak duże, jakie otrzymuję w praktyce)
Pytanie dodatkowe: Co się stanie, jeśli drukować chcę na papierze Agfy (błyszczący), a profilu tego papieru nie mam w sterowniku drukarki? Czy jeśli wybiorę papier Epson Glossy, efekty mogą być słabe? Czy powinienem koryzstać wyłącznie z papierów, których profile posiadam?
Pytanie dodatkowe2: W ustawieniach Windows Vista znalazłem miejsce, gdzie można zdefiniować zaawansowane właściwości monitora: Tam można wybrać różnego rodzaju profile kolorów, którymi ma posługiwać się system. Czy tam należy coś ustawić dodatkowo, zmienić wartości domyślne? (Z tego co widzę, wartości domyślne oscylują w okolicach profilu sRGB);
Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami